Face to Face

Ο Πάμπλο Ντε Μπλάσις στο BN Sports: «Μοναδικός ο τρόπος που ο Μεντιλίμπαρ ζει το ποδόσφαιρο, ταιριάζει το στυλ του στον Ολυμπιακό»

Ο Πάμπλο Ντε Μπλάσις στο BN Sports: «Μοναδικός ο τρόπος που ο Μεντιλίμπαρ ζει το ποδόσφαιρο, ταιριάζει το στυλ του στον Ολυμπιακό»

Γνωρίζει αρκετά το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και τον νέο προπονητή του Ολυμπιακού! Ο Πάμπλο Ντε Μπλάσις συνεργάστηκε για δύο χρόνια με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στην Εϊμπάρ και τον «σκιαγραφεί» στο BN Sports! Ο χαρακτήρας του Βάσκου, ο τρόπος παιχνιδιού του και όσα περιμένει από τους παίκτες του, μέσα από τα «μάτια» του πρώην μεσοεπιθετικού του Αστέρα Τρίπολης!

Συνέντευξη στον Τάσο Φαραό

Δύο χρόνια στην Ελλάδα και άλλα τόσα υπό τις οδηγίες του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στην Ισπανία! Ο Πάμπλο Ντε Μπλάσις αποτελεί τον κατάλληλο άνθρωπο, για να μας «γνωρίσει» τον καινούργιο προπονητή του Ολυμπιακού!

Ο Αστέρας Τρίπολης, κάτι παραπάνω από 11 χρόνια πριν, «ανακάλυψε» στην Αργεντινή τον ταλαντούχο μεσοεπιθετικό και δεν δυσκολεύτηκε να πειστεί, ώστε να τον κάνει μέλος της ομάδας του. Το αποτέλεσμα, τον δικαίωσε απόλυτα. Παρέμεινε στην ομάδα της Αρκαδίας από το 2012, μέχρι το 2014, πριν εμφανιστεί η Μάιντς, για να του… ανοίξει την πόρτα της Bundesliga.

Από εκεί, ήρθε η ευκαιρία της La Liga. Το 2018 η Εϊμπάρ, υπό τις οδηγίες του Βάσκου τεχνικού, ενέταξε τον Ντε Μπλάσις στο ρόστερ της. Συνεργάστηκε με τον προπονητή, πλέον, του Ολυμπιακού έως και το φινάλε της αγωνιστικής περιόδου 2019-20.

Διάστημα αρκετό, τόσο για να «χαραχθεί» για πάντα στη μνήμη του η μεταξύ τους σχέση, όπως παραδέχθηκε μιλώντας στο BN Sports, όσο και για να παρέχει μία πρώτη… εικόνα, αναφορικά με τον τρόπο παιχνιδιού του!

«Θέλει η ομάδα του να πρωταγωνιστεί σε κάθε τομέα»

«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ο τρόπος που ζει το ποδόσφαιρο, αλλά και ο τρόπος που το μεταδίδει στους παίκτες του. Θέλει η ομάδα του να πρωταγωνιστεί σε κάθε τομέα. Αυτή είναι η καθημερινότητά του. Είναι πραγματικά εξαιρετικός και θα τον θυμάμαι για πάντα.

Μαζί μου ήταν πάντα πολύ καλός. Πρόκειται για έναν προπονητή που λέει πάντα αυτό που αισθάνεται, είναι ένας πολύ καλός και ειλικρινής άνθρωπος. Σίγουρα είπαμε πολλά πράγματα ο ένας στον άλλον, αλλά πάντοτε με καλές προθέσεις και για το καλό της ομάδας», θυμάται ο Ντε Μπλάσις για τον άλλοτε προπονητή του.

eibardeblasiss.jpg

Ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που αρέσκεται στο επιθετικό στυλ παιχνιδιού. Ο Μεντιλίμπαρ, σύμφωνα με τον Αργεντίνο, «πατά» στα ίδια… χωράφια, οπότε δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα ως προς τη φιλοσοφία. Από τι θα εξαρτηθεί όμως, η επιτυχημένη προσαρμογή του στους «ερυθρόλευκους»;

«Στον ‘Μέντι’ (σ.σ. όπως είναι το παρατσούκλι του Μεντιλίμπαρ) αρέσει να πιέζει ψηλά και να αφήνει λίγο χώρο σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Με τον τρόπο αυτό θέλει να έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού.

Μέσα από το συγκεκριμένο στυλ, κρατά τους παίκτες του κοντά στην αντίπαλη εστία, ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στο γκολ. Μία τακτική που ακολουθεί ενάντια σε οποιονδήποτε αντίπαλο, αλλά και σε κάθε έδρα.

Η άμεση προσαρμογή του πιστεύω ότι θα εξαρτηθεί περισσότερο από το αν θα καταλάβουν γρήγορα οι παίκτες τον τρόπο παιχνιδιού του. Μόλις τον αντιληφθούν θα τα πάει πολύ καλά, γιατί ο Ολυμπιακός απαιτεί να είναι πρωταγωνιστής και να παίζει επιθετικά σε κάθε γήπεδο. Αυτό είναι κάτι που ταιριάζει στον συγκεκριμένο προπονητή, μπορεί να το κάνει και να το αποδείξει στον αγωνιστικό χώρο».

metieibar.webp

«Ο Μεντιλίμπαρ είναι… τελειομανής»

Δυνατό του σημείο; Μα φυσικά η λατρεία του για το επιθετικό ποδόσφαιρο! Κάτι που απαιτεί από τους παίκτες απόλυτη συγκέντρωση. Ελάττωμα; Αν ο πρώην ποδοσφαιριστής του Αστέρα επέλεγε κάτι, τότε αυτό θα ήταν η… ανάγκη του 62χρονου τεχνικού να είναι όλα τέλεια!

«Tο δυνατό του σημείο νομίζω ότι είναι η επιθετικότητα με την οποία σε κάνει να παίζεις. Θέλει να είσαι πάντα 100% προσεκτικός, οι ομάδες του είναι πολύ δραστήριες. Θέλει παίκτες που είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι και φυσικά πίεση στην επίθεση.

Για αδύναμο σημείο δεν είμαι σίγουρος. Ίσως το μοναδικό που θα μπορούσε να πει κανείς, θα ήταν πως εάν κάποιος κάνει 10 πράγματα, εκ των οποίων τα εννέα σωστά, ο Μεντιλίμπαρ θα επικεντρωθεί σε εκείνο που κάνει λάθος! Δεν πιστεύω βέβαια πως αυτό είναι κάτι κακό, περισσότερο σχετίζεται με το γεγονός πως είναι τελειομανής. Επιθυμεί να πηγαίνουν όλα καλά».

mentisevilla.jpg

«Ο Ολυμπιακός είχε αρκετούς Ισπανούς προπονητές, θα προσαρμοστεί άμεσα»

Ο Μεντιλίμπαρ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού στα μέσα της σεζόν. Η ανακοίνωσή του ήρθε μάλιστα, λίγες ημέρες πριν από την πρώτη ευρωπαϊκή «μάχη» κόντρα στη Φερεντσβάρος (15/02), για τη νοκ-άουτ φάση του Europa Conference League. Οι «ερυθρόλευκοι» αποτελούν μόλις την πρώτη του ομάδα μακριά από την Ισπανία.

Πάντως, το γεγονός ότι ο Βάσκος δεν βρισκόταν στον σύλλογο του Πειραιά από την αρχή της χρονιάς, δεν αποτελεί πρόβλημα, όπως θεωρεί ο Ντε Μπλάσις. Άλλωστε, το έχει ξανακάνει πρόσφατα και με τεράστια επιτυχία!

«Μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που, μέχρι τώρα, δεν είχε φύγει ποτέ από την Ισπανία, αλλά είναι πάντα ανοιχτός σε νέες προκλήσεις. Ως προπονητής είχε πολλούς ξένους παίκτες στην καριέρα του.

Άλλωστε, στην Ελλάδα υπήρχαν πολλοί προπονητές και μάλιστα Ισπανοί, ειδικά στον Ολυμπιακό. Οπότε νομίζω ότι το περιβάλλον της ομάδας θα τον βοηθήσει να προσαρμοστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Δεν θεωρώ ότι είναι πρόβλημα που ανέλαβε μεσούσης της σεζόν. Ειδικά μετά την τελευταία του εμπειρία στη Σεβίλλη, την οποία πήρε επίσης στα μέσα της αγωνιστικής περιόδου και κατέληξε να κατακτήσει το Europa League! Πρέπει να συνηθίσουν οι ποδοσφαιριστές σε ένα διαφορετικό στυλ, που επικεντρώνεται στον επιθετικό τομέα. Ωστόσο, έχω την αίσθηση ότι αυτό είναι κάτι που αρέσει στους παίκτες, ιδίως σε μια μεγάλη ομάδα».

μεντισοφ.jpg

Η Σεβίλλη πέρυσι, όπως και φέτος, δεν βρισκόταν και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Αυτό ωστόσο, δεν στάθηκε εμπόδιο, για να φτάσει για άλλη μια φορά στην κατάκτηση του… αγαπημένου της Europa League, υπό τις οδηγίες του Μεντιλίμπαρ!

«Όταν κάθισε στον πάγκο της Σεβίλλης πέρυσι, ήξερα ότι οι παίκτες που είχε η ομάδα ήταν πολύ έξυπνοι και θα αντιλαμβάνονταν γρήγορα την ιδέα του παιχνιδιού του.

Έτσι, σε συνδυασμό με την… παράδοση που έχει η Σεβίλλη στο Europa League, δεν μπορώ να πω ότι με εξέπληξε τόσο το γεγονός πως έφτασαν ως την κατάκτηση. Όλη η ιστορία των Ανδαλουσιανών στον συγκεκριμένο θεσμό, νομίζω πως βοηθά όλο τον σύλλογο, τους ανθρώπους του, τους παίκτες, ώστε να πιστέψουν ακόμα περισσότερο ότι μπορούν να φτάσουν μέχρι τέλους στη διοργάνωση».

«Είχα προσεγγιστεί από τις μεγάλες ομάδες στην Ελλάδα»

Έπειτα από 11 χρόνια περιπλάνησης στην Ευρώπη, ο 36χρονος πια Πάμπλο Ντε Μπλάσις, πήρε τον δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα. Κάνοντας μάλιστα τον «τέλειο» κύκλο, αφού επέστρεψε στην ομάδα από όπου ξεκίνησαν όλα, τη Χιμνάσια Λα Πλάτα!

«Αισθάνομαι πολύ καλά, μετά από τόσα χρόνια απουσίας από την πατρίδα μου, που επέστρεψα στον σύλλογο της γενέτειράς μου. Εκεί αγωνίστηκα σε όλες τις χαμηλότερες κατηγορίες ως παιδί άλλωστε.

Επίσης είχα την ευκαιρία να επιστρέψω με την οικογένειά μου, ώστε οι κόρες μου να μπορέσουν να ζήσουν στην Αργεντινή, όπου δεν έχουν μείνει ποτέ και δεν είχαν τη δυνατότητα να την απολαύσουν».

ντεμπλασιςαστερας.jpg

Συνολικά, φόρεσε τη φανέλα του Αστέρα Τρίπολης σε 90 περιπτώσεις, μετρώντας 20 γκολ και 17 ασίστ. Το πέρασμά του από την Ελλάδα ήταν αρκετά επιτυχημένο. Ο ίδιος, όπως αναφέρει, είχε «κεντρίσει» τα βλέμματα από μεγάλους συλλόγους της χώρας μας, όμως όταν εμφανίστηκε η ευκαιρία της Bundesliga, δεν μπορούσε να αγνοηθεί.

«Θυμάμαι πολλές ωραίες στιγμές, από τις δύο μου σεζόν στον Αστέρα Τρίπολης. Δεν ξεχνώ φυσικά τον τελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, που ήμασταν κοντά στην κατάκτηση και επίσης, τις ημέρες μας στο Europa League, όταν παλεύαμε για την είσοδο στους ομίλους. Όπως και τις ομάδες που αντιμετωπίζαμε στη φάση των play off, μετά την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, καθώς παίζαμε κόντρα στους καλύτερους και ήταν πάντα ανταγωνιστικοί αγώνες.

Δεν ξέρω αν υπήρξε ποτέ κάποια επίσημη πρόταση για εμένα από άλλον ελληνικό σύλλογο, αλλά πριν πάω στη Γερμανία, νομίζω ότι είχα κάποιες προσεγγίσεις από τις μεγάλες ομάδες. Ωστόσο, είχα την ευκαιρία να πάω στην Bundesliga και έπρεπε να κάνω αυτό το μεγάλο βήμα».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0