Face to Face

Ο Αντώνης Λεμονάκης της Φούλαμ στο BN Sports: «Δεν περιγράφεται το συναίσθημα της ανόδου – Έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του Σίλβα ο Ολυμπιακός»

Ο Αντώνης Λεμονάκης της Φούλαμ στο BN Sports: «Δεν περιγράφεται το συναίσθημα της ανόδου – Έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του Σίλβα ο Ολυμπιακός»

Αποτελεί εδώ και χρόνια το δεξί χέρι του Μάρκο Σίλβα, αποτελώντας έναν από τους αφανής «ήρωες» στην επιστροφή της Φούλαμ στα μεγάλα σαλόνια. Ο Αντώνης Λεμονάκης εξιστόρησε αποκλειστικά στο BN Sports όλη την ιστορία της ζωής του μέχρι να φτάσει στη Premier League.

Συνέντευξη στον Νότη Χάλαρη

Αν κάποιος δώσει βάση σε όσα έχει πετύχει στην καριέρα του, σίγουρα θα νομίζει πως μιλάμε για ταινία ενός μεγάλου προπονητή. Ωστόσο, πρόκειται για έναν από τους πιο… πιστούς συνεργάτες του Μάρκο Σίλβα και έναν άνθρωπο που έχει δουλέψει δίπλα σε μεγάλα ονόματα όπως ο Μίτσελ, ο Μπέντο κλπ.

Ο Αντώνης Λεμονάκης είναι από τους πρωταγωνιστές που υπάρχουν πίσω από τις… κάμερες και βοήθησε με τον τρόπο του, στα μέγιστα για να βρεθεί η Φούλαμ πίσω στη Premier League. Εκεί όπου έχει βρεθεί με τις Έβερτον, Γουότφορντ και Χαλ, πάντα στο πλάι του Πορτογάλου προπονητή που γνώρισε στον Ολυμπιακό.

Ο ίδιος, ανοίχτηκε αποκλειστικά στο BN Sports και αναφέρθηκε στην άνοδο του αγγλικού συλλόγου, στο πέρασμά του από τον Ολυμπιακό αλλά και στους προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκε. Ο καταλυτικός ρόλος του Παύλου Δερμιτζάκη, ο Φάμπιο Καρβάλιο και το αγγλικό ποδόσφαιρο.

  • Πες μου αρχικά πως νιώθεις για την άνοδο και πόσο δύσκολο είναι για μία ομάδα να βρεθεί στη Premier League;

«Η Championship ίσως είναι ένα από τα πιο δύσκολα πρωταθλήματα στον κόσμο. 24 ομάδες, που χρειάζονται 46 παιχνίδια και τα play off για να δείξουν πως όλα έχουν σημασία και κανένα δεν είναι εύκολο. Η χαρά του να κερδίσεις την απευθείας άνοδο ως πρωταθλητής δεν περιγράφεται με λόγια, είναι απερίγραπτη»

  • Πως έζησες όλο αυτό το ταξίδι; Τι θυμάσαι πιο έντονα από τη σεζόν;

«Πολύ έντονο το ταξίδι θα έλεγα. Δεν υπήρχε χρόνος χαλάρωσης λόγο των συχνών παιχνιδιών. Είναι πολλά αυτά που θυμάμαι έντονα. Θα έλεγα όμως, ο αγώνας απέναντι στη Λούτον με το ευρύ 7-0, όπου κατακτήσαμε και μαθηματικά το πρωτάθλημα και τον Μίτροβιτς να σημειώνει το 43ο του γκολ της σεζόν. Ήταν ρεκόρ κατηγορίας και σίγουρα ήταν κάτι που όλος ο σύλλογος έζησε έντονα»

  • Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της Championship σαν κατηγορία;

«Όπως είπα και πριν, η Championship είναι ίσως το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στον κόσμο. Δύο παιχνίδια την εβδομάδα και κανένα από αυτά δεν είναι εύκολο. Το πρωτάθλημα απαρτίζεται από ομάδες που αγωνίζονταν στην Premier League. Για το λόγο αυτό λοιπόν, είναι πολύ δύσκολο να νικήσεις τον οποιοδήποτε σύλλογο, γιατί όλες αυτές οι ομάδες θέλουν να διατηρήσουν το κύρος τους αφενός, αγωνίζονται όμως και για να επιστρέψουν στο κορυφαίο πρωτάθλημα, αυτό της Premier League»

  • Έχεις αναλύσει αρκετές ομάδες φέτος. Πες μου ποια σου έκανε περισσότερη εντύπωση και λίγα λόγια για τη Νότινγκαμ;

«Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια ομάδα συγκεκριμένα, καθώς όλες οι ομάδες είχαν το δικό τους στυλ παιχνιδιού. Υπήρχαν ομάδες που τους άρεσε η κατοχή της μπάλας, ομάδες που έπαιζαν εξαιρετικά παιχνίδι αντεπιθέσεων όπως και αυτές που τους άρεσε το άμεσο και σκληρό παιχνίδι. Υπήρχε διαφορετικότητα στο στυλ παιχνιδιού και αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι οι ομάδες αποδίδαν εξαιρετικά στον κάθε τρόπο που ήθελε ο κάθε προπονητής για την ομάδα του.

Όσον αφορά την Νότιγχαμ, τι να πω… Με την άνοδό τους στην Premier League, πέτυχαν κάτι το μοναδικό και αξίζουν συγχαρητήρια. Στην αρχή της σεζόν ήταν στη ζώνη του υποβιβασμού και κατάφεραν να πάρουν την άνοδο στην κατηγορία»

«Πολύ ποιοτικός παίκτης ο Καρβάλιο – Απίστευτος σαν άνθρωπος ο Σίλβα»

  • Το ρόστερ της Φούλαμ έχει άκρως ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Ο Καρβάλιο νομίζω έκανε τη μεγαλύτερη έκπληξη και κέρδισε μία μεταγραφή στη Λίβερπουλ. Πες μου για αυτόν μιας και τον έχεις ζήσει περισσότερο

«Ο Καρβάλιο είναι ένας πολύ ποιοτικός παίχτης, και παρόλο το νεαρό της ηλικίας του παρουσιάζει απίστευτη ωριμότητα, και έχει τεράστια διάθεση στο να μαθαίνει. Έρχεται κάθε μέρα με ένα χαμόγελο στα χείλη στη προπόνηση και απολαμβάνει την κάθε στιγμή.

Αυτό που τον διακρίνει περισσότερο όμως είναι το πόσο σκληρά δουλεύει στη προπόνηση και πως όλα αυτά που θέλει από αυτόν ο Σίλβα τα αποδίδει άριστα στο παιχνίδι»

  • Ο Μάρκο Σίλβα σε επέλεξε σε τέταρτη συνεχόμενη αγγλική ομάδα. Πως νιώθεις για αυτό και πως σου φαίνεται το επίπεδο;

«Με τον Σίλβα συνεργαστήκαμε με επιτυχία για πρώτη φορά στο Ολυμπιακό την σεζόν 15/16. Σίγουρα είναι ο άνθρωπος που άλλαξε τα δεδομένα για εμένα αλλά και για την οικογένεια μου με την πρόσκληση του να ενταχτώ στο προπονητικό του τιμ. Χαίρομαι την κάθε στιγμή στη δουλειά και μόνο ευγνωμοσύνη αισθάνομαι στο πρόσωπο του»

  • Σαν προπονητής πως είναι ο Σίλβα; Και ως χαρακτήρας φυσικά

«Απίστευτος σαν άνθρωπος. Η ταπεινότητα και η ηρεμία του ξεχωρίζουν. Σαν προπονητής θα έλεγα πως είναι δίκαιος απέναντι στους παίχτες και τους συνεργάτες του, αισιόδοξος  τελειομανής και δίνει σημασία στην παραμικρή λεπτομέρεια οπού αυτή κάνει και την διαφορά.

Έχει την ικανότητα να δημιουργεί ένα ευχάριστο κλίμα εργασίας για όλους. Αυτό που απαιτεί συνήθως είναι, ταπεινότητα, σεβασμός και δέσμευση απέναντι στις υποχρεώσεις μας, και αφού έχουμε κάνει το χόμπι μας επάγγελμα, θα πρέπει να ευχαριστιόμαστε την κάθε στιγμή»

  • Οι διαφορές Αγγλίας και Ελλάδα;;

«Σίγουρα είναι αρκετές, θα έλεγα όμως η οργάνωση και ο τρόπος προσέγγισης από όλους τους φορείς»

  • Πες μου για την παρουσία σου εδώ. Ήσουν αρχικά στον ΠΑΟΚ και έπειτα στον Ολυμπιακό. Έμεινες σχεδόν ίδιο διάστημα και στις δύο. Ποιες διαφορές και ομοιότητες βρήκες μπροστά σου;

«Ο Παύλος Δερμιτζάκης είναι ο άνθρωπος που διέκρινε κάτι σε εμένα όταν ήταν προπονητής στον Διαγόρα Ρόδου και εγώ ως προπονητής της Κ19. Είναι αυτός που με προσκάλεσε να συνεργαστώ μαζί του στον ΠΑΟΚ και μου άνοιξε τον δρόμο να ασχοληθώ επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο. Θα έλεγα πως ο ΠΑΟΚ μου έδωσε μεγάλη προίκα και ο Ολυμπιακός έπειτα τα εφόδια στο να εξελιχθώ.

Ο Ολυμπιακός θα έλεγα, πως ήταν αρκετά βήματα μπροστά σε όλους τους τομείς. Οι εγκαταστάσεις, η οργάνωση, οι συνθήκες εργασίας κτλ. ήταν σε υψηλό επίπεδο. Δεν είχε κάτι να ζηλέψει από μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ. Οι παραστάσεις και η συνεχής παρουσία του στο Champions League μόνο πρόοδο έδινε στο σύλλογο»

6687816e51eb284ec4f5ccbe68fe02a4.jpg

«Με έχουν εντυπωσιάσει όλοι οι προπονητές που συνεργάστηκα – Το ταλέντο του Τσιμίκα φάνηκε από την αρχή»

  • Επίσης, συνεργάστηκες με πολλούς προπονητές. Μπόλονι, Δώνης, Μίτσελ κλπ. Με ποιον δέθηκες περισσότερο πέρα από τον Σίλβα και ποιος σου είχε κάνει μεγαλύτερη εντύπωση και γιατί;

«Πέρα από τον κύριο Δερμιτζάκη, στον ΠΑΟΚ συνεργάστηκα και με τους κύριους Χάβο, Μπόλονι, Δώνη, Γεωργιάδη και στον Ολυμπιακό με τους Μίτσελ, Περέιρα, Σίλβα, Σάντσες και Μπέντο. Όλοι είχαν στοιχεία που με εντυπωσίασαν. Είχα άψογη συνεργασία με όλους, έζησα μοναδικές στιγμές και έμαθα πάρα πολλά από αυτούς όπως επίσης και από τους συνεργάτες τους. Θα έλεγα επίσης πως συχνές αλλαγές προπονητών δεν μου άφησαν περιθώρια επανάπαυσης. Έπρεπε να αποδείξω στον νέο προπονητή τις ικανότητες μου ώστε να κερδίσω την εμπιστοσύνη του. Το γεγονός αυτό λοιπόν με έβαζε σε μια διαδικασία διαρκούς εξέλιξης»

  • Πρόλαβες τον Τσιμίκα στον Ολυμπιακό. Πίστευες τότε που βγήκε από τις ακαδημίες ότι θα φτάσει να παίζει στη Λίβερπουλ;

«Και βέβαια, το ταλέντο του Τσιμίκα ήταν εμφανές. Αν θυμάμαι καλά, επί εποχής Σίλβα έκανε το ντεμπούτο του στη Super League απέναντι στην Καλλονή. Σίγουρα ξεχώριζε, είχε κάτι το διαφορετικό. Βέβαια εκείνη τη περίοδο υπήρχε αρκετό ταλέντο στον σύλλογο, όπως οι Ρέτσος, Νικολάου, Ανδρούτσος, Σάλιακας, Μανθάτης, Καραχάλιος, Λάτσι, Βούρος και άλλοι.

Βέβαια το πόσο ψηλά θα φτάσει κάποιο παιδί δεν είναι εύκολο να το προβλέψεις, είναι πολλοί παράγοντες που θα κρίνουν την εξέλιξη του, αλλά σίγουρα ο Κώστας με σκληρή δουλειά επιμονή και υπομονή τα κατάφερε μια χαρά και μόνο υπερήφανους μας κάνει»

БυԏɌSɁ Ёϊ ӔϠDOORWERTH ԇӠϋˁ̈́ɁӠ/ Ёϊ - ϔŋϕˠÊKTɠ/ ։ˉʏ

  • Θεωρείς πως υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα;

«Φυσικά και αρκετό μάλιστα. Εξάλλου έχουμε δει αρκετούς παίχτες να διακρίνονται τόσο με τις ομάδες τους εγχώρια και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά και εκτός συνόρων»

  • Ο Μάρκο Σίλβα θυμάται την εποχή του στον Ολυμπιακό; Την αναφέρει στην Αγγλία;

«Εννοείται πως θυμάται τα πάντα γιατί έζησε καταπληκτικές στιγμές. Έχει εντυπωσιαστεί από το επίπεδο, την οργάνωση του συλλόγου αλλά και από την αγάπη του κόσμου. Πάντα  εκφράζεται με τα καλύτερα λόγια για το κλαμπ και την Ελλάδα. Ο Ολυμπιακός έχει ξεχωριστή θέση στη καρδιά του»

  • Μία δυνατή στιγμή που έζησες στην Ελλάδα;

«Είναι πολλές. Η νίκη επί της Τότεναμ στο Λονδίνο με τον ΠΑΟΚ ας πούμε ή τα πρωταθλήματα και η κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδος με τον Ολυμπιακό. Παράλληλα, οι τόσες νίκες απέναντι μεγάλων κλαμπ στο Champions League, όπου θα ξεχωρίσω αυτή επί της Άρσεναλ 3-2 στο Λονδίνο με τον Σίλβα»

γγ_1.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0