Face to Face

Τρεις Γάλλοι ρεπόρτερ αναλύουν το Ολυμπιακός – Μονακό για το BN Sports: «Βάθος πάγκου και Τζέιμς τα δυνατά στοιχεία της Μονακό – Παίκτης κλειδί του Ολυμπιακού ο Φαλ» (video)

Τρεις Γάλλοι ρεπόρτερ αναλύουν το Ολυμπιακός – Μονακό για το BN Sports: «Βάθος πάγκου και Τζέιμς τα δυνατά στοιχεία της Μονακό – Παίκτης κλειδί του Ολυμπιακού ο Φαλ» (video)
Οι αναμετρήσεις του Ολυμπιακού με την Μονακό για τα πλέι-οφ της Euroleague πλησιάζουν... επικίνδυνα. Το BN Sports σας παρουσιάζει όσα θέλετε να γνωρίζετε για τους Μονεγάσκους, μέσα από τη «διεισδυτική ματιά» τριών διάσημων Γάλλων ρεπόρτερ, που αναλύουν τη σειρά, τους «παίκτες-κλειδιά» και... χρίζουν το δικό τους φαβορί! 

Ο Ολυμπιακός ρίχνεται την Τετάρτη (20/4 στις 21:00) στη «αρένα» των πλέι-οφ της Euroleague. Αντίπαλος η Μονακό, με φόντο ένα χρυσό εισιτήριο για το Final Four του Βελιγραδίου. Το BN Sports επικοινώνησε με τρεις έγκριτους Γάλλους δημοσιογράφους, που γνωρίζουν καλύτερα την πραγματικότητα των Μονεγάσκων και σας παραθέτει τις απόψεις και τον τρόπο που «σκιαγραφούν» τη σειρά με τον Ολυμπιακό.

Πρόκειται για τον Αρνό Λεκόν, αρχισυντάκτη του τμήματος μπάσκετ της διασημότερης ευρωπαϊκής ημερήσιας αθλητικής εφημερίδας L’ Equipe, τον συντάκτη του http://basketeurope.com/ Κλεμέν Καρτόν και τον συντάκτη του https://basketactu.com/, Ντίλαν Ντε Αμπρέου τους οποίους ευχαριστούμε για τις τοποθετήσεις τους.


Ποια ομάδα θεωρείτε ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τη σειρά και γιατί;

Κλεμέν Καρτόν: «Κατά τη γνώμη μου, αυτή θα είναι μια πολύ αμφίρροπη σειρά γιατί ο Ολυμπιακός έχει ξεκάθαρα ένα "φρούριο" στην Αθήνα και διατηρεί το πλεονέκτημα έδρας. Αλλά και η AS Monaco είναι μια φανταστική ομάδα, με σερί 12-3 από τον Ιανουάριο στην Euroleague. Νομίζω ότι είναι η ομάδα που παίζει το πιο όμορφο μπάσκετ στο δεύτερο μισό της σεζόν μαζί με την Μπαρτσελόνα. Είμαι βέβαιος ότι ο Ολυμπιακός όπως και οι υπόλοιπες ομάδες προσπαθούσαν να αποφύγουν τη Μονακό λόγω «φόρμας».

«Ένας συνάδελφος που παρακολουθεί το γαλλικό μπάσκετ εδώ και είκοσι χρόνια, εξήγησε ότι δεν έχει δει ποτέ αλλαγή προπονητή που να οδήγησε σε τόσο ριζοσπαστικά αποτελέσματα. Από την άφιξη του Σάσα Ομπράντοβιτς, ο καθένας έχει ακριβώς τον ρόλο που θα έπρεπε να έχει: ο Μάικ Τζέιμς ως ηγέτης, ο Ντουέιν Μπέικον ως σκόρερ, ο Ντονάτας Μοτιεγούνας ως απειλή στο ζωγραφιστό και πάει λέγοντας».

«Κοιτάζοντας το ρόστερ, πιστεύω ότι η Μονακό έχει πιο μεγάλο βάθος πάγκου από τον Ολυμπιακό, ειδικά στους ψηλούς. Το είδαμε και στις 23 Μαρτίου, με την νίκη της Μονακό, ότι οι Μουσταφά Φαλ και Χασάν Μάρτιν υστερούν σε σχέση με τους Μοτεγιούνας και Ντόντα Χολ, ενώ δεν είμαι μεγάλος φαν του Ζαν Σαρλ στη θέση του σέντερ. Συνοψίζοντας, για μένα, αυτή η σειρά είναι πραγματικά στο 50-50%. Αν δεν υπήρχε πλεονέκτημα έδρας, θα πόνταρα στη Μονακό».

Αρνό Λεκόν: «Θα επέλεγα τον Ολυμπιακό μόνο και μόνο επειδή έχει το πλεονέκτημα έδρας. Αν και δεν έπαιξαν με τις τρεις Ρώσικες, έχασαν μόνο ένα ματς στο ΣΕΦ, στην φετινή Euroleague και αυτό λέει πολλά για την αυτοπεποίθηση και τη δύναμη της έδρας τους. Η Μονακό έχει επίσης μεγάλη αυτοπεποίθηση και έπαιξε πολύ καλά εκτός έδρας τις τελευταίες εβδομάδες, κερδίζοντας 6 από τα τελευταία 7 εκτός και έχασε μόνο στη Βαρκελώνη στο τελευταίο λεπτό. Προβλέπω μια πολύ «κλειστή» σειρά, πιθανώς μια σειρά 5 παιχνιδιών».

Ντίλαν Ντε Αμπρέου: «Αν δει κανείς τη βαθμολογία, προφανώς θα πει ότι ο Ολυμπιακός έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τη σειρά. Κέρδισαν παιχνίδια εναντίον της Μπαρτσελόνα, της Αρμάνι Μιλάνο και της Ρεάλ Μαδρίτης κατά τη διάρκεια της σεζόν. Όμως υπέστησαν και μια μεγάλη ήττα στο Μονακό. Παρά το πλεονέκτημα έδρας, πιστεύω ότι η Μονακό θα κερδίσει τη σειρά, χάρη στην τρέχουσα δυναμική της».

Ποιο είναι το πιο «δυνατό» και ποιο το περισσότερο «αδύναμο» στοιχείο της Μονακό ως ομάδα;

Κλεμέν Καρτόν: «Είμαι σίγουρος ότι η Μονακό είναι πραγματικά ικανή να "ενοχλήσει" τον Ολυμπιακό γιατί έχει ακριβώς το κατάλληλο στυλ παιχνιδιού για να το κάνει. Είναι μια πολύ επιθετική ομάδα, που αφήνει ελευθερίες στον Μάικ Τζέιμς να οργανώσει το παιχνίδι της. Το δυνατό της σημείο είναι η ικανότητά να σκοράρει στο ένας εναντίον ενός. Όλοι οι παίκτες της μπορούν να το κάνουν».
15ca6175-dfac-435c-b771-2a73fe658ecf.jpg

«Το αδύναμο σημείο της ομάδας είναι η άμυνα. Ακόμη και στις νίκες τους, οι Μονεγάσκοι δέχονται πολύ συχνά πάνω από 80 πόντους. Τα τελευταία παιχνίδια της (αν αφαιρέσουμε αυτό με την Άλμπα γιατί είχε ήδη κατακτηθεί η πρόκριση), με Μιλάνο, Μπασκόνια και Ολυμπιακό, τα κέρδισε με πάνω από 9 πόντους επειδή δέχτηκε λιγότερους από 72 πόντους στην άμυνά της. Αν δεν καταφέρει να το συνεχίσει αυτό, απέναντι στον Ολυμπιακό, μπορεί να έχει πρόβλημα».

Αρνό Λεκόν: «Τα πιο δυνατά σημεία της Μονακό είναι η αυτοπεποίθηση και το βάθος της. Αυτοπεποίθηση γιατί επέστρεψε από τον "πάτο" του πρωταθλήματος δύο φορές μέσα στη χρονιά. "Επέζησαν" δύο φορές την ίδια σεζόν και κατάφεραν να μπουν στα πλέι-οφ και αυτό λέει πολλά για τον χαρακτήρα και την εμπιστοσύνη στο παιχνίδι τους. Το βάθος, η σαφής ιεραρχία και οι αθλητικές ικανότητες είναι τα υπόλοιπα δυνατά της σημεία. Ο Ομπράντοβιτς άλλαξε ριζικά το "ταξίδι", επαναφέροντας τους σωστούς ρόλους και τις ευθύνες. Οι "ρολίστες" (Lee, Westermann, Diallo, Andjusic, Ouattara, Motum, Hall) γνωρίζουν και αποδέχονται την "ηγεσία" της... big 4 (James, Bacon, Thomas, Motiejunas). Επιπλέον, είναι όλοι οι παίκτες διαθέσιμοι (χωρίς τραυματισμούς) την κατάλληλη στιγμή. Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο, η σεζόν τους είναι ήδη επιτυχημένη, έχοντας φτάσει στο στόχο τους και έτσι δεν έχουν πίεση».
8f6f7.jpg

«Το πιο αδύναμο σημείο της για μένα είναι η απειρία που έχει ως σύλλογος, η οποία είναι πολύ σημαντική στα πλέι οφ (π.χ. σχέσεις με διαιτητές, πώς να διαχειριστούν μια σειρά 5 αγώνων κ.λπ.). Μια άλλη αδυναμία είναι το ποσοστό των ελεύθερων βολών τους και ο τρόπος που έχασαν μερικά πολύ "κλειστά" παιχνίδια φέτος, με τις επιλογές τους στα τελευταία λεπτά να είναι τραγικές».

Ντίλαν Ντε Αμπρέου: «Ως ομάδα, η Μονακό έχει τη δύναμη να έχει ένα ρόστερ όπου όλοι μπορούν να αναδειχθούν σε MVP ενός αγώνα. Αν δεν είναι ο Τζέιμς, θα είναι ο Μοτεγιούνας ή ο Μπέικον ή ακόμα και ο Άλφα Ντιαλό, που είναι το βαρόμετρο αυτής της ομάδας, χάρη στον αντίκτυπο που έχει το παιχνίδι του. Το πιο αδύναμο σημείο της, είναι το πως θα αντιδράσει η ομάδα αν της "στραβώσει" το ματς και δεν βρει την απαιτούμενη χημεία της κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή δεν παίζουν στην έδρα τους ή επειδή ο Μάικ Τζέιμς δεν βρέθηκε σε καλή μέρα».

Ποιοι πιστεύετε ότι θα αναδειχθούν ως «παίκτες-κλειδιά» από τις δύο ομάδες κατά τη διάρκεια της σειράς και γιατί;

Κλεμέν Καρτόν: «Πώς γίνεται να μην αναφέρω τον Μάικ Τζέιμς ως παίκτη-κλειδί; Είναι ο πιο «σκληρός» και δυναμικός παίκτης της «Roca Team» εδώ και μήνες και δεν πίστευα ότι θα το έλεγα ποτέ αυτό, αλλά είναι επίσης ο πιο σταθερός τακτικά παίκτης της Μονακό (μαζί με τον Άλφα Ντιαλό). Ακόμα κι αν ήταν σχεδόν τέλειος στο δεύτερο ματς με τον Ολυμπιακό, είμαι σίγουρος ότι ο Τόμας Ουόκαπ μπορεί να προσπαθήσει και να βρει λύσεις για να τον... δυσκολέψει επιθετικά. Από ελληνικής πλευράς, πιστεύω ότι ο Μουσταφά Φαλ είναι ο κομβικός παίκτης στη σειρά με τη Μονακό, όχι επειδή είναι Γάλλος, αλλά κυρίως επειδή στο τελευταίο παιχνίδι των δύο ομάδων έδειξε πολύ καλά στοιχεία στο παιχνίδι με πλάτη. Είχα την αίσθηση ότι η Μονακό δεν μπορούσε να βρει λύσεις εναντίον του, είτε μέσω της δύναμής του είτε μέσω του αλτρουισμού του. Αν καταφέρει να διατηρήσει αυτό το επίπεδο, θα φανεί πιο δύσκολο για τη Μονακό να κερδίσει (τουλάχιστον) ένα παιχνίδι στην Αθήνα».

Αρνό Λεκόν: «Λοιπόν, θα έλεγα τον Ντουέιν Μπέικον για τη Μονακό και τον Τάιλερ Ντόρσεϊ για τον Ολυμπιακό. Ο Μπέικον είναι ένα «ατρόμητο θηρίο», πιθανώς ένας από τους πιο σωματώδεις παίκτες της διοργάνωσης, μερικές φορές γίνεται πραγματικά ασταμάτητος. Το μακρινό σουτ του Ντόρσεΐ αποτελεί την τέλεια ισορροπία σε συνδυασμό με την ισχύ των Βεζένκοφ - Φαλ στο «ζωγραφιστό». Αν λοιπόν η Μονακό δεν βρει τρόπο να τον... σκοτώσει τουλάχιστον σε δύο παιχνίδια στη σειρά, ο Ολυμπιακός θα είναι πολύ δύσκολο να νικηθεί».

Ντίλαν Ντε Αμπρέου: «Για τη Μονακό, προφανώς ο Μάικ Τζέιμς θα είναι το βασικό κλειδί. Όταν σκοράρει είναι απίστευτος παίκτης, αλλά όταν δεν σκοράρει συχνά ξεχνάει να «παίζει» με τους συμπαίκτες του. Στο «second unit», ο Πάρις Λι, έχει επίσης σημαντικό ρόλο. Η επίδρασή του στην άμυνα είναι συχνά το κλειδί για να συνεχίσει η Μονακό να πιέζει τον αντίπαλο, όταν οι βασικοί της είναι στον πάγκο. Όπως είδαμε στο δεύτερο παιχνίδι της σεζόν ανάμεσα σε αυτές τις δύο ομάδες, νομίζω ότι ο Μουσταφά Φαλ θα είναι το κλειδί για τον Ολυμπιακό. Αν καταφέρει να πάρει θέση στη ρακέτα, κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει. Είδαμε ότι ακριβώς τη στιγμή που ο κόουτς Μπαρτζώκας αποφάσισε να τον αφήσει στον πάγκο για να πάρει μερικές ανάσες, η Μονακό το εκμεταλλεύτηκε στο παιχνίδι. Δεν υπάρχει παίκτης όπως ο Φολ στη Μονακό και ο Μοτιεγούνας είναι πολύ πιο αποτελεσματικός στην επίθεση παρά στην άμυνα. Ο Ντόντα Χολ έχει φυσικές δυνάμεις και σωματικές ικανότητες αλλά είναι λίγο πιο «αδύναμος».

Έκτορας Σταυρόπουλος

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0