Face to Face

Ο Χρήστος Παλάζης στο BN Sports: «Όραμά μου στην Ολλανδία, να «ανοίξω» ένα μονοπάτι για τους Έλληνες αθλητές στο tour»

Ο Χρήστος Παλάζης στο BN Sports: «Όραμά μου στην Ολλανδία, να «ανοίξω» ένα μονοπάτι για τους Έλληνες αθλητές στο tour»

O Χρήστος Παλάζης, έπειτα από μια πορεία 10 χρόνων ως προπονητής στην Ελλάδα, έκανε το διεθνές βήμα, συνεχίζει την προπονητική του καριέρα στην Ολλανδία την τελευταία διετία, από όπου μεταφέρει τις εντυπώσεις του από το χώρο του τένις στο εξωτερικό.

Σχετικά Άρθρα
Συνέντευξη στον Φάνη Τσοκανά

Το ελληνικό τένις δεν διαπρέπει εκτός συνόρων, μόνο στο εκάστοτε court. Πίσω από τα «φώτα», προπονητικά επιτελεία -ενός ή πολλών ατόμων- δίνουν τον δικό τους αγώνα, για τον κοινό στόχο. Από αυτόν τον ρόλο «γοητεύτηκε» ο Χρήστος Παλάζης, που ξεκίνησε από τις Σέρρες και παρά τα μόλις του 31 του έτη, μετρά περισσότερα από δέκα χρόνια προπονητικής εμπειρίας.

Κατά την τελευταία διετία δοκιμάζει την τύχη του στο εξωτερικό και συγκεκριμένα, στην Ολλανδία, από την οποία μας μιλά για τις εντυπώσεις του από τον χώρο του τένις στο εξωτερικό, το διεθνές βήμα που έκανε ο ίδιος, αλλά και αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να περάσει στο επόμενο «επίπεδο».

«Στο εξωτερικό είδα κάποια από τα όνειρα μου να γίνονται πραγματικότητα»

-Πώς βιώνεις την εμπερία σου στην Ολλανδία;
«Στην Ολλανδία είχα ένα πολύ θερμό καλωσόρισμα. Αυτά τα 2 χρόνια που βρίσκομαι εδω, με αντιμετωπίζουν με τρομερό επαγγελματισμό. Σέβομαι την κουλτούρα και την ιστορία των Ολλανδών στο χώρο του τένις, προσπαθώντας να βάλω και την δική μου “πινελιά”, φέρνοντας ιδέες από το τένις της νότιας Ευρώπης».

-Ποια τα κίνητρά σου για να κάνεις αυτό το βήμα;
«Το να έχω έχω την ευκαιρία να ταξιδεύω σε επαγγελματικά τουρνουά με ATP/WTA αθλητές ήταν πάντα η φιλοδοξία μου και ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε εδώ».


«Κάθε επόμενο στάδιο στην καριέρα σου, απαιτεί από τον εαυτό σου ενα upgrade»

-Ποιες προσωπικότητες έχεις συναντήσει εκεί και σε έχουν «σημαδέψει»;
«Η συνεργασία μου με τον διεθνούς φήμης προπονητή, Willem-Jan van Hulst, είναι πηγή συνεχούς γνώσης και βελτίωσης για μένα. Είναι ένας άνθρωπος με τεχνογνωσία και εμπειρία από το κορυφαίο επίπεδο στο tour, καθώς έχει δουλέψει με πολλούς αθλητές του Top-100. Το να με εμπιστεύεται και να μου αναθέτει ευθύνες είναι μεγάλη τιμή.

qrf
*(Ο Χρήστος Παλάζης με τον Willem-Jan van Hulst και τον Matwe Middelkoop στο Libema Open 2022)

Μία ακόμη προσωπικότητα που με εμπνέει καθημερινά ειναι ο θρύλος της ακαδημίας μας, Sjeng Schalken. No. 11 ATP ως αθλητής στο παρελθόν και πλέον συνάδελφος προπονητής. Πάντα εκεί για να μοιραστεί τις γνώσεις που έχει αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια».

2_159.jpg

-Υπάρχει κάποιο ταξίδι που σου έχει μείνει χαραγμένο;
«Το πρώτο μου ταξίδι σε ATP Challenger τουρνουά συνέβη τον περασμένο Αύγουστο με τον αθλητή μας, Bart Stevens (career high 110 doubles), στην Βόρεια Ιταλία.

Το σημαντικότερο για τους αθλητές που ταξιδεύουν 35 εβδομάδες τον χρόνο είναι να μην νιώθουν ότι είναι “άλλη μια μέρα στην δουλειά”. Ακολουθώντας τις ρουτίνες τους και το αυστηρό lifestyle ενός επαγγελματία τεννίστα αλλά ταυτόχρονα διατηρώντας την σπίθα και την διασκέδαση στις καθημερινές στιγμές των ταξιδιών.

Είναι μια λεπτή γραμμή και μια ισορροπία που χρειάζεται να χτίσει ο προπονητής με τον αθλητή μέσα από ειλικρινή επικοινωνία. Με τον Bart στοχεύουμε στην συμμετοχή του στα 4 Grand Slams της χρονιάς».


«Το ελληνικό τένις μπορεί αν...»

-Τι χρειάζεται η Ελλάδα ως χώρα, για να κάνει το επόμενο «βήμα» στο άθλημα;
«Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά ταλέντα στις juniors κατηγορίες. Θα ήταν πολύ ωφέλιμο αν η ομοσπονδία δημιουργούσε ένα σύγχρονο κέντρο (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) στο οποίο θα μπορούν να προπονούνται οι καλύτεροι αθλητές κάθε κατηγορίας, καθώς και να στηριχτούν παιδιά από τις επαρχιακές πόλεις που κάνουν αξιέπαινες ατομικές προσπάθειες.

Σε όλη αυτή την πορεία, έχω γνωρίσει πολλούς αξιόλογους Έλληνες προπονητές. Αυτό που χρειάζεται είναι συνεργασία και σύστημα, ώστε να δημιουργήσουμε ως χώρα αυτό που ονομάζουμε "σχολή τένις", με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στο χτίσιμο και την ανάπτυξη των αθλητών μας.

Επίσης, είναι σημαντικό οι αθλητές με υψηλούς στόχους να λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από την ομοσπονδία ή από χορηγούς, ώστε να μπορέσουν να ταξιδέψουν, να πάρουν ευκαιρίες, καθώς και την απαραίτητη εμπειρία».

-Η μεγαλύτερη αλλαγή που είδες πηγαίνοντας στην Ολλανδία;
«Αυτό που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση όταν ξεκίνησα να δουλεύω στο Eindhoven, είναι ότι οι 2 μεγαλύτερες ακαδημίες της πόλης ένωσαν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας έναν δυνατό οργανισμό. Van Hulst Academy και Amjoy Academy έχουν δημιουργήσει ένα international περιβάλλον με υψηλά standards. Πραγματικά ανοιχτόμυαλη νοοτροπία».

FB_IMG_1663627329309.jpg
(Amjoy Academy στο Πανολλανδικό Πρωτάθλημα Juniors)

«Το ταξίδι με την Βαλεντίνη και η δίψα για το κορυφαίο επίπεδο»

-Πώς ήταν το διάστημα συνεργασίας σου με τη Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου;
«Με την Βαλεντίνη ταξιδέψαμε τον περασμένο Φεβρουάριο σε W25 ITF τουρνουά, στο Αμβούργο της Γερμανίας. Δουλεύοντας μαζί της, ένιωσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ότι είναι ικανή για μεγάλες στιγμές στο μέλλον. Αν θα έπρεπε να αναφέρω ένα μόνο στοιχείο του χαρακτήρα της, αυτό θα ήταν η ταπεινότητά της».

Δουλεύοντας με αθλητές αυτού του επιπέδου, επιβεβαίωσα ότι δεν υπάρχουν μυστικά για την επιτυχία. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο. Πρέπει να δουλεύεις σκληρά και έξυπνα, με μεγάλη πίστη, κίνητρα, στόχους και πνευματικές αντοχές».

παλαζης3.jpg
(Ο Χρήστος Παλάζης με τις ελληνίδες πρωταθλήτριες Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου και Δέσποινα Παπαμιχαήλ)

«Στα χνάρια που χάραξαν Στέφανος και Μαρία…»

-Θεωρείς πως η παρουσία Τσιτσιπά και Σάκκαρη ωθεί τα υπόλοιπα παιδιά που παίζουν τένις στην Ελλάδα, να πιστέψουν στο όνειρο τους;
«Είναι αλήθεια ότι βλέπουμε το ενδιαφέρον προς το άθλημά μας να ανθίζει στη χώρα μας. Ολοένα και περισσότερος κόσμος ασχολείται με το άθλημα. Αυτό σημαίνει ότι έστω και στατιστικά, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αναδείξουμε περισσότερους αθλητές ανάλογης κλάσης.

Αυτό που παρατηρώ στο εξωτερικό είναι ότι τα μικρά παιδιά πιστεύουν ότι “μπορεί να συμβεί”, καθώς βρίσκονται σε ένα περιβάλλον όπου κι άλλοι αθλητές έχουν πραγματοποιήσει κάτι ανάλογο στο παρελθόν. Πιστεύω ότι αυτή η πίστη είναι απαραίτητη και έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες από την στιγμή που η Σάκκαρη και ο Τσιτσιπάς πρωταγωνιστούν».


«Το όραμα να δημιουργήσω ένα μονοπάτι για τους Έλληνες αθλητές στο εξωτερικό»

-Αρκετά παιδιά από την Ελλάδα έχουν επισκεφθεί την ακαδημία σας. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;
«Από την πρώτη στιγμή, έλαβα πολλά μηνύματα από γονείς που ήθελαν να δώσουν στα παιδιά τους μια γεύση από τις συνθήκες προπόνησης στην Ολλανδία. Μας έχουν επισκεφτεί συνολικά 13 αθλητές από την Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα με γεμίζει πνευματικά, καθώς νιώθω ότι αυτό το ταξίδι αφήνει ένα θετικο αποτύπωμαστην τεννιστικη διαδρομή αυτών των παιδιών».

Screenshot_20220919_235106_1.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0