Face to Face

Βινσέντ Ρουσέλ, δημοσιογράφος L’Equipe/Eurosport: «Ο Εμπαπέ δεν ενδιαφέρεται να παίξει στη Σαουδική Αραβία»

Βινσέντ Ρουσέλ, δημοσιογράφος L’Equipe/Eurosport: «Ο Εμπαπέ δεν ενδιαφέρεται να παίξει στη Σαουδική Αραβία»

Ο Εμπαπέ είναι το όνομα που απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη εν όψει μεταγραφών. Η άσχημη κατάληξη της σχέσης του με την Παρί Σεν Ζερμέν, η επιθυμία του να φύγει, η πρόταση από την Αλ-Χιλάλ, το ενδιαφέρον από Premier League και Ρεάλ Μαδρίτης συνθέτουν ένα δραματικό «saga» από τις εξελίξεις του οποίου κρέμεται όλος ο ποδοσφαιρκός κόσμος. Κανείς φυσικά δεν θα μπορούσε να γνωρίζει καλύτερα όλο το παρασκήνιο από έναν δημοσιογράφο της μεγαλύτερης αθλητικής Γαλλικής εφημερίδας, LEquipe. O Βινσέντ Ρουσέλ μίλησε στο BN Sports για όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή και ποιες αναμένονται να είναι οι επόμενες κινήσεις του Γάλλου επιθετικού.

Δηλώσεις στην Σουζάννα Μποντίνη

«Τι συμβαίνει τέλος πάντων με το αστέρι της Παρί;», θα αναρωτηθούν πολλοί. Από την μία ορκιζόταν πως δεν θα φύγει από την ομάδα και το Παρίσι και από την άλλη στέλνει το τελεσίδικο της αποχώρησής του. Φανερά δυσαρεστημένος, τόσο από την απόδοση των «Παριζιάνων» όσο και από την ίδια την διοίκηση επιθυμεί να κόψει κάθε σχέση μαζί τους. Όπως και να ‘χει η είδηση μας έπιασε όλους εξαπίνης.

«Δεν μπορείς να διανοηθείς την έκπληξη όλων όταν πριν έναν μήνα περίπου μας γνωστοποιήθηκε ότι ο Εμπαπέ είχε στείλει e-mail στην Παρί και τον Αλ Κελαϊφί ανακοινώνοντας την απόφασή του να μην επεκτείνει την συνεργασία του με την ομάδα και να αποχωρήσει με τη λήξη του συμβολαίου του το 2024. Λογικό να μην άρεσε αυτό στην Παρί από τη στιγμή που η αξία του Κίλιαν ανεβάζει αυτόματα και την αξία της ομάδας. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να τον αφήσουν ελεύθερο, αφού με μια ενδεχόμενη πώλησή του θα βγάλει τρελά κέρδη. Δεν είναι βιώσιμο για εκείνους να φύγει ελέυθερος, γι’ αυτό έκαναν απεγνωσμένες προσπάθειες να τον κρατήσουν έναν χρόνο ακόμα. Αναπόφευκτος ήταν ο πόλεμος μεταξύ των δύο μερών.»

111_1.jpg

Πράγματι, οι σχέσεις των δύο πλευρών φαίνονται τεταμένες, κανείς δεν προσπαθεί να κρύψει την ένταση, τη δυσαρέσκεια και τα νεύρα που επικρατούν. Η Παρί σίγουρα έχει βαλθεί να μεταρέψει το διάστημα που απομένει στον Εμπαπέ στην ομάδα σε απόλυτη κόλαση.

«Ο πόλεμος που έχει ξεκινήσει η Παρί είναι σκληρός. Όπως είναι ήδη γνωστό, δεν τον συμπεριέλαβαν στο τουρ της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι πως σκέφτονται να τον «εξορίσουν» την ερχόμενη σεζόν. Θα παρακολουθεί τα παιχνίδια από τον πάγκο, ακόμη και στο Champions League. Το κάνουν καθαρά από εκδίκηση, επειδή δεν τηρήθηκε η αρχική συμφωνία. Μετά την λήξη του συμβολαίου του, ο Κίλιαν είχε δώσει το λόγο του να επεκτείνει την παραμονή του για ακόμη έναν χρόνο, μέχρι το 2025. Από τη στιγμή που δεν κράτησε την υπόσχεσή του, ο Αλ Κελαϊφί θέλει οπωσδήποτε να τον τιμωρήσει. Απλώς περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει.»

 

Πρακτικές τουλάχιστον δικτατορικές. Αυτό που δεν καταλαβαίνει η διοίκηση του συλλόγου είναι πως δεν τιμωρεί μόνο τον Γάλλο διεθνή, αλλά μακροπρόθεσμα και όλη την ομάδα. Όταν της στερείς το ποδοσφαιρικό «θαύμα» εν ονόματι Κίλιαν Εμπαπέ την οδηγείς εσκεμμένα στην καταστροφή. Οι σχέσεις πάντως ομάδας και παίκτη είναι πλέον ανεπανόρθωτες.

«Δεν ελπίζουμε σε καμία συμφιλίωση. Ο Εμπαπέ θεωρεί πως είναι δικαίωμά του να μην επεκτείνει το συμβόλαιο για ακόμη έναν χρόνο από τη στιγμή που δεν τον αναγκάζει κανείς. Ο σύλλογος και ο Αλ Κελαϊφί ισχυρίζονται πως ο ποδοσφαιριστής είχε συμφωνήσει εξ αρχής να αγωνιστεί και το 2025 και δεν τηρεί την υπόσχεσή του με αυτή την απόφαση που πήρε. Ο καθένας παρουσιάζει την δική του εκδοχή, άρα ο πόλεμος είναι μονόδρομος. Αν και η αλήθεια είναι πως εντάσεις υπήρχαν και πριν την ανακοίνωσή του, καθώς δεν ήταν ευχαριστημένος με πολλές ενέργειες της διοίκησης για το μέλλον της ομάδας, αλλά και τον τρόπο που χρησιμοποιούσαν το όνομά του προς δικό τους όφελος.»

 

Σε αυτό το σημείο γεννάται η εξής απορία: πώς είναι δυνατόν ενώ είχε τόσες προτάσεις, με κυριάρχο στην μάχη της απόκτησής του τη Ρεάλ Μαδρίτης, να μην αποχωρεί νωρίτερα; Τι είναι αυτό που τον κράτησε πίσω;

«Ήθελε να κερδίσει το Champions League με την Παρί. Και πίστυευε πως είχε περισσότερες πιθανότητες να συμβεί αυτό από τη στιγμή που ήρθε ο Μέσι στην ομάδα. Πίστευε πως αν κερδίσει το Champions League θα γίνει σταρ στη Γαλλία και μετά θα μπορούσε να φύγει. Ο σκοπός του εξ αρχής αυτός ήταν· να φτιάξει το όνομά του στη Γαλλία και αφού κατακτούσε το Champions League θα πραγματοποιούσε τον αμέσως επόμενο χρόνο την αποχώρησή του. Από την άλλη φυσικά, σημαντικός παράγοντας ήταν και η οικογένεια του, τού είναι πολύ δύσκολο να την αποχωριστεί.»

Το θέμα πήρε τέτοιες διαστάσεις που χρειάστηκε μέχρι και η παρέμβαση του Προέδρου της Γαλλίας, μήπως και καταφέρουν να του αλλάξουν γνώμη. Η προσπάθεια όμως, μάταιη.

«Όταν η Ρεάλ του έκανε την πρόταση, πριν αρνηθεί, είχε έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μακρόν. Όλοι αναμέναμε πως θα έφευγε μπροστά σε μια τόσο μεγάλη ευκαιρία, όμως ο Πρόεδρος του επισήμανε πως είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα να μείνει μέχρι το 2024 και να αγωνιστεί στο Champions League. Υπήρξε υπαινιγμός ότι προσπάθησε να τον πείσει να συνεχίσει και μετά τη λήξη του συμβολαίου, αλλά το σχέδιο του Εμπαπέ ήταν να αποχωρήσει ούτως ή άλλως το 2024.»

Οι ευρωπαϊκές ομάδες στην τωρινή μεταγραφική περίοδο δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα της απόκτησής του, παρά το έντονο ενδιαφέρον που έχουν δείξει. Ούτε η Ρεάλ πλέον είναι θεωρητικά σε θέση μετά την προσθήκη του Τζουντ Μπέλινγκχαμ στο ρόστερ της. Φυσικά, η Σαουδική Αραβία δεν έχασε ευκαιρία.

«Γνωρίζουμε ότι η ομάδα θέλει να προλάβει να τον πουλήσει απεγνωσμένα. Γνωρίζουμε επίσης, ότι η Αλ-Χιλάλ του προσφέρει συμφωνία 700 εκατομμυριών ευρώ το χρόνο. Η Παρί θα αποκομίσει 300 εκατομμύρια ευρώ. Δεν χρειάζεται πολύ για να καταλάβουμε ότι η ομάδα τον προορίζει για Σαουδική Αραβία. Υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να υπάρχει και άτυπη συμφωνία μεταξύ τους, αλλά δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε κάτι τέτοιο σίγουρα. Εκπρόσωποι τη Αλ-Χιλάλ ήταν χθες και προχθές στο Παρίσι θέλοντας να μιλήσουν στον Εμπαπέ και την οικογένειά του. Εμείς γνωρίζουμε πως η οικογένειά του αρνήθηκε, ενώ ο ίδιος είναι επίσης κατηγορηματικά αρνητικός στο ενδεχόμενο να αγωνιστεί στη Saudi League. Δίνω πιθανότητα 0.5% να φύγει προς Σαουδική Αραβία, πρώτον γιατί θα βρίσκεται πολύ μακριά από την οικογένειά του και δεύτερον γιατί δεν είναι αρκετά ανταγωνιστικό και λαμπερό το πρωτάθλημά της, παρόλο που πολλά μεγάλα ονόματα έχουν πάει εκεί. Αυτό που πάντα ήθελε ήταν να κερδίσει το Champions League, το οποίο είναι το μόνο που του απομένει μαζί με το Ballon d’Or. Δεν υπάρχουν και πολλά που μπορεί να κάνει η Παρί, με το ζόρι δεν μπορεί να τον πουλήσει εκεί που την συμφέρει καλύτερα. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να πουληθεί στη Ρεάλ ακόμη και για ψίχουλα.»


Αυτό που δεν κολλάει στην όλη ιστορία είναι ότι με την Ρεάλ θα είχε πολύ περισσότερες ευκαιρίες να κατακτήσει το πολυπόθητο Champions League. Κι όμως διάλεξε την παραμονή του στην Παρί...

«Για εμένα το μεγαλύτερο λάθος ήταν που πέρυσι ανανέωσε μέχρι το 2024. Γνωρίζαμε για το ενδιαφέρον της Ρεάλ πολύ πριν το εμφανίσει καθαρά, γι’ αυτό και δεν καταλαβαίναμε στην αρχή γιατί έμεινε πίσω. Όταν μάθαμε ότι η Παρί του έδωσε το δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις ο ίδιος για την ομάδα, άρχισε να βγαίνει περισσότερο νόημα. Τότε νόμιζε πως αν είχε όλη την δύναμη, αν μπορούσε να επιλέξει τον αθλητικό διευθυντή, τον προπονητή, τους συμπάικτες του και να αναγκάσει την Παρί να δεσμευτεί σε ένα μεγάλο μεταγραφικό παράθυρο πέρυσι το καλοκαίρι, άσχετα που δεν έγινε κάτι τέτοιο, τότε θα δημιουργούσε μια ανταγωνιστική ομάδα για το Champions League. Είδαμε όμως τι έγινε, φέτος δεν πλησίασαν καν την πρόκριση, οπότε τώρα του είναι πιο εύκολο να «τα βάλει» με την Παρί, δεν έχει να χάσει τίποτα.»

Ο κόσμος, ως λάτρης της cult κουλτούρας, λατρεύει τις θεωρίες συνωμοσίας. Η πιο γνωστή από όλες είναι πως ο Μακρόν και ο Αλ Κελαϊφί απειλούν στην πραγματικότητα τον Εμπαπέ και την οικογένειά του να μείνουν στο Παρίσι, αφού τα κέρδη που τους φέρνει είναι εξωπραγματικά.

«Δεν νομίζω πως τέθηκε ποτέ θέμα απειλής. Ήταν περισσότερο θέμα πατριωτισμού. Ήθελε όσο τίποτα να κατακτήσει το Champions League με έναν Γαλλικό σύλλογο, ήθελε να βάλει την Γαλλία στην κορυφή της Ευρώπης μετά την Μαρσέιγ το 1993, η οποία είναι και η μόνη Γαλλική ομάδα που της ανήκει το Champions League. Το έβλεπε ως καθήκον του, απέτυχε και τώρα ψάχνει την έξοδο. Δεν πιστέυω ότι τον απείλησε, απλώς του μίλησε με λογική. Ότι τον χρειάζονται, γιατί ο κόσμος θέλει να τον βλέπει άρα έρχεται στην Γαλλία με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του τουρισμού. Θα του πρότεινε να μείνει τουλάχιστον μέχρι το 2024, αλλά δεν τον απείλησε.»

 

Κλείνοντας την ωραία συζήτησή μας του ζήτησα να μας κάνει τη δική του πρόβλεψη για την συνέχεια και πιθανώς την κατάληξη αυτής της ιστορίας.

«Είμαι διχασμένος, γιατί δεν ξέρω πόσο πεισματάρα θα είναι στο τέλος η Παρί. Δεν ξέρω αν θα πάρει το ρίσκο να μην τον πουλήσει, σκεφτόμενη πως ο Εμπαπέ μπορεί να φοβηθεί και να κάτσει ακόμη έναν χρόνο. Δεν νομίζω πως θα δεχτεί κάτι τέτοιο βέβαια. Στο τέλος πιστεύω θα τον πουλήσουν για ένα πολύ χαμηλό ποσό στην Ρεάλ και θα προσπαθήσουν να χτίσουν μια ομάδα χωρίς τον Κίλιαν και την οικονομική δύναμη που τους έδινε. Και η Premier League έχει δείξει ενδιαφέρον, όμως περίμενε πολύ καιρό για να παίξει στην Ρεάλ και τη δεδομένη στιγμή δεν τον βλέπω να φεύγει για Αγγλία. Έπειτα, όσο οικονομικά ισχυρή και αν είναι, όταν πληρώνει μεγάλα ποσά σε παίκτες που δεν βρίσκονται καν στο επίπεδο του Εμπαπέ, τότε δεν νομίζω πως θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του. Και η Ρεάλ μπορεί να ξόδεψε πολλά, ειδικά για χάρη του Μπέλινγκχαμ, όμως όσο θα ανεβαίνει η αξία του Κίλιαν τόσο πιο δύσκολο θα είναι να τον αποκτήσει. Στο τρέχον μεταγραφικό παράθυρο θεωρώ πως έχει καλύτρερες πιθανότητες να δημιουργήσει μια συμφέρουσα συμφωνία. Άλλωστε ξέρουμε πως η Ρεάλ πάντα βρίσκει τον τρόπο να παίρνει αυτό που θέλει χωρίς επιπτώσεις.»

www.bnsports.gr 



 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0