Face to Face

Ο Δημήτρης Σταυρόπουλος στο BN Sports: «Η Ekstraklasa εκπέμπει υγεία – Οι φίλαθλοι του Πανιωνίου έχουν μια ιδιαιτερότητα»

Ο Δημήτρης Σταυρόπουλος στο BN Sports: «Η Ekstraklasa εκπέμπει υγεία – Οι φίλαθλοι του Πανιωνίου έχουν μια ιδιαιτερότητα»

Είναι από τους Έλληνες που δοκιμάζουν την τύχη τους το πολωνικό πρωτάθλημα και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Ο Δημήτρης Σταυρόπουλος της Βάρτα Πόζναν άνοιξε την… καρδιά του στο BN Sports για την Ekstraklassa και αυτό που τον οδήγησε εκεί, το υπόδειγμα επαγγελματία, (Γιώργο Μασούρα), το δίδυμο Αραούχο-Λιβάγια που του ‘βαλε δύσκολα και φυσικά τη μεγάλη του αγάπη, τον Πανιώνιο που σημαίνει πολλά για εκείνον και ψάχνει link για να τον δει στη Γ’ Εθνική.

Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη στον Μάνο Φυρογένη

Η πολωνική αγορά τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει τις… αγκάλες της σε ποδοσφαιριστές διάφορων εθνικοτήτων και οι Έλληνες έχουν την τιμητική τους. Στα δυτικά της χώρας δεσπόζει το όμορφο Πόζναν το οποίο είναι ιδιαίτερα γνωστό στον ποδοσφαιρικό χάρτη για την Λεχ, η οποία ωστόσο δεν είναι και η μοναδική ομάδα της πόλης στη μεγάλη κατηγορία. Και αυτό διότι η ιστορική και ταλαιπωρημένη Βάρτα, επέστρεψε την τελευταία τριετία στα… σαλόνια μετά από περιήγηση αρκετών χρόνων στις μικρότερες κατηγορίες.

Στο ρόστερ της ευχάριστης έκπληξης για πολλούς τη φετινή σεζόν έτερης ομάδας του Πόζναν, Βάρτα, συναντάται και ένα ελληνικό όνομα. Ο Δημήτρης Σταυρόπουλος μετά το διετές πέρασμά του από την Ιταλία και τη Serie B για χάρη της Ρετζίνα, ανηφόρισε στη βόρεια Ευρώπη και την Πολωνία και έως τώρα αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος από την επιλογή του αυτή.

Ο 25χρονος αμυντικός, ο οποίος δεν βγαίνει από την 11αδα της Βάρτα Πόζναν, μοιράστηκε τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του με το BN Sports σε μία συνέντευξή εφ΄ όλης της ύλης. Από το έντονο ενδιαφέρον των Πολωνών να τον εντάξουν στο δυναμικό τους και την… υγεία που εκπέμπει η Ekstraklassa μέχρι τα όσα έζησε στην Ιταλία, τον κορυφαίο από άποψη ποιότητας συμπαίκτη που είχε ποτέ, Ζερεμί Μενέζ και το δίδυμο Αραούχο-Λιβάγια που τον δυσκόλεψε.
stayropoulos-reggina.jpg

Από τη συζήτηση φυσικά δεν γινόταν να λείπει ο αγαπημένος του Πανιώνιος τον οποίο παρακολουθεί ανελλιπώς ακόμα και στη Γ΄ Εθνική και δε βλέπει την ώρα να επιστρέψει στα «σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Άλλωστε πρόκειται για γέννημα-θρέμμα παιδί του «Ιστορικού» και μεγαλωμένος στα πέριξ της Πλατεία. Τέλος, έσταξε… μέλι για τον άλλοτε συμπαίκτη του Γιώργο Μασούρα, χαρακτηρίζοντάς τον υπόδειγμα επαγγελματία αλλά και τον Μανώλη Σιώπη για τον οποίο περίμενε να εξελιχθεί τόσο.

 

Από το καλοκαίρι ανήκεις στη Βάρτα του Πόζναν. Τι εικόνες έχεις, πως είναι τα πράγματα εκεί;

«Αρκετά θετικές. Έδειξαν εξ΄ αρχής μεγάλο ενδιαφέρον και όλοι με προσέγγισαν εξ΄ αρχής  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αγωνιστικά η ομάδα δείχνει ότι θέλει να παίξει ποδόσφαιρο και εγώ το ευχαριστιέμαι περισσότερο μέσα στο γήπεδο. Ο στόχος είναι η σωτηρία και από εκεί και πέρα βλέπουμε. Πάμε αρκετά καλά προς το παρόν. Κρύο υπάρχει αλλά το ήξερα αυτό και η αλήθεια είναι ότι προσαρμόστηκα γρήγορα».


Παρατηρώντας κανείς τα αποτελέσματα σας, συνειδητοποιεί το παράδοξο πως η Βάρτα έχει πολλές περισσότερες νίκες εκτός παρά εντός έδρας. Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Ναι, ισχύει. Είμαστε μαζί με την Ρακόβ οι ομάδες με την καλύτερη εκτός έδρας συγκομιδή. Αργήσαμε να πάρουμε την πρώτη νίκη στην έδρα μας. Εδώ και κάποια χρόνια η ομάδα παίζει εκτός Πόζναν και όπως και να το κάνουμε αυτό παίζει το ρόλο του. Αφότου έσπασε το… ρόδι βέβαια, δεν χάνουμε εύκολα και στην έδρα μας. Είμαστε μια ομάδα που παίζουμε καλό ποδόσφαιρο, παράγουμε φάσεις αλλά δύσκολα θα «φάμε» γκολ στα μετόπισθέν».

Και κοντινά σκορ, δεν ανοίγουν εύκολα οι διαφορές. Έχει να κάνει με την ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος;

«Οι ομάδες είναι κοντά μεταξύ τους. Αν δεν είσαι 100% συγκεντρωμένος μπορείς να χάσεις από την τελευταία του βαθμολογικού πίνακα και στην καλή σου μέρα να κερδίσεις την πρωτοπόρο. Η Ράκοβ ας πούμε που κάνει εξαιρετικό πρωτάθλημα έχει χάσει βαθμούς από ομάδες που είναι χαμηλά. Το πρωτάθλημα είναι αρκετά ανταγωνιστικό και τα ματς κρίνονται στις λεπτομέρειες».


Από την αρχή έχεις πάρει τη φανέλα βασικού, σπίτι σου. Που το οφείλεις αυτό;

«Η αλήθεια είναι ότι τα πήγα αρκετά καλά στα δύο φιλικά που αγωνίστηκα παρότι διένυα τις πρώτες μου μέρες στο σύλλογο με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο προπονητής έδειξε να με εμπιστεύεται, εγώ ανταποκρίθηκα και έτσι με χρησιμοποίησε στην πρεμιέρα κόντρα στη Ράκοβ των Σβάρνα και Παπανικολάου. Βδομάδα με τη βδομάδα πήγαινα όλο και καλύτερα και αυτό με βοήθησε να έχω γρήγορη προσαρμογή, παρότι υπάρχει μεγάλη διαφορά εδώ με όσα ζούσα στην Ιταλία».
62f64d71cf4db_o_full.jpg

Το Πόζναν ποδοσφαιρικά είναι ιδιαίτερα γνωστό για την Λεχ. Υπάρχει αντιπαλότητα στην πόλη και ανάμεσα στις δύο ομάδες;

«Η Βάρτα είναι ιστορική ομάδα και τα τελευταία χρόνια κοντράρει τη Λεχ στο ντέμρπι του Πόζναν. Από εκεί και πέρα, η Βάρτα επειδή ήταν πολλά χρόνια στις μικρότερες κατηγορίες έχει χάσει ένα μέρος των φιλάθλων της που την ακολουθούσαν. Ο περισσότερος κόσμος στην πόλη υποστηρίζει τη Λεχ. Υπάρχει μια ίντριγκα θα έλεγα όχι αντιπαλότητα. Και αυτό καθαρά και μόνο διότι μοιράζονται την ίδια πόλη».


Πως είναι να δουλεύεις με έναν τόσο νεαρό προπονητή;

«Όλο το staff είναι νέοι ηλικιακά. Κατ΄ εμέ, μόνο θετικό μπορεί να είναι αυτό διότι έχει τις ιδέες του, προσπαθεί να τις περάσει στους παίκτες του και ταυτόχρονα είναι ανοιχτός για συζήτηση σε θέματα τακτικής, αντιμετώπισης αντιπάλου κατά τη διάρκεια του αγώνα ή ακόμα και τις προπόνησης. Έχει πολλές φιλοδοξίες και αυτό δίνει σε εμάς ένα έξτρα κίνητρο γιατί τον νιώθουμε πιο κοντά μας. Και όσο να ναι, όταν οι παίκτες παίζουν και για τον προπονητή τους, δίνουν το κάτι παραπάνω».


Ποιοι οι στόχοι της ομάδας;

«Κοιτάμε να σωθεί η ομάδα και αγώνα με τον αγώνα να παίζουμε καλύτερο ποδόσφαιρο Αυτός είναι ο στόχος της ομάδας. Ναι μεν το ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα αλλά όχι μέσα από τη σκοπιμότητα αλλά από το θέαμα»

 

Που οφείλεις το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες δοκιμάζουν την τύχη τους στην Ekstraklassa;

«Είναι ένα προϊόν που εξελίσσεται συνεχώς και θα συνεχίσει να το κάνει γιατί είναι ένα υγιές πρωτάθλημα οικονομικά και οι σύλλογοι κοιτάζουν πως θα βελτιωθούν και θα εξελιχθούν. Θέλουν να βγάζουν αθλητές από την ακαδημία τους, να εξελίσσουν όσους έρχονται και να τους πουλούν ακριβότερα. Βλέπουν μακροπρόθεσμα και όχι βραχυπρόθεσμα, μέσα σε λογικά πλαίσια. Δεν έχουν ουτοπικά σχέδια αλλά βιώσιμα. Είναι οργανωμένοι και έχουμε αρχίσει και εμείς ως Έλληνες ποδοσφαιριστές να το βλέπουμε με άλλο μάτι το πολωνικό πρωτάθλημα».

papanikolaou_svarnas_1.jpg

Πως προέκυψε το ενδιαφέρον από Πολωνία μεριά;

«Υπήρχε ενδιαφέρον και από άλλες ομάδες αλλά δεν με κάλυπταν οι προτάσεις που είχα. Από εκεί και πέρα το ενδιαφέρον της Βάρτα ήρθε την τελευταία στιγμή και ήταν τόσο έντονο που με έκανε να το σκεφτώ αμέσως και να έρθω να υπογράψω εν τέλει».

Ήθελες να μείνεις στην Ιταλία;

«Εγώ ήθελα να παίζω, να είμαι βασικός, να έχω παιχνίδια στα πόδια μου. Σίγουρα δεν μπορεί να στο εξασφαλίσει κάποιος αυτό. Το ενδεχόμενο της Serie A υπήρχε στο μυαλό μου αλλά στην Ιταλία η αλήθεια είναι ότι αργούν κάπως στο μεταγραφικό παζάρι και εγώ είχα αρχίσει να αγχώνομαι, δεν ήθελα να περιμένω μέχρι τελευταία στιγμή. Από την άλλη πιστεύω ότι η απόφαση που πήρα δεν ήταν τυχαία γιατί και εγώ είμαι καλά ψυχολογικά και η ομάδα πηγαίνει καλά και θεωρώ πως είναι ένα βήμα μπροστά για την καριέρα μου».
stay.jpg

Πως ήταν το διάστημα παραμονής σου εκεί;

«Με μεγάλωσε και με βελτίωσε τόσο ποδοσφαιρικά όσο και ως άνθρωπο. Το πρωτάθλημα είναι πολύ ανταγωνιστικό ακόμα και η Serie B, έμαθα πολλά πράγματα. Μόνο θετικά κρατάω και πήρα παίζοντας εκεί».

Λένε ότι αλλάζει η κοσμοθεωρία για το ποδόσφαιρο στην Ιταλία, ειδικά αν είσαι αμυντικός! Είναι αλήθεια;

«Ειδικά για έναν αμυντικό, όταν παίξει στην Ιταλία, αντιλαμβάνεται την έννοια της θέσης τελείως διαφορετικά. Αυτό έζησα εγώ τουλάχιστον. Είναι μία χώρα που σε διδάσκει. Ακόμα και στη Β’ κατηγορία μπορείς να δεις παίκτες και ρόστερ παγκόσμιας κλάσης και εκεί φαίνεται και η δυναμική του πρωταθλήματος».
img_1658795014_0-960x640_3.jpg

Τι θυμάσαι Δημήτρη πιο έντονα από τον Πανιώνιο;

«Το κλίμα των αποδυτηρίων. Το πόσο δεμένη ήταν η ομάδα μέχρι και την τελευταία μέρα πριν τον υποβιβασμό και την ιδιαιτερότητα των φιλάθλων. Έχω μεγαλώσει στις γειτονιές αυτές και μπορώ να το κατανοήσω απόλυτα αυτό που σου λέω».

Τ
ι σημαίνει για σένα ο Πανιώνιος;

«Πολλά, πάρα πολλά. Ο Πανιώνιος είναι η ομάδα που μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω αυτό που αγαπώ επάγγελμα. Να παίξω τον πρώτο μου επαγγελματικό αγώνα. Είναι η ομάδα που αγαπώ από μικρός. Δεν μπορώ να στο περιγράψω με λόγια. Ακόμα και τώρα ψάχνω λινκ για να παρακολουθήσω αγώνες της ομάδας στη Γ΄ Εθνική. Θέλω πως και πως να επιστρέψει η ομάδα στη μεγάλη κατηγορία».
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ.png

Έχει όντως αυτός ο σύλλογος το κάτι μαγικό που νιώθεις μπαίνοντας στα αποδυτήρια, στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης;

«Έτσι ακριβώς είναι. Η ομάδα ανέκαθεν ήταν δυνατή και αυτό το οφείλει στην αύρα της. Πολλοί παίκτες έκαναν τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας τους όντας στον Πανιώνιο. Έχει μια δυναμική και ένα ειδικό βάρος αυτή η φανέλα που σου δίνει τεράστιο κίνητρο και ώθηση».


Ήσουν παρών από τον Πανιώνιο της Ευρώπης μέχρι τον υποβιβασμό. Το πίστευες ότι μπορούσε να συμβεί αυτό στον Ιστορικό;

«Δεν το πίστευα όχι, μέχρι και το τελευταίο παιχνίδι. Για να είμαστε ειλικρινείς, αγωνιστικά ο Πανιώνιος σώθηκε. Αν δεν υπήρχε το -6, η ομάδα θα ήταν πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Όλοι οι παίκτες τα δώσαμε όλα, μέχρι και την τελευταία ανάσα και αυτό στο λέω έχοντας πλήρως το γνώθι σαυτόν. Δυστυχώς όμως δεν τα καταφέραμε. Είναι κάτι που με στενοχωρεί καθώς μεγάλωσα στην ομάδα. Πιστεύω και ελπίζω ότι ο Πανιώνιος θα αναγεννηθεί μέσα από όλη αυτήν την κατάσταση και τα χτυπήματα που έχει δεχτεί. Όπως και να το κάνουμε, δεν λέγεται τυχαία '’Ιστορικός’’. Ο κάθε υγιής φίλαθλος θέλει τον Πανιώνιο στην Α’ Εθνική».
SUPERLEAGUE / Ёٍ͉ɏӠ- Tя̇ԏӠ(֙ԏÑVɁ: Mԙ͇Ӡ͉ʏˏЏՋϓ / EUROKINISSI)

Έχεις περάσει όμως και από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού! Τι θυμάσαι από τότε;

«Με βοήθησε το πέρασμά μου από εκεί πιστεύω. Όταν βρίσκεσαι σε αυτή τη νεαρή ηλικία είσαι σαν… σφουγγάρι. Ό,τι σου λένε το ακούς και το απορροφάς, μαθαίνεις συνεχώς. Ο Ολυμπιακός στο θέμα ακαδημιών είναι από τους πρωτοπόρους και με βοήθησε να εξελιχθώ».

Τι χρειάζεται να έχει ένας νέος ηλικιακά παίκτης να έχει για να εδραιωθεί στην ανδρική ομάδα των «ερυθρολεύκων»;

«Δεν αρκεί μόνο το ταλέντο. Σίγουρα το να έχεις μία κλίση κάπου είναι θετικό αλλά χωρίς συνεχή δουλειά δεν γίνεται. Όταν κάποιος το βλέπει επαγγελματικά πρέπει να αρχίσει και να επενδύει στο σώμα του. Θα υπάρχουν στενόχωρες στιγμές, απογοητεύσεις αλλά μέσα από αυτά γίνεσαι πιο έτοιμος για να κάνεις το μεγάλο βήμα. Θα ήθελα να συμβουλέψω τους νέους να κυνηγούν τα όνειρά τους διότι ο ‘’επιμένων νικά’’. Αν όχι στον Ολυμπιακό θα τους δοθεί η ευκαιρία να δείξουν την αξία τους».


Ήσουν ίδια φουρνιά με τους Σάλιακα και Σιώπη στου Ρέντη, απλώς λίγο μικρότερος! Μπορούσες να φανταστείς την εξέλιξή τους; Με τον Σιώπη ήσασταν μαζί και στον Πανιώνιο βέβαια αργότερα!

«Σίγουρα. Υπήρχαν και άλλα παιδιά που ξεχώριζαν απλά ο Μανώλης δεν το έβαλε ποτέ κάτω, δούλεψε και ανταμείφθηκε. Δεν μπορείς να σκεφτείς σε τέτοια ηλικία που θα φτάσεις αλλά ναι, καταλάβαινες ότι θα διακριθεί».
αρχείο_λήψης_4.jpg

Τι είχε ο Μασούρας και πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό και ακόμα αποτελεί βασικό γρανάζι του?

«Ένα πράγμα που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως ο Γιώργος είναι ο πιο επαγγελματίας συμπαίκτης που είχα ποτέ. Στα χρόνια του στον Πανιώνιο είχε τεράστια εξέλιξη. Πρόσεξε απίστευτα πολύ το σώμα του, άρχισε να προσέχει όλες τις λεπτομέρειες γύρω του και γι΄ αυτό εξελίχθηκε τόσο πολύ. Ναι μεν είχε την ποιότητα αλλά με την αφοσίωση που έδειξε, πανάξια στέκεται στο υψηλότερο επίπεδο»


Ποιος είναι ο καλύτερος συμπαίκτης που είχες ποτέ και ποιος ο πιο δύσκολος αντίπαλος που έχεις αντιμετωπίσει?

«Ποιοτικά ως προς τον κορυφαίο συμπαίκτη θα έλεγα τον Ζερεμί Μενέζ που συνυπήρχαμε στη Ρετζίνα. Την ποιότητα και το μυαλό που είχε στον αγωνιστικό χώρο, δεν νομίζω ότι το έχω ξανασυναντήσει. Και ο Μασούντ βέβαια τρομερός παίκτης, ήταν το κάτι άλλο. Τώρα για αντιπάλους που με δυσκόλεψαν, θα συμπεριλάμβανα το δίδυμο Λιβάγια-Αραούχο. Ήταν αρκετά δύσκολο να τους αντιμετωπίσεις μαζί. Δεν μπορώ να θυμηθώ κάτι άλλο χαρακτηριστικά».

 livaja_araujo.jpg

Έχει ταλέντο ο Έλληνας ποδοσφαιριστής?

«Ασυζητητί. Και όσο περνάνε τα χρόνια αυτό βγαίνει και περισσότερο προς τα έξω».


Παρακολουθείς ελληνικό πρωτάθλημα? Ποια είναι η άποψή σου?

«Ναι αρκετά θα έλεγα, ακόμα περισσότερο και από το πολωνικό (Γέλια). Όταν φεύγεις από την πατρίδα σου ψάχνεις τρόπους να κρατηθείς κοντά σε αυτή. Μπορώ να πω περισσότερο και απ΄ ότι όταν έπαιζα στη Super League. Η ΑΕΚ παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο, στην έδρα της είναι τρομακτική. Και ο Παναθηναϊκός κάνει πρωταθλητισμό, είχε την ψυχολογία και στο πρώτο γύρο. Ανάμεσα στους δύο θεωρώ πως θα παιχτεί ο τίτλος, αν και κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει τους Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ με τις ποιοτικότατες μονάδες τους».
Lyberakis-Stavropoulos-768x461.jpg

Κεφάλαιο Εθνική ομάδα! Υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού σου?

«Υπάρχει και πάντοτε υπήρχε. Είναι το όνειρό μου να παίξω κάποια στιγμή με το εθνόσημο. Πιστεύω ότι είναι η μεγαλύτερη τιμή για τον ποδοσφαιριστή και θεωρώ ότι αν είναι να έρθει, θα έρθει στην ώρα του. Υπάρχουν συμπατριώτες μας που παίζουν σε πιο προηγμένα πρωταθλήματα. Έχουμε πολύ ποιοτικούς παίκτες. Εγώ πάντως κοιμάμαι και ξυπνάω με αυτό το σκοπό πως κάποια στιγμή θα μπορέσω να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα».


Θα βρίσκεται η γαλανόλευκη στο προσεχές Euro?

«Βαδίζουμε αρκετά καλά ως Εθνική, η ομάδα όλο και δυναμώνει. Είμαι αισιόδοξος».

Ποιοι οι μελλοντικοί σου στόχοι ατομικά?

«Δεν κοιτάζω μακριά, ποτέ δεν το έκανα. Να είμαι υγιής, να παίζω όσα περισσότερα παιχνίδια γίνεται και να εξελίσσομαι συνεχώς και πιστεύω πως αυτό, θα βγει κάπου καλά».

 

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0