Face to Face

Ο Τζιοβάνι Φραντσίνι στο BN Sports: «Ο Μαραντόνα ήταν η Νάπολι – Μείναμε μία ώρα στα αποδυτήρια της Τούμπας!»

Ο Τζιοβάνι Φραντσίνι στο BN Sports: «Ο Μαραντόνα ήταν η Νάπολι – Μείναμε μία ώρα στα αποδυτήρια της Τούμπας!»

Υπήρξε βασικό μέλος της «χρυσής» γενιάς της Νάπολι και συμπαίκτης του Μαραντόνα για τέσσερα χρόνια. Ο Τζιοβάνι Φραντσίνι μίλησε στο BN Sports για το πώς ήταν ο Ντιέγκο εντός και εκτός γηπέδου, για το παιχνίδι στη Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ, τον Οκτώβριο του 1988, και τον Κβίτσα Κβαρατσχέλια!

Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη στον Χρήστο Σκούρα

Ένα χαρακτηριστικό όνομα για όσους είχαν την τύχη να ζήσουν από… πρώτο χέρι την Νάπολι στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Ο Τζιοβάνι Φραντσίνι ήταν ο αριστερός οπισθοφύλακας εκείνης της ομάδας και κατέγραψε 184 συμμετοχές με τη φανέλα των «παρτενοπέι», σημειώνοντας 10 γκολ.

Ο Ιταλός αμυντικός, βέβαια, έγινε γνωστός για τα άλλα χαρίσματα που διέθετε, όπως την ταχύτητα, την αντοχή και την εργατικότητα του. Μπορούσε να παίξει και ως στόπερ, ωστόσο η καλύτερη του θέση ήταν στο αριστερό άκρο της άμυνας, λόγω της ευστοχίας του στις σέντρες και των κινήσεων του στην αντίπαλη περιοχή.
players.png

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια απ’ όταν ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Scudetto το 1990 και το BN Sports ήρθε σε επικοινωνία μαζί του, με αφορμή τον φετινό τίτλο της Νάπολι. Εκείνος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Ντιέγκο Μαραντόνα, τον οποίο είχε την τύχη να γνωρίσει πολύ καλά, στην συσχέτιση που γίνεται με τον Κβαρατσχέλια και στους οπαδούς του ΠΑΟΚ, στους οποίους είχε «υποκλιθεί» και ο ίδιος!

«Ο Μαραντόνα ήταν μία ξεχωριστή προσωπικότητα»

Οι κάτοικοι της Νάπολη είναι στενά συνδεδεμένοι με τους παίκτες εκείνης της ομάδας, που πήρε το πρωτάθλημα, όπως δήλωσαν και οι ίδιοι στο BN Sports. Ο Φραντσίνι ήταν ένας από αυτούς και ευχαριστήθηκε ιδιαίτερα την φετινή επιτυχία της ομάδας του Λουτσιάνο Σπαλέτι.

«Είμαι πολύ χαρούμενος για το πρωτάθλημα που κατέκτησε η Νάπολι. Δεν ζω πια εκεί, αλλά παρευρίσκομαι συχνά, δουλεύοντας ως αναλυτής σε τηλεοπτική εκπομπή. Ήμουν στην πόλη και γιόρτασα την ημέρα της μαθηματικής κατάκτησης του Scudetto. Ήταν ένα συναίσθημα απερίγραπτο αυτό που έζησα».

Για τέσσερα χρόνια ο Φραντσίνι υπήρξε «συγκάτοικος» του Μαραντόνα στη Νάπολη, από το 1987 έως το 1991, και σχολίασε τη σύνδεση που είχε ο Αργεντινός με τη πόλη και το πώς ήταν ως άνθρωπος, εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών.

«Ο Ντιέγκο σίγουρα θα ήταν πολύ χαρούμενος (για την κατάκτηση του πρωταθλήματος)… Ήταν πολύ συνδεδεμένος με τη πόλη, αλλά και την ομάδα, όπως όλοι όσοι είχαμε την τύχη να αγωνιστούμε με τη φανέλα της Νάπολι, σε εκείνα τα υπέροχα χρόνια. Ήταν ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών.

Είχα την τύχη να τον γνωρίζω και εκτός γηπέδου. Ήταν μία ξεχωριστή προσωπικότητα. Γενναιόδωρος, στοργικός, διαθέσιμος για όλους και, κυρίως, αποτέλεσε έναν φίλο για όλους. Εντός γηπέδου υπήρξε ένας ‘’θρύλος’’ και όλοι γνωρίζουμε ότι είχαμε την τύχη να τον θαυμάσουμε».
maradona.png

«Όταν ακούω ότι οι οπαδοί κάποιας ομάδας είναι ο 12ος παίκτης, σκέφτομαι πάντοτε του ΠΑΟΚ»

Ο Φραντσίνι είχε την τύχη να ανήκει στο σύνολο της Νάπολι, που «έγραψε» ιστορία. Πέρα από το πρωτάθλημα της σεζόν 1989/90 και το Σούπερ Καπ Ιταλίας (1990), κατέκτησε μαζί της το Κύπελλο UEFA έναν χρόνο πριν. Στιγμές ανεξίτηλες στην μνήμη του αλλά και του κόσμου της πόλης.

«Η καλύτερη ανάμνηση που έχω είναι σίγουρα το πρωτάθλημα του ’90 και το ευρωπαϊκό τρόπαιο που πήραμε στη Στουτγκάρδη, έναν χρόνο νωρίτερα. Είναι συναισθήματα πραγματικά απερίγραπτα αυτά που ένιωσα, μαζί με ένα σύνολο φανταστικών ανθρώπων και παικτών. Θα παραμείνουν για πάντα στην καρδιά μου και όλων των Ναπολιτάνων οπαδών!»
ναπολι_τροπαιο.png

Στην πορεία προς την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου, η Νάπολι αντιμετώπισε στον πρώτο γύρο τον ΠΑΟΚ. Στο παιχνίδι στην Ιταλία, το σύνολο του Μαραντόνα επικράτησε με 1-0 και απέκτησε προβάδισμα πρόκρισης. Ο επαναληπτικός, όμως, στη Θεσσαλονίκη, ήταν ένα από τα πιο δύσκολα παιχνίδια στη καριέρα του Φραντσίνι.

Το τελικό 1-1 άφησε τον «δικέφαλο του Βορρά» εκτός συνέχειας, αλλά το παιχνίδι της 5ης Οκτωβρίου 1988 έμεινε στην ιστορία για τον κόσμο του ΠΑΟΚ και την ατμόσφαιρα που δημιούργησε.

«Το γήπεδο του ΠΑΟΚ ήταν ένα από τα πιο δύσκολα που έχουμε παίξει ποτέ στη ζωή μας. Υπήρχε ένα περιβάλλον πραγματικά απίστευτο. Στο τέλος του παιχνιδιού, χρειάστηκε να περιμένουμε μία ώρα στα αποδυτήρια, γιατί υπήρχαν οπαδοί που μας περίμεναν απ’ έξω».

Μετά την ολοκλήρωση της αναμέτρησης ο Μαραντόνα «υποκλίθηκε» στον κόσμο του ΠΑΟΚ. «Έχω παίξει πολλά παιχνίδια παγκοσμίως, αλλά δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα. Δεν μπορούσαμε να βρούμε ρυθμό, ήταν ένας παράξενος αγώνας», είχε δηλώσει!


Tην επιρροή που είχαν οι φίλαθλοι των Θεσσαλονικιών, συμμερίζεται και ο Φραντσίνι. «Όταν ακούω ότι οι οπαδοί κάποιας ομάδας είναι ο 12ος παίκτης, σκέφτομαι πάντοτε του ΠΑΟΚ, γιατί αυτό ήταν εκείνη την ημέρα, ή αλλιώς, τους δικούς μας καταπληκτικούς οπαδούς της Νάπολι. Κάθε Κυριακή γεμίζανε το γήπεδο και υπήρχαν 80.000 άνθρωποι στις κερκίδες».

«Ο Κβαρατσχέλια έχει κάνει το ελάχιστο σε σύγκριση με τον Μαραντόνα»

Η κουβέντα πέρασε από τον τότε μεγάλο αστέρα της Νάπολι, στον τωρινό. Ο Κβίτσα Κβαρατσχέλια είναι το πρόσωπο που έχει τραβήξει πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας και δεν υπάρχει καλύτερος άνθρωπος να κρίνει, εάν οι δύο μπορούν να παρομοιαστούν, από κάποιον που έπαιξε μαζί με τον Ντιέγκο.

«Σίγουρα ο Κβαρατσχέλια αυτή τη στιγμή είναι ένας καταπληκτικός ποδοσφαιριστής τρομερής κλάσης. Όμως, κατά την άποψη μου, το παρατσούκλι ‘’Κβαρα-ντόνα’’ είναι υπερβολικό μιας και ο Ντιέγκο, όπως ανέφερα και προηγουμένως, είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών.

Ο Κβαρατσχέλια είναι αναμφίβολα ένα απίστευτο ταλέντο, αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτό είναι το ελάχιστο σε σύγκριση με τον Μαραντόνα».



Φυσικά, δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Παρ’ όλα αυτά, όλα όσα έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει ο Γεωργιανός εξτρέμ για την Νάπολι, είναι ένα τεράστιο επίτευγμα. Το μόνο που είναι σίγουρο, είναι ότι και αυτός θα μείνει στις καρδιές των οπαδών της!

«Η ελπίδα ότι θα κάνει έστω ένα μέρος των όσων έκανε ο Ντιέγκο για την ομάδα της Νάπολι, αλλά και για την πόλη της, θα ήταν πραγματικά κάτι το εξαιρετικό. Τότε, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Κβαρατσχέλια θα είναι σε έναν καλό δρόμο για αυτό που έχει δείξει στα πρώτα του βήματα στην Ιταλία».

www.bnsports.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0