Face to Face

Ο Γιώργος Κυριαζής στο BN Sports: «Η Εθνική Γυναικών βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο - Πάμε επιθετικά κόντρα στην Εσθονία»

Ο Γιώργος Κυριαζής στο BN Sports: «Η Εθνική Γυναικών βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο - Πάμε επιθετικά κόντρα στην Εσθονία»

Η Εθνική Γυναικών δίνει τη μάχη της στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μία νέα φουρνιά παικτριών, που σμιλεύονται κυρίως στο εξωτερικό, προσπαθούν υπό τις οδηγίες του Γιώργου Κυριαζή να γίνουν ένα ανταγωνιστικό σύνολο. Όπως όλα τα καλά πράγματα, όμως, έτσι και η δημιουργία μίας καλής Εθνικής, θέλει το χρόνο της...

Συνέντευξη στον Άλκη Τσαβδαρά

Το γυναικείο ποδόσφαιρο συνεχίζει να ανεβαίνει ραγδαία τα σκαλοπάτια στο παγκόσμιο στερέωμα. Στα ενδότερα της χώρας το χρίσμα του προπονητή της Εθνικής Γυναικών δόθηκε στον Γιώργο Κυριαζή, που έκανε τα πρώτα βήματά του στις ΗΠΑ από τη θέση του προπονητή. Με καριέρα εγνωσμένης αξίας ως πάλαι ποτέ δεξί μπακ σε Ηρακλή και Ιταλία, φροντίζει από το Σεπτέμβριο του 2000 να προσφέρει τις γνώσεις του στα κορίτσια μας.

Λίγες ημέρες πριν από τα παιχνίδια της Εθνικής για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023 κόντρα στην Εσθονία (Παρασκευή 8/4 στο Ταλίν και Τρίτη 12/4 στην Πάτρα), το BN Sports βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά για να πάρει κλίμα από τον 42χρονο προπονητή.

Γιώργο, μας περιμένουν δύο παιχνίδια με την Εσθονία. Ουραγός στη βαθμολογία, χωρίς βαθμό έως τώρα. Φαινομενικά εύκολα παιχνίδια, στα… χαρτιά που λέμε. Πόσο δύσκολα θα είναι;

«Είναι δύσκολα. Κάθε παιχνίδι κρύβει έναν βαθμό δυσκολίας. Στα συγκεκριμένα θα πάμε να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες. Εμείς δουλεύουμε εδώ με ήλιο και στο Ταλίν χιονίζει. Δεν αποτελεί δικαιολογία, αλλά είναι μία δυσκολία, όπως και να το κάνουμε. Επίσης θα αντιμετωπίσουμε μία ομάδα που δεν έχει κερδίσει ακόμα κάποιον βαθμό και θα ψάξουν να τους πάρουν από εμάς. Δε νομίζω ότι θα εμφανιστούν έτοιμες απλά να χάσουν τα παιχνίδια.
Από κει και πέρα, έχουμε να διαχειριστούμε και θέματα κορονοϊού που μας αλλάζουν τα πλάνα. Όλα αυτά ανεβάζουν το βαθμό δυσκολίας, τον οποίο πρέπει να διαχειριστούμε και να ανταπεξέλθουμε».

Αλλάζουμε στα παιχνίδια με την Εσθονία τον τρόπο προσέγγισης. Από το συμπαγές και σφιχτό σύνολο κόντρα στους «μεγάλους», όπως η Γαλλία, πλέον καλούμαστε να βγούμε στην επίθεση και να δημιουργήσουμε. Είναι η Εθνική έτοιμη γι’ αυτό;

«Πρέπει να εμφανιστούμε έτοιμοι. Ούτως ή άλλως γι’ αυτό γίνεται η συγκέντρωση ημέρες πριν, ώστε να δουλέψουμε πάνω σε συγκεκριμένους τομείς. Είναι γεγονός ότι η ομάδα μας καλείται στα προκριματικά να προσαρμόζεται πάνω στον αντίπαλο. Δεν είμαστε η Γαλλία που θα αντιμετωπίσουν οι υπόλοιποι το δικό της πλάνο. Εμείς οφείλουμε να προσαρμοστούμε στους άλλους. Με τη Γαλλία προσπαθήσαμε να αμυνθούμε, τώρα κόντρα στην Εσθονία θα φροντίσουμε να είμαστε δημιουργικές, να κάνουμε παιχνίδι, να έχουμε υπομονή και φυσικά να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για το γκολ, ώστε να έρθει η νίκη».

GREEEEE.jpg

Είναι λοιπόν χρήσιμο και ευχάριστο πως έρχονται και οι ποδοσφαιρίστριες από το εξωτερικό, που δίνουν άλλο κύρος στην Εθνική, αλλά και προσφέρουν ίσως πιο έτοιμα στοιχεία στην ομάδα;


«Πάντα βοηθούν τα κορίτσια που έρχονται από ένα άλλο περιβάλλον, με άλλες εντάσεις, πιέσεις, παραστάσεις και εμπειρίες, σίγουρα είναι χρήσιμο. Εμάς σκοπός μας είναι αυτές τις ημέρες να προσθέσουμε όλα τα στοιχεία που θα μας βελτιώσουν, να δουλέψουμε πάνω σ’ αυτά και να τα επαναλάβουμε, για να έρθει εν τέλει το θετικό αποτέλεσμα»

Η μέχρι στιγμής εικόνα της Εθνικής Γυναικών (σ.σ. 4η στον όμιλο με απολογισμό 2-1-3 και 7 βαθμούς) μας δείχνει ότι δεν είμαστε φυσικά στο επίπεδο ενός μεγαθήριου όπως η Γαλλία, ίσως αρκετά μακριά ακόμα και από ομάδες όπως οι Ουαλία και Σλοβενία. Αλήθεια, που βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή;

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο. Κύριος λόγος είναι ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν φύγει αρκετές κοπέλες στο εξωτερικό. Όπως προείπα δουλεύουν κάτω από άλλες συνθήκες και ζουν άλλες παραστάσεις. Αυτό θα πάρει λίγο χρόνο για να φανεί στην Εθνική. Δεν θα συμβεί σε μία νύχτα. Αλλά αν συνεχίσουν να δουλεύουν σκληρά εκεί, θα καρπωθούμε και εμείς εδώ στην Εθνική τα οφέλη. Γι’ αυτό θεωρώ πως είμαστε σε ένα – ανοδικό – μεταβατικό στάδιο και θα πάρει λίγο χρόνο για να βγάλουμε μία διαφορετική φιλοσοφία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, το οποίο ανέφερε πως συνεχώς αμυνόμασταν, αμυνόμασταν, αμυνόμασταν»



Οι νέες γενιές των κοριτσιών στο ποδόσφαιρο επίσης αφήνουν τα διαπιστευτήριά τους. Η Κ19 συμμετέχει στο δυνατό τουρνουά της Α’ κατηγορίας στην Τσεχία με μεγαθήρια, ενώ και η Κ17 ηττήθηκε μετά από σπουδαίο αγώνα κόντρα στον πανίσχυρη Δανία. Τι μπορούμε να περιμένουμε;

«Ταλέντο έρχεται. Και στις ακόμα πιο μικρές ηλικίες, τις οποίες παρακολουθήσαμε την περασμένη εβδομάδα στις προεπιλογές για τη νέα ομάδα των Κορασίδων (σ.σ. γεννημένες 2006-07), είδαμε πάρα πολύ ταλέντο. Η διάθεση πάντα υπήρχε, αλλά ίσως οι γονείς τώρα να είναι λίγο πιο ανοιχτόμυαλοι και αφήνουν τις κόρες τους να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Οπότε ταλέντο υπάρχει πάρα πολύ. Το κλειδί είναι πως αυτό θα επεξεργαστεί για να εξελιχθεί όπως αρμόζει και κάποια στιγμή να στελεχώσει την Εθνική Γυναικών».

Τα νέα δεδομένα στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο φαίνονται και με το παραπάνω. Είδαμε ακόμα και το clasico ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης να συγκεντρώνει πάνω από 90.000 κόσμο. Πως αισθάνεσαι εσύ με αυτό;

«Εμείς που ασχολούμαστε αρκετά χρόνια με το γυναικείο ποδόσφαιρο, δεν μας έκανε και τόσο μεγάλη εντύπωση. Σίγουρα για τα ελληνικά δεδομένα, όταν ακούμε τέτοια νούμερα, μας προκαλεί αίσθηση, αφού ούτε καν στους Άνδρες δεν μαζεύεται τόσος κόσμος. Είναι καθαρά θέμα κουλτούρας, είναι κοινωνικό το ζήτημα. Δεν είναι μόνο το τι προσφέρουν τα κορίτσια στον αγωνιστικό χώρο και αν μη τι άλλο προσφέρουν υψηλό θέαμα. Από κει και πέρα είναι ο κόσμος να έχει την επιθυμία και τη δεκτικότητα, ώστε να παρακολουθήσει τα παιχνίδια. Οι δικές μας ομάδες στην Ελλάδα επίσης προσφέρουν θέαμα, αλλά πρέπει να αποδεχτεί ο κόσμος και η κοινωνία ότι, ναι θα πάω να δω τα ματς. Το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει εκτοξευτεί και στα επόμενα χρόνια θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0