Face to Face

Κωστίκος και Κέρμπελ στο BN Sports για το ΠΑΟΚ - Άιντραχτ του 1981, του 2023 και την Τούμπα που θα «βράζει» ξανά, όπως τότε! (video)

Κωστίκος και Κέρμπελ στο BN Sports για το ΠΑΟΚ - Άιντραχτ του 1981, του 2023 και την Τούμπα που θα «βράζει» ξανά, όπως τότε! (video)
Από τη μία ο θρύλος του ΠΑΟΚΓιώργος Κωστίκος. Από την άλλη, ο Mr. 731 συμμετοχές με την Άιντραχτ ΦρανκφούρτηςΚαρλ-Χάιντς Κέρμπελ. Μετά από 42 ολόκληρα χρόνια, «κάθισαν» στο ίδιο τραπέζι και μίλησαν στο BN Sports, για την αποψινή «μάχη» (05/10, 22:00), αλλά κι αυτές που έδωσαν το 1981!
Σχετικά Άρθρα
Συνέντευξη στον Φάνη Τσοκανά

Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, το «έργο» παίζει σε επανάληψη. Ήταν σχεδόν τέτοιες ημέρες (30/09) το 1981, όταν ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν την Άιντραχτ Φρανφκούρτης στην Τούμπα, για τη μεταξύ τους ρεβάνς, στο πλαίσιο του 1ου γύρου του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Δύο γκολ του Γιώργου Κωστίκου ισοφάρισαν το σκορ του πρώτου αγώνα, αλλά στα πέναλτι, η Άιντραχτ Φρανκφούρτης πήρε την πρόκριση.

Απόψε (05/10, 22:00) κανένα αποτέλεσμα δεν είναι καταδικαστικό, αλλά το συγκεκριμένο ματς αναμένεται να ξεκαθαρίσει, το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο, για την απευθείας πρόκριση από τον 7ο όμιλο του Europa Conference League. Και για τους... λάτρεις των συμπτώσεων, οι «αετοί» έρχονται ξανά στην Τούμπα, έναν χρόνο μετά την κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τροπαίου!

Το BN Sports «γυρνά» τον χρόνο πίσω, στις δύο πρώτες αναμετρήσεις του ΠΑΟΚ με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, μιλώντας με τους μεγάλους πρωταγωνιστές, εκείνης της περιόδου: τον σκόρερ των δύο γκολ του «Δικεφάλου του Βορρά», Γιώργο Κωστίκο, και τον θρύλο των «αετών», Καρλ-Χάιντς Κέρμπελ, που «χάρισε» ολόκληρη την καριέρα του στον σύλλογο, καταγράφοντας 731 συμμετοχές με τη φανέλα του, όσες κανείς άλλος!

Ο ένας από τη Θεσσαλονίκη και ο άλλος από την Φρανκφούρτη, όπου εργάζεται ως διευθυντής της σχολής ποδοσφαίρου της Άιντραχτ, μιλούν για τις αναμετρήσεις του 1981, αλλά και για την αποψινή (05/10, 22:00), συνδυάζοντας την ανάλυση, με το... μότο: 
 
«Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι!»

Κεφάλαιο 1ο: Η ρεβάνς του 1981 στην Τούμπα!


Γιώργος Κωστίκος:

«Το θέλαμε πολύ το παιχνίδι τότε. Η ομάδα είχε τα αθλητικά χαρακτηριστικά για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτήν την ομάδα. Ευτυχήσαμε και προηγηθήκαμε στο σκορ. Η Τούμπα είχε 35.000-40.000 κόσμου, μιας και δεν υπήρχαν τα καθίσματα τότε. Ο κόσμος μας είχε δώσει φτερά. Ειδικά από τη στιγμή που προηγηθήκαμε, το πιστέψαμε ακόμα περισσότερο.

Στο παιχνίδι εκείνο ρισκάραμε, μιας και είχαμε το εις βάρος μας σκορ από το πρώτο ματς. Μας βγήκε. Μάλιστα, στο 2-0 δεν μου είχε δώσει ένα καθαρότατο πέναλτι, που θα μπορούσε να πάει αλλού το παιχνίδι. Κρίθηκε στα πέναλτι και ο Χρήστος που το έχασε, ήταν πιτσιρικάς. Ήταν το πρώτο του παιχνίδι στην Ευρώπη».


Καρλ-Χάιντς Κέρμπελ:

«Εκείνη την εποχή είχαμε μια εξαιρετική ομάδα με τους Μπερντ Νίκελ, Μπουμ Κουν Τσα, Ρόνι Μπόρτσερς, Μπρούνο Πέτσεϊ, Γουίλι Νοϊμπέργκερ και τον Γιούργκεν Παλ, ως τερματοφύλακά μας. Οι περισσότεροι από εμάς είχαμε κερδίσει το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ένα χρόνο πριν. Αλλά και ο ΠΑΟΚ ήταν δυνατός εκείνη την εποχή.

Ήταν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, με κορυφαίους παίκτες. Δυσκολευτήκαμε πολύ στην έδρα του. Ήταν μία μάχη νεύρων. Ήταν σαν καζάνι που έβραζε το γήπεδο, οι οπαδοί έσπρωχναν την ομάδα τους μπροστά και εμάς μας γιούχαραν αλύπητα.

Ο ΠΑΟΚ έχασε πολλές ευκαιρίες, ήμασταν τυχεροί που μπήκαμε στη διαδικασία των πέναλτι. Τα έχασα όταν μπήκα για να εκτελέσω. Είχα σουτάρει πέναλτι στην Bundesliga, αλλά εκτός από τον Βέρνερ Λόραντ, δεν είχαμε κάποιον πολύ ικανό σε αυτήν τη διαδικασία. Τελικά τα καταφέραμε, αφού ο Γιούργκεν Παλ, κάπως κατάφερε να κρατήσει το τελευταίο πέναλτι.



Αυτό που θα θυμάμαι πάντα, εκτός από την καυτή ατμόσφαιρα στο γήπεδο της Τούμπας, είναι η συμπεριφορά του επιθετικού μας Cha Bum-kun πριν από τη διαδικασία των πέναλτι.

Ήταν παίκτης παγκόσμιας κλάσης, σημείωσε πολλά σημαντικά γκολ για εμάς, αλλά δεν ήθελε να εκτελέσει πέναλτι σε καμία περίπτωση! Έβγαλε λοιπόν τα παπούτσια του, αμέσως μετά το τέλος της παράτασης και κρύφτηκε κάτω από τον πάγκο.

Όσον αφορά το σήμερα, οι παίκτες ξέρουν τι τους περιμένει. Όλοι έχουν εμπειρία σε διεθνείς αγώνες, σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ μεγάλη εμπειρία, και κάποιοι από αυτούς, ήταν και στη νίκη στον Πειραιά το 2021.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι φίλαθλοι στην Ελλάδα θα κάνουν τα πάντα για να σπρώξουν την ομάδα τους μπροστά. Οι παίκτες μας ξέρουν, όπως και εμείς πριν από 42 χρόνια, ότι θα έχουν να διαχειριστούν και ένα τεράστιο πλήθος στο γήπεδο».



Κεφάλαιο 2ο: Η «μάχη» του 2023, ξανά στο ίδιο γήπεδο!


Γιώργος Κωστίκος:

«Είναι ένα παιχνίδι με γερμανική ομάδα, άρα είναι δύσκολο. Βλέποντας τον ΠΑΟΚ στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια, φαίνεται πως αποκτά ταυτότητα κι έχει τις δυνατότητες να πάρει ένα καλό αποτέλεσμα. Δεν είμαι υπεραισιόδοξος, αλλά ούτε το αποκλείω. Είναι ένα παιχνίδι, στο οποίο δεν μπορείς να πεις πως υπάρχει φαβορί.

Η Άιντραχτ έχει δώσει τον καλύτερό της παίκτη, δεν παίζει ο Γκέτσε και είναι νεανική ομάδα, δηλαδή χωρίς εμπειρία, στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εφόσον ο ΠΑΟΚ πιάσει μία καλή απόδοση, θα μπορέσει να πάρει αυτό που θέλει».


Καρλ-Χάιντς Κέρμπελ:

«Περιμένω πολύ πάθος, ποδοσφαιρική ποιότητα και, φυσικά, θέληση από τον ΠΑΟΚ, να κερδίσει το παιχνίδι. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ισοφαρίστηκε στο τελευταίο δευτερόλεπτο από τον δευτεραθλητή της περσινής σεζόν, Παναθηναϊκό. Πέρυσι, ο ΠΑΟΚ ήταν μέσα στις τέσσερις πρώτες θέσεις, ενώ το 2021/22, έφτασε έως τα προημιτελικά του Europa Conference League.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο στο σύνολό του βρίσκεται σε ανοδική πορεία, με τέσσερις ομάδες στη φάση των ομίλων να το αποδεικνύουν. Δεν θα είναι μία βόλτα στο... πάρκο για εμάς!»


Η ανοδική πορεία του ελληνικού ποδοσφαίρου, ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού εντός συνόρων, βρίσκει σύμφωνο και τον Γιώργο Κωστίκο, που ανέφερε από μεριάς του.

«Το πιο σημαντικό κι εκεί που πρέπει να εστιάσουμε, είναι πως ειδικά φέτος, έχουμε τέσσερις ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη, που έδειξαν έμπρακτα πως έχουν φτιάξει καλές ομάδες και μπορούν να αποδίδουν εκτός συνόρων. Κάτι πολύ σημαντικό για το προϊόν που λέγεται ελληνικό πρωτάθλημα.

Το πρωτάθλημα μας δεν το έβλεπαν στην Ευρώπη, μας είχαν υποβαθμισμένους. Φέτος, βλέπουμε κι έναν ΟΦΗ, για παράδειγμα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, για να μπορέσει να μπει στα καλά πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Έχουμε τέσσερις διεκδικητές του τίτλου κι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Έτσι θα αναβαθμιστεί και όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο».


Κεφάλαιο 3ο: Μεγάλες ευρωπαϊκές πορείες, σε επανάληψη;

Το τέλος της σεζόν 2021/22 βρήκε τον ΠΑΟΚ να έχει φτάσει στα προημιτελικά του Europa Conference League, ενώ την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, έως με τον τίτλο του Europa League στα χέρια.

Η ερώτηση δεν θα μπορούσε να είναι άλλη: «Μπορούν να επαναλάβουν κάτι τέτοιο και φέτος;»


Γιώργος Κωστίκος:

«Φέτος, ο ΠΑΟΚ έκανε πολύ προσεγμένες προσθήκες. Έχει το ρόστερ για να μπορέσει να ανταποκριθεί και στις τρεις διοργανώσεις. Έχει τις ελλείψεις του, που πιστεύω ότι θα καλυφθούν, στις επόμενες μεταγραφικές περιόδους, αλλά έχει πάρει έμπειρους και καλούς παίκτες. 
 
Στην πορεία, εφόσον ενσωματωθούν στο τιμ, ο ΠΑΟΚ θα έχει βήμα-βήμα ανοδική πορεία».



Καρλ-Χάιντς Κέρμπελ:

«Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα. Ο βραχυπρόθεσμος στόχος πρέπει να είναι η απόκτηση αυτοπεποίθησης μέσα από τις νίκες και η απόκτηση των απαραίτητων βαθμών για να προχωρήσουμε εκτός συνόρων ή να πετύχουμε μια καλή θέση εκκίνησης στην Bundesliga.

Έχουμε μια ομάδα που έχει αλλάξει σε πολλές θέσεις, με νέο προπονητικό τιμ και αυτό απαιτεί χρόνο».



Κεφάλαιο 4ο: Τα «golden boys» του ΠΑΟΚ και το κέρδος της Εθνικής Ελλάδας

Κλείνοντας, από τη συζήτηση με τον Γιώργο Κωστίκο, έναν θρύλο του ΠΑΟΚ, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα, δεν θα μπορούσαν να μείνουν εκτός, δύο παιδιά, με πάρα πολύ μέλλον: ο Γιάννης Κωνσταντέλιας και ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης.

«Ο Κωνσταντέλιας έχει υψηλό ταβάνι ποδοσφαιρικά. Είναι πολύ ευφυής παίκτης. Από εκεί και πέρα, όμως, θα πρέπει να δουλέψει πάρα πολύ στις αδυναμίες που έχει, όπως κάθε ποδοσφαιριστής. Αν το κάνει, θα μπορέσει να εκτιναχθεί!

Το σημαντικότερο για εμένα, πρέπει να είναι καλά στο μυαλό του, να μην παρασυρθεί από τα δημοσιεύματα, από την έξαψη που υπάρχει, γύρω από το όνομά του. Είναι δύσκολο να το διαχειριστεί από μόνος του, άρα χρειάζεται βοήθεια και από το κλαμπ, και από το περίγυρο, και από τα ΜΜΕ. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί αυτό το παιδί, έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες.



Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει ένας Κουλιεράκης, που έχει επίσης πολύ υψηλό ταβάνι, αναλογικά με τον Κωνσταντέλια και τη θέση που παίζει. Πολλές φορές ο επιθετικός είναι αυτός που κεντρίζει το ενδιαφέρον του κόσμου και των ΜΜΕ, γιατί έχει το γκολ και τη ντρίμπλα. Και οι δύο έχουν την ικανότητα να κάνουν μεγάλη καριέρα σε ευρωπαϊκές ομάδες.

Ξέρετε, πάντοτε, όταν παίζουν τα Ελληνόπουλα, είναι προς όφελος της Εθνικής ομάδας. Φαίνεται με τους ποδοσφαιριστές που βγαίνουν στο εξωτερικό και αποκτούν παραστάσεις, που διακρίνονται στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Για να γίνει αυτό, όμως, σημαίνει πως πρέπει να παίζουν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Άρα χρειάζεται να ρίξουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο κομμάτι που λέγεται Έλληνας, για να μπορέσει το ποδόσφαιρό μας να αναβαθμιστεί.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο ΠΑΟΚ έχει πολύ καλές ακαδημίες, λειτουργεί πολύ σωστά, βρίσκει σε μικρή ηλικία παίκτες όπως ο Κωνσταντέλιας και ο Κουλιεράκης, τους δουλεύει και στην πορεία φαίνονται τα αποτελέσματα».


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0