Face to Face

Ο Νίκος Γέμελος στο BN Sports: «Το μέλλον της ελληνικής κολύμβησης θα είναι λαμπρό, ο Ολυμπιακός είναι όλη μου η ζωή»

Ο Νίκος Γέμελος στο BN Sports: «Το μέλλον της ελληνικής κολύμβησης θα είναι λαμπρό, ο Ολυμπιακός είναι όλη μου η ζωή»

Ο προπονητής των μεγάλων εθνικών επιτυχιών στην κολύμβηση, Νίκος Γέμελος, μίλησε στο BN Sports με αφορμή το 6ο Santorini Experience που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 23-25 Σεπτεμβρίου ύστερα από δύο χρόνια απουσίας.

Συνέντευξη στον Αντώνη Κεφαλωνίτη


Στα 54 χρόνια έχει καταφέρει να θεωρείται κορυφαίος προπονητής στον τομέα της κολύμβησης, όντας μάλιστα ο μοναδικός Έλληνας τεχνικός που έχει καταφέρει να πάρει μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στη διοργάνωση του 2016 στο Ρίο, με τον «ασημένιο» Σπύρο Γιαννιώτη.

Ο Νίκος Γέμελος ανέλαβε να σχεδιάσει την μοναδική κολυμβητική διαδρομή για το 6ο Santorini Experience που πραγματοποιήθηκε στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων το τριήμερο 23-25 Σεπτεμβρίου. Με αφορμή την επιστροφή του σπουδαίου αθλητικού event, το BN Sports μίλησε με τον κορυφαίο Έλληνα τεχνικό, ο οποίος αναφέρθηκε στη διοργάνωση, την ελληνική κολύμβηση αλλά και την μεγάλη του αγάπη, τον Ολυμπιακό.

gemelos_.jpg

-Πως σας φάνηκε η φετινή διοργάνωση του Santorini Experience; Έλειψε πολύ πιστεύετε ύστερα από αυτά τα δύο χρόνια πανδημίας;

«Τα δύο χρόνια απουσίας που πέρασαν μας στέρησαν αρκετές δράσεις και χαρές και φυσικά τη μοναδική κολυμβητική διαδρομή του Santorini Experience. Φέτος, ήταν η καλύτερη χρονιά από κάθε άποψη. Είχαμε συμμετοχές από 22 χώρες και 4 ηπείρους, καλό καιρό που βοήθησε τους κολυμβητές και πολλές συμμετοχές από επαγγελματίες, πολύ μεγάλα παγκόσμια αστέρια αλλά και ερασιτέχνες. Οι εικόνες που ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε από τη φετινή διοργάνωση είναι πρωτόγνωρες και μαγικές και αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση για τον αθλητικό τουρισμό της Σαντορίνης, της Ελλάδας.»

8_Open_Water_Swimming_Santorini_Experience_by_Boo_Productions_1_1.jpg

Την κολυμβητική διαδρομή την σχεδιάσατε εσείς. Πήγαν όλα όπως τα περιμένατε; Είστε ευχαριστημένος από τη συμμετοχή και την οργάνωση του αγώνα;

«Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Φροντίσαμε αρχικά για την μέγιστη ασφάλεια που είναι και το ζητούμενο για εμάς. Στην ασφάλεια του αγώνα συνέβαλαν η Συνένωση Λεμβούχων Θήρας που μετέφερε τους αθλητές στο ηφαίστειο και συνετέλεσε στην ομαλή διεξαγωγή της κολύμβησης ανοικτής θαλάσσης, οι 100 εξειδικευμένοι συνοδοί μέσα στο νερό, κυρίως με την βοήθεια της Lifeguard Patrol που πέραν του προσωπικού, είχε και αρκετά ναυαγοσωστικά σκάφη, το Εθελοντικό Διασωστικό Σώμα Θήρας, το Atlantis Dive Center, ο Ναυτικός Όμιλος Σαντορίνης, και η Caldera Yachting, έχοντας όλοι μαζί πάνω από 30 σκάφη δίπλα στους αθλητές. Φροντίσαμε ώστε όλοι οι κολυμβητές να φορέσουν υποχρεωτικά σωσίβιο ασφαλείας με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των Ολυμπιονικών Rouwendaal και Carlin.»

Διοργανώσεις σαν το Santorini Experience δίνουν την προσοχή που αρμόζει στην κολύμβηση, σε ένα άθλημα που φέρνει διαρκώς επιτυχίες. Παρ’όλα αυτά πιστεύετε πρέπει να δοθεί και άλλος χώρος στο άθλημα;

«Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία διοργανώσεων όπως το Santorini Experience που φέρουν κοντά στην κολύμβηση τους ερασιτέχνες αθλητές και τους κάνουν να αγαπήσουν το άθλημα. Σίγουρα απαιτείται να δοθεί επιπλέον χώρος στο άθλημα και κάθε προσπάθεια που γίνεται είναι μόνο προς όφελος της κολύμβησης.»

Elias.Lefas.2022.09.25_Santorini_G053.jpg

Η ελληνική κολύμβηση βρίσκεται σε πολύ καλό ανταγωνιστικό επίπεδο, με παιδιά όπως ο Γκολομέεβ, ο Χρήστου, η Ντουντουνάκη να πρωταγωνιστούν συνεχώς. Πιστεύετε αυτή η άνοδος του αθλήματος στη χώρα μας θα συνεχιστεί; Να περιμένουμε ακόμα καλύτερα πράγματα στο μέλλον;

«Μόνο θετικά πρέπει να βλέπουμε το μέλλον της κολύμβησης καθώς όπως ξέρετε ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια και συστηματική δουλειά από αξιόλογους προπονητές και ομάδες στην κολύμβηση και το μέλλον σίγουρα θα είναι λαμπρό. Χρειάζεται πάντα υπομονή και φυσικά στήριξη σε όσους κάνουν την προσπάθεια τους, που τις περισσότερες φορές παραμένουν μόνοι τους για μεγάλο διάστημα μέχρι να καταφέρουν να βρουν την υποστήριξη που χρειάζονται.»

Σε ότι αφορά το κομμάτι του open water υπάρχει ταλέντο αυτή τη στιγμή; Θα έχουμε ξανά αθλητές τα επόμενα χρόνια στο επίπεδο του Σπύρου Γιαννιώτη;

«Υπάρχουν πολλοί νέοι αθλητές που δουλεύουν καθημερινά και προσπαθούν για το καλύτερο. Υπάρχει αρκετό ταλέντο στον χώρο του open water. Σίγουρα η επιτυχία του Σπύρου είναι η μεγαλύτερη που έχουμε φέρει μέχρι σήμερα ως χώρα στο open water αλλά μην ξεχνάμε και την πρόσφατη εξαιρετική 5η θέση του Άλκη Κυνηγάκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες.»

30eb6ee7-e183-4b80-8304-0530b3d9a27f-d56e9.jpeg

Υπάρχει ενδιαφέρον από τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με το υγρό στοιχείο; Έχουν βοηθήσει οι επιτυχίες των Ελλήνων πρωταθλητών στο να ασχοληθούν οι νέοι με το αντικείμενο;

«Καθημερινά βλέπουμε τους γονείς να φέρνουν τα παιδιά τους κοντά στο υγρό στοιχείο και να κάνουν τα πρώτα τους κολυμβητικά βήματα. Οι επιτυχίες σίγουρα έχουν βοηθήσει και πάντα θα βοηθούν. Η αγάπη όμως για την πισίνα και τη θάλασσα ξεκινάει από την παιδεία που αποκτούν αυτά τα παιδιά. Χρειάζεται πάνω απ’ όλα να μάθουν να κολυμπούν σωστά και με ασφάλεια και όσοι το αγαπούν πραγματικά να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Οι επιτυχίες δεν χαρίζονται, απαιτούν συνεχή προσπάθεια, καθημερινή προπόνηση και επιμονή στους στόχους που τίθενται.»

Οι συνθήκες κατά τις οποίες προετοιμάζονται οι αθλητές μας είναι οι πρέπουσες; Υπάρχει στήριξη τόσο από την Ομοσπονδία όσο και από το κράτος;

«Υπάρχουν υποδομές ώστε όλοι οι αθλητές να κάνουν τις προπονήσεις τους και να μπορέσουν να αθληθούν σε επαγγελματικό επίπεδο. Η Ομοσπονδία βρίσκεται πάντα δίπλα σε αθλητές και προπονητές ώστε να μπορεί να καταγράψει τυχόν ελλείψεις  που μπορεί να υπάρξουν και να βελτιώσει όπου χρειάζεται τις συνθήκες μέσα στις οποίες εργάζονται καθημερινά.»

Είστε στον χώρο πολλά χρόνια, θεωρείστε κορυφαίος προπονητής, με τεράστια προσφορά και με πάρα πολλές επιτυχίες. Αν μπορούσατε να διαλέξετε ένα πράγμα για το οποίο είστε πολύ περήφανος στη μέχρι τώρα πορεία σας ποιο θα ήταν αυτό;

«Είμαι σίγουρα περήφανος για την κολυμβητική «οικογένεια» που έχω δημιουργήσει γύρω μου όλα αυτά τα χρόνια. Τους αθλητές μου, την οικογένεια μου, που με στηρίζει και βρίσκεται στο πλευρό μου στις χαρές και στις λύπες και όλα τα νέα παιδιά στα οποία βλέπω τη «σπίθα» στα μάτια τους για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.»

Ο Ολυμπιακός είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην καριέρα σας ως προπονητής, τι σημαίνει για εσάς αυτός ο σύλλογος;

«Τα πάντα. Το 1972 ξεκίνησα ως κολυμβητής και το 1992 μπήκα στο κομμάτι της προπονητικής σε αυτή την ομάδα, που έχει γράψει ιστορία με 63 πανελλήνια πρωταθλήματα στη γενική βαθμολογία, 57 στους άνδρες και 53 στις γυναίκες. Ο Ολυμπιακός είναι όλη μου η ζωή.»

5649140_1.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0