Face to Face

Ο άνθρωπος που άνοιξε τα… φτερά του Χρήστου Μανδά στο BN Sports: «Από μικρός φαινόταν ότι θα έφτανε ψηλά»

Ο άνθρωπος που άνοιξε τα… φτερά του Χρήστου Μανδά στο BN Sports: «Από μικρός φαινόταν ότι θα έφτανε ψηλά»

«Επαναλαμβανόμενη σύμπτωση, παύει να είναι σύμπτωση» και η… εξαγωγή τερματοφυλάκων από τα σπλάχνα του Αετού Κορυδαλλού τείνει να γίνει κανόνας. Μετά τον Στέφανο Καπίνο, ο Χρήστος Μανδάς «άνοιξε τα φτερά» του και ο πρόεδρος της ομάδας στην οποία αναδείχθηκε, Δημήτρης Μπούγας, μίλησε στο BN Sports για τα πρώτα του βήματα.

Συνέντευξη στον Μάνο Φυρογένη

Η μεταγραφή ενός νεαρού, ταλαντούχου, γεμάτου όρεξη, πάθος και προσόντα γκολκίπερ σε κοτζάμ Λάτσιο (τη Λάτσιο που ανήκει στα «αστέρια», την κανονική), αποτελεί ή τουλάχιστον θα έπρεπε να αποτελεί την είδηση των ημερών για τα του οίκου μας. Πόσω δε μάλλον όταν η μετακίνηση αυτή έγινε από έναν σύλλογο της επαρχίας με ιστορία και κόσμο να τον ακολουθεί και όχι από κάποιον από τους «μεγάλους» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Χρήστος Μανδάς ετοιμάζεται να γίνει ο πέμπτος τερματοφύλακας από τα μέρη μας που θα πάρει χρόνο συμμετοχής στα ιταλικά «σαλόνια» για χάρη των γαλάζιων της «Αιώνιας Πόλης». Ένας Έλληνας στη διάθεση του Μαουρίτσιο Σάρι, ο οποίος αφού έδειξε τις δυνατότητές του στον Ατρόμητο, εκτοξεύτηκε στον ΟΦΗ φανερώνοντας την κλάση του. Και τα μόλις 21 του χρόνια αφήνουν πολλές προσδοκίες για το εγγύς μέλλον.

Μέχρι εδώ όλα γνωστά. Αυτό που δεν είναι ευρέως διαδομένο και που συχνά αμελείται – κακώς - σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι τα χρόνια και οι άνθρωποι με τους οποίους μπήκαν οι βάσεις. Διότι ο Χρήστος Μανδάς δεν «ξεφύτρωσε». Δούλεψε και δουλεύτηκε, έμαθε τα μυστικά του αθλήματος και με αργά αλλά σταθερά βήματα δικαιώνεται και μαζί δικαιώνει όσους τον πίστεψαν.

Ένας από αυτούς συνυπήρξε είναι και ο καθόλα ενεργός πρόεδρος τα τελευταία 19 χρόνια του Αετού Κορυδαλλού. Στο δημοτικό γήπεδο, το λεγόμενο ΕΑΚ της περιοχής, έκανε τα πρώτα του όνειρα ο πιτσιρικάς τότε Χρήστος, φορώντας τα γάντια του και έχοντας πίστη στις δυνάμεις του και όσων συνέβαλαν στη μεταγραφή αυτή (γιατί όλοι έχουν βάλει το χεράκι τους).
DJI_0431-scaled-e1612035199467.jpg

Το BN Sports έψαξε και βρήκε τον Δημήτρη Μπούγας που ήταν εκεί όταν ο Μανδάς «μπουσούλισε» ποδοσφαιρικά, πάτησε στα πόδια του και έφυγε για τον Ατρόμητο. Τον έβλεπε, τον παρακολουθούσε καθημερινά. Ο κύριος Μπούγας άλλωστε έχει πάθος με τον Αετό και η αγάπη του αυτή για την ομάδα έχει κάνει το σύλλογο έναν οργανισμό που όχι μόνο μπορεί να αυτοϊκανοποιείται αλλά και να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ακόμα και για ομάδες που το ανδρικό τους τμήμα αγωνίζεται στη Super League. Και δεν είναι καθόλου υπερβολικό.

«Ο Χρήστος ήταν στις ακαδημίες μας από 7 χρονών περίπου και έμεινε σε εμάς μέχρι τα 14 του περίπου. Στο πέρασμα των χρόνων δούλεψε με τους κόουτς Λαζάρου, Αγγελάκη, Παππά και Κούη. Από μικρός φαινόταν ότι θα έφτανε ψηλά. Είχε όλα τα φώτα, τα εχέγγυα για να τα καταφέρει. Ήταν εξελίξιμος, είχε θέληση και μέσα από την πολλή δουλειά κατόρθωσε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Θέλει και την εύνοια των συγκυριών βέβαια για να παίξει κανείς σε υψηλό επίπεδο προερχόμενος από ερασιτεχνικές ομάδες. Το ήθελε όμως, φαινόταν» ήταν οι πρώτες σκέψεις του ανθρώπου που τρέχει τον Αετό Κορυδαλλού εδώ και δύο δεκαετίες περίπου. Εκεί που ξεκίνησαν όλα για τον Χρήστο Μανδά, εκεί που υπήρξε η αφετηρία του.

Συνήθως όμως η προσπάθεια ή το ταλέντο δεν αρκούν από μόνα τους. Το ποιόν του ανθρώπου παίζει το δικό του σημαντικό ρόλο στην εξελικτική του πορεία και ο κύριος Μπούγας διαβεβαιώνει στο BN Sports την καλοσύνη του νυν πορτιέρε της Λάτσιο.

«Τόσο εκείνος όσο και η οικογένειά του ήταν και παραμένουν εξαιρετικοί χαρακτήρες. Παίζει ρόλο αυτό και το λέω με κάθε επίγνωση».

Το καλοκαίρι του 2014, ο Ατρόμητος χτύπησε την… πόρτα του Αετού για να πάρει στους κόλπους του τον ταλαντούχο εκείνο τερματοφύλακα που ξεχώριζε στους «κιτρινόμαυρους» (τα χρώματα της Κορυδαλλιώτικης ομάδας) και της Μεικτής.

«Δια μέσω του Τόλη Αποστόλου, ο Ατρόμητος έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τον Μανδά. Έχουμε κάποιας μορφής συνεργασία εμείς με τον Ατρόμητο και έχουν φύγει τουλάχιστον 12-13 παιδιά επί των ημερών μου για εκεί».

Στην εξέλιξη της κουβέντας, ο πρόεδρος διέψευσε κάποιες φήμες περί ενδιαφέροντος του Ολυμπιακού για τον Χρήστο τότε, βάζοντας ωστόσο στη συζήτηση και τον Στέφανο Καπίνο, έτερο… καμάρι της ομάδας. Για τον νυν κίπερ του Παναιτωλικού, ο συνομιλητής μας αποκάλυψε την ανάμειξη των Πειραιωτών λίγο πριν τη μετακίνηση του στον Παναθηναϊκό, η οποία ωστόσο δεν ήταν αρκετή για να «χαλάσει» το deal με τους «πράσινους».

Ο Χρήστος Μανδάς δεν έχει ρίξει… μαύρη πέτρα στην ομάδα που τον ανέδειξε. Παρά τις ανειλημμένες του υποχρεώσεις και την αλλαγή κλίμακας, ο νεαρός τερματοφύλακας δεν έχει ξεχάσει τον Αετό.

«Έχουμε επικοινωνία μαζί του. Έρχεται σε όλες τις εκδηλώσεις μας τόσο εκείνος όσο και άλλα παιδιά που παίζουν επαγγελματικά. Το καλοκαίρι που μας πέρασε είχαμε μία τιμητική βράβευση σε εκείνον, τον Καπίνο,  ο οποίος όμως δεν κατάφερε να έρθει, τον Μάναλη που έπαιζε στον Ιωνικό και τον Σωτηράκο που πήρε την άνοδο με την Κηφισιά και τώρα αγωνίζεται στο Λεβαδειακό. Ο Χρήστος ως συνήθως ήταν εκεί».
IMG_0016.jpg

Στον Κορυδαλλό τείνουν να κάνουν παράδοση στη «δημιουργία» τερματοφυλάκων και όχι μόνο. Για τα όσα καλά συμβαίνουν και φέρνουν τα αποτελέσματα αυτά, ο κύριος Μπούγας τόνισε πως: «Ο πρώτος γκολκίπερ που βγάλαμε και έπαιξε πιο ψηλά ήταν ο Βαγγέλης ο Λάπας. Είμασταν μαζί στον Αετό, μετά τον πήρα στην Αμφιάλη, παίκτης ακόμα εγώ, πήγε και στο Κερατσίνι στη Γ΄ Εθνική και έπειτα ασχολήθηκε επαγγελματικά με την προπονητική τερματοφυλάκων με μεγάλη επιτυχία. Διατέλεσε πρώτος προπονητής στον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και τώρα βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Το εξής σημαντικό της ιστορίας όμως μεταξύ άλλων είναι η συμβολή του Λάπα στην πορεία του Μανδά. «Κατέβηκε και στην Κρήτη για χάρη του ΟΦΗ. Αυτός ήταν που πήρε το Χρήστο στην ομάδα του Ηρακλείου και δούλεψε μαζί του».

Ο Αετός όμως δεν βγάζει μόνο τερματοφύλακες. Το οργανόγραμμά του ξεφεύγει κατά πολύ από ερασιτεχνικά σωματεία και αυτό το κατανοεί κανείς ρίχνοντας μια ματιά στην αντρική του ομάδα αλλά και στις διακρίσεις του στις ηλικιακές κατηγορίες.

«Δεν εξαγάγουμε μόνο τερματοφύλακες, είναι και θέμα συγκυριών αυτό. Εδώ και χρόνια, το οργανώσαμε σωστά χωρίς βιασύνη το πλάνο μας, έχουμε ρίξει πολύ κόπο και ιδρώτα όμως αποδίδει το σύστημα. Το 90% της αντρικής μας ομάδας αποτελείται από αθλητές γηγενείς, δικά μας παιδιά και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δίνουμε χώρο και χρόνο σε αυτά να βγουν μπροστά, έχοντας μεγάλη δεξαμενή από πίσω. Ως εκ τούτου και παρά τους χαλεπούς καιρούς και πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα αυτών, έχουμε καταφέρει να κρατάμε και την ομάδα σε θέση πρωταγωνιστή. Όχι μια και δυο χρονιές, την τελευταία εικοσαετία. Έχουμε ρίξει χρήματα στις υποδομές. Τα αποδυτήρια μας είναι καινούργια, εντυπωσιακά. Αποτελούν κίνητρο για τα παιδιά να ‘’ζουν’’ τον αθλητικό τους βίο σε αυτά. Αν εξαιρέσει κανείς τους ‘’μεγάλους’’, είμαι πεπεισμένος ότι δεν τα έχουν ομάδες Α’ Εθνικής. Και τα γραφεία μας είναι ανακαινισμένα, μπαίνεις και νομίζεις ότι βρίσκεσαι κάπου διαφορετικά».

Στον Κορυδαλλό υπάρχει πλάνο μακρόπνοο, όλα λειτουργούν στον αυτόματο. Δεν έγιναν ως διά μαγείας αλλά η επιμονή στο στη διαδικασία, έχει εξελίξει τον Αετό σε ένα σωματείο κόσμημα για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

«Προτεραιότητα της ομάδας είναι να ‘’βγάζει’’ παίκτες και να διατηρεί το ανδρικό τμήμα σε υψηλά στάνταρ. Είναι συνάρτηση των δύο και φυσικό επακόλουθό. Όσοι και να φεύγουν και να ανοίξουν τα φτερά τους, να δοκιμάζονται σε υψηλότερο επίπεδο, καλύπτονται εκ των έσω. Έχουμε καταφέρει σε κάθε ηλικία και κατηγορία να έχουμε 60-70 παιδιά. Οπότε μπορούμε να λειτουργούμε όπως οι ΠΑΕ, να κάνουμε επιλογή αγωνιστικού τμήματος σε κάθε κατηγορία. Η ακαδημίας μας έχει ξεπεράσει τα 750 παιδιά. Το μεγαλύτερο μας ζήτημα είναι η έλλειψη χώρου γιατί τα γήπεδα είναι δημοτικά και υπάρχουν και άλλες ομάδες. Να κυνηγούν τα όνειρά τους τα παιδιά και εμείς να τους βοηθάμε όσο μπορούμε σε αυτό, εγώ αυτό θέλω».
Aetos-614e55d71ac042.13968285_1.jpg

Aetos-6257b5230707a0.77891217.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0