Face to Face

Άντριου Τόντος, δημοσιογράφος Ντνίπρο: «Απόλυτα έτοιμη και με γεμάτο ρόστερ – Έχουν συνηθίσει να αγωνίζονται μακριά από την φυσική τους έδρα»

Άντριου Τόντος, δημοσιογράφος Ντνίπρο: «Απόλυτα έτοιμη και με γεμάτο ρόστερ – Έχουν συνηθίσει να αγωνίζονται μακριά από την φυσική τους έδρα»

Η Ντνίπρο-1 αυτήν την στιγμή είναι το μοναδικό «εμπόδιο» ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την επιστροφή του στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από τον Δεκέμβριο του 2016. Το BN Sports επικοινώνησε με τον Ουκρανό δημοσιογράφο Άντριου Τόντος και έμαθε για το «βαρύ πυροβολικό» της ομάδας που ακούει στο όνομα, Αρτέμ Ντόβμπικ, αλλά και για τις δυσκολίες που υπάρχουν εξαιτίας του πολύμηνου πολέμου με την Ρωσία.

Δηλώσεις στον Άγγελο Κρεμαστό

Η μεγάλη μέρα για τον Παναθηναϊκό πλησιάζει. Tα παιχνίδια με την Ντνίπρο-1 είναι μόλις λίγα 24ωρα μακριά και το Ευρωπαϊκό όνειρο των «πρασίνων» παίρνει πάλι… σάρκα και οστά. Με μία πρόκριση το «τριφύλλι» εξασφαλίζει την θέση του στους ομίλους του Europa League μετά από την σεζόν 2016/17, βάζοντας τέλος σε ένα αρντηικό σερί πολλών χρόνων και θα συνεχίσει να ελπίζει για το «όνειρο» του Champions League.

Το BN Sports μίλησε με τον γνωστό Ουκρανό δημοσιογράφο Άντριου Τόντος για να σας ενημερώσει όσο το δυνατόν καλύτερα για τα υπέρ και τα κατά της Ντνίπρο, ενώ επίσης και για το μειονέκτημα της ομάδας που πρέπει να αγωνιστεί σε μία έδρα πολλά χιλιόμετρα μακριά από την φυσική της.


Πώς πιστεύετε θα μπορέσει να ανταπεξέλθει μία «άπειρη» ομάδα, όπως η Ντνίπρο-1 στις Ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις;

«Η Ντνίπρο-1 θα βρεθεί για πρώτη φορά να διεκδικεί μια θέση στο Champions League. Είναι κάτι εντελώς καινούργιο για την ομάδα και να δούμε πως θα ανταπεξέλθει. Δεν πιστεύω πως θα είναι κάτι απλό και εύκολο, όμως προς το παρόν έχει καταφέρει να διατηρήσει στο ρόστερ της σημαντικούς παίκτες όπως ο Ντόβμπικ ή ο Πικχάλινοκ και γενικά παίκτες που περιμέναμε να αποχωρίσουν βρίσκονται ακόμη στην ομάδα. Αυτήν την στιγμή δείχνουν αρκετά έτοιμοι για την αναμέτρηση απέναντι στον Παναθηναϊκό. Το αν όμως θα καταφέρει να πάρει την πρόκριση δεν μπορεί να το πει ακόμα κανείς».

Club founded from bankrupt Europa League finalists making history in  Ukraine war - Daily Star

Πώς αντιμετωπίστηκε η κλήρωση από τους φίλους της ομάδας;

«Ήταν γνωστό πως η Ντνίπρο-1 θα αντιμετώπιζε είτε τον Παναθηναϊκό είτε την Σερβέτ. Θα προτιμούσαν πιστεύω περισσότερο να κληρωνόντουσαν με την Σερβέτ, αν και η Ντνίπρο-1 μπορεί να μην έχει αγωνιστεί ποτέ με τον Παναθηναϊκό, υπάρχουν όμως παίκτες όπως οι Βέρμπιτς και Μπερνάρ όπου οι Ουκρανοί οπαδοί τους γνωρίζουν πολύ καλά. Πάντως από τις δύο ομάδες ο Παναθηναϊκός πιστεύω είναι πιο δύσκολοκατάβλητη ομάδα».


Ο Ντόβμπικ έχει την υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία στην ομάδα. Οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή πάνω του;

«Ο Ντόβμπικ ήταν ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος στην σεζόν που μόλις πέρασε με 24 γκολ σε 30 παιχνίδια. Του αρέσει να βρίσκεται μέσα στην περιοχή και να τελειώνει τις φάσεις. Δεν θα τον έλεγα ακριβώς target man διότι είναι αρκετά κινητικός και αθλητικός. Μπορεί να παίξει και μακριά από τα πλαίσια της μεγάλης περιοχής ενώ την περασμένη σεζόν μοίρασε έξι ασίστ. Ο Ντόβμπικ ανανέωσε πρόσφατα εκ νέου το συμβόλαιο του οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να πωληθεί πριν τις αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό. Θα μείνει σίγουρα για τα προκριματικά και ίσως προς τα τέλη του Αυγούστου αν έρθει μία καλή πρόταση να αποχωρίσει, καθώς φαίνεται πως ενδιαφέρονται πολλές ομάδες από Ιταλία και όχι μόνο, για την υπογραφή του. Είναι πλέον στο 26ο έτος της ηλικίας του και αργά ή γρήγορα θα πάρει την μεγάλη μεταγραφή που αξίζει, άλλωστε η Ντνίπρο-1 δεν είναι από τις πλουσιότερες ομάδες και θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί με πολλούς τρόπους τα χρήματα αυτά».

Dnepr-1 - Kolos - 2:1 (video review) | Dailysports

Υπάρχουν άλλοι παίκτες που βρίσκονται κοντά στην «πόρτα» της εξόδου από την Ντνίπρο-1;

«Όχι δεν νομίζω. Εντάξει έχουν φύγει ήδη κάποιοι ποδοσφαιριστές όπως ο Ματαρίτα για τον Άρη και ο Γκούαλ για την Λέγκια Βαρσοβίας. Έχουν καταφέρει όμως να κάνουν μερικές ποιοτικές προσθήκες με αρκετή εμπειρία, όπως ο Μιροσιντσένκο και ο Κραβέτς. Σε γενικές γραμμές για την χρονική περίοδο που βρισκόμαστε πιστεύω η Ντνίπρο-1 βρίσκεται σε μία αρκετά καλή κατάσταση καθώς όχι μόνο δεν έχει πουλήσει τον Ντόβμπικ αλλά κράτησε και τον Πικαλιόνοκ, έναν μεσοεπιθετικό με πολλές δημιουργικές αρετές, ο οποίος είναι καλός και στο σκοράρισμα».


Ποια θεωρείτε είναι τα μεγαλύτερα κενά που υπάρχουν αυτήν την στιγμή στο ρόστερ της Ντνίπρο-1;

«Πιστεύω χρειάζεται να ενισχυθούν στις θέσεις των εξτρέμ. Έχουν βέβαια εκεί μερικούς παίκτες αλλά για παράδειγμα ο Ναζαρένκο που πραγματοποίησε μία καλή σεζόν πέρσι ενώ έκανε και εξαιρετικές εμφανίσεις στο EURO U21 πρόκειται να αποχωρίσει τον χειμώνα και πιθανότατα η Ντνίπρο-1 θα ψάξει τον αντικαταστάτη του και όλα δείχνουν πως είναι πολύ κοντά στην απόκτηση του. Βέβαια όπως είπαμε και πριν ο Ντόβμπικ είναι κοντά στο να αποχωρίσει οπότε ίσως ψάξουν και για τον δικό του αντικαταστάτη, αλλά το πότε είναι ακόμη άγνωστο. Προσπαθούν πάντως να αυξήσουν το ουκρανικό στοιχείο της ομάδας μειώνοντας τους ξένους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ».

UPL top striker extended his contract with Dnipro-1 - Football, Artem  Dovbyk, Dnipro-1, Ukrainian championship, Football transfers - Football  Livescore, standings, results

Γιατί εστιάζουν τόσο στους Ουκρανούς ποδοσφαιριστές; Είναι για την ομοιογένεια της ομάδας;

«Δεν είναι τόσο η ομοιογένεια αλλά μερικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της περσινής σεζόν με  ξένους παίκτες. Υπήρχαν περιπτώσεις που δεν ήθελαν να ακολουθήσουν την αποστολή σε εκτός έδρας αναμετρήσεις στο πρωτάθλημα Ουκρανίας διότι φοβόντουσαν για την κατάσταση που επικρατούσε εξαιτίας του πολέμου. Για αυτό και θα ήθελαν μία ομάδα με περισσότερους Ουκρανούς ώστε να μπορούν να έχουν διαθέσιμους όλους τους παίκτες μέσα στην σεζόν χωρίς παρόμοιου είδους προβλήματα».

Dnipro minus one': de tegenstander van AZ die uit zijn koffers leeft -  Voetbal International

Πόσο δύσκολο θα είναι για την ομάδα να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό εντός έδρας, σε ένα γήπεδο που δεν είναι δικό της;

«Η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο δεν είναι καινούργιο για την Ντνιπρο-1, διότι κατά την διάρκεια όλης της περασμένης σεζόν έκαναν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Τα περισσότερα παιχνίδια η ομάδα τα έδωσε σε ένα γήπεδο που βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Ντνίπρο, ενώ τα Ευρωπαϊκά τους παιχνίδια τα έδωσαν στην Σλοβακία. Δεν υπάρχει πάντως ακόμη επίσημη ανακοίνωση για το που θα διεξαχθεί το εντός έδρας παιχνίδι απέναντι στον Παναθηναϊκό. Λογικά θα γίνει και πάλι στην Σλοβακία αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμα. Αν δεν καταφέρει η ομάδα να πάρει την πρόκριση στους ομίλους οποιασδήποτε Ευρωπαϊκής διοργάνωσης τότε ίσως γυρίσουν πίσω στην Ντνίπρο. Πολλά πράγματα δεν είναι σίγουρα ακόμα και για αυτό οι μεταγραφές που πραγματοποιούνται είναι κυρίως Ουκρανοί ποδοσφαιριστές. Η Ντνίπρο-1 βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα και δεν είναι ακόμη 100% ασφαλές για τους κατοίκους που ζουν εκεί. Επομένως χτίζουν μία ομάδα που θα μπορεί να βρίσκεται στην πόλη εάν χρειαστεί, κάτι που ένας ξένος ποδοσφαιριστής δεν θα δεχόταν τόσο εύκολα και είναι λογικό. Υπάρχει πάντως σίγουρα μεγαλύτερη ταλαιπωρία με τις μετακινήσεις της ομάδας ενώ σαφώς στα εντός έδρας παιχνίδια η ομάδα δεν έχει την υποστήριξη από τους οπαδούς που θα είχε υπό άλλες συνθήκες. Αυτό όμως είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουν όλες οι ουκρανικές ομάδες αυτήν την στιγμή».

Dnipro-1 midfielder Valentin Rubchinsky: “I am happy that I played in such  a match against Dynamo, I also scored a goal” (Aug. 29, 2022) —  dynamo.kiev.ua

Ποιος είναι ο αγαπημένος τρόπος παιχνιδιού του Ολεξάντερ Κούσερ (προπονητής της Ντνίπρο-1);

«Στο πρωτάθλημα Ουκρανίας επειδή αντιμετωπίζουν χαμηλότερης ποιότητας ομάδες, ελέγχουν το παιχνίδι και διατηρούν την κατοχή της μπάλας. Στα Ευρωπαϊκά όμως παιχνίδια οι αντεπιθέσεις είναι η τεχνική που χρησιμοποιεί συνήθως ο Κούσερ».


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0