Face to Face

Η Ελισάβετ Τελτσίδου στο BN Sports: «Μοναδικό συναίσθημα να παίρνεις χρυσό μετάλλιο και να ακούς τον εθνικό ύμνο»

Η Ελισάβετ Τελτσίδου στο BN Sports: «Μοναδικό συναίσθημα να παίρνεις χρυσό μετάλλιο και να ακούς τον εθνικό ύμνο»

Η Ελισάβετ Τελτσίδου επέστρεψε από το Γκραν Σλαμ της Τιφλίδας, με το χρυσό μετάλλιο στις αποσκευές της. Αυτό ήταν το δεύτερο χρυσό της μετάλλιο σε διεθνή διοργάνωση του τζούντο, μέσα στους τελευταίους πέντε μήνες. Η Ελληνίδα αθλήτρια μίλησε στο BN Sports για αυτή τη μεγάλη επιτυχία, τη θέση του τζούντο στην Ελλάδα και φυσικά τις μελλοντικές βλέψεις της με φόντο το Παρίσι.

Συνέντευξη στον Πάνο Κορομηλά

Η επιτυχία της στη Γεωργία της ανοίγει διάπλατα το δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της επόμενης χρονιάς. Η Τελτσίδου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 4η θέση του ολυμπιακού ranking και είναι σχεδόν δεδομένο πως θα δώσει το παρών στο μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού του 2024.

Η πρώτη θέση όμως δεν ήρθε εύκολα. Χρειάστηκαν τέσσερις νίκες απέναντι σε αθλήτριες που ανήκουν στην ελίτ. Η ίδια πάντως ένιωθε έτοιμη από τον πρώτο κιόλας αγώνα.

«Ήμουν έτοιμη από την αρχή, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει σε μια διοργάνωση. Στόχευα σε κάθε αγώνα να είμαι καλή και να συνεχίσω μέχρι τον τελικό. Στο τέλος δικαιώθηκα και χαίρομαι που τα κατάφερα».

Ο τελικός είχε οριστεί την 25η Μαρτίου, ημέρα της εθνικής επετείου. Αντιμετώπισε την Ολλανδή Σάνε Φαν Ντάικ, νούμερο 2 της παγκόσμιας κατάταξης. Ένας έντονος αγώνας ανάμεσα σε δύο κορυφαίες τζουντόκα. Η Φαν Ντάικ χρεώθηκε με τρεις παρατηρήσεις, με αποτέλεσμα το χρυσό μετάλλιο να καταλήξει στην ελληνίδα πρωταθλήτρια.

Ήταν ένα μετάλλιο που ήθελε πολύ να κατακτήσει. Σε μια σημαδιακή ημέρα, είχε θέσει ως στόχο να ακούσει τον εθνικό ύμνο από τα μεγάφωνα. Εν τέλει το κατάφερε, σε μια στιγμή που δύσκολα θα ξεχάσει.

«Όταν παίρνεις ένα χρυσό μετάλλιο και ακούς τον εθνικό ύμνο είναι ένα μοναδικό συναίσθημα. Στην Τιφλίδα ήταν ακόμη πιο έντονο, λόγω της ημέρας. Σκεφτόμουν πριν τον αγώνα πως έπρεπε να πάρω το μετάλλιο και το κατάφερα».

«Μεγάλος στόχος το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Ντόχα»

Η συνέχεια στη χρονιά είναι εξίσου απαιτητική. Στόχος της είναι η διάκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει στο Κατάρ, από τις 7 έως τις 13 Μαΐου. Μέχρι τότε όμως, υπάρχει ένας μήνας προετοιμασίας.  

Οι υποδομές στην Ελλάδα, δεν μπορούν να υποστηρίξουν αποκλειστικά τις προπονήσεις της. Για αυτό το λόγο,  η προετοιμασία της θα έχει πολλές «στάσεις».  Αθήνα, Τάτα, Βερολίνο και πάλι Αθήνα, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Ντόχα.

4_5.jpg

«Προτεραιότητα τώρα είναι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Κατάρ, στις αρχές Μαΐου. Είναι ο μεγάλος στόχος της χρονιάς. Προς το παρόν εστιάζω εκεί και στη συνέχεια θα θέσω τους επόμενους. Θέλω να πηγαίνω βήμα βήμα, οπότε δε σκέφτομαι ακόμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι».

Η πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ήρθε το 2021 στο Τόκιο. Μια ιδιαίτερη διοργάνωση, που λόγω της πανδημίας πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση ενός έτους. Η εμπειρία ήταν μοναδική για την ίδια, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες.

«Γενικά δεν ενθουσιάζομαι εύκολα και μου έκανε εντύπωση που ενθουσιάστηκα τόσο πολύ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν μια μοναδική εμπειρία, είναι κάτι ξεχωριστό που πρέπει να ζήσει κάθε αθλητής».

1_9.jpg

«Το τζούντο γίνεται δημοφιλές στην Ελλάδα»

Σε μια εποχή που τα περισσότερα νέα παιδιά, επέλεγαν τα πιο συνηθισμένα σπορ, η Τελτσίδου ήρθε σε επαφή με το τζούντο. Προηγήθηκε ένα πέρασμα από το ποδόσφαιρο, το οποίο μάλιστα της άρεσε πολύ. Το τζούντο όμως την κέρδισε και πλέον στα 27 της, μετρά συμμετοχές και μετάλλια στις μεγαλύτερες διεθνείς διοργανώσεις.

«Ξεκίνησα σε ηλικία 11 ετών. Είχα μεγαλύτερο αδερφό και επειδή σαν παιδιά παλεύαμε στο παιχνίδι, οι γονείς μου διέκριναν το ταλέντο μου και με έστειλαν σε ένα άθλημα «ευγενές» χωρίς χτυπήματα στο κεφάλι. Έτσι άρχισε και η σχέση μου με το τζούντο».

3_8.jpg

Οι επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών, έχουν αυξήσει την προβολή του αθλήματος στη χώρα. Ο Ηλίας Ηλιάδης, έθεσε τις βάσεις με τα δύο ολυμπιακά μετάλλια σε Αθήνα και Λονδίνο, με την Ελισάβετ να συνεχίζει στο δρόμο που χάραξε. 

«Το τζούντο ανεβαίνει πολύ στην Ελλάδα, ο κόσμος ενδιαφέρεται και είναι πολύ πρόθυμος να μάθει περισσότερα σχετικά με το άθλημα. Μου στέλνουν μηνύματα, ενημερώνονται και είναι πολύ θετικό αυτό. Χαίρομαι που μας στηρίζει ο κόσμος τόσο πολύ και θεωρώ πως το άθλημα σιγά σιγά γίνεται πιο δημοφιλές στην Ελλάδα».

2_9.jpg

Πλέον, η αθλήτρια του ΠΑΟΚ λειτουργεί και ως πρότυπο για τα νέα παιδιά που τώρα ξεκινούν τα πρώτα τους βήματα στον αθλητισμό. Ένα όμορφο συναίσθημα για την ίδια, που την γεμίζει με ευθύνη.

«Συναντώ πολλές μητέρες που μου λένε πως οι κόρες τους ξεκίνησαν τζούντο, επηρεασμένες από εμένα. Ξαφνιάζομαι και χαίρομαι που τα παιδιά ασχολούνται με τον αθλητισμό, με αφορμή την παρουσία μου. Είναι όμορφο συναίσθημα και νιώθω μια ευθύνη μέσα από αυτό, προσπαθώντας να δώσω το καλό παράδειγμα».

Η συνέχεια προβλέπεται λαμπρή, με την Ελληνίδα τζουντόκα να γράφει βήμα βήμα τη δική της ιστορία. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Ντόχα δεν αργεί και η Τελτσίδου θα δώσει το παρών, κοιτώντας πάντα στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.  

www.bnsports.gr 

 

 

 

 

 

 



 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0