Face to Face

Ο Γιώργος Αλεξόπουλος στο BN Sports: «Η πιο συγκροτημένη ομάδα ο Παναθηναϊκός - Ο Αλμέιδα έχει δυναμώσει πνευματικά την ΑΕΚ» (video)

Ο Γιώργος Αλεξόπουλος στο BN Sports: «Η πιο συγκροτημένη ομάδα ο Παναθηναϊκός - Ο Αλμέιδα έχει δυναμώσει πνευματικά την ΑΕΚ» (video)

Λίγες ώρες απομένουν για το πρώτο αθηναϊκό ντέρμπι της σεζόν (11/9, 21:30) και το BN Sports επικοινώνησε με τον Γιώργο Αλεξόπουλο, ο οποίος γνωρίζει εκ των έσω τη σημασία ενός τέτοιου αγώνα. Ο παλαίμαχος κεντρικός αμυντικός, με παρουσία και στους δύο αποψινούς «μονομάχους» θυμήθηκε ανάλογες βραδιές ως ποδοσφαιριστής ενώ έδωσε και τη δική του οπτική στο… σήμερα.

Η μεγάλη ώρα για το πρώτο ντέρμπι του λεκανοπεδίου έφτασε. Παναθηναϊκός και ΑΕΚ αναμετρώνται για την 4η αγωνιστική της Super league και μέχρι το ρολόι να δείξει 21:30 στο Γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, το ΒΝ Sports σας βάζει στο κλίμα του αγώνα, μέσω ενός εκ των πάλαι ποτέ πρωταγωνιστών σε τέτοιου είδους ματς.

Ο Γιώργος Αλεξόπουλος έχει βιώματα με τις φανέλες και των δύο ομάδων, περνώντας από μια πενταετία στην κάθε μία. Ο παλαίμαχος άσος, ο οποίος είχε φτάσει μια «ανάσα» απ’ τα «σαλόνια» της Premier League την περίοδο που φόρεσε τα «κιτρινόμαυρα» (καλοκαίρι 2005) και την Πόρτσμουθ, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να παρουσιάσει τέτοια είδους παιχνίδια. Από τις δικές του μνήμες εντός γηπέδου σε ματς Παναθηναϊκού εναντίον ΑΕΚ, μέχρι την πιο αποστασιοποιημένη ματιά του 2022 και το πρώτο ντέρμπι Γιοβάνοβιτς εναντίον Αλμέιδα.

Συνέντευξη στον Μάνο Φυρογένη

Η Αθήνα «μύρισε» ντέρμπι. Μεγάλη η προσμονή μέχρι να έρθει η μέρα του αγώνα, κυρίως για τους φίλους των δυο ομάδων που αγωνίζονται σε αυτό. Αλήθεια όμως, πως ζει η πρωτεύουσα ένα τέτοιο ντέρμπι, ήταν η πρώτη ερώτηση προς το Γιώργο Αλεξόπουλο. «Είναι ξεχωριστά αυτά τα παιχνίδια. Η αναμονή τους έχει ιδιαίτερη αίγλη και για τους παίκτες αλλά και για τον κόσμο. Η καυτή ατμόσφαιρα, το γεμάτο γήπεδο σε κάνουν να θες να μπεις μέσα και να παίξεις σαν τρελός. Περιμέναμε πως και πως να έρθει η ώρα για έναν τέτοιο αγώνα», ανέφερε αρχικώς με μία μικρή δόση νοσταλγίας αναβιώνοντας έστω και για λίγο, νοητά, τον παλμό ενός αθηναϊκού ντέρμπι.

737349.jpg

«Παραδοσιακά θυμάμαι πως γίνονταν καλά παιχνίδια Παναθηναϊκού – ΑΕΚ.. Ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά. Δύο ομάδες που τους άρεσε να παίζουν όμορφο, επιθετικό ποδόσφαιρο και ανέκαθεν η συνάντησή τους έχει να επιδείξει πολύ ενδιαφέροντα ματς» πρόσθεσε ο παλαίμαχος άσος.

Ο 45χρονος πλέον τεχνικός, έχει ανδρωθεί στην Παιανία κάνοντας τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα με το «τριφύλλι στο στήθος» ενώ λίγα χρόνια αργότερα και αφού μεσολάβησαν Ηρακλής και Αιγάλεω, συνέχισε την καριέρα του στην ΑΕΚ. Συνεπώς έχει ζήσει «από μέσα» και τους δυο οργανισμούς, στους οποίους θεωρεί πως δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές.
320591.jpg

«Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ στο κομμάτι της φιλοσοφίας»

«Ζητήματα δομής και οργάνωσης αλλάζουν από λίγο έως πολύ με την εκάστοτε διοίκηση. Πρόκειται για δύο μεγάλες και ιστορικές ομάδες της πρωτεύουσας, με ένθερμο κόσμο που έχει απαιτήσεις από το αγωνιστικό τμήμα. Είναι δύο σύλλογοι που ο λαός τους ζητάει και καλό ποδόσφαιρο, πέρα από το αποτέλεσμα. Οι φίλαθλοι αγαπάνε και υποστηρίζουν την ομάδα πάντοτε, τόσο στα εύκολα όσο και στα δύσκολα, πράγμα που είδαμε τα τελευταία χρόνια», ενώ ακόμα πρόσθεσε ότι: «Έχουν κοινά ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ. Γι’ αυτό έχουμε δει και αρκετούς ποδοσφαιριστές να παίρνουν μεταγραφή από τον έναν σύλλογο, στον άλλο και τούμπαλιν. Δεν μπορώ να πω πως έχουν μεγάλες διαφορές ούτε ως προς την ποδοσφαιρική κουλτούρα και τη φιλοσοφία».

Ως προς τις δικές του αναμνήσεις από τέτοιους αγώνες, αναφέρθηκε στην ένταση που υπήρχε συνήθως, ανακαλώντας δυο ντέρμπι. «Θυμάμαι τη σεζόν 1996-97 μετά τον αγώνα με τον Ολυμπιακό και το πέναλτι εκείνο του Παπουτσέλλη, είχαμε παίξει κόντρα στην ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο. Το ματς είχε πολύ ένταση από την αρχή, με τον κόσμο να έχει καθοριστική παρουσία. Ή τον Νοέμβριο του 1994 στην «καυτή» Φιλαδέλφεια, με το γκολ του Καλλιτζάκη στο φινάλε. Πολλά ενδιαφέροντα παιχνίδια». 


Όταν ρωτήθηκε για τα συναισθήματα βιώνοντας τέτοιες στιγμές σε ντέρμπι Παναθηναϊκού-ΑΕΚ, ο πρώην βοηθός προπονητή του Αιγάλεω, τόνισε πως: «Είναι πολύ ελκυστικά παιχνίδια για τον ποδοσφαιριστή. Είναι πολύ ιδιαίτερα ματς. Η ατμόσφαιρα είναι ξεχωριστή, ο κόσμος δίνει παλμό. Καταλαβαίνει ο αθλητής ότι μία νίκη σε ντέρμπι δίνει μεγαλύτερη χαρά σε όλο τον οργανισμό, αν και ισοδυναμεί με τρεις πόντους, όσους σε οποιαδήποτε άλλη νίκη. Βαθμολογικά δεν αλλάζει κάτι, είναι θέμα βαρύτητας. Είναι παιχνίδια που μένουν σε όλους».

«Ο Παναθηναϊκός είναι η πιο συγκροτημένη ομάδα του πρωταθλήματος»

Ιδιαίτερα διαβασμένος και ανυπόμονος φάνηκε και για το Κυριακάτικο παιχνίδι (11/9, 21:30) παρόλο που εδώ και πάνω από μία δεκαετία, έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ποια είναι η άποψή του όμως για το σημερινό παιχνίδι; Τι περιμένει να δει; «Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Από τη μία είναι ο Παναθηναϊκός, που έχει διατηρήσει τον ίδιο προπονητή. Μία ομάδα που δείχνει να εξελίσσεται και να προοδεύει. Γίνεται καλύτερος σε κάθε ματς και αυτό είναι εμφανές. Είναι η πιο συγκροτημένη και στιβαρή ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος αυτή τη στιγμή. Και στη δομή του παιχνιδιού. Όλες οι άλλες ομάδες ακόμα ψάχνονται, περιμένουν να προσαρμοστούν οι μεταγραφές τους, βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο».
5538268_easy-resize.com_.jpg

«Ο Αλμέιδα φτιάχνει μια ομάδα πολύ δυνατή πνευματικά και ψυχικά»

Όσον αφορά την ΑΕΚ και τη δυναμική της, ο Γιώργος Αλεξόπουλος είπε ότι: «Έχει καινούργιο προπονητή με έντονη προσωπικότητα, αρκετές νέες μεταγραφές. Υπάρχει ατομική ικανότητα και ποιότητα. Ψάχνεται ακόμα με πρόσωπα και σχηματισμούς αλλά θεωρώ πως θα εμφανιστεί έτοιμη στο ντέρμπι. Στο κομμάτι της συσπείρωσης δείχνει πολύ ισχυρός ο Αλμέιδα και «χτίζει» μία ομάδα πνευματικά και ψυχικά πολύ δυνατή. Θα έχει ενδιαφέρον πως θα παρουσιαστεί η ΑΕΚ στο πρώτο μεγάλο παιχνίδι του τεχνικού της στην Ελλάδα».

Μεταξύ άλλων εξέφρασε και την πεποίθησή του ότι στο χορτάρι του «Απόστολος Νικολαΐδης» θα εμφανιστούν δύο ομάδες που θα θελήσουν να παίξουν ποδόσφαιρο και όχι να σταθούν στη σκοπιμότητα. «Πιστεύω ότι θα γίνει καλό παιχνίδι. Είναι σημαντικό και για τους δύο, όχι τόσο βαθμολογικά μιας και είναι νωρίς ακόμα αλλά στον τομέα της ψυχολογίας».

«Οι παίκτες που θα μπουν αλλαγή και το πρώτο διάστημα θα παίξουν κομβικό ρόλο»

Ερωτώμενος για τα στοιχεία εκείνα που πιστεύει ότι θα παίξουν το ρόλο τους στην «οικονομία» του αγώνα, στάθηκε στη βαρύτητα του πρώτου δεκάλεπτου καθώς και στο «κομμάτι» των αναπληρωματικών και στο τι πνοή μπορούν να δώσουν. «Στα ντέρμπι παίζει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο η προσωπικότητα. Συνεπώς θεωρώ ότι κομβικό σημείο θα είναι οι αλλαγές καθώς και το χρονικό διάστημα που θα επιλέξουν να επέμβουν στην εντεκάδα οι δύο προπονητές. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει τόσο βάθος στο ρόστερ του, συγκριτικά με την ΑΕΚ που έχει την πολυτέλεια να φέρνει από τον πάγκο παίκτες σαν τον Άμραμπατ, τον Μάνταλο, τον Γκαρσία, όπως έγινε με τα Γιάννινα».

Το πάθος, η θέληση και η έμφαση στις λεπτομέρειες είναι «σημεία-κλειδιά» ενός τέτοιου αγωνα; Ήταν η ερώτηση οδεύοντας προς το κλείσιμο της συζήτησής μας. «Φυσικά και έχουν τη σημασία τους όμως στέκομαι στην εκκίνηση του αγώνα και στο τελευταίο, χρονικά, τμήμα του. Πως μπαίνει δηλαδή μία ομάδα στον αγωνιστικό χώρο και βάζει τους όρους της ή μετά το 65’-70’. Γι’ αυτό τονίζω ότι είναι ακόμα πιο σημαντικό οι παίκτες που θα τελειώσουν παρά θα αρχίσουν ένα ντέρμπι. Και σε αυτό νομίζω πως υπερτερεί η ΑΕΚ. Δεν είναι και μικρό πράγμα εκεί που «σφίγγουν» οι άμυνες να έχεις παίκτες σαν τον Ελίασον ή τον Αμραμπατ να φύγουν στην κόντρα».

«Μπορούν και οι δύο να διεκδικήσουν τον τίτλο»

Κλείνοντας, ρωτήθηκε για τις πιθανότητες που δίνει στις πρώην ομάδες του να φτάσουν ως το τέλος της διαδρομής και να κατακτήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή. «Ναι, γιατί όχι; Έχουν και οι δύο τις ικανότητες και τις δυνατότητες. Έχουν κάνει και κάποιες καλές μεταγραφές. Ο Παναθηναϊκός δυναμώνει, ειδικά αν καλύψει τα κενά του. Η ΑΕΚ έχει τεράστια δυναμική και λόγω γηπέδου αλλά και ατομικής ποιότητας. Πιστεύω έχουν όλα τα φόντα να διεκδικήσουν επί ίσος όροις τον τίτλο».

www.bnsports.gr 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0