Face to Face

O Mίλαν Ράσταβατς στο ΒΝ Sports: «Δουλεύουμε για να βγάλουμε τους ποδοσφαιριστές του μέλλοντος - Ο πόλεμος προκαλεί πόνο σε όλους»

O Mίλαν Ράσταβατς στο ΒΝ Sports: «Δουλεύουμε για να βγάλουμε τους ποδοσφαιριστές του μέλλοντος - Ο πόλεμος προκαλεί πόνο σε όλους»
Πρόκειται για έναν από τους μακροβιότερους προπονητές σε πάγκο ομάδας της Super League 1, τη δεδομένη στιγμή και για τον δεύτερο, σε συμμετοχές, προπονητή του Αστέρα Τρίπολης. 
Ο Μίλαν Ράσταβατς, μίλησε στο BN Sports, για τη ζωή του στην Τρίπολη, τον Αστέρα, αλλά και για τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία

Συνέντευξη στον Γιώργο Ζαχαρίου

 Ο Αστέρας Τρίπολης, αποτελεί μια ομάδα, με σταθερή παρουσία τα τελευταία 14 χρόνια στα γήπεδα της Super League 1, κερδίζοντας επάξια το σεβασμό και την αναγνώριση των Ελλήνων φιλάθλων. Αρκετοί είναι οι προπονητές που έχουν περάσει από τον πάγκο της ομάδας, ωστόσο ο Μίλαν Ράσταβατς, τείνει να μετατραπεί σε αναπόσπαστο κομμάτι του οργανισμού, αφού είναι πολύ κοντά στο να γίνει ο πρώτος σε συμμετοχές προπονητής στην ιστορία των «Άρκάδων».

Ο Σέρβος προπονητής, μίλησε αποκλειστικά στο BN Sports, για την μέχρι τώρα εμπειρία του στο σύλλογο, τη δουλειά που γίνεται με τους νέους ποδοσφαιριστές, το φετινό πρωτάθλημα αλλά και για τον πόλεμο, τον οποίο έχει βιώσει και ο ίδιος ως στρατιώτης, στο μέτωπο της Γιουγκοσλαβίας.

Πως σας φαίνεται η Τρίπολη; Έχει σημαντικές διαφορές με την Ξάνθη στη διαμονή;

«Η Ξάνθη σαν πόλη είναι γενικότερα πιο όμορφη από την Τρίπολη, όμως οι περιοχές της Αρκαδίας είναι αρκετά ήρεμες, γεγονός που επιτρέπει στον καθένα να ηρεμεί και να συγκεντρώνεται πιο εύκολα».

rastavac_fonto.jpg

Βρίσκεστε πλέον 2.5 χρόνια στον Αστέρα. Πως αισθάνεστε που έχετε γίνει ο δεύτερος σε συμμετοχές προπονητής στην ιστορία της ομάδας;

«Είναι ένα είδος επιβράβευσης για εμένα προσωπικά γιατί αποδεικνύεται ότι κάνουμε πολύ καλή δουλειά. Eπίσης είναι και μια πρόκληση, η οποία μας δίνει ώθηση ώστε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε, να ανακαλύπτουμε νέα ταλέντα και να επιμένουμε στο πλάνο μας, με σκληρή δουλειά».

RASTAVAC_MILAN__pagkos.jpeg


Η φετινή σεζόν είχε πολλές αγωνιστικές διακυμάνσεις για τον Αστέρα. Με ποιόν τρόπο καταφέρατε να «γυρίσετε» το κλίμα στην ομάδα μετά τα αρνητικά αποτελέσματα των πρώτων 5 αγωνιστικών και μετά τον αποκλεισμό από το Κύπελλο;

«Κατ’ αρχάς θεωρώ ότι ήμασταν αρκετά άτυχοι στην αρχή της σεζόν και δεν εννοώ μόνο για τα αποτελέσματα εντός γηπέδου. Επικεντρωθήκαμε μόνο στην εκκίνηση της χρονιάς, χωρίς να συνυπολογίζουμε το μέλλον. Το γεγονός αυτό μας «ταρακούνησε» με αποτέλεσμα να μπούμε σε μια διαδικασία αναπροσαρμογής ώστε να αλλάξει το κλίμα. Ωστόσο, ήμασταν άτυχοι και εντός γηπέδου, γιατί δεν νομίζω ότι παρά το κακό ξεκίνημα, ότι παίζαμε άσχημα σε εκείνα τα παιχνίδια. Χρειαστήκαμε χρόνο για να αποδώσουμε και νομίζω ότι καταφέραμε αρκετά σημαντικά πράγματα κατά τη διάρκεια της σεζόν».

rastavats.jpg

Nιώσατε σαν ομάδα να έχετε αδικηθεί κατά τη διάρκεια της σεζόν;

«Αν δούμε τα παιχνίδια θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να πούμε κάτι τέτοιο. Ένα γενικό συμπέρασμα μου είναι ότι σε βάθος χρόνου νομίζω ότι θα αξίζαμε να είμαστε στα play off. Μπορεί να με λυπεί το γεγονός του ότι δεν καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο αυτό, όμως είμαι χαρούμενος για την εικόνα που παρουσιάσαμε εντός γηπέδου»

Ποια η καλύτερη στιγμή άλλες όλον αυτόν τον καιρό στον Αστέρα;

«Σίγουρα είχαμε καλές στιγμές, αν και δείξαμε δυο διαφορετικά πρόσωπα. Χτίσαμε δύο φορές μεγάλα σερί, γεγονός που απέδειξε την ποιότητα μας. Και επίσης είναι πολύ σημαντικό να το πετύχει αυτό κανείς, αφού το ελληνικό πρωτάθλημα είναι αντικειμενικά αρκετά δύσκολο»

Ποια η χειρότερη;

«Πιστεύω ότι η χειρότερη στιγμή μας, ήταν η ήττα με 3-2 στην έδρα μας από τον Ιωνικό και ειδικότερα το δεύτερο ημίχρονο που κάναμε. Ήταν ένα παιχνίδι πολύ σημαντικό γιατί θα συνέχιζε το πολύ καλό μας σερί και ο τρόπος με τον οποίο ήρθε η ήττα οφείλεται σε εμάς, γιατί χάσαμε τη συγκέντρωση μας. Νομίζω ότι αυτό το παιχνίδι μας στοίχισε και την είσοδο μας στα play off»

Ποιες ομάδες πιστεύετε ότι ήταν οι καλύτερες από άποψη θεάματος τη φετινή σεζόν στη Super League;

«Θεωρώ ότι ιδίως οι επονομαζόμενες μεγάλες ομάδες, αν όχι όλες, παρουσίασαν διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Για παράδειγμα με εντυπωσίασε ο ΠΑΟΚ, με τον τρόπο που εξελίχθηκε και άλλαξε το παιχνίδι του, καθώς η εικόνα του στην αρχή συγκριτικά με την εικόνα που παρουσιάζει τη δεδομένη στιγμή είναι σαφώς πιο βελτιωμένη. Από την άλλη πλευρά βέβαια υπάρχει ο Ολυμπιακός που αξίζει σεβασμό καθώς κερδίζει και τα ντέρμπι, ή τουλάχιστον δεν τα χάνει, γεγονός που αποδεικνύει τη δυναμική του. Ο κύριος Μάρτινς έχει καταφέρει κάτι που είναι πολύ σημαντικό και γι’ αυτό έχει παραμείνει τόσα χρόνια στον πάγκο της ομάδας. Από άποψη φόρμας, ο Ολυμπιακός μπορεί να μην είναι τόσο εντυπωσιακός όσο άλλες χρονιές αλλά είναι αποτελεσματικός. Αν θα πρέπει να μιλήσω και για κάποια άλλη ομάδα, πιστεύω ότι ο Άρης, μπορεί να είχε αρκετά σκαμπανευάσματα, ωστόσο όταν έπαιζε καλά πιστεύω ότι χάρισε στιγμές όμορφου ποδοσφαίρου»

Ποιους προπονητές θα χαρακτηρίζατε ως τους κορυφαίους της φετινής σεζόν στην Ελλάδα;

«Στηρίζω όλους τους συναδέλφους μου. Ένα ιδιαίτερα όμορφο κομμάτι του ποδοσφαίρου είναι το να παραμένεις στα ίδια επίπεδα επιτυχίας σε διαφορετικά πρωταθλήματα κι αυτό μπορούμε να το δούμε στην πράξη. Υπάρχουν προπονητές που μένουν πιστοί στο πλάνο τους, αλλά και προπονητές που δεν φοβούνται να πειραματιστούν. Είναι ένα κομμάτι άξιο σεβασμού και θαυμασμού, όπως είναι και το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί προπονητές που κάνουν μακρά θητεία σε πάγκο κάποιας ομάδας. Είναι πολύ δύσκολο και σκληρό γιατί είναι έτσι η θέση του προπονητή παντού. Μπορείς να κινδυνεύσεις ανά πάσα στιγμή»

rastavac-martins-820x490.jpg

Ποια η σχέση σας με τον έτερο Σέρβο προπονητή του Ελληνικού πρωταθλήματος, Ιβάν Γιοβάνοβιτς; Έχετε επικοινωνία;

«Προσωπικά δεν γνωριζόμαστε από πριν, καθώς έχει κάνει καριέρα αρκετά χρόνια εκτός Σερβίας. Τον γνώρισα εδώ, μέσα από τα παιχνίδια που τεθήκαμε αντίπαλοι. Είναι ένας πολύπειρος προπονητής, με πολλές γνώσεις και ιστορία στην προπονητική. Επιπλέον, για εμένα πρώτα απ’ όλα είναι τιμή να είμαι αντίπαλος του και εύχομαι να αποδίδει σε όποια δουλειά κάνει. Πρόκειται επίσης για ένα αληθινό κύριο και πολύ καλό ως άνθρωπο από τον οποίο μπορείς να πάρεις μαθήματα και εκτός γηπέδου»


jovanovic-rastavac.jpg

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σας στόχοι από εδώ και πέρα μέχρι το τέλος της σεζόν και των play out;

«Θέλουμε να παλέψουμε για την καλύτερη θέση στα play out. Επιπλέον, θέλουμε να παίξουμε καλά και να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνεται για την επόμενη σεζόν. Είμαστε μια ομάδα η οποία έχει στόχο να «γεννήσει» νέους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές και δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτό. Δουλεύουμε πάνω στα νέα παιδιά, ώστε να τα βελτιώσουμε και να γίνουν μέλος του Αστέρα. Βρήκα κάποια στατιστικά που αναφέρουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στο να βγάζει ταλέντα και να τα ωριμάζει και αυτό μου έδωσε το κίνητρο να το παλέψω. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά θα συνεχίσουμε να κοιτάμε τις ακαδημίες καθώς βλέπουμε αρκετά ικανά παιδιά που μπορούν να στελεχώσουν και τις εθνικές ομάδες στο μέλλον»

Nα κλείσουμε με ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα. Aυτό του πολέμου στην Ουκρανία. Ήσασταν στρατιώτης την περίοδο των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Πως είναι για κάποιον μια τέτοια συνθήκη; Τι πιστεύετε ότι νιώθουν οι άνθρωποι εκεί;

«Θέλω να κάνω ένα πολύ μικρό σχόλιο για αυτό. Όλοι οι πόλεμοι ξεκινούν σε μια στιγμή και τελειώνουν σε μια στιγμή. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων. Είναι ένα γεγονός που επηρεάζει και την κοινή γνώμη, αλλά επιφέρει πόνο και σε αυτούς που συμμετέχουν σε ένα πόλεμο αλλά και σε αυτούς που τον βιώνουν εκτός πεδίου μάχης. Εύχομαι να βρεθεί σύντομα μια λύση και να τρέξουν τις διαδικασίες γρήγορα ώστε να τερματιστεί ο πόνος για όλους αυτούς τους ανθρώπους»


www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0