Face to Face

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο BN Sports: «Όλη η Ευρώπη περίμενε να δει τον Ολυμπιακό – Το μέγεθος της ομάδας δημιουργεί φθόνο»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο BN Sports: «Όλη η Ευρώπη περίμενε να δει τον Ολυμπιακό – Το μέγεθος της ομάδας δημιουργεί φθόνο»

Δικαίωση. Ο back-to-back κορυφαίος προπονητής της EuroLeague είπε… φωναχτά τις σκέψεις του στο BN Sports μετά την «ερυθρόλευκη» φιέστα, για τα ανδραγαθήματα του Ολυμπιακού του, τις εύστοχες επιλογές Αμερικανών και την περιρέουσα τεταμένη ατμόσφαιρα γύρω από το όνομά του. Φυσικά, δεν παρέλειψε να εκφράσει και την ελπίδα του περί παραμονής του Βεζένκοφ στον Πειραιά.

Σχετικά Άρθρα

Δηλώσεις στους Μάνο Φυρογένη και Τάσο Φαραό

Αν η λέξη διαχείριση είχε πρόσωπο στη σύγχρονη ιστορία του μπάσκετ, στα ελληνικά και όχι μόνο δρώμενα, αυτό θα ήταν σίγουρα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Όταν ένα οικοδόμημα χαίρει κοινής αποδοχής και θαυμασμού από ολόκληρη την Ευρώπη, τότε τα εύσημα πρέπει να απονεμηθούν στον εμπνευστή του αρχικώς και τον αρχιτέκτονα του στη συνέχεια, αν και εφόσον δεν πρόκειται για το ίδιο άτομο.

Μια μέρα λοιπόν, οι αδερφοί Αγγελόπουλοι ονειρεύτηκαν να «μαγέψουν» την Ευρώπη, έδωσαν τα κλειδιά και μια λευκή σελίδα χωρίς πολλούς αστερίσκους στον Γιώργο Μπαρτζώκα και εκείνος έκανε πράξη τα μεγαλόπνοα πλάνα τους ακόμα περισσότερο από αυτό που οι ίδιο φαντάζονταν. Φυσιογνωμία σεβάσμια μπασκετικά από όλη τη «γηραιά ήπειρο» που γύρισε στον Πειραιά το Γενάρη του 2020 όχι για να συνεχίσει το έργο κάποιου άλλου, όπως είχε συμβεί στην προηγούμενη θητεία του, αλλά για να δημιουργήσει και έπειτα να διαχειριστεί αριστοτεχνικά.

Λίγες στιγμές λοιπόν μετά το φινάλε μιας απαιτητικής σεζόν που αφήνει γλυκόπικρη γεύση, όπως παραδέχθηκε, τέθηκε στη διάθεση του BN Sports για τον Ολυμπιακό του. Μετά από μία μίνι-ανασκόπηση και με την ανάλογη ευθύτητα που τον χαρακτηρίζει, αναφέρθηκε σε αυτά που ο ίδιος κρατάει από το 2022-23, τη δικαίωση που νιώθει και το ιδανικό ματσάρισμα των Αμερικανών με το Λιμάνι, φαινόμενο που με βεβαιότητα δήλωσε πως θα συνεχιστεί. Φυσικά το φλέγον ζήτημα Σάσα Βεζένκοφ και τα «βέλη» που δέχτηκε από την… αντίπερα όχθη καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς των τελικών της Basket League με τον Παναθηναϊκό και όχι μόνο, δεν έλειπαν από τη συζήτηση. Απολαυστικός, Γιώργος Μπαρτζώκας.

Κοουτς_ενθετη_1.jpg

Μια μακρά σεζόν με πολλά παιχνίδια (τα περισσότερα που έχει δώσει ποτέ ο σύλλογος σε ένα αγωνιστικό καλεντάρι) και χιλιόμετρα, έφτασε στο τέλος της και δεν θα μπορούσε η κουβέντα με τον Έλληνα τεχνικό, να ξεκινούσε από κάπου αλλού.

«Θα πρέπει να περιμένουμε να περάσουν λίγες ημέρες για να αξιολογήσουμε την κατάσταση. Νιώθω μία δικαίωση, με την έννοια ότι είμαστε γεμάτοι, διότι κατακτήσαμε τρεις τίτλους και παίξαμε τέσσερις τελικούς, αλλά βέβαια υπάρχει και μία γλυκόπικρη γεύση γιατί ξέρουμε ότι είχαμε την Ευρωλίγκα μέσα στα χέρια μας και τη χάσαμε. Έτσι, όμως, είναι το μπάσκετ, έτσι είναι και η ζωή. Δεν μπορούμε να μην είμαστε ευχαριστημένοι από την προσπάθειά μας», ήταν η δική του ανασκόπηση με αφοπλιστική ειλικρίνεια αμέσως μετά το πρώτο μέρος της «ερυθρόλευκης» γιορτής για το νταμπλ.

Πέρα όμως από τους τίτλους και τις ατομικές διακρίσεις, τι είναι αυτό που κρατάει ο άνθρωπος, στις πλάτες του οποίου έπεσε το Γενάρη του 2020, η ανοικοδόμηση των Πειραιωτών για την επιστροφή τους στην ελίτ της «πορτοκαλί θεάς»;

«Αυτό που φανταζόμουν όταν επέστρεψα στον Ολυμπιακό ήταν να ξανασυνδεθεί η ομάδα με τον κόσμο της, πράγμα που έγινε. Κρατάω τα πολλά sold out, τους 12.000 φιλάθλους που ήρθαν στο Βελιγράδι, τους 8.000 που ήρθαν στο Κάουνας και γενικά τη δημιουργία νέων φιλάθλων και μέσα από την οικογένεια του Ολυμπιακού, αλλά και γύρω-γύρω. Ακόμα και στην Ευρώπη, λόγω του τρόπου που παίξαμε. Πολύς κόσμος περίμενε να δει τον Ολυμπιακό να αγωνίζεται και είναι πολύ σημαντικό αυτό.»

Ό,τι πέτυχε ο Ολυμπιακός την αγωνιστική περίοδο που ολοκληρώθηκε, ήρθε μέσα από το δικό του τρόπο παιχνιδιού, ο οποίος δεν παρέκκλινε σε καμία φάση της σεζόν. Με τις δικές του αποφάσεις μακροημέρευσε και έθελξε, με τις δικές του «πληγώθηκε». Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει επ’ ουδενί την ταυτότητα που έφεραν μαζί τους οι Πειραιώτες καθ’ όλη της διάρκεια της χρονιάς, γεγονός που έκανε και τον κόσμο να θέλει να παρακολουθήσει τον Ολυμπιακό και τον ίδιο τον Γιώργο Μπαρτζώκα να αισθάνεται δικαιωμένος.

«100%. Σαν προπονητής επί της ουσίας αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση. Φυσικά, είναι επαγγελματική η δουλειά μας, στόχος είναι οι τίτλοι, οι νίκες, αλλά ο τρόπος που παίξαμε και η σύνδεση με τον κόσμο για το μπάσκετ που παρουσιάσαμε είναι το πιο σημαντικό.»

Εκτός των άλλων, ένα ακόμα κατόρθωμα που εν πολλοίς του πιστώνεται είναι η συμπεριφορά των Αμερικανών και το δέσιμό τους με το σύλλογο. Προεξέχοντος των Ουόκαπ, Κάνααν, Πάπας αλλά και των υπολοίπων φρέσκων, του ΜακΚίσικ που θα κλείσει πενταετία στον Πειραιά, αν όχι την καριέρα του, όλοι τους μοιάζουν λες και βρίσκονται χρόνια εδώ, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να δίνει τη δική του εξήγηση.

«Είναι θέμα προσώπων. Βρήκαμε κάποιους παίκτες, ήμασταν τυχεροί και συνεχίσαμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους γι' αυτό το λόγο. Γιατί αγωνίζονται για τη φανέλα και όχι για τα στατιστικά τους. Μέχρι τον Ιούνιο παίζουν για το πρωτάθλημα. Οι περισσότεροι, όπως γνωρίζουμε, όταν τελειώνει η Ευρωλίγκα έχουν στο μυαλό τους να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Εδώ όμως δεν είναι έτσι. Αυτούς ακριβώς κρατήσαμε και θα βρούμε και άλλους σαν εκείνους.»

Στο τραπέζι των συζητήσεων, δεν γινόταν φυσικά να μην πέσει και το όνομα του Σάσα Βεζένκοφ. Οι φίλοι του Ολυμπιακού, του δείχνουν με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο την αγάπη τους και την επιθυμία τους να παραμείνει στο Λιμάνι, με τον έμπειρο τεχνικό να παίρνει και εκείνος θέση στην ερώτηση κατά πόσον αυτό είναι αρκετό για να τον κρατήσει στην Ελλάδα.

«Δεν μου αρέσει να κάνω προβλέψεις. Μακάρι να είναι τα πράγματα έτσι. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι. Νομίζω ότι αν περιμένουμε λίγες μέρες θα το μάθουμε.»

Οι τελευταίες δηλώσεις της σεζόν έκλεισαν με εξωαγωνιστικό σκέλος. Μετά το τέλος του Game 3, ο κόουτς Μπαρτζώκας είπε κάποιες σκέψεις του για τη στοχοποίηση που βιώνει στα social media και κατά τις επισκέψεις του στο ΟΑΚΑ και όχι μόνο, τονίζοντας πως κατανοεί ότι όλα αυτά είναι μέρος της δουλειάς του. Εκτός των άλλων, εξέφρασε και τη στενοχώρια του για το γεγονός πως το πρωτάθλημα δεν ολοκληρώθηκε μέσα στο παρκέ, ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι δεν ήταν επιλογή του Ολυμπιακού.

«Εννοείται πως με επηρεάζει όλο αυτό που γίνεται αλλά είναι η δουλειά μου. Καταλαβαίνω που είμαι, είναι μεγάλο το μέγεθος της ομάδας και μαζί με τα ευχάριστα συναισθήματα, δημιουργεί και μεγάλο φθόνο τριγύρω. Ιδίως με τις επιλογές που έκανα, οπότε το θεωρώ φυσιολογικό. Είναι μέρος της δουλειάς μου.»

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0