Face to Face

Ο Αντώνης Ρίκκα στο BN Sports: «Άλλη Μαρσέιγ με Γκατούζο, ο Αλμέιδα είναι από τους διαδόχους του Μπιέλσα!»

Ο Αντώνης Ρίκκα στο BN Sports: «Άλλη Μαρσέιγ με Γκατούζο, ο Αλμέιδα είναι από τους διαδόχους του Μπιέλσα!»

Το «ραντεβού» της ΑΕΚ με την Μαρσέιγ για το Europa League, είναι πλέον λίγες ώρες μακριά και ο Αντώνης Ρίκκα θα πρέπει να… χωρίσει την καρδιά του στα δύο, για να δει το παιχνίδι αυτό. Το BN Sports μίλησε με έναν άνθρωπο… γέννημα θρέμμα της Μασσαλίας και άλλοτε παίκτη της «Ένωσης», για την σπουδαία αυτή αναμέτρηση, το παρελθόν του στην Ελλάδα και όχι μόνο…  

Συνέντευξη στον Άγγελο Κρεμαστό

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές δεν σταματούν να έρχονται για την ΑΕΚ και το «ραντεβού» με την Μαρσέιγ είναι το επόμενο στην λίστα.

Μπορεί τους Μασσαλούς να τους θυμόμαστε από τις πρόσφατες αναμετρήσεις τους με τον Παναθηναϊκό, έκτοτε έχουν όμως αλλάξει πάρα πολλά και η «Ένωση» πρόκειται να αντιμετωπίσει μία εντελώς διαφορετική ομάδα, με έναν ολοκαίνουργιο προπονητή.

Το BN Sports μίλησε με έναν άνθρωπο που γνωρίζει την Μαρσέιγ όσο λίγοι Έλληνες, καθώς έχει βγει από τα «σπλάχνα» της, ενώ έχει ζήσει και την ΑΕΚ σε εποχές που η αβεβαιότητα ήταν η… καθημερινότητα της ομάδας.

Ο Αντώνης Ρίκκα δεν κατάφερε να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα της Μαρσέιγ, αλλά η Μασσαλία είναι η περιοχή που τον μεγάλωσε και τον οδήγησε στην καριέρα που ακολούθησε μετέπειτα. Με την φανέλα της ΑΕΚ αγωνίστηκε 35 φορές και ήταν «παρών» στην χρονιά του υποβιβασμού. Ένα γεγονός όπως και ο ίδιος είπε του πήρε μήνες για να το ξεπεράσει.

ρικα_2023.jpg


Η Μαρσέιγ είναι σίγουρα διαφορετική από τότε που την αντιμετώπισε ο Παναθηναϊκός, είναι όμως πλέον καλύτερη ή χειρότερη;

«Η αλήθεια είναι πως η Μαρσέιγ με τον Παναθηναϊκό δεν ήταν κακή, αλλά τώρα είναι αρκετά καλύτερη ειδικά από την στιγμή που άλλαξε ο προπονητής και ήρθε ο Γκατούζο. Έχει κάνει καλή δουλειά ασχέτως με τα αποτελέσματα. Έχει αλλάξει τακτική και δείχνει καλύτερη απ’ ότι το καλοκαίρι καθώς τότε ήταν και καινούργια ομάδα. Είναι μία πιο δύσκολη περίοδος για να την αντιμετωπίσει κανείς».

Ο Γκατούζο ταιριάζει στην νοοτροπία της Μαρσέιγ;

«Από αυτά που ξέρω, όλοι στην ομάδα τον έχουν αγαπήσει. Έχει φτιάξει δυνατά αποδυτήρια, ενώ έχει κερδίσει και τον κόσμο της ομάδας. Ταιριάζει πάρα πολύ με την νοοτροπία, όπως το πάθος και το να τα δίνεις όλα μέσα στο γήπεδο. Αυτό είναι το DNA της ομάδας και από τις ακαδημίες αυτό μας έλεγαν, πρέπει να ιδρώνουμε την φανέλα».

Gennaro Gattuso - Page 3 of 14 - Vivagoal.com

Τι πήγε λάθος με τον Μαρθελίνιο;

«Ο Μαρθελίνιο όταν έφυγε είχε την ομάδα ψηλά στην βαθμολογία, δεν είχε κακά αποτελέσματα, αλλά είχε μία ολοκαίνουργια ομάδα. Καλοί παίκτες αλλά καινούργιοι. Ο αποκλεισμός από τον Παναθηναϊκό κόστισε σίγουρα πάρα πολύ. Το πρόβλημα όμως δεν ήταν τα αποτελέσματα, αλλά ότι δεν έπαιζε καλό ποδόσφαιρο. Το παιχνίδι ήταν κάπως βαρετό και αυτό ενοχλούσε κυρίως το κόσμο της ομάδας. Οι οπαδοί στράφηκαν εναντίον του προέδρου για την επιλογή αυτή και έτσι την πλήρωσε ο Μαρθελίνιο».

Οι οπαδοί της Μαρσέιγ, έχουν όντως τόσο μεγάλη επιρροή στην ομάδα; Βλέπετε παρόμοια χαρακτηριστικά και στην Ελλάδα;

«Υπάρχει αρκετή επιρροή από τους οπαδούς. Η Μαρσέιγ άλλωστε είναι ο κόσμος της, το Βελοντρόμ γεμίζει σχεδόν σε κάθε αγωνιστική. Θα επέμβουν όμως όταν δουν πως κάτι από το DNA της ομάδας έχει αρχίσει και χάνεται. Υπάρχει σε αυτό ομοιότητα και με την Ελλάδα. Οι οπαδοί και στην Ελλάδα έχουν φωνή και μπορούν με τον τρόπο τους να επηρεάσουν κάποιες αποφάσεις, κάτι που δεν θεωρώ πως είναι λάθος, καθώς μία ομάδα είναι οι οπαδοί της».


Βελοντρόμ ή OPAP Arena;

«Η απάντηση είναι εύκολη. Δεν μπορώ να μην πω Βελοντρόμ, άλλωστε εκεί μεγάλωσα. Η OPAP Arena είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό γήπεδο για τον κόσμο της ΑΕΚ, αλλά στην Μασσαλία είναι όλες μου οι παιδικές αναμνήσεις οπότε θα πρέπει να πω Βελοντρόμ. Εκεί πήγαινα στο γήπεδο, εκεί έβλεπα ως ball boy την Μαρσέιγ απέναντι στην Μάντσεστερ του Μπέκαμ και την Ρεάλ του Ζιντάν, δεν μπορούν να ξεχαστούν όλα αυτά. Έχω όμως ένα παράπονο, καθώς έζησα την ΑΕΚ του ΟΑΚΑ και όχι αυτή της OPAP Arena».

marseille-aek | Soccer fans, Team wallpaper, Soccer field


Πώς είναι για έναν ποδοσφαιριστή να αγωνίζεται σε μία μεγάλη ομάδα και στο τέλος της σεζόν να την βλέπει να υποβιβάζεται;

«Ο υποβιβασμός της ΑΕΚ ήταν από τις πιο δύσκολες στιγμές της καριέρας μου. Δεν το περιμέναμε καθώς εμείς κυνηγούσαμε να φτάσουμε έως και play off, μέχρι που απλώς σταματήσαμε να κερδίζουμε. Μου πήρε μήνες να το ξεπεράσω και ως αθλητής και ως άνθρωπος. Έβλεπα την λύπη των οπαδών και ένιωθα πως φταίω».

ρικα_αντωνης.jpg


Σας έχει μείνει «απωθημένο» που δεν αγωνιστήκατε ποτέ με την πρώτη ομάδα της Μαρσέιγ;

«Έφυγα συνειδητά από την Μαρσέιγ για να βρω περισσότερο χρόνο συμμετοχής, δεν ήταν μία βιαστική απόφαση. Απλά το αστείο είναι πως μετά από δύο μήνες αφού είχα φύγει, η Μαρσέιγ αποφασίζει να παίξει απέναντι στην Παρί με την Β’ ομάδα ως ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή υπήρξε απαγόρευση μετακίνησης οπαδών. Πήγαν οι φίλοι μου στο εκτός έδρας παιχνίδι και έπαιξαν αυτοί στο ντέρμπι. Τα παιδιά έπαιξαν τρομερά και την θέση μου, τότε που έπαιζα δεξί μπακ, είχε πάρει ένας άλλος που με έπαιρνε μετά τηλέφωνο και μου έλεγε ‘να σαι καλά που έφυγες και έπαιξα εγώ’» (γέλια).  

Ο Ματίας Αλμέιδα θυμίζει αρκετά τον τρόπο παιχνιδιού που ήθελε ο πρώην προπονητής της Μαρσέιγ, Μαρσέλο Μπιέλσα.

«Για το καλό της ΑΕΚ καλά είναι εκεί που είναι (γέλια). Ο Αλμέιδα είναι από τους διαδόχους του Μπιέλσα με τον τρόπο που θέλει να παίζουν οι ομάδες του. Μπορεί στο πέρασμα του από την Μασσαλία, ο Μπιέλσα να μην κέρδισε κάποιο τρόπαιο, αλλά αγαπήθηκε από τους οπαδούς για το ποδόσφαιρο που έπαιζε η ομάδα».

αλμειδα_αεκ_1.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0