Face to Face

Ο Βασίλης Βούζας στο BN Sports για τον Τσιμίκα: «Αξίζει και με το παραπάνω όσα έχει καταφέρει – Νιώθω δικαιωμένος για την εξέλιξή του»

Ο Βασίλης Βούζας στο BN Sports για τον Τσιμίκα: «Αξίζει και με το παραπάνω όσα έχει καταφέρει – Νιώθω δικαιωμένος για την εξέλιξή του»

Πόσο σημαντικό είναι βλέπεις ένα παιδί που είχες μαζί σου στην ακαδημία, να ευστοχεί στο πέναλτι-τίτλου με τη Λίβερπουλ; Ο Βασίλης Βούζας εξηγεί αυτό το συναίσθημα αποκλειστικά στο BN Sports και μιλάει για τον Κώστα Τσίμικα. Τον «Greek Scouser».

Συνέντευξη στον Νότη Χάλαρη

Δεν ήταν λίγοι οι οπαδοί που ενώ ο Ολυμπιακός έπαιζε με τον ΠΑΟΚ, φώναξαν «γκολ» σε άκυρη φάση. Δεν αφορούσε εκείνο το ματς. Αρκετά χιλιόμετρα μακριά, ένα «δικό» τους παιδί, τρέλαινε όλους τους φίλους της Λίβερπουλ. Ο Κώστας Τσιμίκας ευστοχούσε στο τελευταίο πέναλτι και έδινε τον τίτλο του FA Cup στους «κόκκινους» ζώντας το δικό του όνειρο.

Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα μέσα από σκληρή δουλειά, απορρίψεις, δανεισμούς αλλά και μία εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι περισσότεροι προπονητές του. Ο άνθρωπος που τον εξέλιξε για να βγει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ήταν ο Βασίλης Βούζας. Ο προπονητής της Κ20 του Ολυμπιακού όταν βρισκόταν ο Τσιμίκας, μίλησε αποκλειστικά στο BN Sports για τον διεθνή μπακ.

Το συναίσθημα να βλέπεις το δικό σου «παιδί» να πετυχαίνει το συγκεκριμένο πέναλτι, να ζει το όνειρό του στο Νησί και να έχει τέτοια εξέλιξη, είναι κάποια από αυτά που είπε.

  • Πως νιώθετε αρχικά με την εξέλιξη του Τσιμίκα;

«Σίγουρα είμαστε πολύ χαρούμενοι και δικαιωμένοι. Όχι μόνο εγώ βέβαια αλλά όσοι είχαμε την εποπτεία του Τσιμίκα τότε. Είχε πολλές δυνατότητες για να φτάσει σε υψηλό επίπεδο αλλά δεν περιμέναμε τόσο γρήγορα να κατακτήσει την κορυφή σε ατομικό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή παίζει στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, κερδίζει τρόπαια, διακρίνεται»

  • Τι είχατε ξεχωρίσει στην αρχή στον Τσιμίκα;

«Ήταν ένας ποδοσφαιριστής που είχε έρθει από την επαρχία, σε μία μεγάλη ομάδα. Είχε διάθεση να βελτιωθεί σε όλα τα επίπεδα και δούλεψε σκληρά. Το ταλέντο και οι φυσικές ικανότητες που είχε τις εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο και τώρα, σε αυτό το επίπεδο, θα πρέπει να βάλει και άλλα πράγματα. Το έχει κάνει θεωρώ, για αυτό και στέκεται τόσο καλά σε μία τόσο μεγάλη ομάδα»

  • Ποιο ήταν το δυνατό του σημείο τότε;

«Ήταν ένας πολύ επιθετικός μπακ. Το μεγαλύτερο προσόν του ήταν πως κάλυπτε πολύ εύκολα την απόσταση από την άμυνα στην επίθεση και το ανάποδο. Είχε τρομερή σέντρα και γενικά οι επιθετικές αρετές ήταν τα στοιχεία που τον διέκριναν. Βελτιώθηκε στην αμυντική λειτουργία και για αυτό κατάφερε να φτάσει σε τοπ επίπεδο»

3811349.jpg

  • Θεωρείτε πως για να φτάσει στο σημείο που είναι τώρα, τον βοήθησαν πολύ οι δανεισμοί και γιατί;

«Σίγουρα τον βοήθησαν και πολύ κιόλας. Ο λόγος είναι επειδή πήγε στην Έσμπεργκ και ήταν ένα ξένο περιβάλλον όπου έπρεπε να αποδείξει το ταλέντο του. Του έκανε πολύ καλό που πήγε εκεί και μετά στη Βίλεμ του έκανε ακόμα καλύτερο. Πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω του. Διακρίθηκε εκεί με πολύ καλή παρουσία, για αυτό και επέστρεψε στον Ολυμπιακό με αγωνιστικά λεπτά»

  • Θεωρείτε πως είναι η μεγαλύτερη επιτυχία σας που βγάλατε από τον Ολυμπιακό, βάση πορείας;

«Νομίζω πως ναι. Αν και αρκετοί ποδοσφαιριστές από εκείνες τις χρονιές διακρίνονται τώρα, όπως ο Νικολάου, ο Ρέτσος, ο Καμπετσής, ο Βρουσάι κλπ. Όλοι έχουν κάνει αξιοπρεπή πορείες αλλά το μεγαλύτερο μπαμ το έκανε το Τσιμίκας»

  • Πιστεύετε θα μπορούσε να τον κρατήσει ο Ολυμπιακός παρά την πρόταση της Λίβερπουλ;

«Όχι, όχι, με τίποτα. Θα ήταν λάθος για όλους θεωρώ. Και για τον ίδιο και για τον Ολυμπιακό αλλά και για τη Λίβερπουλ»

  • Έχετε μιλήσει με τον Τσιμίκα όσο βρίσκεται εκεί και αν ναι, τι έχετε πει;

«Ναι, ναι έχω μιλήσει. Περισσότερο τρόπο προπόνησης συζητήσαμε. Είναι από τα μεγαλύτερα κλαμπ του κόσμου και κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη εκεί. Σε τέτοιες ομάδες οι παίκτες πάνε και έρχονται αλλά είναι πολύ σημαντικός για τη Λίβερπουλ και το έχουν καταλάβει. Ο τρόπος που τον αντιμετωπίζουν ομάδα και φίλαθλοι τον χειρίζονται διαφορετικά και θεωρώ πως θα κάνει ακόμα μεγαλύτερα πράγματα εκεί. Του το εύχομαι και το αξίζει»

  • Όταν ήταν στον Ολυμπιακό για να ανέβει στην πρώτη ομάδα. Θεωρείτε πως αδικήθηκε που δεν πήρε ευκαιρίες;

«Επί Μπέντο έγινε επαγγελματίας αλλά δεν πήρε τόσες ευκαιρίες γιατί δεν είχε την εκτίμηση του προπονητή. Για αυτό και έφυγε δανεικός στη Δανία. Η μετέπειτα παρουσία του στο εξωτερικό τον έφερε πίσω και παρότι είχε να αντιμετωπίσει τον Κούτρη στον Ολυμπιακό, κατάφερε να κερδίσει θέση βασικού επάξια και εξελίχθηκε τρομερά μέσα από την παρουσία του εκεί. Νομίζω πως δύσκολα θα είχε παίξει τότε. Τουλάχιστον όχι τόσες συμμετοχές όσες με το εξωτερικό. Ξέρουμε πως ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα και δύσκολα εμπιστεύεται νεαρούς αλλά ίσως, αυτή η εξέλιξη του Τσιμίκα, ήταν το ζητούμενο και αυτό που χρειάζονται ποδοσφαιριστές που δεν έχουν βασική θέση. Καλό είναι να μην παραμένουν στον πάγκο αλλά να παίζουν αλλού για να δείχνουν τι αξίζουν»

  • Είχε αναφέρει όταν ήταν στην Κ20 του Ολυμπιακού, πως θέλει να πάει κάποια μέρα στη Λίβερπουλ;

«Θα πω ψέματα αν πω ναι. Θυμάμαι σίγουρα ότι είχε στόχο να παίξει στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού και μετά όσο ψηλότερα γίνεται. Και το κατάφερε»

  • Πως ζήσατε όταν ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι με τη Λίβερπουλ;

«Το είδα φυσικά. Νιώθεις δικαίωση και τεράστια χαρά όταν το βλέπεις αυτό. Γιατί είχα επιρροή στην εξέλιξη του Τσιμίκα. Ήταν ένα παιδί που το αξίζει γιατί ήρθε από την επαρχία, ήταν ταπεινός, δούλεψε σκληρά και σιγά-σιγά έχτιζε ένα ποδοσφαιρικό προφίλ που έφτασε στο επίπεδο τώρα. Το πέναλτι ήταν απλά το «κερασάκι» στην τούρτα για ότι έχει πετύχει μέχρι τώρα. Δείχνει πως έχει τρομερή αυτοπεποίθηση και θεωρώ πως τα καλύτερα… έρχονται. Το αξίζει πραγματικά πολύ. Είναι καλός χαρακτήρας, καλό παιδί και δουλευταράς. Χαιρόμαστε όλοι όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του»

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0