Face to Face

Ο Σλάτζαν Σπάσιτς στο BN Sports: «Ξεχωριστής σημασίας τα Κύπελλα με τον ΠΑΟΚ - Εγώ έφερα τον...»

Ο Σλάτζαν Σπάσιτς στο BN Sports: «Ξεχωριστής σημασίας τα Κύπελλα με τον ΠΑΟΚ - Εγώ έφερα τον...»

Απόφοιτος της Σέρβικης σχολής ποδοσφαίρου , μια συνταγή που σπάνια αποτυγχάνει στην Ελλάδα, ο Σλάτζαν Σπάσιτς είναι από τους ξένους ποδοσφαιριστές που αγαπήθηκαν όσο λίγοι στην Θεσσαλονίκη. Γρήγορος, ευκίνητος και με αριστερό «φαρμάκι» ο Σπάλε , όπως είναι το χαϊδευτικό του, ήταν επί μια πενταετία ένα πολύτιμο βέλος στην επιθετική φαρέτρα του ΠΑΟΚ.

Δηλώσεις στον Αντώνη Παπαδόπουλο

Σε συνομιλία που είχαμε μαζί του, εξ ολοκλήρου στα ελληνικά, μας μίλησε για την πορεία του με τα ασπρόμαυρα και όσα έχουν μείνει, στο ακέραιο, στην μνήμη του. Από το 2000 οπού και έφτασε στον ΠΑΟΚ, όντας προσωπική επιλογή του Μλάντεν Φούρτουλα, ο Σπάλε ήξερε που ερχόταν. Από τις μέρες του ως ποδοσφαιριστής μας είπε «Στην Σερβία είχα ακούσει για μια ομάδα στην Θεσσαλονίκη, μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, με πολύ δυνατή ατμόσφαιρα στην Τούμπα και τρελούς οπαδούς» κάτι που βοήθησε στην έλευση του στην Ελλάδα καθώς την ίδια περίοδο που είχε πρόταση από τον δικέφαλο τον ήθελαν και η Παρτίζαν και ο Ερυθρός Αστέρας.

«Δεν το μετάνιωσα ποτέ. Εκεί πέρασα τις καλύτερες στιγμές στη ζωή μου». Δέθηκε με τους οπαδούς και την πόλη. Δηλώνει πολύ ικανοποιημένος με το γεγονός πως συνεργάστηκε με πολύ ταλαντούχους ποδοσφαιριστές όπως οι Γιάννης Οκκάς, Γιώργος Χ. Γεωργιάδης και Δημήτρης Σαλπιγγίδης αλλά και πως δούλεψε υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Μπάγιεβιτς και του Άγγελου Αναστασιάδη. «Δεν μπορώ να διαλέξω ανάμεσα σε Ντούσαν ή Άγγελο. Ο κάθε ένας με τα καλά του και τα κακά του. Τις τακτικές του, τον τρόπο του. Είχαν όμως δυο πολύ σημαντικά κοινά. Ήξεραν πως να φτιάχνουν και να διατηρούν μια ομάδα-οικογένεια αλλά και ποιους , ακριβώς , ποδοσφαιριστές χρειαζόταν να έρθουν στην ομάδα». Δεν είναι τυχαίο πως ο ΠΑΟΚ κατέκτησε από ένα κύπελλο Ελλάδας με τον εκάστοτε προπονητή (2001, 2003). Δυο κύπελλα, δυο τελικοί στους οποίους ο Σπάλε ήταν εκεί. Μπορεί να αγωνίστηκε και στους δυο ως αλλαγή αλλά αυτό έχει μικρή σημασία για εκείνον.

spasic-2.jpg

«Για εμένα σημασία έχει ότι γράψαμε την δική μας ιστορία στον Π.Α.Ο.Κ. . Δεν είναι το ίδιο με σήμερα. Τότε δεν είχαμε το ίδιο μεγάλο μπάτζετ που είχαν οι υπόλοιποι μεγάλοι. Ούτε αυτό που έχει σήμερα ο ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη, είχαμε όμως μια δεμένη ομάδα και ξέραμε ότι ο κόσμος μας στήριζε».

Βέβαια ξεκαθάρισε το γεγονός πως στο ποδόσφαιρο δεν παίζουν ρόλο μόνο τα χρήματα ενώ σε προσωπικό επίπεδο ο ίδιος τόνισε: «Εγώ ξεκίνησα το ποδόσφαιρο με αγάπη και το τελείωσα με αγάπη» . Όσο ο Σλάτζαν Σπάσιτς δεν ξεχνάει τον ΠΑΟΚ άλλο τόσο ισχύει και αντίστροφα. Το 2014 μάλιστα ο Δικέφαλος του Βορρά σε μια σειρά τιμητικών εκδηλώσεων προς παλαιότερους ποδοσφαιριστές που προσέφεραν στην ομάδα ήρθε και η σειρά του. Πριν την έναρξη ενός αγώνα πρωταθλήματος με την Βέροια Σπάλε έλαβε μια τιμητική φανέλα της ομάδας με το όνομα του , το αγαπημένο του 20 αλλά και την αποθέωση όλων όσων βρίσκονταν εκείνη την μέρα στην Τούμπα.

«Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα που με κάλεσαν για να με βραβεύσουν. Πιστεύω ότι προσέφερα πολλά πράγματα, τα δυο κύπελλα έπαιξαν ρόλο, πραγματικά πέντε χρόνια στον ΠΑΟΚ έδωσα ότι μπορούσα . Για ακόμα μια φορά θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους και την ομάδα που με τίμησαν, σημαίνει πολλά για μένα».

spasic-3.jpg

Όπως είπε: «Αν μπορούσα να ζήσω ξανά ένα από τα δυο παιχνίδια θα ήταν αυτό με τους κιτρινόμαυρους. Μπορεί για τον κόσμο της ομάδας η νίκη μέσα στον Ολυμπιακό να ήταν σπουδαιότερη από το διπλό στο Χαριλάου γιατί ήρθε μετά από 16 χρόνια αλλά για μένα εκείνο το ντέρμπι με τον Άρη. Έπαιξα πάρα πολύ καλά . Έπαιξα γρήγορα έβαλα δυο γκολ και δημιούργησα πολλές ευκαιρίες. Σε ένα παιχνίδι που έκρινε όπως λέμε ποια ομάδα θα έχει το τίτλο του "αφεντικού" της πόλης».

Παραμένοντας στα του δικεφάλου αλλά μεταφερόμενοι στο σήμερα. Ήταν ενημερωμένος όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ αλλά για ολόκληρη την Σούπερ Λιγκ 1. «Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται χρόνο χτίζει καινούργια ομάδα. Ο κόσμος ζητάει αποτελέσματα αλλά δεν είναι τόσο εύκολο τόσο γρήγορα. Φέτος με 2-3 μετεγγραφές η ομάδα θα πάει καλύτερα στο υπόλοιπο. Σίγουρα ένας κεντρικός μέσος και ένας επιθετικός».

Ενώ για το φετινό πρωτάθλημα είπε: «Παρακολουθώ όλο το πρωτάθλημα, η ΑΕΚ έκανε την καλύτερη δουλειά. Ο προπονητής τους (Αλμέιδα) έχει φτιάξει μια πολύ δυνατή ομάδα που άξιζε να πάρει το πρωτάθλημα. Το περίμενα ο τίτλος κριθεί στο τέλος λόγω των play-off και των συνεχιζόμενων ντέρμπι».

Σήμερα ο Σπάλε ζει στην Σουντούρλιτσα με την οικογένεια του. Ποδοσφαιρικά, διατελεί χρέη γενικού διευθυντή στην τοπική Ράντνικ . Έχει δίπλωμα προπονητικής αλλά όπως λέει στο μέλλον θα ήθελε περισσότερο να ασχοληθεί ως μάνατζερ ποδοσφαιριστών, κάτι που έκανε για ένα διάστημα και στο παρελθόν.

«Αυτός ο ρόλος μου αρέσει περισσότερο ,στην Σερβία με ξέρουν , τι έχω κάνει που έχω παίξει , με εμπιστεύονται. Το έκανα και παλαιότερα και μου άρεσε πολύ . Έχω φέρει και στην Ελλάδα κάποιους παίκτες με καλύτερο τον Ντέλετιτς που σήμερα είναι δανεικός στον Βόλο από την ΑΕΚ»  Με αυτήν την αποκάλυψη έκλεισε και η κουβέντα μας.

Ένας άνθρωπος πειθαρχημένος, ταπεινός και με αγνή αγάπη για το ποδόσφαιρο. Εμείς τον ευχαριστούμε για τον χρόνο του και του ευχόμαστε ότι καλύτερο στην ζωή του.

www.bnsports.gr


 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0