Face to Face

Ο Γιώργος Παπακώστας στο BN Sports: «Το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα ήταν για χρόνια στάσιμο, αυτό όμως πλέον αλλάζει»

Ο Γιώργος Παπακώστας στο BN Sports: «Το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα ήταν για χρόνια στάσιμο, αυτό όμως πλέον αλλάζει»

Το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα βελτιώνεται και εξελίσσεται συνεχώς, ανεξαρτήτου ηλικίας. Η Εθνική Νεανίδων κατατρόπωσε την Ουαλία με 3-0 και παρέμεινε στην League A. Ο προπονητής της ομάδας, Γιώργος Παπακώστας μίλησε στο BN Sports, για την προσπάθεια των κοριτσιών, ενώ τόνισε το πόσο σημαντικό είναι για τις παίκτριες του να ανταγωνίζονται απέναντι στους καλύτερους.

Συνέντευξη στον Άγγελο Κρεμαστό

Πρόσφατα είδαμε την Εθνική Γυναικών να συμμετέχει στο Nations League πετυχαίνοντας μάλιστα και την πρώτη της νίκη απέναντι στην Ουκρανία (2-1) μπροστά σε 2.500 φιλάθλους στην Κρήτη, αριθμό ρεκόρ. Το ποδόσφαιρο γυναικών στην χώρα μας αλλάζει και εξελίσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, με τα παραδείγματα να είναι πολλά.

Ακόμη όμως και στις μικρότερες ηλικίες τα αποτελέσματα είναι εξίσου εντυπωσιακά. Η Εθνική Νεανίδων κέρδισε με 3-0 την Ουαλία και κατάφερε να παραμείνει στην League A, μία κατηγορία που ο ανταγωνισμός χτυπάει… κόκκινο.

Ο «καπετάνιος» αυτής της ομάδας, Γιώργος Παπακώστας μίλησε στο BN Sports, για το σπουδαίο επίτευγμα που κατάφεραν τα κορίτσια ηλικίας κάτω των 19, για τα μεγέθη των αντιπάλων που έπρεπε να αντιμετωπίσουν, αλλά και για την επόμενη μέρα.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-10-31_113215.png

Πόσο μεγάλη είναι η ικανοποίηση που νιώθετε, τώρα που η Εθνική Νεανίδων παρέμεινε στην League A;

«Με τα κορίτσια αυτά συνεργάζομαι εδώ και τέσσερα χρόνια, τα γνωρίζω πολύ καλά. Σε αυτό το τουρνουά βρεθήκαμε απέναντι σε χώρες που στην βαθμολογία της UEFA είναι αρκετά ψηλά. Τόσο η Τσεχία, όσο και η Αγγλία είναι πολύ δυνατές ομάδες. Η Ουαλία μπορεί να μην είναι στο ίδιο επίπεδο, αλλά είναι μία πραγματικά πολύ δυνατή ομάδα. Το να καταφέρουμε να παραμείνουμε στην League A, ήταν ένας πάρα πολύ δύσκολος στόχος.

Τα κορίτσια σε όλο το τουρνουά πραγματοποίησαν εξαιρετικές εμφανίσεις με αποκορύφωμα αυτήν με την Ουαλία. Τα κορίτσια ακολούθησαν την τακτική που είχαμε σχεδιάσει και δεν είναι μόνο ότι πήραμε τη νίκη αλλά παίξαμε και πολύ όμορφο ποδόσφαιρο».

EPO - Hellenic Football Federation

Πόσο δύσκολο είναι για έναν προπονητή να κρατήσει τις παίκτριες του συγκεντρωμένες, σε έναν αγώνα που και η ισοπαλία θα ήταν αρκετή;

«Γνωριζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας. Τα κορίτσια ξέρουν τον τρόπο που δουλεύω, πως θέλω να παίζει η ομάδα και το τι πρέπει να κάνουν μέσα στο γήπεδο. Το να μπορεί η Εθνική Νεανίδων να παραμένει στην League A είναι ένα τεράστιο επίτευγμα. Οι υποδομές και οι παροχές που έχουν οι υπόλοιπες ομάδες είναι πραγματικά τρομερές σε σχέση με τις δικές μας δυνατότητες.

Εγώ λοιπόν τους μίλησα και ξεκαθάρισα πως δεν θα πάμε για την ισοπαλία, παρά μόνο για τη νίκη. Είχαμε βρεθεί πριν λίγο καιρό σε μία παρόμοια θέση απέναντι στην Βοσνία Ερζεγοβίνη. Η διαφορά ήταν όμως πως εκείνοι ήθελαν τουλάχιστον έναν βαθμό και αντιθέτως εμείς μονάχα τη νίκη. Έτσι δεν υπήρξε καθησυχασμός και κερδίσαμε με 4-0. Τους θύμισα λοιπόν αυτό το παράδειγμα, ώστε να μην την πατήσουμε όπως το είχε πάθει η Βοσνία τότε. Μπήκαμε δυνατά στο παιχνίδι, προηγηθήκαμε νωρίς και μετά μέσω της διαχείρισης τα καταφέραμε και πήραμε μία σπουδαία νίκη».




Τι είπατε στα κορίτσια μετά την τεράστια αυτή νίκη;

«Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να τις ευχαριστήσω. Έχουμε περάσει πολλά χρόνια μαζί και τις ευχαρίστησα για την εμπιστοσύνη τους. Η αλήθεια είναι πως όταν βλέπεις αυτά τα κορίτσια να χαίρονται, να πανηγυρίζουν και να φωνάζουν ‘Ελλάς - Ελλάς’, τα ξεχνάς όλα. Μόνο και μόνο για αυτό αξίζει όλη η προσπάθεια».


Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-10-31_113656.png

Τώρα που ο στόχος επιτεύχθηκε, η επόμενη μέρα τι δείχνει για την Εθνική Νεανίδων;

«Ο στόχος και πάλι είναι η παραμονή. Μόνο και μόνο να αγωνίζεσαι με τέτοιες ομάδες, κάνει πολύ καλό στα κορίτσια. Εξελίσσονται, γίνονται καλύτερες και τις γνώσεις τους μπορούν μετά να τις μεταφέρουν και στις ομάδες τους. Εμείς θέλουμε πάντως να βοηθάμε και τα κορίτσια που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς η διακοπή του πρωταθλήματος είναι μεγάλη και εμείς θέλουμε να παρέχουμε κάποια προγράμματα με σκοπό να κρατήσουν σε αυτήν την περίοδο την φυσική τους κατάσταση σε υψηλά επίπεδα, καθ’ όλη την διάρκεια της διακοπής.

Σκοπός είναι να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο που έχουμε και αν μπορέσουμε, να το εξελίξουμε περαιτέρω. Η κατηγορία αυτή είναι δύσκολη, αλλά αυτή δυσκολία είναι που αξίζει την προσπάθεια. Είναι σημαντικό να ανταγωνίζεσαι με τους καλύτερους. Το ποδόσφαιρο των γυναικών ήταν για χρόνια στάσιμο, τον τελευταίο καιρό όμως έχει ξεκινήσει να αλλάζει αυτό και σιγά σιγά αρχίζει να εξελίσσεται».


Γιώργος Παπακώστας - Προπονητής Εθνικής Νεανίδων: «Σημαντικό αποτέλεσμα  στον δρόμο της πρόκρισης»

www.bnsports.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0