Face to Face

Ο Αντρές Πάλοπ στο BN Sports: «Φετίχ της Σεβίλλης το Europa League - Λάθος ο Μουρίνιο, όχι ο Τέιλορ!» (video)

Ο Αντρές Πάλοπ στο BN Sports: «Φετίχ της Σεβίλλης το Europa League - Λάθος ο Μουρίνιο, όχι ο Τέιλορ!» (video)
Αρχηγός της επί χρόνια, πέμπτος σε συμμετοχές στην ιστορία της, «παρών» στα back-to-back Κύπελλα UEFA. Ο Αντρές Πάλοπ αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της Σεβίλλης και μετά την κατάκτηση του 7ου ευρωπαϊκού της τροπαίου, μίλησε στο BN Sports για όσα έγιναν εντός κι εκτός γηπέδου στον μεγάλο τελικό, αλλά και τις βάσεις που έβαλε η δική του γενιά.
Σχετικά Άρθρα
Συνέντευξη στον Φάνη Τσοκανά

Ο ευρωπαϊκός θρύλος της Σεβίλλης δεν «χτίστηκε» σε μία ημέρα. Αφετηρία ήταν το 2006, με τον θεσμό να τελεί ακόμη υπό την ονομασία, «Κύπελλο UEFA». Κάποιοι αφανείς και κάποιοι πιο φανεροί ήρωες, έβαλαν το δικό τους «λιθαράκι», ώστε στο σήμερα, οι Ανδαλουσιανοί να φαντάζουν το απόλυτο φαβορί, στο Europa League πλέον, κάθε φορά που το όνομα του συλλόγου βγαίνει από την κληρωτίδα.

Αυτομάτως έρχονται στο νου θρυλικά ονόματα: Λουίς Φαμπιάνο, Φρεντερίκ Κανουτέ, Ντάνι Άλβες, αλλά και ο μεγάλος αρχηγός. Το Νο.5 στη λίστα των ρέκορντμαν συμμετοχών με τη φανέλα της Σεβίλλης, με 293 εμφανίσεις. Ο γκολκίπερ που σκόραρε στο 90+2' στους «16» για να κρατήσει... ζωντανό το όνειρο και στον τελικό κόντρα στην Εσπανιόλ εν έτει 2007, «σφράγισε» την πρώτη back-to-back ευρωπαϊκή κατάκτηση, αποκρούοντας τρία -από τα τέσσερα- πέναλτι.

Ο Αντρές Πάλοπ δεν χρειάζεται συστάσεις. Αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της Σεβίλλης.

Στο 7ο Κύπελλο UEFA/Europa League του συλλόγου, απέναντι στη Ρόμα και τον Ζοσέ Μουρίνιο αυτήν τη φορά, δεν ήταν εντός των τεσσάρων γραμμών. Τα χρόνια έχουν περάσει, άλλωστε. Βρισκόταν, όμως, εκεί. Στις εξέδρες του γηπέδου Πούσκας Αρένα, για να δει τον Μπόνο να ντύνεται... Πάλοπ!

Μιλώντας στο BN Sports, πέραν της συζήτησης για τη φετινή του εμπειρία στη Βουδαπέστη, τα παράπονα για τη διαιτησία του τελικού, την Ελλάδα και τον... ΟΦΗ, βρήκε την ευκαιρία να θυμηθεί πώς διαμορφώθηκε ο μύθος της σημερινής Σεβίλλης. Ένας μύθος που αποτελεί, πλέον, το DNA του συλλόγου.



«Φετίχ για τη Σεβίλλη το Europa League»

«Δεν είναι μόνο ο αριθμός των επτά τροπαίων. Είναι το απόλυτο σε τελικούς! Δικαιολογημένα, το Europa League έχει συνδεθεί με τη Σεβίλλη. Μοιάζει να είναι η διοργάνωση-φετίχ για τον σύλλογο» ανέφερε αρχικά.

Δεν αμφισβητείται, όμως, πως η φετινή Σεβίλλη, ειδικά με την εικόνα της εντός των ισπανικών συνόρων, για μεγάλο χρονικό διάστημα, έδειχνε έτοιμη όχι απλώς να δώσει «τέλος» στις καλές της παραδόσεις, αλλά ακόμα και να υποβιβαστεί!

«Πράγματι, βρέθηκε στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας στη La Liga, για πολύ καιρό. Η πορεία της ήταν δυσανάλογη του ρόστερ της, αλλά στο πιο κρίσιμο σημείο, με νέο προπονητή, ξαναβρήκε τη χαμένη της αυτοπεποίθηση.

Οι παίκτες πίστεψαν σε μία ιδέα, σε έναν τρόπο παιχνιδιού. Η μεταμόρφωσή της, κατά τη διάρκεια της σεζόν, οφείλεται στον νέο προπονητή. Αυτός κατάφερε να μεταδώσει το δικό του πλάνο και αυτοί το εκτέλεσαν στο 100%, γεγονός που φάνηκε στον αγωνιστικό χώρο» συμπλήρωσε.


«Μεντιλιμπάρ, ο κατάλληλος... γιατρός της Σεβίλλης!»

«Ο Μεντιλιμπάρ ήρθε στη Σεβίλλη ως ένας άνθρωπος ειδικών αποστολών. Σαν τον ειδικό γιατρό, που έρχεται για την κατάλληλη αρρώστια. Ο σύλλογος βρισκόταν στη ζώνη του υποβιβασμού και χρειαζόταν έναν προπονητή, με εμπειρία σε τέτοιες καταστάσεις.

Κακώς ερμηνεύθηκε από μερικούς ως προπονητής χαμηλού βεληνεκούς. Το κάθε άλλο. Το έργο του σε ισπανικούς συλλόγους είναι πολύ σημαντικό. Η επιλογή του, κατ' εμέ, ήταν εξαιρετική και είναι πολύ όμορφο, που το φινάλε της σεζόν, τον βρήκε με το Europa League στα χέρια.

Μετάλλαξε την εικόνα της, μετέφερε πολύ γρήγορα τις ιδέες του στους παίκτες και στο πρόσωπό του, βλέπω τον άνθρωπο που θα παραμείνει στο "τιμόνι" της Σεβίλλης».

Κεντρικό πρόσωπο στο τέλος της ημέρας, όμως, δεν ήταν μόνο ο Χοσέ Λουίς Μεντιλιμπάρ.


«Πολύ έμπειρος ο Μουρίνιο, για να του φταίει ο διαιτητής»

Τα... παρατράγουδα δεν έλειψαν από τον τελικό. Ούτε στο αεροδρόμιο, που προπηλακίστηκε ο Άντονι Τέιλορ από οπαδούς της Ρόμα, ούτε στο γήπεδο, όπου ο Ζοσέ Μουρίνιο ήταν έξαλλος με τη διαιτησία. Χωρίς να έχει δίκιο, ωστόσο, κατά τον Αντρές Πάλοπ.

«Κάθε τελικός παίζεται στα... κόκκινα. Στο όριο. Ο διαιτητής ήταν σωστός στις αποφάσεις του.

Το χέρι του Φερνάντο ήταν σε φυσική θέση, κοντά στο σώμα του και δεν έκανε κάποια κίνηση για να ανακόψει την πορεία της μπάλας. Αντιθέτως, προσπαθεί να την αποφύγει. Σε κανένα ματς ποδοσφαίρου δεν πρέπει να δοθεί τέτοιο χέρι!



Ναι, υπήρχαν φάουλ, κάρτες, ειδικές περιπτώσεις, υπέρ ή κατά και των δύο ομάδων. Ο Ζοσέ Μουρίνιο, όμως, ήταν λάθος.

Έχει τεράστια εμπειρία και οφείλει να είναι πιο ήρεμος, αντί να ρίχνει ολόκληρο το βάρος μίας ήττας στον διαιτητή».


«Ο Μπόνο απλώς το.... έκανε όπως στο Μουντιάλ»

Επιστρέφοντας στα αμιγώς ποδοσφαιρικά της βραδιάς, ο μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ένας: ο Μπόνο.

Ήρωας στην πορεία του Μαρόκου έως τα ημιτελικά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, ήρωας και της Σεβίλλης, αποκρούοντας το ένα από τα δύο πέναλτι που χάθηκαν, στη «ρώσικη ρουλέτα» του τελικού του Europa League.

Ο Πάλοπ είδε την αναμέτρηση από τα δημοσιογραφικά του γηπέδου, αλλά όπως εξομολογείται, την «έζησε» σαν ποδοσφαιριστής.

«Πέρασα δύσκολα στη διαδικασία των πέναλτι. Σχολίαζα το παιχνίδι για λογαριασμό τηλεοπτικού σταθμού και είχα τρομερό άγχος! Ευτυχώς ο Μπόνο είναι εξαιρετικός τερματοφύλακας, σπεσιαλίστας στις αποκρούσεις πέναλτι. Ακριβώς αυτό απέδειξε και πριν από λίγους μήνες, κόντρα στη χώρα μου, την Ισπανία, στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της εστίας και γνωρίζεις, πως αν επιλέξει τη σωστή γωνία, οι πιθανότητες να αποκρούσει το πέναλτι είναι τεράστιες, όσο δυνατό κι αν είναι το χτύπημα!

Παρότι είχα άγχος, λοιπόν, ήξερα πως μπορούμε να στηριχθούμε πάνω του. Εν τέλει, με δικαίωσε, προσφέροντας τον... καρπό της δικής του συνεισφοράς, στη Σεβίλλη».



Πρώτος διδάξας, όμως, ήταν ο ίδιος ο Αντρές Πάλοπ. Ο πρώτος γκολκίπερ που έγινε ήρωας, σε ευρωπαϊκό τρόπαιο της Σεβίλλης.

Όχι μόνο για τις αποκρούσεις του στη διαδικασία των πέναλτι, αλλά και για το «χρυσό» γκολ που πέτυχε στη φάση των «16»!



«Το γκολ μου κόντρα στη Σαχτάρ, ενδεικτικό του DNA της Σεβίλλης!»

«Το γκολ μου στις καθυστερήσεις κόντρα στη Σαχτάρ, έχει σημαδέψει όχι μόνο εκείνη την πορεία μας ως την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αλλά και την καριέρα μου γενικότερα.

Φέραμε το συνολικό σκορ του ζευγαριού στα ίσα και στην παράταση, το γκολ του Σεβαντόν μας έστειλε στα προημιτελικά. Πέραν της πρόκρισης, όμως, αυτό το γκολ για εμένα ήταν κάτι περισσότερο.

Είναι δείγμα του αγωνιστικού πνεύματος της Σεβίλλης. Της δύναμης να μάχεσαι κάθε στιγμή, κόντρα σε κάθε δυσκολία.

Νιώθω πολύ περήφανος, που έβαλα το δικό μου "λιθαράκι" σε αυτόν τον σύλλογο, μέσω μίας πολύ ιδιαίτερης, αλλά και... περίεργης στιγμής, μιας και δεν ξανασκόραρα ποτέ!

Εκείνο το ένα και μοναδικό γκολ μου, όμως, δίνει σάρκα και οστά στο ρητό που υποστηρίζει, ότι η Σεβίλλη δεν τα παρατά ποτέ».

Παρά τον χαρακτήρα που έχει διαμορφώσει εκτός συνόρων, όμως, εντός Ισπανίας, η Σεβίλλη δεν διάγει και τις καλύτερες ημέρες της.

Αγνοεί τη χαρά ενός τίτλου από το 2010, όταν «σήκωσε» το Κύπελλο Ισπανίας, ενώ το τελευταίο της πρωτάθλημα εντοπίζεται στο 1946!

«Φτάσαμε κοντά στο πρωτάθλημα, άρα και το τρεμπλ το 2007, αλλά δεν τα καταφέραμε. Απαιτείται διαφορετική προσέγγιση στις ισπανικές διοργανώσεις» σχολίασε ο άλλοτε αρχηγός των Ανδαλουσιανών.

«Υπάρχει το μέταλλο, όμως. Ξέρω την ομάδα, τους ανθρώπους που την τρέχουν, τις φιλοδοξίες τους και καταλαβαίνω πως σύντομα θα παλέψουν είτε για τη La Liga, είτε για το Copa del Rey».



«Ανταγωνιστικό το ελληνικό πρωτάθλημα, υπέροχη η Κρήτη»

Πριν από έναν χρόνο (2022), ο Αντρές Πάλοπ βρέθηκε στην Ελλάδα, στο πλαίσιο δοκιμής του γιου του, Αλεχάντρο, στον ΟΦΗ.

Όπως ο πατέρας του, έτσι κι αυτός, αγωνίζεται ως γκολκίπερ. Η περίπτωση μεταγραφής του γιου του δεν προχώρησε, αλλά αποχώρησε με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Κρήτη και την Ελλάδα γενικότερα, την οποία έτσι κι αλλιώς, γνώριζε ήδη.


«Πολύ όμορφο νησί η Κρήτη. Δεν είχα την ευκαιρία να γνωρίσω καλύτερα το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει ανταγωνισμός.

Θα είχε ενδιαφέρον να εργαστώ στην Ελλάδα. Έχω ακούσει πολλά από τους Χιμένεθ, Μίτσελ, Βαλβέρδε, Βίκτορ Σάντσεθ, ακόμα και από τον Κουέστα, τον γκολκίπερ του Άρη.

Πολλοί Ισπανοί έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Ελλάδα και σίγουρα, θα ήθελα να έχω αυτήν την ευκαιρία. Γνωρίζω πως οι απαιτήσεις είναι υψηλές. Ένα μακροπρόθεσμο πρότζεκτ, σε σωστές βάσεις, όπου θα μπορούσα να μεταφέρω τις ιδέες μου, αλλά και τις όμορφες και δύσκολες εμπειρίες από την ποδοσφαιρική μου καριέρα, θα ήταν ιδανικό».

1262275808_0_2.jpg
*Photo credits: RAMÓN NAVARRO / MARCA

Η προπονητική εμπειρία του Αντρές Πάλοπ δεν είναι μεγάλη, έχοντας αναλάβει τα ηνία των Αλκογιάνο και Ιμπίθα, προς το παρόν. Όσα έχει ζήσει ως ποδοσφαιριστής, όμως, πλάι στη διάθεσή του να συνεχίζει να εξελίσσεται, δείχνουν πως η επόμενη του δουλειά είναι θέμα χρόνου.

«Το μέλλον μου είναι στο ποδόσφαιρο. Είμαι συνδεδεμένος μαζί του. Στην παρούσα φάση εργάζομαι ως σχολιαστής στην τηλεόραση, ενώ δουλεύω, παράλληλα, με κάποιους τερματοφύλακες.

Περιμένω την κατάλληλη πρόταση. Θέλω να εργαστώ ως προπονητής. Θεωρώ πως έχω τη μέγιστη ποδοσφαιρική εμπειρία που θα μπορούσε να έχει κανείς, αλλά δεν αρκούμαι σε αυτό.

Συνεχίζω να εξελίσσομαι, να μαθαίνω και περιμένω να μου δοθεί η ευκαιρία, για να μεταδώσω τις ποδοσφαιρικές μου αξίες, σε έναν σύλλογο και τους παίκτες του».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0