Face to Face

Ο Μιχάλης Βαλκάνης στο BN Sports: «Τα καλά αποτελέσματα του Άγιαξ, να... περάσουν στην Ευρώπη - 'Μήνυμα' ο Κωνσταντέλιας!» (video)

Ο Μιχάλης Βαλκάνης στο BN Sports: «Τα καλά αποτελέσματα του Άγιαξ, να... περάσουν στην Ευρώπη - 'Μήνυμα' ο Κωνσταντέλιας!» (video)
Ο Ελληνοαυστραλός τεχνικός και βοηθός του Τζον Φαν’τ Σχιπ στον ΆγιαξΜιχάλης Βαλκάνης, μίλησε στο BN Sports πριν τον «τελικό» των Ολλανδών με την ΑΕΚ, στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Europa League. Δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, όμως, και αναφέρθηκε τόσο για τη συνύπαρξή του με τον Γιάννη Κωνσταντέλια, όσο και στον γιο του, που αγωνίζεται στις ακαδημίες της «Ένωσης».
Συνέντευξη στον σπουδαστή του ΚΑΡ, Νίκο Παπαχρήστο
 
Αρκετά πρόσωπα συνδέουν την Ελλάδα με τον Άγιαξ. Ανάμεσα σε αυτούς, πλέον, και ο Μιχάλης Βαλκάνης. Βοηθός του άλλοτε προπονητή της Εθνικής Ελλάδας και νυν του «Αίαντα», Τζον Φαν'τ Σχιπ.
 
Το ματς με την ΑΕΚ, αυτός ο «τελικός» για την ευρωπαϊκή συνέχεια και των δύο, βρέθηκε προφανώς στο επίκεντρο, αλλά δεν ήταν το μόνο αντικείμενο συζήτησης. Άλλωστε, ο Μιχάλης Βαλκάνης είναι στενά συνδεδεμένος με το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα, πέραν της παρουσίας του στη «γαλανόλευκη».

Έχει αγωνιστεί σε Ηρακλή, ΑΕΛ και Παναιτωλικό, μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με τον Γιάννη Κωνσταντέλια στην Έουπεν, ενώ ο γιος του, Δημήτρης, αγωνίζεται στην Κ19 της ΑΕΚ.
 
Τόσο γι' αυτά, όσο και για την κατάσταση στο Ισραήλ, όπου βρέθηκε ως πρώτος προπονητής στη Χάποελ Τελ Αβίβ, αλλά αναγκάστηκε να αποχωρήσει, μίλησε στον Νίκο Παπαχρήστο, σπουδαστή του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ.

Είναι «τελικός» το ματς με την ΑΕΚ;
 
«Είναι ένα σημαντικό παιχνίδι για να συνεχίσει ο Άγιαξ το ταξίδι του στην Ευρώπη. Για την ομάδα μας κάθε παιχνίδι είναι σημαντικό. Ο Άγιαξ απαιτεί να παίζει με συγκεκριμένο τρόπο και να κερδίζει κάνοντάς το. Κάθε ομάδα που παίζει εναντίον του Άγιαξ γνωρίζει την ιστορία και την ταυτότητά του στο ποδόσφαιρο. Για εμάς είναι σημαντικό μαζί με τα καλά αποτελέσματα που είχαμε στο πρωτάθλημα, να συνεχίσουμε στην Ευρώπη. Από την Μπράιτον και την Μαρσέιγ χάσαμε, αλλά οι εμφανίσεις μας ήταν πολύ καλές.
 
Η ομάδα είναι μια πολύ νέα και με πολλούς παίκτες που μπήκαν στον σύλλογο αυτήν τη σεζόν. Ήταν μια μεγάλη εμπειρία και μια διαδικασία μάθησης. Δεσμευόμαστε να βελτιωνόμαστε μέρα με τη μέρα, παιχνίδι με παιχνίδι. Όταν ήρθαμε ήμασταν 18οι, τώρα τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί κάπως. Θα ήταν μια καλή ανταμοιβή για την ομάδα να κερδίσει αυτό το παιχνίδι και να συνεχίσει να παίζει στην Ευρώπη. Νιώθω ότι έχουν ανατραπεί τα πράγματα και οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση τώρα».


 
Πόσο μεγάλη ώθηση σας δίνει το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ματς θα γίνει εντός έδρας;
 
«Το να παίζεις στο “σπίτι” σου είναι υπέροχο. Οι οπαδοί μας λατρεύουν να παρακολουθούν την ομάδα τους να παίζει γενναίο, θαρραλέο και επιθετικό ποδόσφαιρο. Αγαπούν τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, πάντα υπάρχει μια υπέροχη ατμόσφαιρα.
 
Μου άρεσε η απόδοσή μας στη Μασσαλία παρόλο που χάσαμε. Σε ένα “καζάνι” με πλήρη υποστήριξη από τους παθιασμένους οπαδούς της Μαρσέιγ, επιτεθήκαμε και ήμασταν αμείλικτοι. Δώσαμε τα πάντα. Ακόμα και με δέκα παίκτες, χάσαμε την ευκαιρία να κερδίσουμε. Όταν παίζεις επιθετικό ποδόσφαιρο στο “σπίτι” σου, οι οπαδοί ζωντανεύουν και μπορούν να ωθήσουν τους παίκτες περισσότερο. Μπορεί να είναι μια καταπληκτική ατμόσφαιρα στην Αρένα».
 
Ο Τσούμπα Άκπομ των έξι γκολ στα τελευταία οκτώ ματς, είναι ένα σημείο αναφοράς, μιας και γνωρίζει καλά την ΑΕΚ από τα χρόνια του στον ΠΑΟΚ;
 
«Ο Τσούμπα Άκπομ βάζει γκολ. Τα πάει καλά. Πιστεύω ότι του αρέσει να παίζει σε μια ομάδα που επιτίθεται και δημιουργεί ευκαιρίες για γκολ. Του αρέσει να είναι στα τελειώματα των σεντρών και των cut backs. Δουλεύει σκληρά στην προπόνηση τα τελειώματά του. Είναι πολύ καλός επαγγελματίας και εξαιρετική προσωπικότητα. Παίζει με πολλή αυτοπεποίθηση τον τελευταίο καιρό».


 
Από όταν γίνατε μέλος του Άγιαξ μαζί με τον Τζον Φαν'τ Σχιπ, η ομάδα έχει έξι νίκες και μία ισοπαλία σε επτά ματς της Eredivisie. Ποιος είναι ο στόχος σας για το τέλος της σεζόν;
 
«Ο Άγιαξ είναι μια μοναδική πρόκληση. Είναι ένα εμβληματικό κλαμπ με τεράστια ευθύνη. Ο σύλλογος έχει ένα DNA που γεννήθηκε από σπουδαίους προπονητές, όπως οι Ρίνους Μίχελς, Γιόχαν Κρόιφ, Φαν Χάαλ. Ένας σύλλογος με τεράστια ιστορική κληρονομιά. Ορίζεται από την ταυτότητά του και τον τρόπο που θέλει να παίζει ποδόσφαιρο.
 
Θέλουμε να φέρουμε τον Άγιαξ εκεί που ανήκει. Όταν ήρθαμε δεν πίστευα ότι ήμασταν τελευταίοι στη βαθμολογία. Για φέτος, πρέπει να τερματίσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται. Νομίζω ότι αν τερματίσουμε στους τέσσερις πρώτους, θα είναι μια καλή δουλειά μετά το δραματικό ξεκίνημα της ομάδας. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα. Προς το παρόν, βλέπουμε σημαντική βελτίωση. Είμαστε πλέον 5οι στη βαθμολογία. Αυτός ήταν ο στόχος μας πριν από τη χειμερινή διακοπή. Έχουμε κάνει έξι νίκες και μία ισοπαλία αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει.
 
Στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να κοιτάς πολύ μπροστά. Πρέπει να πηγαίνεις από παιχνίδι σε παιχνίδι. Πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι. Θυμηθείτε ότι είναι ένα νεανικό γκρουπ, με πολλές νέες προσθήκες στην ομάδα αυτής της σεζόν. Είναι καλοί παίκτες και πρόθυμοι να δουλέψουν. Όσο δίνουν το 100%, οι επιδόσεις θα φροντίσουν για το πού θα τερματίσουμε στη βαθμολογία».


 
Παρά το μικρό χρονικό διάστημα που μείνατε στο Ισραήλ ζήσατε κάποιες τρομακτικές και πρωτόγνωρες καταστάσεις με τον πόλεμο που ξέσπασε. Θα επιστρέφατε κάποια στιγμή στο μέλλον, εάν η κατάσταση είναι φυσιολογική φυσικά, μιας και όπως έχετε πει, είχατε δεθεί με την ομάδα της Χάποελ Τελ Αβίβ;
 
«Ποτέ δεν ξέρεις στο ποδόσφαιρο. Απολάμβανα πολύ τη δουλειά μου στο Τελ Αβίβ και φυσικά, που ήμουν ο προπονητής. Στο ποδόσφαιρο δεν ξέρεις ποτέ τις ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν. Δουλεύαμε καλά κάνοντας βήματα, χτίζοντας και τοποθετώντας τα θεμέλια. Ήταν ένα ενδιαφέρον έργο, που δυστυχώς συντομεύτηκε από τρομοκρατικές επιθέσεις. Έχω μάθει στη μέχρι τώρα καριέρα μου στο ποδόσφαιρο, να δουλεύω σκληρά και θα ανταμειφθώ.
 
Προς το παρόν εστιάζω στον Άγιαξ. Πρέπει να εστιάζεις στο τώρα. Μου αρέσει να δουλεύω στο De Toekomst (προπονητικό κέντρο). Νιώθεις την παράδοση και το παρελθόν, καθώς οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι από φωτογραφίες των περασμένων θρύλων. Μου αρέσει να βλέπω φωτογραφίες του Γιόχαν Κρόιφ. Αποτελούν έμπνευση κάθε μέρα. Άλλαξε τον τρόπο που έβλεπαν οι άνθρωποι το ποδόσφαιρο, επηρέασε τόσους πολλούς σύγχρονους προπονητές του σήμερα.
 
Ποιος ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον; Σίγουρα θα ήθελα να ξαναγίνω πρώτος προπονητής. Μου αρέσει η πρόκληση του να χτίσω μια ομάδα, να δημιουργήσω μια ταυτότητα, να φέρω τους ανθρώπους κοντά για να πετύχουν κάτι ξεχωριστό και να βάλω ένα χαμόγελο στα πρόσωπα των ανθρώπων παίζοντας ποδόσφαιρο».

valkanis.jpg
 
Υπήρξε ποτέ πρόταση να αναλάβετε κάποιον ελληνικό σύλλογο; Θα θέλατε να συμβεί στο μέλλον;
 
«Ναι, είχα κάποιες συζητήσεις και πρόσφατες προσφορές να εξετάσω. Έχει να κάνει πολύ με το timing και επίσης, το είδος του έργου και του οράματος του συλλόγου. Τι εννοώ με αυτό: είναι τι θέλει να πετύχει και πώς. Το είδος του ποδοσφαίρου που θέλει να παίξει κ.λπ. Πρέπει να ευθυγραμμίζεται με το όραμά μου και το πώς βλέπω το ποδόσφαιρο. Έχω ξεκάθαρη φιλοσοφία και τρόπο που θέλω να δουλεύω, και έχω φιλοδοξίες. Αυτά τα πράγματα ευθυγραμμίζονται με τον σύλλογο στον οποίο θέλω να δουλέψω. Η δουλειά στην Ελλάδα στο μέλλον, είναι μια πιθανότητα. Είμαι Έλληνας. Ποτέ δεν ξέρεις».
 
Έχοντας δουλέψει στην Εθνική Ελλάδος αλλά και με τον Γιάννη Κωνσταντέλια στην Έουπεν, θα ήθελα ένα σχόλιο για τον συγκεκριμένο παίκτη.
 
«Πολλά λέγονται για τον Κωνσταντέλια. Είναι μεγάλο ταλέντο. Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του στην Έουπεν του Βελγίου, αν και μόνο για έξι μήνες. Χρειάζεται χρόνο. Έχουμε δει πως με όσα περισσότερα παιχνίδια παίζει, τόσο καλύτερος γίνεται, τόσο περισσότερο δείχνει τις ικανότητές του. Νομίζω ότι είναι ένα μήνυμα για όλη την Ελλάδα, να χρησιμοποιήσει τους νέους ταλαντούχους παίκτες της. Η Ελλάδα έχει πολλούς ταλαντούχους παίκτες. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να δώσουμε ευκαιρίες σε αυτούς. Τελικά οι ομάδες επενδύουν λεφτά στις ακαδημίες;.
 
Δουλεύω σε έναν σύλλογο που η ταυτότητά του με το ποδόσφαιρο είναι στενά συνδεδεμένη με την ακαδημία, αναδεικνύοντας τους δικούς του παίκτες από μέσα. Είναι κάτι που μου αρέσει πολύ. Οι παίκτες έχουν πραγματική σχέση με τον σύλλογο, ένα πάθος. Αυτό το πάθος δεν μπορείς να βγεις και να το αγοράσεις στο σούπερ μάρκετ!.
 
Είμαι βέβαιος ότι οι ακαδημίες θα έβγαζαν περισσότερους “Κωνσταντέλιες” αν υπήρχε ξεκάθαρο πλάνο και πίστη στις ακαδημίες, για να τους δίνουν ευκαιρίες να παίξουν οι ταλαντούχοι Έλληνες παίκτες. Στο πρώτο μας παιχνίδι στον Άγιαξ, το προπονητικό επιτελείο αποφάσισε να παίξει έναν 17χρονο από τη β’ ομάδα στην θέση του αριστερού μπακ. Δεν λάβαμε καν υπόψη την ηλικία του. Μόνο το ταλέντο του. Αυτό στην Ελλάδα δεν θα γινόταν. Συνέβαινε στο παρελθόν και νομίζω ότι το πρωτάθλημα μας ήταν πιο δυνατό και καλύτερο».


 
Κάτι που σας συνδέει με την ΑΕΚ είναι ο γιος σας, Δημήτρης. Υπάρχει ο στόχος ή το όνειρο, να βρεθείτε στο μέλλον μαζί σε μια ομάδα;
 
«Ο Δημήτρης είναι ένας νέος ταλαντούχος παίκτης. Πλέον, έχει το δικό του ταξίδι στο ποδόσφαιρο παίζοντας στην ΑΕΚ. Είμαι ευχαριστημένος με την εξέλιξή του, την πρόοδό του, την αγάπη του για το παιχνίδι, την εργασιακή του ηθική και που θέλει να βελτιώνεται και να μαθαίνει κάθε μέρα. Δουλεύει πολύ σκληρά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, εάν κάνεις τα επόμενα βήματα, για να γίνεις επαγγελματίας. Το ταλέντο δεν αρκεί, η νοοτροπία θα σε βοηθήσει να κάνεις το επόμενο βήμα και έχει αυτή τη νοοτροπία.
 
Ποιος ξέρει αν μια μέρα θα τον προπονήσω και θα συνεργαστούμε. Μου αρέσει να μιλάω και να βλέπω ποδόσφαιρο με όλα τα αγόρια μου. Είμαστε μια ποδοσφαιρική οικογένεια. Η γυναίκα μου και τα τέσσερα αγόρια μου έχουν γνωρίσει μόνο το ποδόσφαιρο.
 
Ποδόσφαιρο παίζουν τρία από τα τέσσερα παιδιά μου. Είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό νοικοκυριό. Το να έχω παίξει επαγγελματικά και τώρα να προπονώ σημαίνει πολλές ώρες σε προπονήσεις, αγώνες και να βλέπω ποδόσφαιρο στο σπίτι στην τηλεόραση. Ίσως στο μέλλον να βρεθούμε ως αντίπαλοι, αλλά μόλις περάσουμε τη λευκή γραμμή, είμαι σίγουρος ότι η ανταγωνιστικότητά μας θα ξεχάσει ότι είμαστε οικογένεια. Θα αγωνιστούμε για να κερδίσουμε. Τα οικογενειακά δικαιώματα καυχησιολογίας είναι πολύ σημαντικά, όταν καθόμαστε μαζί για δείπνο!».
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0