Face to Face

Ο Ντιν Καρνάζης στο BN Sports: «Τρέχω για να νιώθω ελεύθερος, μετανιώνω που δεν γνώρισα την Ελλάδα νωρίτερα στη ζωή μου»

Ο Ντιν Καρνάζης στο BN Sports: «Τρέχω για να νιώθω ελεύθερος, μετανιώνω που δεν γνώρισα την Ελλάδα νωρίτερα στη ζωή μου»
Ένας από τους κορυφαίους υπερμαραθωνοδρόμους στην ιστορία, ο Ντιν Καρνάζης, μίλησε στο BN Sports με αφορμή την συμμετοχή του στο Santorini Experience 2022, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το τριήμερο 23-25 Σεπτεμβρίου. Όντας πλέον 60, ο Ελληνοαμερικανός αθλητής δεν έχει σταματήσει να τρέχει αλλά ψάχνει συνεχώς νέες προκλήσεις καθώς μέσα από αυτό νιώθει ελεύθερος.
Συνέντευξη στον Αντώνη Κεφαλωνίτη

Έχει καταφέρει να τρέξει σε μέρη που δεν το χωράει ανθρώπινος νους. Έχει τρέξει σε όλες τις ηπείρους της Γης από δύο φορές. Έχει αγωνιστεί στο πιο παγωμένο μέρος του πλανήτη, τον Νότιο Πόλο αλλά και σε ένα από τα πιο ζεστά, διασχίζοντας 216 χλμ. στην Κοιλάδα του Θανάτου, με την θερμοκρασία να φτάνει μέχρι και τους 50 βαθμούς κελσίου! Μοναδικό επίτευγμα αποτελεί φυσικά και το ότι έτρεξε 50 μαραθώνιους, στις 50 πολιτείες της Αμερικής, μέσα σε 50 μέρες!

Ο Ντιν ή Κωνσταντίνος Καρνάζης είναι ένας από τους μεγαλύτερους υπερμαραθωνοδρόμους στην ιστορία, έχοντας αποδείξει ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Διανύοντας πλέον το 60ό έτος της ηλικίας του δεν λέει να σταματήσει να τρέχει, μιας και αυτό τον κάνει ελεύθερο. Ο σπουδαίος Ελληνοαμερικανός αθλητής μίλησε στο BN Sports με αφορμή την συμμετοχή του στο Santorini Experience 2022, το επερχόμενο Navarino Challenge αλλά και την τεράστια καριέρα του.

 az_SantoriniEx_2022_02779A.jpg

Λίγα λόγια για τη συμμετοχή σου στο Santorini Experience 2022. Πώς έζησες αυτό το ξεχωριστό γεγονός; 

«Η Σαντορίνη είναι ένα παγκόσμιο brand, όπως και ο ημιμαραθώνιος των 21 χιλιομέτρων. Ο συνδυασμός των δύο έγινε για μια υπέροχη περίσταση. Για μένα, η μελέτη της ελληνικής ιστορίας και η γνώση της ιστορίας της Δαιδαλικής Κόρης της Θήρας έκανε την εκδήλωση ακόμα πιο ουσιαστική φέτος. Όλα κύλησαν εξαιρετικά.» 

Elias.Lefas.2022.09.24_Santorini_Z394.jpg

Άλλο ένα τεράστιο γεγονός έρχεται σε λίγες μέρες. Το Navarino Challenge, στο οποίο συμμετέχεις κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθεί και φέτος. Λίγα λόγια για αυτό το πολύ σημαντικό αθλητικό γεγονός. 

«Αυτή θα είναι η 10η επέτειος του Navarino Challenge και είμαι τόσο περήφανος για αυτό που έχουμε χτίσει. Το Navarino Challenge ενθαρρύνει την ένταξη και τη συμμετοχή και έχουμε αθλητές όλων των ηλικιών και ικανοτήτων να συμμετέχουν στις δραστηριότητες. Η κοινή μας αγάπη για τον αθλητισμό μας ενώνει με έναν μοναδικό και όμορφο τρόπο και η ομάδα του Ομίλου ActiveMedia, που διοργανώνει το αθλητικό event, βελτιώνει συνεχώς τη διοργάνωση, προσθέτοντας νέες δραστηριότητες και ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό στο εντυπωσιακό Costa Navarino της Μεσσηνίας.» 

Πώς ξεκίνησε αυτή η τρέλα να διανύεις τόσο μεγάλες αποστάσεις; 

«Νομίζω ότι η επιθυμία να τρέξω μεγάλες αποστάσεις ήταν πάντα μέσα μου. Είμαι Έλληνας και είναι μέρος του DNA μου, αρχής γενομένης από τους μεγάλους ημεροδρόμους των αρχαίων χρόνων. Φαίνεται τρελό να ζεις έναν τέτοιο τρόπο ζωής σε αυτή τη σύγχρονη εποχή, αλλά δεν μπορείς να αλλάξεις αυτό που έχεις στο αίμα σου.» 

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει κάποιος για να μπορέσει να γίνει υπερμαραθωνοδρόμος; 

«Το να γίνεις υπερμαραθωνοδρόμος απαιτεί πολλά χαρακτηριστικά: υπομονή, επιμονή, σκληρότητα,  σκληρότητα, ακόμη και πείσμα, ανοχή στον πόνο, αντοχή, περιέργεια, διαίσθηση, δέσμευση, αφοσίωση και θέληση να κάνεις θυσίες. Κάθε υπερμαραθωνοδρόμος έχει κάποιο συνδυασμό αυτών των χαρακτηριστικών. Σίγουρα, χρησιμοποιείς τα πόδια σου για να τρέξεις έναν υπερμαραθώνιο, αλλά κυρίως τα καταφέρνεις με το μυαλό σου.»

 Dean-Western-States-2018-2.jpg

Τι κάνει έναν υπερμαραθώνιο τόσο ξεχωριστό; Εκτός βέβαια από τις ασύλληπτες αποστάσεις.

«Οι υπερμαραθώνιοι αψηφούν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Ξαναγράφουν τον κώδικα για το τι είναι δυνατό επιτυγχάνοντας το αδύνατο. Υπάρχει μία δύναμη σε αυτό που ξεπερνά το τρέξιμο, μιλάει στο ανθρώπινο πνεύμα.» 

Υπήρξε κάποια στιγμή στην καριέρα σου που φοβήθηκες; Φοβήθηκες ότι δεν θα τα καταφέρεις ή ότι το σώμα σου σε εγκατέλειπε; 

«Υπήρξαν πολλές. Οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι είμαι ανίκητος, αλλά έχω πολλά τρωτά σημεία και αδυναμίες όπως όλοι οι άνθρωπο άλλωστε. Έχω συνειδητοποιήσει ωστόσο μια σημαντική αλήθεια: το μόνο πράγμα που με κρατάει πίσω είμαι εγώ, ο ίδιος μου ο εαυτός.» 

Και τώρα η κλασική ερώτηση. Πώς το κάνεις αυτό; Έχεις κάνει πράγματα που ξεπερνούν κατά πολύ τη φαντασία ενός κοινού ανθρώπου. 

«Η απάντηση είναι απλή: Κάνω αυτά τα πράγματα απλά και μόνο κάνοντας αυτά τα πράγματα. Βάζεις έναν στόχο και τον πραγματοποιείς. Το κάνεις ότι και αν γίνει.» 

Γιατί ο Κωνσταντίνος συνεχίζει να τρέχει; Είναι αυτό που σου δίνει ζωή; 

«Το τρέξιμο για μένα είναι εξερεύνηση, ελευθερία.  Η προσπάθεια να λειτουργήσω σε αυτόν τον σύγχρονο κόσμο είναι αποπνικτική, ρουφάει τη ζωή από την ψυχή μου. Όταν τρέχω, απελευθερώνομαι από αυτή την τρέλα σε ένα πιο θεϊκό μέρος. Αυτό μπορεί να μην έχει νόημα για μερικούς ανθρώπους, αλλά για έναν δρομέα είναι απολύτως λογικό.» 

Όταν δεν τρέχεις, πώς περνάς τον χρόνο σου; 

«Είμαι και συγγραφέας. Έλεγα ότι απλά γράφω, τελικά τώρα νιώθω άξιος να πω ότι είμαι συγγραφέας. Μου αρέσει να γράφω για τους ίδιους λόγους που αγαπώ το τρέξιμο. Γιατί είναι δύσκολο, γιατί θέλει χρόνο και επιμονή, και γιατί είναι κάτι που δεν μπορεί ποτέ να κατακτηθεί πλήρως.» 

51213a_63f28dc9f04342a39616e1a39414e606_mv2_d_4032_3024_s_4_2.jpg

Έχεις ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, έχεις τρέξει τον κόσμο. Νιώθεις τυχερός και ευλογημένος που το έχεις πετύχει; 

«Έχω ζήσει μια καταπληκτική ζωή. Έχω ταξιδέψει πολλές φορές σε όλο τον κόσμο, έχω δει πολλά αξιόλογα μέρη και έχω γνωρίσει πολλούς απίστευτους ανθρώπους. Ποτέ δεν θα θεωρήσω δεδομένα τα πράγματα που έζησα στη ζωή μου και εκτιμώ κάθε νέα περιπέτεια όπως έκανα την ημέρα που ξεκίνησα για πρώτη φορά.» 

Υπάρχει κάτι που θα άλλαζες κατά τη διάρκεια της καριέρας σου; 

«Η μεγαλύτερη λύπη μου στη ζωή είναι ότι δεν ανακάλυψα την Ελλάδα πιο νωρίς. Είναι περίπλοκη η σχέση μου με την Ελλάδα. Ο παππούς και η γιαγιά μου με προειδοποίησαν να μην πάω στην Ελλάδα γιατί ήταν μία φτωχή χώρα. Έφυγαν σε δύσκολες στιγμές και ήρθαν στην Αμερική για ένα καλύτερο μέλλον. Ταξίδεψα σε όλο τον κόσμο, αλλά ποτέ δεν ήθελα να πάω στην Ελλάδα γιατί δεν ήθελα να δω αυτή την κάποτε αξιόλογη χώρα σε τέτοια κατάσταση παρακμής.  

Όταν τελικά ήρθα, συνειδητοποίησα τι φρικτό λάθος είχα κάνει. Η Ελλάδα είναι το πιο εντυπωσιακό, το πιο γεωγραφικά και κλιματολογικά ποικίλο, το πιο συναρπαστικό και ενδιαφέρον, το πιο συγκλονιστικό, μέρος στη γη. Περίμενα τόσα χρόνια για να το μάθω και αυτό είναι τραγικό.» 

iFit_deankarnazes_zymaras.jpg

Είναι κάποιος αγώνας που θα ήθελες να μπορούσες να γυρίσεις τον χρόνο πίσω και να ξαναζήσεις;

«Δεν θα σου πω κάποιον αγώνα μου, αλλά αυτό. Θα ήθελα να γυρίσω τον χρόνο πίσω στο 490 π.Χ. και να ακολουθήσω τα βήματα του Φειδιππίδη. Από πολλές απόψεις, το επίτευγμά του ξεπερνά κάθε σύγχρονο ρεκόρ υπερμαραθωνίου, γιατί το έκανε χωρίς αθλητικά παπούτσια, με φανταχτερά ρολόγια GPS και μόνιτορ καρδιακών παλμών και χωρίς σύγχρονα αθλητικά γεύματα και συμπληρώματα διατροφής. Πόσο θα ήθελα να μπορούσα να ταξιδέψω στο χρόνο πίσω σε εκείνη την ημέρα.» 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0