Face to Face

Ο Σταύρος Ελληνιάδης στο BN Sports: «Εκπέμπει υγεία η Μύκονος – Ο Πανιώνιος είναι το… γαλατικό χωριό της Ελλάδας»

Ο Σταύρος Ελληνιάδης στο BN Sports: «Εκπέμπει υγεία η Μύκονος – Ο Πανιώνιος είναι το… γαλατικό χωριό της Ελλάδας»

Ένας Πειραιώτης στη Μύκονο. Ο Σταύρος Ελληνιάδης, ο οποίος αποδέχτηκε το περασμένο καλοκαίρι την πρό(σ)κληση της ομάδας του «νησιού των ανέμων», ανακρίθηκε από το BN Sports. Το ζευγάρωμα με τον Πανιώνιο, τον οποίο χαρακτήρισε… γαλατικό χωριό, για μια θέση στην Α2 μπάσκετ ανδρών υπήρξε η αφορμή, ωστόσο η συζήτηση περιείχε μεταξύ άλλων έναν διθύραμβο για το Φάνη Χριστοδούλου και φυσικά τον αγαπημένο του Ολυμπιακό.

Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη στον Μάνο Φυρογένη

Γέννημα θρέμμα Πασαλιμανιώτης. Μεγαλωμένος στα στενά της θάλασσας του Πειραιά, έμαθε να… μπιστάει τη «σπυριάρα» στο ανοιχτό γήπεδο του Πειραϊκού. Εκεί μπήκε το νερό στο αυλάκι με τα κύματα να «γδέρνουν» δίπλα του τα περίφημα βράχια της περιοχής. Εκεί έμαθε τα μυστικά του αθλήματος και έβαλε τις βάσεις για μια σημαντική καριέρα στον… δαφνοστεφανομένο έφηβο, με τη φανέλα του οποίου πανηγύρισε και το πρωτάθλημα Ελλάδας του 1993. Η επόμενη σεζόν τον βρήκε στο Παγκράτι και την πρώτη θέση στον πίνακα με τις περισσότερες τελικές πάσες, πάνω ακόμα και από τον «γκάνγκστερ», Νίκο Γκάλη. Και αν ακόμα δεν έγινε ευκρινές το… σκιαγράφημα της εν λόγω μπασκετικής περσόνας, τότε η πορεία του αφού κρέμασε τα αθλητικά του παπούτσια, πιθανότατα θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο.

Ο ρόλος του τιμ μάνατζερ είναι συνυφασμένος με την αφεντιά του επί μία 20ετία τώρα. Πανιώνιος, Ολυμπιακός, Εθνική ομάδα (με την οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Κατοβίτσε), Μαρούσι, Ίκαρος Χαλκίδας, Κόροιβος Αμαλιάδας, Ιωνικός Νίκαιας, Άρης, Εθνική Νέων. Ο Στάυρος Ελληνιάδης είναι ένας άνθρωπος του μπάσκετ, ο οποίος λειτουργεί με υψηλό το αίσθημα του καθήκοντος.
elliniadis-stauros-780x410.jpg

Από το περασμένο καλοκαίρι λοιπόν, ο 57χρονος βρίσκεται στους κόλπους της ομάδας της Μυκόνου. Ενός φιλόδοξου και άκρως υγιούς πρότζεκτ όπως εξήγησε αποκλειστικά στο BN Sports, που… πηδάει τις κατηγορίες τη μία μετά την άλλη, έχοντας φτάσει μια ανάσα από την άνοδο στην Elite League, κατά κόσμον Α2 εθνική κατηγορία μπάσκετ ανδρών.

Για να τα καταφέρει όμως το σωματείο του «νησιού των ανέμων», πρέπει να ξεπεράσει ένα εμπόδιο υψηλό και καθόλα ιστορικό. Μύκονος και Πανιώνιος λοιπόν «διασταυρώνουν τα ξίφη» τους με φόντο μια θέση στη δεύτερη τη τάξει εθνική κατηγορία. Και στο οργανωτικό κομμάτι αυτών βρίσκονται δύο συμπαίκτες/αντίπαλοι/φίλοι από τα παλιά. Μα πάνω από όλα δύο σπουδαίες προσωπικότητες του αθλήματος στη χώρα μας.

Ο τιμ μάνταζερ των Κυκλαδιτών, Σταύρος Ελληνιάδης, ανταποκρίθηκε με χαρά στο κάλεσμα του BN Sports για μία κουβέντα αληθινή. Από τα καλώς κείμενα στο νησί της Μυκόνου μέχρι τον παίκτη-ορόσημο, Φάνη Χριστοδούλου και τον αγαπημένο του Ολυμπιακό που φαντάζει το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της Ευρωλίγκα στα δικά του μάτια. Ο έμπειροw μπασκετάνθρωπος εξηγεί, θυμάται, αναπολεί και προβλέπει…
d950763c59b56c690e35903da923f0ad_XL.jpg

Η πορεία της Μυκόνου και η παρουσία της στα μπαράζ της Β’ Εθνικής αποτέλεσε την αφορμή και φυσικά η κουβέντα ξεκίνησε από τα όσα έχουν φέρει τους νησιώτες στα… πρόθυρα της ανόδου. «Οι άνθρωποι της Μυκόνου αγαπάνε το μπάσκετ και θέλουν να ανταποδώσουν στο νησί αυτά που τους έχει προσφέρει. Ανάλογη μεγάλη προσπάθεια γίνεται και στο ποδόσφαιρο. Ειδικά την τελευταία διετία έχουν δημιουργηθεί πολύ καλές συνθήκες στο μπασκετικό τμήμα για να προοδεύσει η ομάδα και να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται», ήταν το αρχικό του σχόλιο για το… μύθο που δημιουργείται σιγά σιγά γύρω από την «πορτοκαλί θεά» και το «νησί των ανέμων».

«Δύσκολα τα παιχνίδια με τον Πανιώνιο – Πιστεύουμε στην ομάδα μας»

Και προχώρησε στα δεδομένη της φετινής σεζόν έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί έως τώρα τουλάχιστον. «Η πορεία της ομάδας φέτος ήταν αρκετά καλή. Κάναμε 20 νίκες στα 22 παιχνίδια που δώσαμε. Θα μπορούσαμε βέβαια να είχαμε κερδίσει και τα άλλα δύο ματς που κρίθηκαν στις λεπτομέρειες, αν στα κρίσιμα κάναμε καλύτερες επιλογές. Χάσαμε δίκαια από μία δυνατή ομάδα, τον Μίλωνα. Έτσι είναι ο αθλητισμός όμως, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας απέναντι σε έναν ισχυρό αντίπαλο που έδειξε τα… δόντια του ακόμα και στο Κύπελλο που έβγαλε το ‘’λάδι’’ στην ΑΕΚ. Ο Πανιώνιος είναι ένα βαρύ όνομα που έχει προσφέρει πολλά στο μπάσκετ της χώρας μας αλλά και εμείς έχουμε κάνει καλή προετοιμασία για να εμφανιστούμε στο παρκέ όσο πιο ανταγωνιστικοί γίνεται και να πάρουμε ό,τι μας αναλογεί. Τα παιχνίδια θα είναι πολύ δύσκολα μιας και οι Νεοσμυρνιώτες έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικό για την κατηγορία σύνολο. Πιστεύουμε άπαντες όμως στην ομάδα και πάμε για το καλύτερο δυνατό».


«Στη Μύκονο υπάρχουν οι προδιαγραφές για να δημιουργηθεί μία ομάδα με μέλλον»

Ζώντας εκ των έσω τις προσπάθειες που γίνονται στο κοσμοπολίτικό νησί για να… ψηλώσει ο αθλητισμός του τόπου, ζητήθηκε από τον κύριο Ελληνιάδη να αιτιολογήσει ακόμα περισσότερο τα καλώς κείμενα. «Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την οικονομική δυνατότητα να στηρίξουν το εγχείρημα αυτό σε πρώτη φάση και σε δεύτερη, η ανάπτυξη του μπασκετικού γίγνεσθαι της Μυκόνου οφείλεται στους δημότες του νησιού. Η προσέλευση είναι μεγάλη στα παιχνίδια, το γήπεδό μας ήταν κατάμεστο σε κάθε ματς. Ο κόσμος βλέπει την προσπάθεια που γίνεται και την στηρίζει. Υπάρχουν οι προδιαγραφές στη Μύκονο για να δημιουργηθεί μία ομάδα με μέλλον και διάρκεια. Λόγω του νησιού και της δύναμης που υπάρχει από τους ανθρώπους που… κρύβονται από πίσω».

Το να αποδεχθεί την πρό(σ)κληση και να βρεθεί στη Β’ Εθνική, μακριά από το σπίτι του, ένας άνθρωπος του δικού του βεληνεκούς, με το δικό του παρελθόν, δεν είναι και το πιο σύνηθες. Και για το λόγο αυτό ήταν απολύτως εύλογο να ερωτηθεί για το τι τον οδήγησε στις Κυκλάδες το περασμένο καλοκαίρι.

 


 

«Δημιουργείται κάτι εξαιρετικά υγιές»

«Υπήρχαν κάποιες συζητήσεις με ομάδες και από την Α1, οι οποίες δεν ευοδώθηκαν. Μου έγινε η πρόταση από τη Μύκονο και μετά την παρουσία μου στην Εθνική νέων ανδρών, στις 24 Αυγούστου, ήρθα στο νησί και από την πρώτη συζήτηση κατάλαβα ότι δημιουργείται κάτι εξαιρετικά υγιές. Αυτό με έκανε να συστρατευθώ σε αυτήν την προσπάθεια. Οι άνθρωποι της Μυκόνου με τίμησαν, αναλαμβάνοντας το ρόλο του γενικού αρχηγού και λειτουργούμε σε επαγγελματικά πλαίσια».

Από τα λεγόμενά του αλλά και τον τόνο της φωνής του, ήταν εμφανές πως ο Σταύρος Ελληνιάδης ήταν ευχαριστημένος και δικαιωμένος με την απόφασή του να αναλάβει χρέη τιμ μάνατζερ στη Μύκονο. «Είμαι ευχαριστημένος ναι. Έζησα όλους αυτούς τους μήνες πράγματα τα οποία με έκαναν να νιώσω δικαιωμένος που πήρα αυτήν την απόφαση. Ευχαριστώ τους ανθρώπους της ομάδας για την εμπιστοσύνη».

«Πάντοτε έχω στην καρδιά μου τον Πανιώνιο»

Κάνοντας… βουτιά στο χρόνο, ο έμπειρος μπασκετάνθρωπος έχει αναμνήσεις από την Πλατεία, καθώς υπήρξε δις μέλος της οικογένειας του Πανιωνίου. «Έχω υπάρξει δύο φορές τιμ μάνατζερ του Πανιωνίου. Η πρώτη ήταν το 2001 με τον Παναγιώτη Γιαννάκη και έπειτα από μία 15ετία με τον Νίκο Οικονόμου που πετύχαμε και την άνοδο στην Α1. Έχω πάντοτε στην καρδιά μου τον ‘’Ιστορικό’’. Έχω ζήσει πολλά στην Πλατεία. Υπήρξε και το σήριαλ της μεταγραφής μου όταν ήμουν πιτσιρικάς και αγωνιζόμουν ακόμα στον Πειραϊκό. Τότε ο Παύλος Κορκίδης με τον Μάκη Δενδρινό και τον Ανδρέα τον Βαρίκα με ήθελαν πολύ στον Πανιώνιο όμως δεν μπόρεσαν να ανταγωνιστούν τον Ολυμπιακό, όταν μπήκε στη δική μου διεκδίκηση ο Κοσκωτάς. Παρόλα αυτά ομολογώ πως για πολλά χρόνια σκεφτόμουν πως ήθελα να αγωνιστώ στον Πανιώνιο. Δεν τα κατάφερα δυστυχώς. Με μεγάλη μου χαρά όμως υπηρέτησα την ομάδα υπό άλλο πόστο όταν μου ζητήθηκε. Έχω εξαιρετικές αναμνήσεις. Ο Πανιώνιος είναι μια γειτονιά της Αθήνας που ζει και αναπνέει για το μπάσκετ, έχοντας προσφέρει πολλά στο άθλημα. Παίκτες, προπονητές, παράγοντες. Θα τους χαρακτήριζα ως τους… Γαλάτες, καθώς με περιορισμένες οικονομικά δυνατότητες πρωταγωνιστούσαν τότε».

 

«Δεν διανοούμαι τον εαυτό μου εκτός μπάσκετ»

Ο Σταύρος Ελληνιάδης έχει φάει με το… κουτάλι το πόστο του τιμ μάνατζερ και του γενικού αρχηγού τις τελευταίες δύο δεκαετίες, γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διέπουν κάποιον για να ξεχωρίσει. «Το κυριότερο είναι ότι πρέπει να αγαπάει το μπάσκετ και να καταλαβαίνει πως παίζεται  το άθλημα, να έχει κάποιες γνώσεις εντός και εκτός παρκέ. Από μικρός είμαι μέσα στο μπάσκετ. Από τα 11 μου και για 46 χρόνια αποτελώ έναν πιστό… στρατιώτη του. Δεν διανοούμαι τον εαυτό μου να είμαι εκτός μπάσκετ, είναι όλη μου η ζωή. Αυτή η αγάπη, συμπληρωματικά με τις γνώσεις και την εμπειρία σε κάνει να έχεις κάποιες ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν μια ομάδα να προχωρήσει».
elliniadis.jpg

Η σοβαρή προσπάθεια που γίνεται στον Πανιώνιο, δεν περιορίζεται μονάχα στο καθαρά αγωνιστικό τμήμα αλλά και στους ανθρώπους που συνδέουν τους παίκτες με τη διοίκηση. Κάπου εκεί βρίσκεται και μία ηγετική μορφή όχι μόνο για τον «Ιστορικό» αλλά και για το ελληνικό μπάσκετ εν γένει. Ο λόγος φυσικά για τον Φάνη Χριστόδουλου. «Ροδάνι» έτρεχε η γλώσσα του συνεντευξιαζόμενου όταν άκουσε το όνομά του, κατανοώντας απόλυτα το μέγεθος του και προσπαθώντας να το μεταδώσει.

 

«Ο Φάνης Χριστοδούλου ήταν ο παίκτης σύμβολο της γενιάς μας»

«Είναι ένας παίκτης που τον αγαπούσαμε όλοι αφού αποτελούσε το καλύτερο παιδί που έχει πατήσει παρκέ. Εκτός από τεράστιος παίκτης ήταν και είναι ένας εξαιρετικός χαρακτήρας. Μεγάλωσα με το Φάνη. Παίξαμε στην Εθνική εφήβων παρέα και σε ανδρικό επίπεδο σε κάποια παιχνίδια. Για τη γενιά μας ο Φάνης είναι ένας παίκτης σύμβολο αλλά και ένα παράδειγμα για τις επόμενες. Ό,τι και να πεις για εκείνον είναι λίγο. Τεράστια προσωπικότητα, τεράστιος αθλητής και το σημαντικότερο είναι πως έχει πελώρια καρδιά. Από τα καλύτερα παιδιά που έχουν τιμήσει το μπάσκετ της χώρας μας. Ανέκαθεν τον αγαπούσα και τον σκεφτόμουν και χαίρομαι ιδιαιτέρως που είναι και πάλι κοντά στο άθλημα γιατί το μπάσκετ έχει ανάγκη ανθρώπους σαν τον Φάνη».

Η… ρετροειδής ωστόσο φύση του BN Sports δεν θα μπορούσε να μην ανασύρει και μνήμες του παρελθόντος, ζητώντας από τον Σταύρο Ελληνιάδη να θυμηθεί στιγμές με τον Φάνη Χριστοδούλου.

«Ο Φάνης ήταν ο πιο δύσκολος αντίπαλος και ο καλύτερος συμπαίκτης»

«Έχουμε ζήσει πάρα πολλές στιγμές. Τον θυμάμαι πάντα σαν αντίπαλο να παίζει σε όλες τις θέσεις. Από πλέιμεικερ μέχρι πεντάρι. Μπορούσε να μαρκάρει είτε εμένα είτε τον Παπαδάκο για παράδειγμα. Εκείνα τα χρόνια ο Φάνης ήταν παίκτης-ορχήστα. Όταν μας έπαιζε άμυνα ή ήταν στην πεντάδα των αντιπάλων, μας απασχολούσε πάντοτε. Θυμάμαι επίσης τότε που είμασταν στην Εθνική εφήβων που είχαμε μία πραγματικά καλή ομάδα και μία καλή φουρνιά και όλοι θεωρούσαν ότι θα κάνουμε την… έκρηξη, η οποία δεν έγινε βέβαια και μου έχει μείνει αυτή η πικρία. Όπως και να ΄χει ο Χριστοδούλου με το μποέμ χαρακτήρα του ήταν πάντα εκεί, σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Υπήρχαν κάποιοι που έλεγαν ότι ο Φάνης δεν έκανε προπόνηση. Εγώ έχω να τους πω ότι ο Φάνης όταν έμπαινε στο γήπεδο έκανε 1000% προπόνηση. Δούλευε πολύ, δούλευε σκληρά και μας ενέπνεε όλους. Ήταν ο πιο δύσκολος αντίπαλος και ο καλύτερος συμπαίκτης».

 

«Αν η Ευρωλίγκα κρινόταν μόνο στα playoffs, ο Ολυμπιακός θα ήταν ο σίγουρος πρωταθλητής»

Οδεύοντας προς το φινάλε, η συζήτηση οδηγήθηκε και στον Ολυμπιακό. Μία ομάδα με την οποία έχει συνδεθεί περισσότερο από κάθε άλλη, πανηγυρίζοντας τρόπαια τόσο σαν παίκτης όσο και σαν τιμ μάνατζερ. «Ο Ολυμπιακός έχει δημιουργήσει μία πολύ καλή βάση Ελλήνων παικτών αλλά και ξένων πλέον. Το βλέπουμε και από τις ανανεώσεις των συμβολαίων τους. Παίζουν εδώ και χρόνια στην ομάδα, υπάρχει ομοιογένεια. Γυρίζουν εξαιρετικά τη μπάλα στην επίθεση και κινούνται πολύ καλά χωρίς αυτή. Απολαμβάνεις αυτοματισμούς, βλέποντάς τους. Παίζει και πολύ καλή άμυνα φέτος και θεωρώ ότι είναι από τα πρώτα φαβορί για την κατάκτηση της Ευρωλίγκα. Αν ο τίτλος κρινόταν στα playoffs, σε σειρά όπως αυτή με τη Φενέρμπαχτσε, θα σου έλεγα από τώρα ότι δεν υπάρχει ομάδα να τον νικήσει. Επειδή όμως καμιά φορά σε ένα παιχνίδι μπορούν να συμβούν πολλά, στο Κάουνας πρέπει να επικεντρωθεί η ομάδα και να παίξει χωρίς άγχος. Tην ποιότητα την έχει και μπορεί να πετύχει πολλά».
dijtb_oxuaa6ujs.webp

Πάνε 14 χρόνια από την τελευταία επιτυχία της «επίσημης αγαπημένης» σε επίπεδο ανδρών. Τότε, στο Κατοβίτσε της Πολωνίας η Εθνική ομάδα είχε ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου και ένας εκ των αφανών ηρώων της επιτυχίας αυτής ήταν ο Σταύρος Ελληνιάδης. Η όμορφη κουβέντα μαζί του λοιπόν έκλεισε με… γαλανόλευκο φόντο και με την ελπίδα πως η επόμενη μεγάλη στιγμή για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, δεν αργεί.

«Είμαστε κοντά στο να πανηγυρίσουμε μία μεγάλη επιτυχία της Εθνικής ομάδας»

«Νομίζω πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την Ομοσπονδία. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Με το Γιάννη πρωτεργάτη αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά που βρίσκονται στους… κόλπους της ομάδας, θα έρθουν καλύτερες μέρες. Μπορεί πέρυσι να περιμέναμε περισσότερα, να είχαμε μεγαλύτερες προσδοκίες ωστόσο πιστεύω ότι σύντομα οι κόποι θα πιάσουν τόπο και θα δικαιωθεί και η Ομοσπονδία για το έργο της. Πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά διότι υπάρχει συσπείρωση και μεγάλα ονόματα, σπουδαίοι παίκτες ατομικά. Είμαστε πολύ κοντά στο να πανηγυρίσουμε μία επιτυχία της Εθνικής. Το δικαιούνται στον απόλυτο βαθμό αυτά τα παιδιά. Κάτι μας λείπει και δεν έρχεται αυτό το παραπάνω όμως θεωρώ ότι θα το βρούμε και θα προσχωρήσει η ομάδα».
eurobasket_1.jpg

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0