Face to Face

Ο Στεφάν Μπιά στο BN Sports: «Είναι στο DNA της Σεβίλλης – Ο ατζέντης μου προτίμησε τα χρήματα»

Ο Στεφάν Μπιά στο BN Sports: «Είναι στο DNA της Σεβίλλης – Ο ατζέντης μου προτίμησε τα χρήματα»
Κατέκτησε το Europa League δύο φορές με την Σεβίλλη και ξέρει πολύ καλά το πώς λειτουργεί το κλαμπ. Ο Στεφάν Μπία μιλάει στο BN Sports για το μυστικό «όπλο» των Ανδαλουσιανών, τις πορείες έως το τρόπαιο το 2014 και το 2015, τον Ουνάι Έμερι αλλά και τον ατζέντη του, που προτίμησε τα χρήματα από… την καριέρα του!
Συνέντευξη στον Χρήστο Σκούρα

Ο Στεφάν Μπία αγωνίστηκε για δύο χρόνια στην Σεβίλλη και έγινε γρήγορα μεγάλο κομμάτι της ομάδας αλλά και της πόλης. Κατέληξε εκεί μετά από εξαιρετικές παρουσίες, με περισσότερες από 200 συνολικά συμμετοχές σε Ρεν, Μαρσέιγ και ΚΠΡ. Αφότου έφυγε από την Ανδαλουσία, η καριέρα του πήρε την… κατιούσα, αγωνιζόμενος κυρίως στην Κίνα.

Οι Σεβιγιάνοι πήραν εκ νέου το Europa League, στα πέναλτι κόντρα στην Ρόμα (31/05), και έφτασαν τις επτά κατακτήσεις στον θεσμό, έχοντας περισσότερες απ’ οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Ο Καμερουνέζος γνωρίζει εκ των έσω το πώς τα καταφέρνουν, αφού αποτέλεσε καθοριστικό μέλος στην πορεία τους προς το τρόπαιο και το 2014 αλλά και το 2015.

Έτσι, ο Μπία εξομολογείται στο BN Sports το μυστικό της επιτυχίας της Σεβίλλης, την προετοιμασία για την «ψυχρή» διαδικασία των πέναλτι, την σχέση του με τους Ουνάι Έμερι και Μόντσι, αλλά και τον ατζέντη του, ο οποίος του είπε ψέματα προς
δικό του όφελος!

«Έχουμε αυτοπεποίθηση, αλλά σεβόμαστε τους αντιπάλους μας»

Η Σεβίλλη είναι η πολυνίκης του θεσμού και δεν έχει ηττηθεί ποτέ σε τελικό, με τον Μπία να θεωρεί πως η νοοτροπία στο πώς προσεγγίζουν τα παιχνίδια, αποτελεί την ειδοποιό διαφορά.

«Είναι στο DNA της Σεβίλλης η διοργάνωση. Σεβόμαστε τους αντιπάλους μας, αλλά έχουμε πάντα μεγάλη αυτοπεποίθηση πριν τα παιχνίδια. Πριν τον τελικό, νομίζω ότι κάθε παίκτης το γνωρίζει αυτό και έχει να κάνει με το πώς λειτουργεί όλη η ομάδα. Αυτό ξεκινάει από τον προπονητή και τον Μόντσι, με το που υπογράψει κάποιος το συμβόλαιο του, και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό για τον σύλλογο.

Πριν από κάθε παιχνίδι, στα αποδυτήρια είναι τόσο ξεχωριστά. Σε κάθε παιχνίδι είναι έτσι, γιατί νιώθεις ότι έχεις και μία δεύτερη οικογένεια. Έτσι σε υποδέχονται. Είναι πολύ σημαντικό και μιλάμε για όλα και αυτό σου δίνει αυτοπεποίθηση»


«Ο Έμερι μας ζήτησε ένα γκολ – Θέλει να σέβεσαι όλους όσους 
δουλεύουν εκεί»

Η Σεβίλλη κατέκτησε τρία διαδοχικά Europa League, από το 2014 έως το 2016, ενώ ο Καμερουνέζος πρώην διεθνής, αποτελούσε βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι στον άξονα της ομάδας. Ο ίδιος θυμάται τον πρώτο τελικό, κόντρα στην Μπενφίκα, στον οποίο κερδίσανε στα πέναλτι, ενώ εξηγεί και το πώς προετοιμάζεται ένας παίκτης για αυτήν την διαδικασία.

«Ήταν δύσκολο παιχνίδι, αλλά στο τέλος κερδίσαμε στα πέναλτι. Είναι σκληρό για τους αντιπάλους (που χάσανε με αυτόν τον τρόπο) όπως είναι και για εμάς που εκτελούσαμε επίσης, παρότι κερδίσαμε. Όλοι είναι κουρασμένοι μετά το παιχνίδι όμως είναι σημαντικό να νιώθεις καλά και να έχεις αυτοπεποίθηση. Ο προπονητής ρωτάει ποιος θέλει να εκτελέσει, εγώ ένιωθα πολύ σίγουρος, ανέλαβα την ευθύνη και σκόραρα»



Για να φτάσουν, βέβαια, εκεί οι Ανδαλουσιανοί, έπρεπε στα ημιτελικά να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Βαλένθια. Ο Μπία σκόραρε στο πρώτο ματς με τακουνάκι (!), ενώ επικράτησαν με 2-0, αλλά στον επαναληπτικό βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 3-0 από τις «νυχτερίδες». Τότε, πέτυχε το καθοριστικό γκολ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων και πήραν την πρόκριση στα εκτός έδρας τέρματα.

«Ήταν πολύ δύσκολο, κερδίσαμε 2-0 στο πρώτο ματς και είχα βάλει και γκολ, αλλά χάναμε 3-0 στον επαναληπτικό. Σκόραρα στο τελευταίο λεπτό, ένιωθα απίστευτα εκείνη τη στιγμή και μετά πήγαμε και κατακτήσαμε το Europa League. Το μήνυμα στα αποδυτήρια ήταν το ίδιο. Μας ζήταγε ο Έμερι να πετύχουμε ένα γκολ. Ήξερε ότι θα είναι δύσκολο, όμως ήθελε να βάλουμε ένα γκολ. Μόνο ένα… Ήμουν ο τυχερός!»

Ο Ισπανός τεχνικός πέρασε το δεύτερο μισό της σεζόν φέτος στην Άστον Βίλα και της έδωσε ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, τερματίζοντας στην 7 η θέση της Premier League. Ο Καμερουνέζος θεωρεί πως με την ξεχωριστή προσωπικότητα του και την πειθαρχία που απαιτεί από τους παίκτες του, είναι αδύνατον να μην καταφέρει να πετύχει σε οποιαδήποτε ομάδα εκείνος προπονεί.

«Ο Έμερι είναι πάρα πολύ καλός άνθρωπος. Του αρέσει πολύ η τακτική και ξέρει ότι κάθε λεπτομέρεια είναι πολύ σημαντική. Όταν έρχεσαι στην προπόνηση του, πρέπει να σέβεσαι όλους όσους δουλεύουν εκεί. Αυτόν που κουρεύει το γκαζόν, αυτόν που σου ανοίγει την πόρτα. Όλοι σέβονταν τους κανόνες του και για αυτό καταφέραμε να πετύχουμε»

«Πέρασα ωραία εκεί, μετάνιωσα που έφυγα»

Πέρασε πολλές ξεχωριστές στιγμές εκεί, αλλά χωρίς την πρώτη προσέγγιση του Μόντσι για να έρθει στην ομάδα, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είχε συμβεί…

«Η καλύτερη στιγμή μου ήταν όταν με κάλεσε ο Μόντσι. Ήμουν στην Αγγλία, ήθελαν να μείνω στην ΚΠΡ και να παίξω στην Championship, αλλά εγώ ήθελα να παίξω στο Μουντιάλ που ερχόταν. Με κάλεσε και συζητήσαμε για το συμβόλαιο. Πήγα και υπέγραψα και ήμουν χαρούμενος γιατί πίστεψε σε εμένα και μου είπε ότι μαζί θα κάνουμε μία τρομερή σεζόν. Όπως καταλαβαίνεις δεν είναι μόνο μία στιγμή. Έχω πολλές ωραίες αναμνήσεις, αλλά εάν έπρεπε να ξεχωρίσω μία θα έλεγα όταν με έφερε ο Μόντσι στην Σεβίλλη».

111.jpg

Η σύνδεση του με τους Σεβιγιάνους ξεχωριστή και ο Μπία εξηγεί το πόσο ευγνώμων είναι για αυτήν την ευκαιρία που του δόθηκε, αλλά και το πώς ο τεχνικός διευθυντής τους ήταν εκεί για αυτόν, όταν βρέθηκε σε… ανάγκη!

«Την αισθάνομαι σαν δεύτερο σπίτι μου, κέρδισα δύο τίτλους εκεί. Πέρασα πολύ ωραία και έχω πολύ καλές σχέσεις με όλους. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω, ήταν μία πολύ ωραία εμπειρία. Μου έδωσαν την ευκαιρία να κατακτήσω έναν πολύ σημαντικό τίτλο, δύο φορές, και απλά θα ήθελα να πω ευχαριστώ για αυτό.

Όταν ήμουν στην Τουρκία, όταν υπέγραψα, είχε πάρει φωτιά το σπίτι μου και με κάλεσε ο Μόντσι και με ρώτησε πώς μπορούσε να με βοηθήσει εμένα και την οικογένεια μου. Μου είχε πει να τον καλέσω για ό,τι και αν χρειαστώ».

Το εύλογο ερώτημα που δημιουργείται είναι γιατί έφυγε ο Μπία από την Σεβίλλη, αφού πέρασε τόσο ευχάριστα εκεί. Ο Καμερουνέζος εξηγεί πως δεν ήταν δική του απόφαση να αποχωρήσει, αλλά του ατζέντη του, που του είπε ψέματα και προτίμησε τα χρήματα από… την καριέρα του!

«Νομίζω ότι το έχω μετανιώσει που έφυγα. Υποτίθεται ότι θα παρέμενα για έναν ακόμα χρόνο εκεί ή και δύο, επειδή ήμουν χαρούμενος. Ο ατζέντης μου, μου είχε πει ότι υπήρχε η ευκαιρία να πάω στην Μίλαν ή στην Ίντερ, αλλά δεν μου είπε την αλήθεια. Προτίμησε τα χρήματα και μου είπε να υπογράψω στην Τραμπζονσπόρ. Πέρασα και εκεί ωραία, αλλά ήθελα να παραμείνω στην Σεβίλλη». 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0