Face to Face

Ο Γιώργος Κυριακόπουλος στο BN Sports: «Οφείλω πολλά στον Αστέρα – Μεγάλη αποτυχία αν δεν πάμε στο Euro»! (video)

Ο Γιώργος Κυριακόπουλος στο BN Sports: «Οφείλω πολλά στον Αστέρα – Μεγάλη αποτυχία αν δεν πάμε στο Euro»! (video)

Από τους μόνιμους πρεσβευτές του ελληνικού ποδοσφαίρου στη Serie A, τα τελευταία χρόνια. Ο Γιώργος Κυριακόπουλος ανοίγει την… καρδιά του στο BN Sports και μοιράζεται σκέψεις και αναμνήσεις του από τον Αστέρα Τρίπολης, τη ζωή στην Ιταλία και τη Σασουόλο, την «πληγή» του ελληνικού πρωταθλήματος και φυσικά την Εθνική ομάδα και τη μεγάλη πρόκληση απέναντι στην οποία βρίσκεται.

Σχετικά Άρθρα

Ήταν Φλεβάρης του 2014 όταν στην αρχική ενδεκάδα του Αστέρα Τρίπολης, έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά το όνομα ενός 18χρονου Πατρινού, ο οποίος μια εξαετία αργότερα έμελλε να αποφέρει 500 χιλιάδες ευρώ στους Αρκάδες. Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για επαρχιακή ομάδα. Το όνομα αυτού, Γιώργος Κυριακόπουλος.

Το BN Sports επικοινώνησε με το διεθνή αριστερό οπισθοφύλακα της Σασουόλο και παρουσιάζει ένα fast-forward της ποδοσφαιρικής του καριέρας και όχι μόνο. Από το δρομολόγιο Τρίπολη-Σασουόλο, στο ρεκόρ δημιουργίας, το δυσκολότερο αντίπαλο που έχει αντιμετωπίσει, τα «πάθη» του ελληνικού ποδοσφαίρου και το ενδεχόμενο επαναπατρισμού. Φυσικά το… επιδόρπιο είχε γαλανόλευκο φόντο.

Συνέντευξη στο Μάνο Φυρογένη

Πως έζησες εσύ τα πρώτα χρόνια στις ακαδημίες του Αστέρα;

«Έχω πολύ ευχάριστες αναμνήσεις. Πήγα στα 15 μου στην Τρίπολη, έπαιξα στην Κ-17 και την Κ-20. Η ομάδα μας παρείχε τα πάντα. Ο Αστέρας είναι ένα πολύ οργανωμένο κλαμπ, υπήρχαν όλες οι συνθήκες για να αφοσιωθείς στο ποδόσφαιρο. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα. Με βοήθησαν στην εξέλιξή μου και τους οφείλω πολλά για εδώ που βρίσκομαι».

Μια εβδομάδα αφότου έγινες 18, έκανες ντεμπούτο στην Α’ Εθνική. Τι θυμάσαι από εκείνο το ματς;

«Πολύ ωραία συναισθήματα. Δεν περίμενα ότι θα ξεκινούσα βασικός. Θυμάμαι είχα πολύ άγχος. Ήταν ένα κρίσιμο παιχνίδι, κόντρα σε ένα μεγάλο αντίπαλο (σ.σ ΠΑΟΚ), διότι η ομάδα κυνηγούσε την έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είχα παίξει καλά, κέρδισε και η ομάδα. Ιδανική ανάμνηση».

Georgios-Kyriakopoulos.jpg

«Ο Αστέρας σου δίνει την ευκαιρία να αναδειχθείς»

Τι είχε/έχει ο Αστέρας, μια επαρχιακή ομάδα και διεκδικούσε/διεκδικεί κάθε χρόνο με αξιώσεις ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο;

«Η οργάνωση, η υγεία που εκπέμπει σαν σύλλογος και ότι παρέχει τα πάντα σε έναν ποδοσφαιριστή. Επίσης το τμήμα σκάουτινγκ κάνει εξαιρετική δουλειά. Κάθε χρόνο, η ομάδα κάνει καλές και στοχευμένες μεταγραφές, κυρίως στην ισπανόγλωσση αγορά. Τότε είμασταν και αρκετοί Έλληνες παίκτες στο βασικό κορμό και βοηθήσαμε στις εξαιρετικές πορείες. Αξίζουν στο σύλλογο πολλά συγχαρητήρια και ελπίζω να συνεχίσει να… μεγαλώνει».

Μίλησες για τον ελληνικό κορμό. Από τον Αστέρα του τότε, κάποιοι διαπρέπουν στο εξωτερικό (βλέπε Μπακασέτας, Δουβίκας) ή πρωταγωνιστούν στις μεγάλες ελληνικές ομάδες (Κουρμπέλης, Αθανασιάδης). Το περίμενες για εκείνους;

«Σίγουρα! Φαινόταν πως θα εξελιχτούν. Από τότε έκαναν τη διαφορά, δούλευαν αρκετά στις προπονήσεις, είχαν και το ταλέντο, οπότε ήταν προδιαγεγραμμένο. Ο Αστέρας σου δίνει αυτή την ευκαιρία να αναδειχθείς άλλωστε. Δε θα σου «κόψει» ποτέ το δρόμο αρκεί βέβαια να ανταμειφθεί και με το απαραίτητο αντίτιμο».
4676741.jpg
Ποιος προπονητής σε βοήθησε περισσότερο;

«Ο άνθρωπος που μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω στη μεγάλη ομάδα μετά από αρκετούς που πέρασαν, ήταν ο Σάββας ο Παντελίδης. Με έβαλε στη θέση του αριστερού εξτρέμ, μου έδειξε εμπιστοσύνη. Έπειτα με γύρισε και στη φυσική μου θέση. Είναι ένας άνθρωπος που με εξέλιξε σαν παίκτη και μέσω των ευκαιριών που μου έδωσε, αποτέλεσε το έναυσμα για να πάρω τη μεταγραφή στην Ιταλία».

«Η Σασουόλο ήταν λες και ήρθε από τον ουρανό»

Πως προέκυψε η Σασουόλο;

«Όλα έγιναν τελευταία στιγμή. Εγώ δεν ήξερα κάτι. Ήταν προτελευταία μέρα μεταγραφικής περιόδου, παίζαμε με την ΑΕΚ. Προέκυψε το ενδιαφέρον από τη Σασουόλο, μου έφερε την πρόταση ο μάνατζερ μου και ήταν πραγματικά λες και ήρθε από τον ουρανό. Ήταν όνειρό μου να αγωνιστώ στο εξωτερικό, είπαμε κατευθείαν το «ναι» στην ομάδα. Όλα κύλησαν ομαλά, αρχικά για ένα χρόνο δανεικός και έπειτα με αγόρασε με κανονική μεταγραφή το 2020».

Πως ήταν η προσαρμογή σου;

«Δεν ήταν εύκολη, ειδικά τους πρώτους τρεις μήνες που δεν ήξερα τη γλώσσα. Ηταν και τελείως διαφορετική η τακτική. Οι Ιταλοί δεν φημίζονται άλλωστε και για την επιθυμία τους να μιλούν αγγλικά. Όμως μέσα από τα μαθήματα, την προσπάθεια στην προπόνηση και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο Ντε Τσέρμπι από την 7η αγωνιστική και μετά, άλλαξαν τα πράγματα άρδην».

«Πήγα στην Ιταλία αποφασισμένος να πετύχω»

Σε φόβισε η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στα δύο πρωταθλήματα και το πιο ανταγωνιστικό επίπεδο;

«Δεν θα έλεγα ότι με τρόμαξε. Σίγουρα ένιωσα και είδα από την αρχή τη διαφορά της ποιότητας, της ταχύτητας και του ρυθμού που υπάρχει ανάμεσα στη Serie A και τη Super League. Δε με φόβισε όμως. Προσπάθησα να προσαρμοστώ, να ακούω τις εντολές του τεχνικού επιτελείου και πιστεύω τα κατάφερα. Μου πήρε βέβαια δυο μήνες αλλά πέτυχα. Ήρθα πολύ προετοιμασμένος ψυχολογικά για αυτό. Ήθελα να αποδείξω και στους ανθρώπους του συλλόγου ότι δεν έκαναν λάθος που με εμπιστεύθηκαν».

Τέταρτή σου χρονιά στην Εμίλια-Ρομάνια. Πως νιώθεις για αυτό; Ανανέωσες και μέσα στο 2022 το συμβόλαιό σου.

«Είμαι σε ένα πολύ οργανωμένο κλαμπ. Η ομάδα έχει ξεκινήσει καλά τη σεζόν. Προς το παρόν, κοιτάμε το μέλλον μαζί και πιστεύω μπορούμε να καταφέρουμε όμορφα πράγματα. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι κλείνω πόρτες και ότι δεν θέλω να εξελιχθώ περαιτέρω σαν ποδοσφαιριστής, όταν και εφόσον παρουσιαστεί άλλη πρόταση από οπουδήποτε. Θα τη μελετήσω και θα αποφασίσω ανάλογα με τις τότε συνθήκες».
kyriakopoulos_sassuolo_foto.jpg

Βλέπουμε ότι ο κόσμος της Σασουόλο εκτιμά και αγαπά τον Γιώργο Κυριακόπουλο. Το νιώθεις και εσύ αυτό;

«Σίγουρα έχω λάβει αγάπη. Τους ευχαριστώ πολύ για τη στήριξη, ακόμα και τα μηνύματα που λαμβάνω. Τέσσερα χρόνια είναι αυτά. Και στον Αστέρα βέβαια ήταν δοτικοί οι άνθρωποι».

Το γεγονός πως πρόκειται για μία μικρή πόλη, βοηθά στην εξέλιξη του εκάστοτε αθλητή;

«Η μικρή πόλη βοηθά τον επαγγελματία αθλητή να μείνει προσηλωμένος στο στόχο του και να δουλέψει. Όπως και στην Τρίπολη δηλαδή. Είναι παρόμοια τα κλαμπ, πολύ οργανωμένα. Έχεις λίγα πράγματα να κάνεις, να δεις. Μένεις πιο αφοσιωμένος στο ποδόσφαιρο και αφιερώνεις τον περισσότερο χρόνο σου σε αυτό».

Είπες πριν πως έρχονται πολύ όμορφα πράγματα. Έχει να κάνει με την πίστη σου πως έχει έρθει επιτέλους η ώρα για την κατάληψη ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου;

«Είναι ακόμα νωρίς στη σεζόν. Οι ομάδες πειραματίζονται. Κάποιες μεγάλες δυνάμεις όπως η Γιουβέντους ή η Φιορεντίνα δεν έχουν ξεκινήσει καλά. Δεν ξέρω πόσο κοντά ή μακριά είμαστε. Πιστεύω όμως ότι είμαστε πιο έτοιμοι. Έχουμε καλό ρόστερ, παρόλο που χάσαμε τους Ρασπαντόρι και Σκαμάκα και μπορούμε να το διεκδικήσουμε με περισσότερες πιθανότητες. Να δούμε πως θα είναι και οι ομάδες μετά τη διακοπή για το μουντιάλ. Το πρώτο διάστημα μετά από αυτό, θα είναι κομβικό».

«Έχω δουλέψει πολύ στην προπόνηση – Νιώθω πίστη στα πόδια μου»

Σε προσωπικό επίπεδο, βάσει στατιστικής και αριθμών, ανεβαίνεις κάθε χρονιά και ένα σκαλί. Το νιώθεις και εσύ στο παιχνίδι σου;

«Πέρυσι θεωρώ πως βοήθησα πολύ και επιθετικά την ομάδα, κάτι που μου έλειπε τα δύο πρώτα χρόνια. Φέτος έχουμε ακόμα πολύ δρόμο. Πιστεύω ότι έχω βελτιωθεί αλλά και ότι μπορώ να προσφέρω περισσότερα στο μέλλον».

Για το ρεκόρ καριέρας και τις έξι ασίστ; Που το οφείλεις; Μεγάλο νούμερο για αμυντικό, πίσω μόνο από τον Τεό Ερναντές της Μίλαν.

«Είχα μεγάλη βοήθεια από τους συμπαίκτες μου, συνεργαζόμουν πολύ καλά με τον Τραορέ στην αριστερή πτέρυγα. Η ομάδα έπαιζε πολύ επιθετικό ποδόσφαιρο και μου άρεσε αυτό. Ο κόουτς μου είχε δώσει και ελευθερία κινήσεων, ένιωθα αυτοπεποίθησή σε εμένα, στα πόδια μου. Δούλεψα πάρα πολύ ατομικά στις προπονήσεις, στο κομμάτι της σέντρας και της τελικής πάσας και αυτό βγήκε στο χορτάρι».

Είχες κάποιες συζητήσεις με άλλες ομάδες πριν την ανανέωση του συμβολαίου σου;

«Είχαμε το καλοκαίρι, ναι. Δεν ήταν οι προτάσεις όμως που θα ήθελα, οπότε προτίμησα να μείνω κάπου που με ξέρουν και τους ξέρω και μου έδωσαν τη δυνατότητα να καθιερωθώ στη Serie A. Αν υπήρχε κάποια πρόταση με καλύτερες προοπτικές για εμένα, σίγουρα θα το συζητούσαμε».

Ο πιο δύσκολος αντίπαλος που έχεις αντιμετωπίσει;

«Ο Πάολο Ντιμπάλα θα έλεγα. Φανταστικός».
Juve_Sassuolo_afp.jpg

«Τσιμπιόμουν όταν έπαιξα κόντρα στο Ρονάλντο»

Πως ένιωσες όταν έπαιξες κόντρα στον Κριστιάνο;

«Όταν έπαιξα για πρώτη φορά απέναντι στη Γιουβέντους, τσιμπιόμουν. Ήθελα να δω αν το ζούσα στα αλήθεια ή ονειρευόμουν. Νόμιζα ότι είμαι σε playstation. Ήταν πραγματικά δέος να αγωνίζεσαι απέναντί σε εκείνη Γιουβέντους. Πολύ ωραία εμπειρία».

Παρακολουθείς ελληνικό πρωτάθλημα; Βλέπεις πως εξελίσσεται;

«Όσο μπορώ και προλαβαίνω, ναι. Είδα και τα εγκαίνια της ΑΕΚ. Πολύ εντυπωσιακή γιορτή και σημαντικό γεγονός ότι έχει πλέον το δικό της γήπεδο. Μακάρι και οι υπόλοιπες ομάδες να φτιάξουν κάτι ανάλογο. Προσδίδει πολλούς πόντους στη δυναμική της ομάδας. Είναι κακό σημάδι το ότι έχουμε μόνο έναν εκπρόσωπο στην Ευρώπη αλλά θέλω να ελπίζω πως έρχονται καλύτερα χρόνια».
JuventusvUSSassuoloSerieA9_b_acRIYDlx.jpg

«Η έλλειψη εμπιστοσύνης στους Έλληνες ποδοσφαιριστές είναι το πρόβλημα, αυτοί πονάνε τη φανέλα»

Η δυναμική των συλλόγων και το μη ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, ευθύνονται πιστεύεις για τη θέση της Ελλάδας στο ranking της UEFA και το κακό πρόσωπο του Ολυμπιακού;

«Σίγουρα παίζει το ρόλο του αλλά για εμένα το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχουν, παρά ελάχιστοι, Έλληνες ποδοσφαιριστές στα κορυφαία κλαμπ. Αυτοί «πονάνε» τη φανέλα περισσότερο και λείπουν από όλους τους θεωρητικά μεγάλους. Ελπίζω τα επόμενα χρόνια να αλλάξει αυτό. Έτσι θα ανέβει γενικότερα το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Θα ήταν μία λύση η καθιέρωση ενός κανονισμού που θα υποχρέωνε τους συλλόγους στη χρησιμοποίηση ενός συγκεκριμένου αριθμού γηγενών;

«Μακάρι να γινόταν κάτι τέτοιο. Να έπαιρνε μία δραστική απόφαση η ΕΠΟ και να ήταν υποχρεωτικό να στηρίζονται οι ομάδες στους Έλληνες. Να ήταν αυτός ο κορμός τους. Θα ανέβαινε το επίπεδο του εγχώριού προϊόντος. Εγώ είμαι με τον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Θέλω να εξελίσσεται».

Θα δώσει συνέχεια ο Παναθηναικός στο εντυπωσιακό του ξεκίνημα;

«Είναι νωρίς ακόμα. Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις. Αν συνεχίσει βέβαια όπως παίζει μέχρι τώρα, ναι είναι το πρώτο φαβορί για τον τίτλο».

«Θα ήθελα να επιστρέψω μελλοντικά για έναν από τους μεγάλους»

Έχουν ακουστεί κατά καιρούς, πως έχεις συζητήσει με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό. Θα έβλεπες τον εαυτό σου σε κάποια από αυτές; Σκέφτεσαι τον επαναπατρισμό;

«Προς το παρόν, όχι δεν θα ήθελα. Στο μέλλον, ναι. Το έχω δηλώσει άλλωστε. Θα δούμε τότε όμως. Αυτή τη στιγμή πρωταρχικός μου στόχος είναι να μείνω έξω και να εξελιχθώ».
4880712_2.jpg

«Έχει βγάλει ηγέτες και προσωπικότητα η Εθνική – Σημαντικό το ότι υπάρχει μία σταθερά στις κλήσεις»

Κεφάλαιο Εθνική ομάδα. Τι θεωρείς πως έχει αλλάξει και η «γαλανόλευκη» έχει αυτό το βελτιωμένο πρόσωπο;

«Αγωνιστικά δεν θεωρώ πως έχει αλλάξει κάτι δραματικά. Η ομάδα είχε φτιάξει χαρακτήρα και με τον Φαν’τ Σκιπ. Είχαμε από τότε εξαιρετικό κλίμα στα αποδυτήρια. Απλώς η Εθνική έχει μάθει πλέον να παίρνει τα αποτελέσματα, έχει βγάλει ηγέτες και προσωπικότητα στο χορτάρι και αυτό ήταν που έλειπε. Ελπίζω το Nations League και η πορεία μας σε αυτό να ήταν απλά το έναυσμα για να τα πάμε καλά και στα προκριματικά του Euro, παρά τον απαιτητικό όμιλο που μας έτυχε».
5267689_1.jpg
Το ότι η ομάδα έχει αποκτήσει πλέον βασικό κορμό, είναι κάτι που έχει βοηθήσει;

«Σίγουρα. Υπάρχει μία βάση 25-26 παιδιών. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο να δεθεί η ομάδα, τόσο στο γήπεδο όσο και στα αποδυτήρια. Αυτό το έχουν καταλάβει όλοι».

Πως είναι ο Πογέτ προπονητικά και μη;

«Είναι πολύ θετικός άνθρωπος. Ακόμα και από τα παιδιά που δεν αγωνιζόμαστε τόσο, όπως είμαι και εγώ, έχει απαιτήσεις και περιμένει να δει ανάλογη απόδοση όπως στους συλλόγους μας. Ζητάει από τον κάθε παίκτη το 100%, το κερδίζει με τον τρόπο του».

 

«Έχουμε πολύ καλή σχέση με τον Τσιμίκα – Στο τέλος παίζει όποιος το αξίζει περισσότερο»

Αισθάνεσαι «άτυχος» που στη θέση σου υπάρχουν ο Τσιμίκας και ο Γιαννούλης;

«Άτυχος δεν θα έλεγα. Με τον Κώστα (σ.σ Τσιμίκα) έχουμε έναν υγιή ανταγωνισμό. Παίζει σε έναν πολύ σπουδαίο σύλλογο, του εύχομαι τα καλύτερα. Έχουμε πολύ καλή σχέση κάθε φορά που βρισκόμαστε για το εθνόσημο. Ο προπονητής θα επιλέξει ποιος θα παίξει. Εγώ σέβομαι τις αποφάσεις του, όντας ανά πάσα ώρα και στιγμή έτοιμος να βοηθήσω. Είμαι σύμφωνος με τις αποφάσεις του εκάστοτε κόουτς και πιστεύω ότι στο τέλος παίζει αυτός που το αξίζει περισσότερο».
5272672_1_1.jpg

«Έφτασε η στιγμή για να επιστρέψουμε σε μια μεγάλη διοργάνωση»

Ήρθε η ώρα για να επιστρέψει η «γαλανόλευκη» σε μία μεγάλη διοργάνωση;

«Πιστεύω πως ναι. Αν δεν τα καταφέρουμε ούτε τώρα, θα είναι μία μεγάλη αποτυχία και μεγάλο κρίμα για το κλίμα και τις προσδοκίες που έχουμε δημιουργήσει. Νομίζω πως ήρθε η ώρα στο Euro του 2024, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, να δώσουμε το «παρών». Είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία».

Πόσο έχει βοηθήσει το Nations League τις Εθνικές ομάδες;

«Εμάς μας βοήθησε πολύ στο να ανακτήσουμε τη χαμένη μας ψυχολογία. Να γίνουμε ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης, να δώσουμε κάποια απαιτητικά παιχνίδια και να έχουμε κάποιο κίνητρο. Είναι και το αντίκρισμα με την κατάληψη της πρώτης θέσης, αφού ακόμα και αν δεν τα καταφέρουμε από τα προκριματικά, με δύο νικηφόρα παιχνίδια στο Nations League, είμαστε στο Euro».

kiriakopoulos.gif

«Ας παίζουμε οπουδήποτε, εκτός του ΟΑΚΑ, αρκεί να έχουμε μία μόνιμη έδρα»

Η Εθνική ομάδα έχει περιπλανηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια με το θέμα του γηπέδου. Που θεωρείς ότι θα έπρεπε να είναι η έδρα της;

«Σε όποιο γήπεδο και αν έχουμε πάει, έχουμε νιώσει τη «ζεστασιά» του κόσμου, εκτός του ΟΑΚΑ. Καλύτερα να μην παίζουμε εκεί. Οπουδήποτε αλλού δεν έχουμε πρόβλημα. Και στο Βόλο που παίξαμε στο Πανθεσσαλικό ήταν πολύ ωραία. Μας βοήθησε ο κόσμος. Απλά το ζητούμενο είναι να έχουμε μία σταθερή έδρα. Να έρχεται ο κόσμος, τον έχουμε ανάγκη. Φάνηκε άλλωστε και στα τελευταία παιχνίδια, το πόσο κομβική είναι η παρουσία του».

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0