Face to Face

Η Κατερίνα Λάγιου στο BN Sports: «Θα ήθελα ένα... μαγικό ραβδάκι να αλλάξω τον τρόπο προσέγγισης στο ποδόσφαιρο γυναικών!»

Η Κατερίνα Λάγιου στο BN Sports: «Θα ήθελα ένα... μαγικό ραβδάκι να αλλάξω τον τρόπο προσέγγισης στο ποδόσφαιρο γυναικών!»
Το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει βήματα προόδου το τελευταίο διάστημα και η Κατερίνα Λάγιου μιλάει στο BN Sports για τις σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει, αλλά και για αυτά που θα πρέπει να βελτιωθούν!

Συνέντευξη στον Γιώργο Καπουκάκη 

Ο αθλητισμός είναι συνυφασμένος με τη ζωή της
, αφού εδώ και 22 χρόνια δεν έχει... απουσιάσει από την καθημερινότητά της. Η Κατερίνα Λάγιου έχει τον τρόπο να φέρνει εις πέρας όλες τις αποστολές του απαιτητικού προγράμματός της και κάθε φορά που μιλάει για το ποδόσφαιρο, δίνει σε όσους την ακούν, να κατανοήσουν πως το εν λόγω άθλημα είναι... όλη της η ζωή!

Ποδοσφαιρίστρια της Ολυμπιάδας Υμηττού, «κομμάτι» της οικογένειας της γυναικείας ομάδας της Βαλένθια, με σκοπό την εύρεση ελληνικών ταλέντων, με προορισμό την Ισπανία, μέλος εταιρίας ψηφιοποίησης ποδοσφαίρου και φοιτήτρια της αθλητικής διατροφολογίας.

Μέσα σε... λίγες λέξεις, αυτή είναι η καθημερινότητα της 29χρονης αθλήτριας, η οποία σε αρκετό κόσμο, έγινε γνωστή από το Μουντιάλ Γυναικών του 2023, όπου και είχε αναλάβει το σχόλιο των αναμετρήσεων.

Μιλώντας στο BN Sports, η ίδια αναφέρθηκε - μεταξύ άλλων - στην πρώτη της επαφή με το άθλημα και στην ακαδημία του Κριστόφ Βαζέχα, ενώ στάθηκε και στα βήματα που έγιναν φέτος στο ποδόσφαιρο γυναικών, αλλά και σε αυτά που θα πρέπει να διαφοροποιηθούν. Παράλληλα, η Κατερίνα Λάγιου, έκανε ειδική αναφορά στην Εθνική ομάδα και στο ενδεχόμενο να βρεθεί στο μέλλον, σε μια μεγάλη διοργάνωση.

katerinalagiou.png

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο και ποια ήταν τα πρώτα σου βήματα στο εν λόγω άθλημα;  

«Είχα πολύ καλή επαφή με το ποδόσφαιρο από πολύ μικρή ηλικία. Θυμάμαι έπαιζα συνέχεια με τον μπαμπά μου και μετέπειτα στο σχολείο σε κάθε διάλειμμα. Στην ηλικία των 7 ετών, ξεκίνησα στην ακαδημία του Βαζέχα στο Χαλάνδρι και από τότε - εδώ και 22 χρόνια - το ποδόσφαιρο βρίσκεται αδιάκοπα στην καθημερινότητα μου».

Στην ακαδημία του Κριστόφ Βαζέχα αγωνιζόσουν μαζί με αγόρια. Πιστεύεις πως σε βοήθησε αυτό;  

«Παρά πολύ! Εκεί, γνώρισα εξαιρετικούς προπονητές. Με τους συμπαίκτες μου διατηρούμε και τώρα παρά πολύ καλές σχέσεις. Χαίρομαι παρά πολύ που οι περισσότεροι από αυτούς έχουν προχωρήσει αρκετά στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν ακαδημίες για κορίτσια, παρά μόνο ομάδες γυναικών. Γι' αυτό το λόγο, ήταν μονόδρομος η συμμετοχή μου σε ομάδα αγοριών. Κέρδισα πολύ όμορφα πράγματα σε αυτή την ομάδα και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό!».

Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που ήταν συμπαίκτες σου εκείνο το διάστημα και πλέον είναι γνωστοί στο κοινό;  

«Φίλος και συμπαίκτης ήταν ο Αλέξανδρος Αναγνωστοπουλος που αγωνίζεται στη θέση του τερματοφύλακα εδώ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κηφισιά. Παράλληλα, το ίδιο ισχύει και για τον Σπύρο Ρισβάνη, που έχει περάσει από πολλές ομάδες εδώ στην Ελλάδα, ενώ υπήρξε και διεθνής. Πλέον, αγωνίζεται στη Σλόβαν Μπρατισλάβας»

Πώς βίωσες την εμπειρία του σχολιασμού στο Μουντιάλ Γυναικών;  

«Χάρηκα πολύ που ήρθα σε επαφή και με αυτή την πτυχή του ποδοσφαίρου, γιατί δεν είχα καθίσει σε αντίστοιχη θέση στο παρελθόν. Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία, την οποία θα την έκανα ξανά, από τη στιγμή που θα βοηθούσα στη διάδοση και την προβολή του αθλήματος».

Τη φετινή σεζόν είδαμε πως έγιναν κάποια βήματα στον ελληνικό χώρο του ποδοσφαίρου γυναικών. Τι άλλαξε φέτος και η κατάσταση βελτιώθηκε αισθητά; 

«Αρχικά, φέτος άλλαξε η σύσταση του πρωταθλήματος. Μετά το 2015-16 έχουμε ξανά ενιαίο πρωτάθλημα ενός ομίλου. Με τη συμμετοχή μεγάλων brand στο χώρο όπως του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, του ΟΦΗ, του ΠΑΟΚ και του Αστέρα Τρίπολης, η προβολή είναι πολύ μεγαλύτερη. Ελεύθερα κανάλια, προβάλλουν αγώνες ποδοσφαίρου γυναικών. Είναι η πρώτη χρόνια που γίνεται αυτό, για το συγκεκριμένο πρωτάθλημα. Το ίδιο συμβαίνει και με την Εθνική ομάδα, με τη συμμετοχή της στο Nations League».

Βήματα, τα οποία φαίνονται σημαντικά ενόψει της συνέχειας. 

«Ναι. Όσο ψηλότερα τοποθετούν οι αθλήτριες το προϊόν, δηλαδή το ποδόσφαιρο γυναικών, τόσο μεγαλύτερη απήχηση θα έχει και θα προσελκύει το ενδιαφέρον των χορηγών αλλά και των φιλάθλων».

lagiou2.jpg

Ωστόσο, πόσα λιγότερα προνόμια έχουν οι ποδοσφαιρίστριες από τους επαγγελματίες αθλητές; Προφανώς, υπάρχουν άλλα συμβόλαια, άλλα χρήματα.  

«Φυσικά. Ιδιαίτερα, αν αναλογιστούμε ότι αρκετές ομάδες γυναικών της πρώτης κατηγορίας, ανήκουν στον ερασιτέχνη του αντίστοιχου συλλόγου. Όλο αυτό το κομμάτι βέβαια, έχει αρχίσει να διαφοροποιείται αυτή τη στιγμή. Αρκετές ομάδες χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις της πρώτης ομάδας ή λαμβάνουν κάποια προνόμια που δεν τα είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Όπως για παράδειγμα η γυναικεία σειρά ρούχων και παπουτσιών ή η προβολή τους από ελεύθερα κανάλια και από τα social media. Η μεγαλύτερη διαφορά έγκειται στα συμβόλαια και στο μπάτζετ. Σε πολλές ευρωπαϊκές - και μη - χώρες, υπάρχει ο όρος equal pay (σ.σ. ίση αμοιβή), μεταξύ ανδρών και γυναικών στο χώρο του ποδοσφαίρου. Αυτό ξεκίνησε από την Εθνική ομάδα των ΗΠΑ, που είναι ένα από τα μεγαθήρια του ποδοσφαιρικού στερεώματος».

Είσαι μια γυναίκα, η οποία έχει διάφορες αρμοδιότητες, πώς τα προλαβαίνεις όλα μαζί;    

«Πολύ καλή ερώτηση (σ.σ. γέλια). Όταν ασχολείσαι με πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις παραγωγικός και τα αγαπάς, πάντα θα βρίσκεις χρόνο. Σαν αθλήτρια έχω προπονηθεί και 3 τα ξημερώματα!  

Όσον αφορά, στα επαγγελματικά, τρέχουμε μαζί με τους συνεργάτες μου διαφορά projects, στην εταιρία μας, Footy Greece. Πρόκειται για μια εταιρία ψηφιοποίησης ποδοσφαίρου, μιας πλατφόρμας δεδομένων που ενέχει το φάσμα του αθλητισμού στο 100%. Επιπλέον, η Βαλένθια κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην καθημερινότητα μου. Μαζί με τα camp αξιολόγησης και την προσπάθεια να ανοίξουμε ένα νέο δρόμο για τις Ελληνίδες αθλήτριες στην Ισπανία. Το γεγονός ότι αγωνίζομαι ακόμα στην πρώτη κατηγορία δυσκολεύει κατά πολύ τον όλο προγραμματισμό, αλλά όπως είπαμε και πριν, εάν υπάρχει θέληση, ο χρόνος θα βρεθεί. Οπότε, προσπαθώ να κρατάω ψηλά και το κομμάτι του πρωταθλητισμού.  

Ταυτόχρονα τελειώνω τις σπουδές μου πάνω στην αθλητική διατροφολογία. Δύσκολο και απαιτητικό πρόγραμμα, το οποίο όμως, με κάνει να νιώθω πολύ παραγωγική».

Πώς βιώνεις το «κομμάτι» του σκάουτινγκ και αυτό της Βαλένθια;   

«Σημαντικό ρόλο σε αυτό, παίζει ο τρόπος που προσεγγίζει ο καθένας το καθετί, με το οποίο θέλει να ασχολείται στη ζωή του. Οι καλές συνεργασίες, η όρεξη για εργασία και σίγουρα και το αθλητικό υπόβαθρο παίξανε πολύ σημαντικό ρόλο επίσης. Δεν το βλέπω σαν δουλειά το ποδόσφαιρο. Το αγαπάω και το φροντίζω σαν κάτι πολύ δικό μου και οικείο. Άλλωστε, με βοήθησε να διαμορφώσω την Κατερίνα, σε όλες τις πτυχές. Διανύω τον δεύτερο χρόνο μου στη Βαλένθια και τώρα ετοιμαζόμαστε για το μεγάλο πασχαλινό τουρνουά μας».

Τα τελευταία δύο χρόνια αγωνίζεσαι στην Ολυμπιάδα Υμηττού. Πως αισθάνεσαι και ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας για τη φετινή σεζόν;

«Η μετάβαση μου απ' την ομάδα των Αβαντιδών Χαλκίδας στην Ολυμπιάδα, ήταν αρκετά ψυχοφθόρα και δύσκολη. Με λυπεί ιδιαίτερα να υπάρχουν αυτά τα περιστατικά στις μέρες μας και αναφέρομαι στη διάλυση των σωματείων (σ.σ. 2022). Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι της Ολυμπιάδας μου συμπεριφερθήκαν πολύ όμορφα και ενσωματώθηκα αμέσως με το υπόλοιπο σύνολο της ομάδας. Παρέμεινα και το καλοκαίρι, με την προϋπόθεση να αποκατασταθεί ο τραυματισμός μου, μετά την επέμβαση που είχα. Η ομάδα για φέτος έπειτα από αρκετές ανακατατάξεις έχει στόχο την παραμονή στην κατηγορία».

lagiou.jpg

Πόσες ώρες αφιερώνει στο γήπεδο, μια μέση ποδοσφαιρίστρια στην Ελλάδα, εν έτει 2024;  

«Σίγουρα, κάθε ποδοσφαιρίστρια αφιερώνει αρκετό χρόνο. Ειδικά τα κορίτσια που θέλουν να δουλέψουν πιο επαγγελματικά. Οι χρόνοι που αφιερώνουν στην προπόνηση με την ομάδα είναι περίπου 2+ ώρες την ημέρα. Από εκεί και πέρα είναι στην δικαιοδοσία της καθεμιάς η έξτρα προπόνηση».

Ποια είναι η γνώμη σου για την πορεία της Εθνικής ομάδας; Μπορεί να βρεθεί κάποια στιγμή σε μια μεγάλη διοργάνωση;  

«Η Εθνική ομάδα προσπαθεί να υιοθετήσει ένα διαφορετικό προπονητικό και αθλητικό μοτίβο το τελευταίο διάστημα. Η Ελλάδα διαθέτει και το ταλέντο και τη θέληση για να μετέχει στο άμεσο μέλλον σε μια μεγάλη διοργάνωση. Με την ανάλογη προοπτική πιστεύω ότι θα τα καταφέρει».

Ποιο ήταν το ποδοσφαιρικό ίνδαλμά σου;  

«Αγαπημένος μου ποδοσφαιριστής ήταν ο Ζινεντίν Ζιντάν. Ίσως και λόγω θέσης μπορώ να πω (σ.σ. γέλια). Ακόμη και τώρα, ο τρόπος σκέψης του και η ποδοσφαιρική του ευφυΐα τον διαχωρίζουν από τους υπόλοιπους».

Ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα άλλαζες στον χώρο του ποδοσφαίρου γυναικών εάν σου δινόταν αυτή η δυνατότητα;  

«Θα ήθελα παρά πολύ να έχω ένα μαγικό ραβδάκι και να αλλάξω τον τρόπο προσέγγισης στο ποδόσφαιρο γυναικών. Όλα έχουν να κάνουν με το πως εμείς οι αθλήτριες αντιμετωπίζουμε και προβάλλουμε το άθλημά μας. Θα ήθελα λοιπόν περισσότερες αξίες μέσα στο χώρο αυτό και μεγαλύτερη προσπάθεια για εξέλιξη». 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0