Face to Face

O Φώτης Τακιανός στο BN Sports: «Βιαίως μας στερείται η δυνατότητα να συνεχίσουμε κάτι τόσο ωραίο»

O Φώτης Τακιανός στο BN Sports: «Βιαίως μας στερείται η δυνατότητα να συνεχίσουμε κάτι τόσο ωραίο»
Λίγες μέρες μετά την ανάδειξη του ως ο κορυφαίος προπονητής της Basket League, ο Φώτης Τακιανός ανοίγει την καρδιά του στο BN Sports για την ιστορική σεζόν που διένυσε με την ΚΑΕ Λάρισα.
Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη στον Αντώνη Νιανιά

Τα αγαθά «κόποις κτώνται» και ο Φώτης Τακιανός το γνωρίζει πολύ καλά. Από το ξεκίνημα της προπονητικής του καριέρας ως βοηθός στον Ηρακλή, μέχρι την μεγάλη απόφαση της μετακόμισης του στο Κόσοβο. Η περασμένη σεζόν τον βρήκε στην Λάρισα, εκεί όπου κλήθηκε να εξασφαλίσει μία παραμονή η οποία έμοιαζε «γολγοθάς». 

Όχι μόνο τα κατάφερε αλλά έγραψε ιστορία. Με έναν ονειρικό δεύτερο γύρο εξασφάλισε την είσοδο της ομάδας στα play offs, όπου «σκούπισε» τον Κολοσσό και αποκόμισε δύο ιστορικές νίκες απέναντι στον Παναθηναϊκό

Με το πέρας των αγωνιστικών υποχρεώσεων και τερματίζοντας στην ιστορική για την πόλη τέταρτη θέση, κάνει τον δικό του απολογισμό για τα όσα βίωσε με του παίκτες του. Συγκινημένος δε, μιλάει για την δυσχερή κατάσταση της ομάδας αναφορικά με την παραμονή της στο πρωτάθλημα.
εο1.jpg

Πριν φτάσουμε στη φετινή σεζόν, προηγήθηκαν Κόσοβο, Κατάρ και Κύπρος. Ποιος παράγοντας σας ώθησε να εργαστείτε σε ξένες για τα ελληνικά δεδομένα αγορές;

«Η διαδικασία του επαγγέλματος του προπονητή είναι παγκόσμια. Δε πρέπει να υπάρχουν όρια. Σε πρώτη φάση ήθελα να δουλέψω σε ομάδα του εξωτερικού, ήταν ένας εκ των στόχων μου και το είχα στο πρόγραμμα μου. 

Ήρθε μία πρόταση από το Κόσοβο και η πληροφόρηση που είχα για την λίγκα ήταν πολύ ενθαρρυντική. Ένα πρωτάθλημα υπό ανάπτυξη και ένας σύλλογος που μου έδινε στόχους. Βάση αυτής της λογικής αποφάσισα να πάω, σε ένα πρότζεκτ που μου έδινε κίνητρα και κάτι να κυνηγήσω»

Ακολούθησε η Λάρισα με σκοπό να σώσετε το καράβι. Πως ήρθε η πρόταση από την διοίκηση Ριζούλη, υπήρξε κάποιος συνδετικός κρίκος;

«Όχι, πρόκειται καθαρά για θέμα timing. Το γεγονός ότι εγώ είχα γυρίσει στην Ελλάδα και ότι η Λάρισα βρισκόταν χωρίς προπονητή. Φαντάζομαι ότι οι άνθρωποι της γνώριζαν την δουλειά μου και εγώ γνώριζα την ομάδα. Μπορεί να μη έχει μακρά ιστορία στην Α1 αλλά ήταν χρόνια μέσα σε αυτή την διαδικασία. Ήταν όλα ζήτημα σωστού timing».

O Mούντι μου είπε ότι πρωταγωνιστής ήσασταν πρώτα εσείς και μετά οι παίκτες. Τι πραγματικά φέρατε στην ομάδα ώστε να γυρίσει ο διακόπτης;

«Όταν έφτασα στην πόλη η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη, βρισκόμασταν στην τελευταία θέση με μία νίκη και έξι ήττες. Το βασικό που έπρεπε να ανατρέψω ήταν η ψυχολογία των παικτών. Τα παιδιά βρισκόταν σε άσχημη ψυχική κατάσταση και υπήρχε κλίμα αμφισβήτησης για το αν μπορούμε να  παλέψουμε για την παραμονή.

Υπήρχε απογοήτευση από τα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα τα οποία έπρεπε να ανατραπούν στον δεύτερο γύρο, είχαμε να γυρίσουμε εις βάρος μας μεγάλες διαφορές, τις οποίες έπρεπε να καλύψουμε. Υπήρχαν επίσης αγωνιστικά κενά, οι παίκτες το αντιλαμβανόταν και δεν πίστευαν ότι έτσι μπορεί να γυρίσει η κατάσταση.

Έπρεπε να βρούμε άμεσες λύσεις και φυσικά χρειαζόταν να δείξουμε ότι ενισχύουμε την ομάδα, να κάνουμε κινήσεις ώστε να παλέψουμε πραγματικά για ότι μας αναλογεί. Μιλάω για αντικατάσταση και προσθήκη παικτών. Υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα του πρωταθλήματος και καλύψαμε ιδανικά τα κενά, με αθλητές ικανούς όχι μόνο για την ομάδα, αλλά και συγκριτικά με τον υπόλοιπο ανταγωνισμό».
3_107.jpg

Στον απόηχο του πρωταθλήματος. Play offs, δύο νίκες απέναντι στον Παναθηναϊκό και η ιστορική τέταρτη θέση. Πως σας αντιμετώπισε η τοπική κοινωνία σε όλο αυτό το διάστημα;

«Θα σε πάω πριν τα play offs. Η μεγάλη επιτυχία της ομάδας είναι ότι είχε σταθερή εξέλιξη, τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι όσο και απέναντι σε όλες τις παράπλευρες συνιστώσες. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο διαγράψαμε πορεία πρωταθλητισμού, κερδίζοντας συνεχώς εκτός έδρας ομάδες με καλύτερη βαθμολογική συγκομιδή από εμάς.

Συνεχίζουμε με σκούπα απέναντι στον Κολοσσό, πλέον χρησιμοποιούμε το μέταλλο του πρωταθλητή που έχουμε χτίσει. Είχαμε τεράστια πίστη σε όσα καταφέραμε μέχρι εκείνο το σημείο και παίζαμε ελκυστικό μπάσκετ, αυτά βοήθησαν με τον Παναθηναϊκό. Τον νικήσαμε δύο φορές, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο, γενικά στην ιστορία της Basket League. Με νίκες καθαρές, επιβληθήκαμε του Παναθηναϊκού, δεν ήταν τυχαία αποτελέσματα.

Ξεκινήσαμε να αγωνιζόμαστε μπροστά σε 100 άτομα και καταφέραμε να φέρουμε 4.500 κόσμο στο γήπεδο. Οικογένειες και μικρά παιδιά, τα οποία μετά τους αγώνες συζητούσαν με τους παίκτες και τους προπονητές. Ήταν κάτι πρωτοφανές και συγκινητικό. Στην πόλη της Λάρισας ξύπνησε κάτι που ήταν σε λήθαργο. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη επιτυχίας μας πέραν του αγωνιστικού...»

Ώσπου ο coach Τακιανός αναδεικνύεται προπονητής της σεζόν, πάνω από σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Πως αισθανθήκατε, ήταν μία δικαίωση των κόπων σας;

«Μπορώ να πω ότι ήταν χαρά και ικανοποίηση μαζί. Μεγάλη τιμή διότι με ψήφισαν άνθρωποι του μπάσκετ και αυτό είναι ιδιαίτερα τιμητικό για μένα. Ο χώρος μου με ανέδειξε καλύτερο προπονητή, με υποψήφιους συναδέλφους πολύ υψηλού επιπέδου, ιδιαίτερα ικανούς. 

Το επάγγελμα του προπονητή είναι από την φύση του μοναχικό, πολύ δύσκολο, όχι τόσο για αυτά που καλείσαι να κάνεις εντός του παρκέ, αλλά για καταστάσεις που πρέπει να διαχειριστείς έξω από αυτό. Δεν μπορούν να το κάνουν πολλοί αυτό το επάγγελμα. Σίγουρα είναι δικαίωση, πρώτα απ' όλα της φετινής πορείας, αλλά και της συνεχής προσπάθειας που κάνω τόσα χρόνια στον χώρο. 

Η βράβευση προς το πρόσωπο μου αντικατοπτρίζει την προσπάθεια των παικτών μου, οι οποίοι εργάστηκαν σε υψηλό επίπεδο κάτι που εν τέλει φάνηκε εκ του αποτελέσματος».
οκ_4.jpg

Tον coach Σπανούλη πως τον βλέπετε;

«H φυσική εξέλιξη μιας πάρα πολύ σπουδαίας προσωπικότητας. Έχει μεγάλη αγάπη για το άθλημα και ήταν λογικό να ακολουθήσει τον δρόμο της προπονητικής. Για έναν αθλητή που κουβαλάει την καριέρα του Σπανούλη, η απόφαση εμπεριέχει μικρότερους κινδύνους... ωστόσο πρόκειται για μία νέα αρχή.

Το παικτικό κομμάτι με τον προπονητικό διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε το καινούριο αυτό πρότζεκτ στο γήπεδο».

Η κατάσταση στην Λάρισα είναι οριακή. Θέλω για κλείσιμο το σχόλιο σας, αλλά και τα συναισθήματα για την μη εξασφάλιση άδειας μετά από την περασμένη εξαιρετική σεζόν.

«Πριν την λήξη ακόμα του πρωταθλήματος ο μεγαλομέτοχος (σ.σ. κ. Ριζούλης) δήλωσε ότι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα και ότι μόνος δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στο να συμμετέχει η ομάδα και του χρόνου στην Basket League. Το βιώσαμε και το αντιληφθήκαμε εκ των έσω όταν έγιναν οι συνεντεύξεις τύπου.

Μέσα από την όλη κατάσταση δημιουργήθηκε αναστάτωση και αυτή την στιγμή δημιουργείται ένα αίσθημα στεναχώριας. Μιλώντας επί του προσωπικού νιώθω ότι βιαίως μας στερείται η ευκαιρία να συνεχίσουμε κάτι το οποίο είναι τόσο ωραίο και χτίστηκε με προσπάθεια.

Εμείς αναφορικά με το αγωνιστικό κομμάτι καταθέσαμε το 100%, βάλαμε και την ψυχή μας μέσα στο γήπεδο για να καταφέρει η Λάρισα να φτάσει στην τέταρτη θέση, την υψηλότερη στην ιστορία της. Να αγωνιστούμε με τον τρόπο που αγωνιστήκαμε απέναντι στον Παναθηναϊκό και να γεμίσουμε το γήπεδο.

Πλέον το αγωνιστικό τμήμα παραδίδει στην διοίκηση ένα προϊόν που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο. Από εκεί και πέρα είναι ευθύνη της διοίκησης, της οποία σεβόμαστε απολύτως τις αποφάσεις. Κανείς δε μπορεί να ξέρει τις δυσκολίες και τα εμπόδια που μπορούν να υπάρχουν. Πλέον όμως η ομάδα είναι στα χέρια της διοίκησης η οποία είναι μοναδική υπεύθυνη για το μέλλον της Λάρισας, βάση πάντα των δυνατοτήτων που υπάρχουν. 

Εμείς παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία, δυστυχώς και η πληροφόρηση που έχω είναι ότι δεν θα είναι εύκολη η συμμετοχή. Είμαι στεναχωρημένος και απογοητευμένος, αδικούμαστε γιατί μας στερείται η ευκαιρία να συμμετάσχουμε στο Champions League, που κερδίσαμε μέσα στο παρκέ, αλλά και η δυνατότητα να εξελίξουμε όσα με προσπάθεια χτίσαμε πέρσι».
λαρισα4.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0