Face to Face

Ο Αλέξανδρος Μπαλάσκας στο BN Sports: «Η Κρίσταλ Πάλας επενδύει πολλά εκατομμύρια στις ακαδημίες της – Ο Βλαχοδήμος μπορεί να σταθεί στη Premier League» (video)

Ο Αλέξανδρος Μπαλάσκας στο BN Sports: «Η Κρίσταλ Πάλας επενδύει πολλά εκατομμύρια στις ακαδημίες της – Ο Βλαχοδήμος μπορεί να σταθεί στη Premier League» (video)

Είναι ένας εκ των δεκάδων Ελλήνων που εργάζονται σε ομάδες υψηλού επιπέδου και βλέπουν από κοντά τι συμβαίνει πίσω από τις… κάμερες. Ο Αλέξανδρος Μπαλάσκας είναι προπονητής τερματοφυλάκων στις ακαδημίες της Κρίσταλ Πάλας και αναφέρθηκε αποκλειστικά στο BN Sports για την εμπειρία του εκεί.

Συνέντευξη στον Νότη Χάλαρη

Μπορεί ο Κώστας Τσιμίκας να δεσπόζει στη Premier League με τη Λίβερπουλ ή τους Γιαννούλη και Τζόλη να έχουν μία ξεχωριστή θέση στη Νόριτς, όμως υπάρχουν και άλλοι Έλληνες που υπάρχουν πίσω από την… κουρτίνα και δίνουν στον αγώνα τους στις αγγλικές ομάδες. Ανάμεσα σε αυτούς, είναι και ο Αλέξανδρος Μπαλάσκας.

Πρόκειται για τον προπονητή τερματοφυλάκων στις ακαδημίες της Κρίσταλ Πάλας, που έχει αναλάβει παιδιά 8 έως 12 ετών. Ο ίδιος, μίλησε αποκλειστικά στο BN Sports και ανέφερε την εμπειρία του στο Νησί, την φιλοσοφία της ομάδας αλλά και το ποιον πορτιέρο από την Ελλάδα θα έβλεπε στην Αγγλία. Επίσης, δεν γινόταν να μην μιλήσει για τον Λούκα Μιλιβόγιεβιτς.

WhatsApp_Image_2022-06-02_at_21.27.06.jpeg

  • Πες μου αρχικά πως είναι η εμπειρία σου εκεί και τι διαφορές υπάρχουν με την Ελλάδα;

«Κοίτα, δεν έχω δουλέψει στην Ελλάδα για να στο συγκρίνω και έφυγα και μικρός. Όμως, αυτό που ξέρω να σου πω είναι πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις εργασιακές συνθήκες, την κουλτούρα, το επίπεδο, την προσήλωση. Αρχικά, εδώ ρίχνουν πολλά λεφτά στις ακαδημίες. Για παράδειγμα, μέσα σε 2-3 χρόνια στην Κρίσταλ Πάλας, έχουν δαπανήσει 45 εκατ. ευρώ μόνο για το προπονητικό της ακαδημίας. Έχουμε το μεγαλύτερο κλειστό γήπεδο του Λονδίνου αυτή τη στιγμή και η Κ23 θα έχει νέο γήπεδο με χιλιάδες θέσεις τη νέα σεζόν. Όσο για τον κόσμο, γενικά είναι ένα οικογενειακό κλαμπ. Νιώθω πολύ οικεία και όλοι μιλάνε με όλους. Όταν θα έρθει ο Βιέιρα, παρότι είμαι προπονητής ακαδημίας, θα μου μιλήσει και θα ενδιαφερθεί για εμένα. Δεν υπάρχει διάκριση ή τουλάχιστον, δεν το νιώθεις και να υπάρχει»

  • Ποια είναι η φιλοσοφία στην Κρίσταλ Πάλας;

«Αρχικά νιώθω τυχερός που είμαι σε αυτή τη θέση, καθώς είναι δύσκολο να μείνεις. Ένα λάθος είναι αρκετό, οπότε για εμένα είναι μεγάλη ικανοποίηση που ως «ξένος» εδώ, είναι μεγάλο κατόρθωμα. Τώρα σαν ομάδα, κοιτούν να βγάλουν τον νέο Ζάχα, τον νέο Σάντσο. Δηλαδή να πάρουν έναν παίκτη από το μηδέν και να τον πουλήσουν με 50-60 εκατ. ευρώ σε λίγα χρόνια. Νέα project ουσιαστικά»

  • Εσύ έχεις κάποιον τώρα υπό την βλέψη σου που πιστεύεις θα εξελιχθεί σε μεγάλο πορτιέρο;

«Γενικά είναι δύσκολη θέση αυτή του τερματοφύλακα, καθώς μπορεί στα οκτώ να φαίνεται κάποιο παιδί σε εξαιρετική κατάσταση, με πολύ καλά σωματικά χαρακτηριστικά για την ηλικία του, όμως μπορεί στα 11 να μην έχει την ίδια εξέλιξη. Βέβαια, οι τερματοφύλακες εξελίσσονται πιο αργά από τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές. Έχω 2-3 παίκτες ηλικίας 11-12 ετών που θεωρώ πως θα εξελιχθούν σε κάτι πολύ καλό στο μέλλον. Δεν μπορώ να το πω με σιγουριά αυτή τη στιγμή αλλά αν δουλέψουν, θεωρώ θα ξεχωρίσουν. Παίζουν όλα ρόλο. Πέρα από το ταλέντο, είναι η τύχη, η δουλειά, οι συνθήκες και η οικογένεια»

WhatsApp_Image_2022-06-02_at_21.27.07.jpeg

  • Ως προπονητής τερματοφυλάκων, θα ήθελα να μου πεις για τον Κουρτουά μετά από την εμφάνιση που έκανε.

«Κοίτα, θα σου μιλήσω γενικά για τους τερματοφύλακες που είναι άνω του 1,95 μ. γιατί θεωρούν όλοι πως είναι ένα ύψος που δεν τους βοηθάει. Δεν ισχύει. Και Όμπλακ και ο Κουρτουά και όλοι σε αυτό το επίπεδο, βρίσκονται σε αυτό για κάποιον λόγο. Κάτι κάνουν καλά. Για εμένα, το βασικότερο για έναν τερματοφύλακα είναι η διάρκεια και η συνέπεια. Είναι πολύ βασικό. Ας πούμε ο Φόστερ είναι το ίδιο με τον Φόστερ σε σωματότυπο αλλά δεν ξέρει ακόμα να τοποθετηθεί κάτω από τα δοκάρια. Είναι κάτι που δεν δουλεύουν στα παιδιά όταν είναι μικρά, οπότε μένει όσο μεγαλώνουν. Το ύψος παίζει ρόλο αλλά όταν δουλεύεις και το «βρίσκεις» με προπόνηση»

  • Για τους τερματοφύλακες που έχει τώρα η Κρίσταλ Πάλας;

«Ο Γκουαϊτα είναι ένας σταθερός και πολύ καλός τερματοφύλακας παρά το ύψος του. Φέρνει τον γιό του στις προπονήσεις και έχουμε μιλήσει κάποιες φορές. Ταιριάζει τέλεια στην Κρίσταλ Πάλας αλλά δεν ξέρω αν είναι για κάτι παραπάνω αυτή τη στιγμή. Ο Μπάντλαντ είναι εξίσου πολύ καλός τερματοφύλακας αλλά νομίζω πως θα φύγει το καλοκαίρι γιατί έληξε και το συμβόλαιό του»

WhatsApp_Image_2022-06-02_at_21.27.07_4.jpeg

  • Κατά την γνώμη σου, ποιος Έλληνας τερματοφύλακας θα μπορούσε άνετα να παίξει στη Premier League;

«Ο μόνος που μπορεί να παίξει τώρα στη Premier League είναι ο Βλαχοδήμος. Έχει την εμπειρία, την ποιότητα, την κουλτούρα, όλα. Θεωρώ πως μπορεί να σταθεί στο πρωτάθλημα βάση των όσων έχει πετύχει. Θα τον πρότεινα αν με ρωτούσαν αλλά μου αρέσει πολύ και ο Πασχαλάκης. Έχει τρομερά χαρακτηριστικά για τερματοφύλακας αλλά έχω αλλού τις ενστάσεις μου όμως θα μπορούσε να παίξει στη Premier League»

  • Θεωρείς πως υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα;

«Ταλέντο υπάρχει και παραπάνω από όσο πιστεύουμε. Ο Τσιμίκας ας πούμε δούλεψε, είχε το ταλέντο και την τύχη. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η νοοτροπία και η ποδοσφαιρική κουλτούρα που υπάρχει. Εδώ δεν είναι έτσι. Μόλις βγεις στην πρώτη ομάδα, αν κάνεις μία με δύο κακές σεζόν, τότε θα καταλήξεις στην 5η με 6η κατηγορία της χώρας. Εμείς έχουμε καλούς παίκτες και φαίνεται από την Κ21. Έχουμε πάει σε τελικούς, έχουμε κερδίσει μεγάλες ομάδες αλλά μετά, η μετάβαση στην πρώτη ομάδα είναι το πρόβλημα. Δεν παίρνουν ευκαιρίες στις ομάδες αν και αυτό αλλάζει σιγά-σιγά μετά τον κόβιντ. Πρέπει να δίνουμε χρόνο στα ελληνόπουλα όπως έκανε πχ ο Παναθηναϊκός με τον Δώνη. Αλλά να το κάνουν ομάδες όπως Παναιτωλικός, ο Απόλλων Σμύρνης κλπ»

  • Ο Χένεσι ήταν ο πρωταγωνιστής για την πρόκριση της Ουαλίας στο Μουντιάλ και τον είχες προλάβει στην Κρίσταλ Πάλας. Πες μου λίγα πράγματα για εκείνον.

«Με τον Χένεσι είχαμε γνωριστεί στην Κρίσταλ Πάλας. Σαν παίκτης ποτέ δεν ήταν πρωταγωνιστής και ήταν εξαιρετική περίπτωση για μπακ-απ. Πρόσφερε ανταγωνισμό για τη θέση του τερματοφύλακα λόγω της ποιότητάς του αλλά ποτέ δεν είχε τον ρόλο του πρώτου πορτιέρο. Την τελευταία χρονιά στη Πάλας την είχε χάσει όλη τη σεζόν λόγω τραυματισμού αλλά όλα αυτά τα χρόνια ήταν τρομερός επαγγελματίας και ήσυχος άνθρωπος. Είναι σταθερός επίσης και είναι ένας από τους τερματοφύλακες που μπορεί να δώσει ποιοτικό βάθος στο ρόστερ. Το είδα το παιχνίδι με την Ουαλία και όντως τα πήγε εξαιρετικά θεωρώ. Σε γενικές γραμμές είναι αξιόπιστος, προσηλωμένος στον στόχο και σταθερός πορτιέρο»

WhatsApp_Image_2022-06-02_at_21.27.07_3.jpeg

  • Ο Βιεϊρά πως είναι σαν άνθρωπος;

«Τον έχω δει δύο φορές γιατί δεν υπάρχει σύνδεση πρώτης ομάδας με τις ακαδημίες. Είχε έρθει να δει την εξέλιξη των παιδιών και είχαμε μιλήσει και τις δύο φορές που ήρθε. Είναι ένας προσιτός και απλός άνθρωπος. Με ρωτούσε με ενδιαφέρον για την εξέλιξη των παιδιών και έδινε αυτόγραφα σε γονείς των παιδιών»

  • Ποιος είναι ο αγαπημένος σου τερματοφύλακας;

«Θα έλεγα τον Μπουφόν γιατί μετά από 25 χρόνια καριέρας, παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο και είναι ο πιο συνεπής τερματοφύλακας που ξέρω. Και ο Νόιερ είναι εξαιρετικός αλλά και ο Όμπλακ μου αρέσει πάρα πολύ. Από εκεί και πέρα, ο Πετρ Τσεχ μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση όταν κάναμε μαζί μία προπόνηση. Το πάθος που είχε στα 39 του και η δίψα για προπόνηση δεν την έχω ξαναδεί πουθενά. Όπως και ο Μπέγκοβιτς. Αυτά τους βοήθησαν φυσικά να κάνουν την διαφορά στην καριέρα του»

  • Υπάρχουν αρκετά σενάρια για τον Λούκα Μιλιβόγιεβιτς και τον Ολυμπιακό. Ξέρεις κάτι πάνω σε αυτό το θέμα;

«Με τον Μιλιβόγιεβιτς έχουμε μία αρκετά καλή σχέση και ξέρω πως εφόσον έρθει στον Ολυμπιακό, θα βοηθήσει πάρα πολύ την ομάδα ποιοτικά. Βέβαια, δεν ξέρω σε τι βαθμό ετοιμότητας είναι γιατί τον τελευταίο χρόνο δεν έπαιζε, οπότε δεν γνωρίζω αν θα είναι ο παίκτης που ήταν στον Ολυμπιακό. Όμως ποιοτικά θα βοηθήσει πολύ. Δεν το έχουμε συζητήσει για το θέμα της επιστροφής όμως ξέρω πως έχει ένα μεγάλο συμβόλαιο (κοντά στα 4 εκατ. ευρώ), οπότε είναι υπερβολικό να έρθει στην Ελλάδα με αυτά τα λεφτά. Είναι εφικτή μεταγραφή αλλά είναι πολλά για να τα δώσει»

WhatsApp_Image_2022-06-02_at_21.27.07_2.jpeg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0