Face to Face

Ο Σιλβέν Φρανσίσκο στο BN Sports: «Νόμιζαν ότι θα προκριθούν κάνοντας διακοπές – Πρέπει να παίζεις και με καρδιά» (video)

Ο Σιλβέν Φρανσίσκο στο BN Sports: «Νόμιζαν ότι θα προκριθούν κάνοντας διακοπές – Πρέπει να παίζεις και με καρδιά» (video)

O «δήμιος» του Περιστερίου – και άχαστος από το τρίποντο - στο Game 4 της σειράς με τον Παναθηναϊκό, Σιλβέν Φρανσίσκο, είχε… πράγματα να πει στο BN Sports. «Τρελαθήκαμε βλέποντας στο βίντεο πως παίξαμε στα Game 1, ήταν ντροπιαστική η ήττα», είπε. Η πίστη του Σπανούλη σε εκείνους, η προσωπική δουλειά, η ώρα που έφτασε για το break και η ευθύνη που ζητάει.

Σχετικά Άρθρα

Δηλώσεις στον Μάνο Φυρογένη

Ο Παναθηναϊκός «φλερτάρει» με την απουσία του από τους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά από 21 ολόκληρα χρόνια και στη… θέα αυτή, σημαντικό ρόλο έχει παίξει το Περιστέρι. Η «διψασμένη» αρμάδα του Βασίλη Σπανούλη, μύρισε… αίμα και όρμησε, στέλνοντας τη σειρά με τους «πράσινους» σε Game 5 στο ΟΑΚΑ. Όπως και να έχει, όποια και αν είναι η κατάληξη, οι «Πρίγκιπες της δυτικής όχθης» έχουν υπερβάλει ήδη εαυτόν, αν και όταν φτάνεις στην πηγή, έστω και απρόσκοπτα, το μόνο που επιζητάς είναι να… ξεδιψάσεις.

Οι Περιστεριώτες έμειναν για 3ο συνεχόμενο παιχνίδι (ένα στην αυλαία της regular season και δύο στα playoffs) αήττητοι στην έδρα τους απέναντι σε μια ομάδα επιπέδου EuroLeague και κομβικός παράγοντας για να συμβεί αυτό στο Game 4, υπήρξε ο Σιλβέν Φρανσίσκο. Ο «δαιμόνιος» διεθνής Γάλλος γκαρντ πήρε το Περιστέρι από το… χέρι και με 27 βαθμούς στο PIR (3/4 σουτ δύο πόντων και 5/5 τρίποντα), έδωσε παράταση στην πρόκριση.

Ο έμπειρος γκαρντ, που υπό τα οδηγίες (και την τεράστια φυσιογνωμία) του Σπανούλη έχει ξεδιπλώσει μέσα στη σεζόν το ταλέντο του, αφού έμεινε κι’  άλλο στο παρκέ, εκτελώντας ασταμάτητα τρίποντα μετά το τέλος της «παράστασής» του, τέθηκε στη διάθεση του BN Sports. Από την πίστη που υπάρχει στα δυτικά προάστια πως έχει έρθει η ώρα να κερδίσουν τον Παναθηναϊκό και εκτός έδρας, μέχρι την… ανάγκη που νιώθει να πάρει τη μπάλα στα χέρια του και να εκτελέσει όταν η μπάλα ζυγίσει περισσότερο.

«Δεν το περίμενα ότι θα φτάναμε στο 2-2 αλλά πριν ακόμα από το πρώτο παιχνίδι, πιστεύαμε ότι μπορούμε να πάμε στους τελικούς. Είχαμε το κίνητρο και ειδικά αφότου τους κερδίσαμε στην αυλαία της κανονικής περιόδου, το πιστέψαμε ακόμα περισσότερο. Η αυτοπεποίθησή μας ήταν εκεί από το πρώτο παιχνίδι» ήταν το αρχικό σχόλιο του Σιλβέν Φρανσίσκο, με τον ιδρώτα να… στάζει καθώς η προπόνηση για εκείνον δεν σταμάτησε στα 28 σχεδόν λεπτά που έμεινε στο παρκέ.

Ο πρωταγωνιστής εξήγησε στη συνέχεια το πως έζησε το Game 4. «Ήταν τρελό. Μιλάμε για τα playoffs οπότε περιμένεις να δεις ένα καλό παιχνίδι με πολλά χαρακτηριστικά ενός ντέρμπι. Συνεχίζουμε στο δρόμο μας, με τον τρόπο μας. Είναι απίστευτο γιατί δεν μας υπολόγιζαν και αυτό μας αγανακτούσε κάποιες φορές. Κάθε μέρα μαθαίνεις και κάτι καινούργιο, από κάθε αγώνα έχεις πράγματα να κερδίσεις».

Ο Παναθηναϊκός δεν διανύει και τις καλύτερες μέρες του, δεν υπάρχει αμφιβολία περί τούτου. Όπως και να ‘χει όμως λίγοι είναι αυτοί που περίμεναν ότι η σειρά με το Περιστέρι θα κριθεί σε πέμπτο αγώνα, πόσω δε μάλλον μετά την… κατοστάρα του πρώτου μεταξύ τους ματς στα playoffs και της πειστικής εμφάνισης του «τριφυλλιού».
5900136.jpg

«Στην πρώτη αναμέτρηση της σειράς στο ΟΑΚΑ, δεν ήταν η μέρα μας. Χάσαμε με τεράστια διαφορά και νομίζω πως θεώρησαν ότι θα περάσουν κάνοντας διακοπές. Ότι νόμιζαν πως θα ήταν εύκολο για εκείνους να προκριθούν στους τελικούς. Ήταν ντροπιαστική η ήττα εκείνη για εμάς όμως μας πείσμωσε. Σκέφτηκα αμέσως: ‘’Ποιος θα κερδίσει το επόμενο παιχνίδι’’; Δεν ήθελα να μιλάω σε κανέναν, ήθελα να μείνω συγκεντρωμένος στις σκέψεις μου, είχα… τρελαθεί. Είπα στα αποδυτήρια στους συμπαίκτες μου μετά τη βαριά ήττα ότι αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει. Δεν γίνεται να εμφανιστούμε ξανά έτσι. Αδικούμε τους εαυτούς μας και τις προσπάθειές μας. Τους τόνισα ότι εντός έδρας θα κερδίσουμε. Το ήξερα, ήμουν σίγουρος ότι στην έδρας μας, δεν χάνουμε, ότι πρέπει να διαφυλάξουμε το ‘’σπίτι’’ μας και να ψάξουμε μόνο ένα break. Τους το είπα πολλές φορές να το πιστέψουν», δήλωσε πειστικά ο Σιλβέν Φρανσίσκο με μάτι που… γυάλιζε. Είχε τελειώσει λίγα λεπτά πριν ένα σχεδόν αλάνθαστο παιχνίδι κι’ όμως ήταν εκεί να τονίζει και να υπερθεματίζει πόσο πολύ πίστευε στην αντίδραση του Περιστερίου.

Ένα σπάσιμο έδρας. Αυτό ψάχνουν οι «Πρίγκιπες της δυτικής όχθης» μόνο που άλλες ευκαιρίες δεν υπάρχουν για να βρεθούν στους τελικούς. Ή τώρα ή ποτέ. «Ήρθε η ώρα. Το είπαμε δυο φορές, δεν το καταφέραμε αλλά τώρα είναι αλλιώς. Είναι το Game 5, όποιος το χάσει, χάνεται. Πρέπει να κοιτάξουμε εμάς μόνο. Να κάνουμε το παιχνίδι μας για 40 λεπτά, να μείνουμε συγκεντρωμένοι, να τους κατεβάσουμε λίγο ακόμα αμυντικά και αν τα κάνουμε αυτά, θα είμαστε καλά πιστεύω».
5900120.jpg

Ποιος να το περίμενε πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου πως το Περιστέρι θα κρατούσε την έδρα του αλώβητη κόντρα σε μια ομάδα, όπως ο Παναθηναϊκός. «Είναι πολύ όμορφο αυτό, ναι γιατί το έχουμε καταφέρει αντιμετωπίζοντας μία ομάδα επιπέδου Ευρωλίγκα. Στο τέλος της ημέρας όμως, είναι και αυτοί άνθρωποι, δεν διαφέρουμε ιδιαίτερα. Εννοώ πως έχουν δυο χέρια, δυο πόδια όπως και εμείς. Έχουν σίγουρα μεγαλύτερο μπάτζετ, είναι καλύτεροι παίκτες αλλά κάποιες φορές πρέπει να παίζεις με καρδιά. Αυτός που το θέλει πολύ και το θέλει πραγματικά, ακόμα και αν υστερεί σε άλλα, έχει τις πιθανότητές του. Είναι τρελό αυτό που έχουμε κάνει με τον Παναθηναϊκό, με κάνει χαρούμενο».

Από τον διασυρμό του πρώτου αγώνα και την… σαραντάρα, στη μετάλλαξη, την ισοφάριση της σειράς σε 2-2 και τα όνειρα. Τι ήταν αυτό όμως που τους είπε ο κόουτς Σπανούλης στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ και τους αφύπνισε;
5899884.jpg

«Ήταν πάρα πολύ νευριασμένος το βράδυ εκείνος, πάρα πολύ. Μας τόνιζε ξανά και ξανά πόσο πολύ είχαμε δουλέψει για είκοσι μέρες για να έρθει εν τέλει αυτό το αποτέλεσμα. Δεν έμεινε όμως εκεί, άλλαξε αμέσως σελίδα και είπε ότι πρέπει να το γυρίσουμε. Από την επόμενη κιόλας μέρα προσπαθήσαμε σκληρά. Είδαμε 2μιση ολόκληρες ώρες βίντεο και πραγματικά ‘’βγήκαμε από τα ρούχα μας’’ βλέποντας τους εαυτούς μας στην οθόνη με αυτά που κάναμε. Ξέρεις, το βίντεο δεν λέει ποτέ ψέματα. Μας είπε ότι πιστεύει σε εμάς αρκεί να βγάλουμε στο παρκέ αυτά που κάνουμε πράξη στην προπόνηση. Αρκεί να δει αυτήν τη… σπιρτάδα, την ένταση. Και αυτό κάναμε, αυτό κάνουμε όλη τη χρονιά».

Τίποτα δεν γίνεται τυχαία στον αθλητισμό και η εικόνα που είδαμε μετά το φινάλε του αγώνα, τα λέει όλα. Λίγα λεπτά αφότου ακούστηκε η… χοντρή κυρία και το πάρτι κόπασε στην κερκίδα, ο Σιλβέν Φρανσίσκο βγήκε με το φανελάκι του να δουλέψει κι’ άλλο, ακόμα περισσότερο. Το 5/5 έξω από τη γραμμή των 6,75 σε τόσο κρίσιμο παιχνίδι, δεν προέκυψε απλά. Βγήκε και έγινε απολύτως φυσικά, ήρθε ως επακόλουθο τόσου και τόσου μόχθου.

«Η δουλειά, η προσπάθεια, ο ιδρώτας που χύνω, είναι το κλειδί. Προσπαθώ πολύ και μόνος μου. Αυτή τη σεζόν το ποσοστό μου στο τρίποντο δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό. Συνηθίζω να σουτάρω από μακριά μετά από ντρίμπλα. Στα playoffs όμως γίνομαι… θηρίο. Εκεί είναι που πρέπει να ανεβάσω τα νούμερά μου και στα πρώτα δύο παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, τα ‘’’έσπασα’’. Και είπα μέσα μου ότι πρέπει να προσπαθήσω και άλλο, να δουλέψω αλλά να ξεκολλήσω από την ιδέα του τριπόντου. Μου δίνουν το drive, αυτό θα πάρω. Και αν μου βγει το μακρινό σουτ, να είμαι έτοιμος, προετοιμασμένος. Η προεργασία και η προσπάθειά μου ήταν το κλειδί για το 5/5».

Ο Σιλβέν Φρανσίσκο είναι ένας παίκτης που του αρέσουν τα δύσκολα. Όταν η μπάλα… καίει, θέλει εκείνος να την έχει στα χέρια του, είναι γεννημένος για αυτό και το έχει δείξει πάμπολλες φορές με τη φανέλα του Περιστερίου. Και στο Κύπελλο κόντρα στην ΑΕΚ στο Final-8 του Ηρακλείου, ήταν εκεί. «Μ’ αρέσει να έχω την ευθύνη αλλά το θέμα είναι και το τι περιμένουν οι άλλοι. Πρέπει να είμαι έξυπνος. Στα κρίσιμα θέλω εγώ να παίρνω τις προσπάθειες αλλά πρέπει να βλέπω και τους συμπαίκτες μου, ποιος θα έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις. Ο καλός ο παίκτης πρέπει να διαβάζει τι του δίνει η αντίπαλη άμυνα. Δεν φοβάμαι εγώ, οι άλλοι με φοβούνται και κλείνουν πάνω μου όταν κάνω τη διείσδυση. Τότε ελευθερώνεται κάποιος συμπαίκτης μου και πρέπει να με βοηθήσει. Ακόμα και αν δεν το κάνει όμως, εγώ θα πάρω την προσπάθεια μου. Την θέλω, τη ζητάω».

www.bnsports.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0