Face to Face

Βρετανός δημοσιογράφος που λατρεύει το ελληνικό ποδόσφαιρο και υποστηρίζει την ΑΕΚ; Κι όμως υπάρχει και... αποκαλύπτεται στο BN Sports!

Βρετανός δημοσιογράφος που λατρεύει το ελληνικό ποδόσφαιρο και υποστηρίζει την ΑΕΚ; Κι όμως υπάρχει και... αποκαλύπτεται στο BN Sports!
Γνωρίζει το ελληνικό πρωτάθλημα καλύτερα και από πολλούς Έλληνες, και με αυτό ασχολείται σε ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς του. Παράλληλα, έχει μία ιδιαίτερη... αδυναμία στην ΑΕΚ! Ο Βρετανός δημοσιογράφος Άλεκ ΜακΚόρι μιλά στο BN Sports και... μοιράζεται την ιστορία του!

Συνέντευξη στον Γιώργο Καπουκάκη 

Αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν πως το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι μονάχα γνωστό για τα «ψεγάδια» του, ωστόσο η πραγματικότητα ενδεχομένως να είναι διαφορετική.  

Πόσοι άνθρωποι που ζουν στο εξωτερικό παρακολουθούν τη Stoiximan Super League; Πιθανότατα, περισσότεροι απ’ όσοι νομίζουμε και αυτό, λόγω του ανταγωνισμού που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στο πρωτάθλημα, αλλά και της... αγωνίας για την κούρσα του τίτλου.  

Άλλωστε, τη φετινή σεζόν διεκδικούν το τρόπαιο τέσσερις ομάδες, με την πρώτη (ΑΕΚ) να απέχει μόλις πέντε βαθμούς από τον τέταρτο (Ολυμπιακό) της βαθμολογίας, ενώ απομένουν εννέα «στροφές» για το φινάλε!   

Συνεπώς, μπορεί το ελληνικό πρωτάθλημα να μην έχει παρόμοια ποιοτικά χαρακτηριστικά με τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όμως το ενδιαφέρον στη «μάχη» του τίτλου είναι αμείωτο και οι εναλλαγές συναισθημάτων αρκετές.  

Ο ανταγωνισμός έχει προσελκύσει και ξένους τηλεθεατές, οι οποίοι ενίοτε έχουν και... οπαδικές προτιμήσεις, αναφορικά με την ομάδα που επιθυμούν να κατακτήσει το πρωτάθλημα.  

Το BN Sports πραγματοποίησε σχετική... έρευνα και «εντόπισε» έναν Βρετανό δημοσιογράφο, ο οποίος έχει στις κύριες ασχολίες της καθημερινότητας του το ελληνικό ποδόσφαιρο, παρά το γεγονός πως έχει μεγαλώσει σε ένα από τα πιο... ποδοσφαιρικά κράτη του κόσμου!  


Ο λόγος για τον Άλεκ ΜακΚόρι, ο οποίος εργάζεται ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος και αναλαμβάνει διάφορα projects, που αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο, για λογαριασμό γνωστών βρετανικών περιοδικών (σ.σ. FourFourTwo, World Soccer).  

Με καταγωγή από το Λίβερπουλ, ο ΜακΚόρι δεν... κρύβει τα συναισθήματά του για τους «κόκκινους» του Μέρσεϊσαϊντ, παρά το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια ζει στο Λούτον.  

«Είμαι οπαδός της Λίβερπουλ. Ο πατέρας μου είναι από το Μέρσεϊσαϊντ και όταν έχω χρόνο πηγαίνω στο Άνφιλντ. Στο εντός έδρας παιχνίδι με τη Λούτον, είχα πάει στην εξέδρα των φιλοξενούμενων και ήταν περίεργο. Όταν η Λούτον σκόραρε, όλοι ξετρελάθηκαν και εγώ κάθισα στη θέση μου!  

Δεν μπορούσα να υποστηρίζω κάποια άλλη ομάδα πέρα από τη Λίβερπουλ. Μία ημέρα, όταν ήμουν μικρός είχα πει στον πατέρα μου πως μου αρέσει η Άρσεναλ και μου απάντησε ‘Όχι, είσαι Λίβερπουλ και θα παραμείνεις. Για πάντα!’».  

alec-wembley_1.jpg

Όποιος ταξιδέψει στην Αγγλία και περάσει από το Λίβερπουλ, θα κατανοήσει πως οι άνθρωποι του Μέρσεϊσαϊντ διαχωρίζουν τον εαυτό τους από την υπόλοιπη χώρα. Από την πλευρά του, ο ΜακΚόρι είναι στην... μέση, καθώς βλέπει να υπάρχει μία άτυπη «κόντρα» ανάμεσα στην περιοχή από την οποία κατάγεται και στο μέρος που έχει μεγαλώσει.  

«Είναι αλήθεια πως οι οπαδοί της Λίβερπουλ και γενικότερα οι άνθρωποι από το Μερσεϊσάιντ, διαχωρίζουν τους εαυτούς τους από την Αγγλία. Οι άνθρωποι από τον βρετανικό νότο δε σέβονται τους Scousers (σ.σ. κάτοικοι του Λίβερπουλ). Τους κοροϊδεύουν, τους αποκαλούν κλέφτες και φτωχούς και ισχυρίζονται πως δεν έχουν να φάνε.  

Όταν οι άνθρωποι από το Λίβερπουλ ταξιδεύουν σε άλλες περιοχές, έχουν διαφορετική μεταχείριση -με την αρνητική έννοια- λόγω της καταγωγής τους και γι’ αυτό το λόγο, οι ίδιοι μισούν τους υπόλοιπους Άγγλους».  

alec-paris_1.jpg

Ο ΜακΚόρι δεν έχει συγγενείς στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, δεν είχε καμία επαφή με την χώρα, μέχρι τα σχολικά του χρόνια. Εκεί, ασχολήθηκε με τα Αρχαία Ελληνικά και... ερωτεύτηκε την γλώσσα.  

«Όταν ήμουν στο σχολείο είχα μία ενασχόληση με τα Αρχαία Ελληνικά και όταν ήρθε η ώρα να πάω στο Πανεπιστήμιο, αναρωτήθηκα πού ήμουν καλός. Είχα μία έφεση στις γλώσσες και υπέβαλα μία αίτηση για την γλωσσολογία και έτσι σπούδασα για τέσσερα χρόνια ελληνική λογοτεχνία. Έζησα και έναν χρόνο στην Αθήνα. Στο Παγκράτι. Μιλάω και λίγα ελληνικά. Καταλαβαίνω ελληνικά».   

Πώς όμως ένας Βρετανός «δένεται» με το ελληνικό ποδόσφαιρο; Η απάντηση του ίδιου, είναι... ξεκάθαρη!  

«Πάντα μου άρεσε το ποδόσφαιρο. Και όταν επιλέγεις να ασχοληθείς με μια γλώσσα, καλείσαι να μάθεις τα πάντα για την εκάστοτε χώρα. Δεν μπορείς να διαχωρίσεις τους Έλληνες από το ποδόσφαιρο. Έτσι νομίζω. Ζουν παθιασμένα το άθλημα. Όλοι στην Αγγλία, γνωρίζουν για τα πυροτεχνήματα που υπάρχουν από τους οπαδούς στην Ελλάδα, τα εκπληκτικά κορεό και τα συνθήματα. Ήθελα να το δω και από κοντά.   

Το πρώτο παιχνίδι μου στην Ελλάδα ήταν ένα εντός έδρας ματς του Άρη στη Β’ Εθνική. Αυτή ήταν η πρώτη μου εμπειρία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.   

Όσον αφορά στη Super League, το πρώτο παιχνίδι που είδα από κοντά, ήταν το περσινό ΑΕΚ - Παναθηναϊκός, που έληξε 1-0 με το γκολ του Πινέδα. Λίγους μήνες αργότερα βρέθηκα και στον τελικό Κυπέλλου που διεξήχθη στο Βόλο».   

alec-cup_1.jpg

Φυσικά, εκείνος έχει επιλέξει και την ομάδα που υποστηρίζει από την Ελλάδα, με την ιστορία του να είναι πολύ όμορφη και... καρμική.  

«Από την Ελλάδα, υποστηρίζω την ΑΕΚ. Είμαι οπαδός της. Η ιστορία αυτή με γυρίζει αρκετά χρόνια πίσω. Συγκεκριμένα, όταν ήμουν έξι ετών είχα βρεθεί στη Λέσβο για διακοπές και μου είχαν κάνει δώρο ένα τετράδιο με ζωγραφιές, το οποίο είχε το σήμα της ΑΕΚ! Τότε, δεν γνώριζα τι ήταν. Μετά από πολλά χρόνια το βρήκα στο σπίτι μου και διαπίστωσα περί τίνος πρόκειται και ένιωσα πως η μοίρα... ήθελε να υποστηρίξω την ΑΕΚ».   

alex-athenianderby_1.jpg

Πάντως, όσο και αν επιθυμεί να δει την ΑΕΚ πρωταθλήτρια για δεύτερη διαδοχική σεζόν, ο ίδιος πιστεύει πως το πρωτάθλημα θα καταλήξει σε... άλλα χέρια.  

«Ποιος ξέρει ποια ομάδα θα κατακτήσει το πρωτάθλημα; Αν με ρωτούσες πριν έναν μήνα, ο Ολυμπιακός θα ήταν εκτός συζήτησης. Ωστόσο, είδαμε ότι επέστρεψε. Εγώ θα ήθελα να το κατακτήσει η ΑΕΚ, αλλά οι τραυματισμοί την έχουν πληγώσει αρκετά. Πάντως, πιστεύω πως στο φινάλε, ο ΠΑΟΚ θα είναι πρωταθλητής. Παίζει εξαιρετικό ποδόσφαιρο και οι μεταγραφικές κινήσεις που πραγματοποίησε το καλοκαίρι τον έχουν βοηθήσει πολύ. Έχει εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές. Κωνσταντέλιας, Ντεσπόντοφ, Ζίβκοβιτς και αρκετοί άλλοι. Επομένως, εάν έπρεπε να διαλέξω μία ομάδα για την κατάκτηση του τίτλου, αυτή θα ήταν ο ΠΑΟΚ».   

Παρόλο που είναι Άγγλος, ο ΜακΚόρι ενδεχομένως γνωρίζει το ελληνικό πρωτάθλημα καλύτερα και από πολλούς Έλληνες! Την ίδια στιγμή, ο ίδιος... λατρεύει τους Λιβάι Γκαρσία και Φώτη Ιωαννίδη.  

«Ο αγαπημένος μου ξένος της Stoiximan Super League είναι ο Λιβάι Γκαρσία. Είναι απίστευτος. Εύχομαι να μη φύγει από την ΑΕΚ, αλλά δυστυχώς -για το ελληνικό πρωτάθλημα- πιστεύω πως θα αποχωρήσει κάποια στιγμή.   

Από την άλλη, ο Φώτης Ιωαννίδης είναι ο αγαπημένος μου Έλληνας του πρωταθλήματος. Βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο. Μπορεί να κάνει τα πάντα. Έχω... ερωτευτεί τον τρόπο, με τον οποίο αγωνίζεται».   


Οι συμπατριώτες του Άγγλου δημοσιογράφου δεν είναι και τόσο... εξοικειωμένοι με την Stoiximan Super League και γι’ αυτό το λόγο ξαφνιάζονται κάθε φορά που τους αποκαλύπτει το «αντικείμενο», με το οποίο ασχολείται.  

«Οι Άγγλοι συνήθως γελάνε και με ρωτάνε ‘γιατί’, όταν τους λέω ότι ασχολούμαι με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αλλά στη συνέχεια ενδιαφέρονται να μάθουν. Τους ενημερώνω για Άγγλους ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει από το ελληνικό ποδόσφαιρο και ξαφνιάζονται. Οι πιο γνωστοί Έλληνες ποδοσφαιριστές στο βρετανικό κοινό είναι οι Τσιμίκας και Μαυροπάνος. 

Παράλληλα, είχαν μείνει έκπληκτοι που ο Τζορτζ Μπάλντοκ αγωνίστηκε με την Εθνική Ελλάδας και με ρωτούσαν για το εν λόγω θέμα».  

Στη συνέχεια, η κουβέντα μεταφέρθηκε στην οπαδική βία που υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά και στον τρόπο, με την οποία αυτή εξαλείφθηκε στη Μεγάλη Βρετανία.  

«Στην Αγγλία υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με τον χουλιγκανισμό από την δεκαετία του ‘60 μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Παράλληλα, αν παρατηρήσει κανείς τα βρετανικά παιχνίδια στα 90’s, θα διαπιστώσει πως η προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση.  

Και αυτό διότι οι τιμές των εισιτηρίων έφτασαν στα ύψη. Πλέον, χρειάζεσαι περίπου 70 στερλίνες (σ.σ. κάτι παραπάνω από 80 ευρώ), για να αγοράσεις εισιτήριο της Άρσεναλ, παραδείγματος χάρη.

Έτσι, με τον καιρό, άλλαξε ο κόσμος, ο οποίος ερχόταν στα γήπεδα. Σιγά σιγά, υπήρξαν μονάχα άνθρωποι που δεν ήθελαν να δημιουργήσουν επεισόδια και να καβγαδίσουν με τους αντιπάλους. Στα γήπεδα έρχονταν άνθρωποι με καλύτερες δουλειές, που είχαν οικογένειες και ήταν κατά κύριο λόγο μεγαλύτερης ηλικίας. Οι νεότεροι άρχισαν να πηγαίνουν σε αναμετρήσεις χαμηλότερων κατηγοριών»
.  


Κατά καιρούς, σημειώνονται και στην Αγγλία επεισόδια, ωστόσο όλα... τελειώνουν άμεσα.  

«Η εξάλειψη ενός μεγάλου ποσοστού της οπαδικής βίας στην Αγγλία, έχει να κάνει και με την αυστηρότητα που υπάρχει σε περιπτώσεις επεισοδίων ή ακόμη και ρατσιστικών συνθημάτων. Επίσης, η αστυνομία παρεμβαίνει άμεσα και διαλύει τυχόν καβγάδες που ενδέχεται να υπάρξουν.  

Φυσικά, έχουν υπάρξει και εδώ άσχημα περιστατικά. Όπως συνέβη πρόσφατα στην αναμέτρηση της Γουεστ Μπρομ με τη Γουλβς. Θεωρώ πως οι οπαδοί των δύο ομάδων είχαν να συναντηθούν καιρό και γι’ αυτό έγινε ό,τι έγινε. Είναι σαν μία ‘βόμβα’, που όσο περισσότερο τη συμπιέσεις, τόσο πιθανότερο είναι να σκάσει».  

Τέλος, δεν θα μπορούσε να μη γίνει πρόβλεψη για την... κούρσα της Premier League.  

«Νομίζω πως η Λίβερπουλ θα κατακτήσει την Premier League. Έχει... βασανιστεί από τους τραυματισμούς, αλλά πιστεύω πως έχει το μεγαλύτερο βάθος από όλες τις ομάδες. Και από τη Μάντσεστερ Σίτι. Μπορείς να δημιουργήσεις μία ενδεκάδα με τους παίκτες που έχουν απουσιάσει για τη Λίβερπουλ μέσα στη σεζόν. Και όταν επιστρέψουν οι τραυματίες, θεωρώ πως η Λίβερπουλ θα είναι ασταμάτητη. Παράλληλα, οι παίκτες θέλουν να κερδίσουν αυτό τον τίτλο και για τον Κλοπ που θα αποχωρήσει στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου».  

alec-premierleague_1.jpg

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0