Face to Face

Γερομιχαλός και Κακλαμανάκης στο BN Sports: «Κάτι έχουν δει οι επαγγελματίες αθλητές και επιλέγουν την Elite League»

Γερομιχαλός και Κακλαμανάκης στο BN Sports: «Κάτι έχουν δει οι επαγγελματίες αθλητές και επιλέγουν την Elite League»

«Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι σύμπτωση» εξωτερίκευσε αβίαστα κάπου, κάποτε ένας σοφός και το BN Sports, βλέποντας ομάδες της Elite League να ανακοινώνουν την απόκτηση έμπειρων αθλητών της Α1, αναρωτήθηκε. Κάπως έτσι έδωσε το λόγο στους πρωταγωνιστές (Δημήτρη Κακλαμανάκη και Πέτρο Γερομιχαλό) και έμαθε.

Συνεντεύξεις στον Μάνο Φυρογένη

Σε κάτι σαν τάση εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες το φαινόμενο γηγενείς αθλητές με χρόνια εμπειρίας στις πλάτες τους και σταθερής παρουσίας στη Basket League, να αποφασίζουν να… κατέβουν ένα σκαλί στη βαθμίδα του ελληνικού μπάσκετ. Τουλάχιστον τη στιγμή που γράφονται οι αράδες αυτές, διότι πολλά αλλάζουν σε λίγα μόλις λεπτά όπως έχει αποδειχθεί πάμπλολλες φορές στον αθλητισμό και δη στη διάρθρωσή του στα μέρη μας.

Δεν πρόκειται για ονόματα τυχαία ή πρωτοεμφανιζόμενα. Νίκος Γκίκας, Δημήτρης Κακλαμανάκης και Πέτρος Γερομιχαλός μετρούν μαζί 25 (!) σεζόν στην υψηλότερη βαθμίδα της «σπυριάρας» στην Ελλάδα. Δεν τις λες και λίγες δα, έχοντας μάλιστα με το πέρασμα των χρόνων όλο και πιο σημαντικό ρόλο στις ομάδες που αγωνίζονταν (και οι τρεις πέρασαν από τον Προμηθέα Πατρών, πολυετή παραμονή στο Λαύριο οι δύο τελευταίοι, ΑΕΚ οι νυν παίκτες του «ιστορικού», Άρη και ΠΑΟΚ).

Ούτε τα χρόνια τους πήραν. Ο πρεσβύτερος όλων, Νίκος Γκίκας (με περιπέτεια από τη Λετονία και την Βέντσπιλς των 10 πρωταθλημάτων) οδεύει προς τα 33 του χρόνια ενώ οι Κακλαμανάκης και Γερομιχαλός δεν έχουν πατήσει καν τα τριάντα. Κι’ όμως, όσο και αν στον κοινό νου φαντάζει παράξενο, με τα… σημεία να μη βοηθούν, οι τρεις τους θα αγωνιστούν την επόμενη σεζόν στην Elite League με τα χρώματα του Πανιωνίου οι δύο πρώτοι και της Μεγαρίδας ο άλλοτε αρχηγός του Λαυρίου (φιναλίστ της Basket League τη σεζόν 2020-21 θυμίζουμε).

Το παραπάνω φαινόμενο (είπαμε, «επαναλαμβανόμενη σύμπτωση παύει να είναι σύμπτωση») λοιπόν πρέπει να έχει τις εξηγήσεις τους. Και δεν υπάρχουν καταλληλότεροι από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές για να τις δώσουν.

Οι υψηλές φιλοδοξίες (κοτζάμ Πανιώνιος είναι αυτός) και ο τρόπος που τους προσέγγισαν οι άνθρωποι της νέας τους ομάδας ήταν τα στοιχεία που κέρδισαν σε μεγάλο βαθμό τους Δημήτρη Κακλαμανάκη και Πέτρο Γερομιχαλό με τους οποίους και επικοινώνησε το BN Sports. Ο λόγος, δικός τους…



Δημήτρης Κακλαμανάκης (Πανιώνιος): «Το μέγεθος του Πανιωνίου δεν σβήνει έτσι απλά»

Από τη μακρόχρονη πορεία στην Α1 και σε σημαντικές ιστορικά ομάδες αυτής, επέλεξες να κατεβείς ένα σκαλοπάτι (βάσει κατηγοριών). Γιατί να κάνεις κάτι τέτοιο?

«Το πρώτο που εξετάζεις είναι αν καλύπτεσαι πλήρως από μια προοπτική. Η αλήθεια είναι ότι ο Πανιώνιος κάλυψε όσα ζητώ, δηλαδή ασφάλεια και κυρίως φιλοδοξία και κίνητρο. Από τη στιγμή που διακρίνεις την προοπτική να γίνεις κομμάτι της ιστορίας μιας ομάδας που αναγεννιέται, τότε ήδη έχει δημιουργηθεί μια ικανή συνθήκη. Φυσικά, διοικητικά ο Πανιώνιος εγγυάται ασφάλεια, σιγουριά. Άρα εσύ έχεις να σκέπτεσαι μόνο το μπάσκετ».

 

Το μέγεθος, η ιστορία και οι φιλοδοξίες του Πανιωνίου, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόφαση σου?

«Ο Πανιώνιος πάντοτε είχε μέγεθος και μεγάλη ιστορία, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία αγωνιζόταν. Αυτά δε σβήνουν όσες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίσει μια ομάδα. Αυτό που προστέθηκε από πέρυσι είναι η φιλοδοξία κάτι που αποδείχθηκε με την κατάκτηση δύο τίτλων και την τρομερή εμφάνιση στον προημιτελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ. Για να υπάρχει φιλοδοξία όμως πρέπει να υπάρχει διοικητική ασφάλεια και σταθερότητα. Το έχει ο Πανιώνιος αυτό. Παράλληλα οι παίκτες που βρίσκονται στην ομάδα και της χάρισαν δύο τίτλους πέρυσι συνδυαστικά με όσους ήρθαν, δείχνουν ένα ισχυρό και φιλόδοξο σύνολο που έχει ως μονόδρομο την επιστροφή στην Basket League».

 κακλαμανακης.jpg

Ένας αθλητής με πρόσφατη παρουσία με το εθνόσημο, επέλεξε την Α2! Μια κίνηση μάλιστα που τείνει να εξελιχθεί σε... κύμα (Γκίκας, Γερομιχαλός). Στον κοινό νου, φαίνεται παράξενο, έτσι δεν είναι?

«Μπορεί να φαίνεται παράξενο αλλά θα σου πω το γνωστό. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Για να συμβαίνει και μάλιστα τόσο συχνά, πάει να πει ότι κάτι καλό γίνεται. Κάτι έχουν δει οι επαγγελματίες αθλητές κι επιλέγουν αυτή τη διαδρομή. Κι επίσης δε χρειάζεται να συζητήσουμε ότι πάμε για το καλύτερο πρωτάθλημα Elite League όλων των εποχών».

 κακ_λαυ.jpg

Πληροφορίες έλεγαν πως πριν από ένα δεκαήμερο περίπου έφτασες μια ανάσα από τον Άρη! Αληθεύει?

«Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είμαι αθλητής του Πανιωνίου πλέον άρα με ενδιαφέρει οτιδήποτε αφορά την ομάδα μου. Δε θέλω να μιλώ για το παρελθόν και για άλλες ομάδες. Είμαι χαρούμενος που πήρα αυτή την απόφαση για τον Πανιώνιο».

 

Η πρότερη μετακίνηση του Νίκου Γκίκα στην Πλατεία, μέτρησε στις επιλογές σου ως προς το όραμα που υπάρχει?

«Προσμετράς τα πάντα. Ο Πανιώνιος είχε ήδη πολύ καλούς παίκτες και φυσικά η απόκτηση του Νίκου φανέρωσε τις μεγάλες φιλοδοξίες και το όραμα που υπάρχει. Όταν έχεις καλούς συμπαίκτες πάντοτε αισθάνεσαι όμορφα».

 

Τελικώς, αυτό που μετράει είναι ένας προορισμός να καλύπτει τις ανάγκες του αθλητή ανεξαρτήτως κατηγορίας και επιπέδου! Έτσι δεν είναι?

«Έτσι ακριβώς. Αλλά μπορώ να μιλήσω για τον εαυτό μου. Δε μπορώ να το γενικεύσω καθώς δεν είμαι στο μυαλό και στη ψυχή κάθε ανθρώπου».

 κακπρομ.jpg

Δημιουργείται κάτι όμορφο και υγιές στη Νέα Σμύρνη? Λένε πως είναι αλλιώτικο να παίζεις για τον Πανιώνιο! Υπάρχει άλλη αύρα!

«Ο Πανιώνιος είναι ένας μεγάλος σύλλογος, με τεράστια ιστορία που σου δίνει το κίνητρο να αγωνίζεσαι στο εκατό τοις εκατό για να πετύχετε τους στόχους σας. Αυτό είναι δεδομένο. Δεν το λέω εγώ, το λένε όλοι. Ανυπομονώ να βρεθούμε στο γήπεδο με τους συμπαίκτες μου, τους προπονητές και τους φιλάθλους μας».

 

Πως σε προσέγγισαν από τον Πανιώνιο και σε κέρδισαν για να συνεχίσεις εκεί την καριέρα σου?

«Με ειλικρίνεια και ξεκάθαρες κουβέντες. Ήξεραν τι ζητούσαν και ανέλυσαν το πλάνο με τέτοιο ενθουσιασμό ώστε αισθάνθηκα ότι ταυτίζομαι μαζί τους από πολύ νωρίς. Όταν διακρίνεις τέτοια θέληση και τόσο μεγάλη φιλοδοξία δε μπορεί παρά να δημιουργείται ένα θετικό περιβάλλον μέσω του οποίου καταλήξαμε στη συμφωνία για την οποία είμαι χαρούμενος».

 

Βλέπεις τον εαυτό σου με τον Πανιώνιο στην Α1 και τα playoff?

«Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Θέλουμε το καλύτερο για την ομάδα. Μόνο που θα μου επιτρέψετε να μιλάμε με πράξεις και όχι με λόγια. Γνωρίζουμε καλά που πρέπει να φτάσουμε και το όραμά μας είναι να πετύχουμε το καλύτερο για την ομάδα. Θα προσπαθήσω και θα προσπαθήσουμε να φτάσει ο Πανιώνιος όσο πιο ψηλά γίνεται».

 eunikh.jpg

Ακούγεται εντόνως και γράφεται ότι η Εθνική ομάδα, θα κατέβει στη Μανίλα με απουσίες "πρωτοκλασάτων" παικτών και έτσι θα υπάρχει και χώρος για κάποια παιδιά που έχετε βοηθήσει σε κρίσιμα σημεία (παράθυρα), να εκπροσωπήσετε τη χώρα σε μεγάλη διοργάνωση! Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια δικαίωση? Πόσο εύκολο είναι να αγωνίζεται στα παράθυρα και να ξέρεις ότι την ύστατη στιγμή, δεν θα βρεθείς εκεί που συνέβαλες ώστε να πάει η ομάδα?

«Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Η πρόσκληση στην Εθνική ομάδα αποτελεί την υπέρτατη τιμή για έναν αθλητή. Από τη στιγμή κατά την οποία εκπροσωπείς τη χώρα σου, είσαι υπερήφανος κι αυτό το αισθάνεσαι όταν φορέσεις αυτή τη φανέλα. Είναι μια δικαίωση για όσα έχεις πετύχει άρα εφόσον λάβεις την κλήση θα πρέπει να είσαι πανέτοιμος, πνευματικά και σωματικά για να δώσεις το καλύτερο δυνατό. Προσωπικά, έτσι το προσεγγίζω».

 

 

Πέτρος Γερομιχαλός (Μεγαρίδα): «Ήθελα να βρίσκομαι σε οικείο περιβάλλον που να με υπολογίζουν»

Μετά από 4 χρόνια, η κοινή σου πορεία με το Λαύριο τερματίστηκε. Πως κατέληξες στην απόφαση αυτή;

«Ο τρόπος που με προσέγγισε η διοίκηση των Μεγάρων και ο κόουτς δεν μου άφησε πολλά περιθώρια να αρνηθώ. Η αλήθεια είναι ότι το περιβάλλον ήταν γνώριμο για έμενα, τους γνώριζα τους ανθρώπους και λόγω του αδερφού μου (φορούσε τη φανέλα της Μεγαρίδας). Δύο χρόνια πήγαινα στο γήπεδο, είχα παρακολουθήσει πολλά ματς. Μου άρεσε η ατμόσφαιρα στο γήπεδο, το κλίμα ήταν οικογενειακό. Μου άρεσε αυτό που έβλεπα και έτσι δεν δυσκολεύτηκα να πάρω αυτήν την απόφαση».

Το γεγονός πως θα αγωνιστείς σε μία κατηγορία χαμηλότερη, υπήρξε στοιχείο προβληματισμού;

«Ήταν ένας από τους προβληματισμούς μου αλλά το μπάσκετ είναι παντού ίδιο. Σίγουρα η απόφασή μου αυτή έχει τα θετικά της και τα αρνητικά της. Νομίζω είμαι χορτασμένος από αυτά που έζησα τα τελευταία χρόνια. Έπαιξα και δυο χρονιές στην Ευρώπη. Είδα και έζησα πράγματα».

γερομ.jpg

Δεν ήσουν όμως απλό μέλος της ομάδας-φιναλίστ των τελικών της Basket League 2021. Την περασμένη περίοδο διατέλεσες και αρχηγός του Λαυρίου. Πως παίρνει ο κάπτεν λοιπόν μία τέτοια απόφαση να φύγει;

«Είμαστε και επαγγελματίες, βλέπουμε και υπολογίζουμε και άλλα πράγματα πέρα από το αγωνιστικό. Δεν τα βρήκαμε με τη διοίκηση σε κάποιους τομείς και για αυτό αποχώρησα».

Φαίνεται πως δημιουργείται μία τάση, ένα κύμα με αθλητές από τη μεγάλη κατηγορία προς την Elite Round. Τελικά ο αθλητής επιλέγει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του και με βάση το που νιώθει ή πιστεύει ότι θα νιώσει καλά ανεξαρτήτως επιπέδου;

«Σίγουρα, ναι. Όλοι οι αθλητές ζυγίζουμε τις προτάσεις που έχουμε. Τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία αυτών και με βάση τις προτεραιότητες του καθενός, επιλέγουμε και τον επόμενο του σταθμό. Για έμενα πρωταρχικός μου στόχος ήταν να βρίσκομαι σε ένα οικείο περιβάλλον που να με υπολογίζουν».

Ποιες οι βλέψεις της Μεγαρίδας για την ερχόμενη περίοδο. Οραματίζεστε την άνοδο;

«Ο στόχος της ομάδας είναι πηγαίνουμε σε κάθε παιχνίδι για τη νίκη και όπως μας βγει στο τέλος. Σίγουρα φαίνεται να δημιουργείται ένα ανταγωνιστικό σύνολο με έμπειρα και ταλαντούχα νέα παιδιά και ελπίζουμε στο καλύτερο».

www.bnsports.gr

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0