Face to Face

Η Θένια Ζέρβα στο BN Sports: «Τραγική η αντιμετώπιση προς τις γυναίκες στο ποδόσφαιρο – Θετικό ότι επιτέλους… ανοίγουν στόματα»

Η Θένια Ζέρβα στο BN Sports: «Τραγική η αντιμετώπιση προς τις γυναίκες στο ποδόσφαιρο – Θετικό ότι επιτέλους… ανοίγουν στόματα»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα (08/03) και οι αθλήτριες έχουν την τιμητική τους. Μεγάλο της πάθος είναι το ποδόσφαιρο και στόχος της η παράλληλη ενασχόληση με το sport management το οποίο και σπουδάζει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Η 24χρονη διεθνής με την Εθνική μας ομάδα, Θένια Ζέρβα μίλησε στο BN Sports για την σχέση της με την στρογγυλή θεά, την Αμερική καθώς και το γυναικείο ποδόσφαιρο συνολικά.

Συνέντευξη στον Αντώνη Κεφαλωνίτη

Γεννήθηκες και μεγάλωσες στην Ελλάδα. Πώς μπήκε το μικρόβιο του ποδοσφαίρου και ποια ήταν η στήριξη από την οικογένειά σου μετέπειτα;

Σωστά, έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε μία πολύ όμορφη πόλη, την Καλαμάτα. Με τον αθλητισμό γενικά από μικρή είχα πολύ καλή σχέση καθώς με τον αδερφό μου κάναμε ιστιοπλοΐα, θαλάσσιο σκι, χειμερινό σκι και φυσικά παίζαμε και ποδόσφαιρο. Οι γονείς μας, διέθεταν ένα γηπεδάκι ποδοσφαίρου. Περνούσα πολλές ώρες εκεί. Θυμάμαι όταν πρώτομπήκα μέσα στο γήπεδο ήμουν μόλις 3 ετών και ξαφνικά μια μπαλιά από την απέναντι μεριά ήρθε επάνω μου και με χτύπησε στο κεφάλι. Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με τη στρογγυλή θεά (γέλια).

Καθώς μεγάλωνα βρισκόμουν συνέχεια εκεί και έτσι νομίζω μπήκε το μικρόβιο του ποδοσφαίρου μέσα μου. Αργότερα οι γονείς μου έφτιαξαν ένα μεγάλο αθλητικό κέντρο με 3 μεγαλύτερα γήπεδα, γυμναστήριο, σάουνα και κάποιες άλλες ανέσεις και έτσι ήμουν όλη μέρα εκεί και έπαιζα. Συμμετείχα κανονικά στις ακαδημίες μέχρι περίπου την ηλικία των 12-13 ετών, καθώς μετά πήγα στην πρώτη μου γυναίκεια ομάδα την Καλαμάτα 91. Υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη στήριξη από την οικογένεια μου, ειδικά από το μπαμπά μου, ο οποίος και ήταν προπονητής στις Ακαδημίες και φυσικά κάναμε ατομικές προπονήσεις μαζί.

Και ύστερα προκύπτει η Αμερική και φεύγεις για σπουδές. Ποια η πορεία σου εκεί μέχρι τώρα; Υπήρχαν δυσκολίες στη αρχή;

Όταν έδωσα πανελλήνιες δεν κατάφερα να περάσω στη σχολή που ήθελα. Ο πατέρας μου είναι γεννημένος στον Καναδά και γνώριζε ότι στην Αμερική το γυναίκειο ποδόσφαιρο έχει παραπάνω στήριξη, βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και μπορείς να συνδυάσεις εύκολα ποδόσφαιρο και σπουδές. Έτσι πήρα την απόφαση να δοκιμάσω να έρθω στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Βρίσκομαι στον τελευταίο χρόνο των σπουδών μου στον κλάδο του Sports Management και όλα εδώ πράγματι είναι τελείως διαφορετικά σε σχέση με την Ελλάδα. Συνολικά έχω παίξει σε τρεις διαφορετικές ομάδες κολλεγίων (Monroe Community College, Lincoln Memorial University, University of Louisiana Monroe) με τις οποίες έχουμε κερδίσει πρωταθλήματα, ενώ έχουμε καταρρίψει και κάποια ρεκόρ. Ατομικά, είμαι πολύ ευχαριστημένη μέχρι στιγμής καθώς έχω σπάσει το ρεκόρ των ασίστ και στις τρεις ομάδες που έχω αγωνιστεί. Όταν πρωτοήρθα εδώ η αλήθεια είναι δεν αντιμετώπισα κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, ευτυχώς η γλώσσα δεν στάθηκε πρόβλημα, καθώς γνώριζα αγγλικά από πριν. Πήρε βέβαια λίγο χρόνο για να προσαρμοστώ, όχι όμως παραπάνω από μήνα.


Το επίπεδο του γυναικείου ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ είναι γνωστό ότι είναι υψηλό. Ποιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν και τι σου αρέσει περισσότερο από τη μέχρι τώρα εμπειρία σου εκεί;

Γενικά η αντιμετώπιση του γυναικείου ποδοσφαίρου εδώ είναι αξιοπρόσεκτη και στήριξη εξίσου μεγάλη. Το επίπεδο είναι αρκετά καλό, αλλά φυσικά όπως πάντα υπάρχουν και κάποιες ομάδες οι οποίες βρίσκονται σε πιο χαμηλό επίπεδο από τις υπόλοιπες. Ανάλογα και τα Πανεπιστήμια οι περισσότεροι αγώνες είναι αρκετά ανταγωνιστικοί.

Νομίζω αυτό που μου έχει κάνει ιδιαίτερα θετική εντύπωση και το θεωρώ άκρως σημαντικό είναι το ότι οι αθλητές έχουν τη δυνατότητα να αθλούνται σε πολύ καλές εγκαταστάσεις στο σύνολο των περιπτώσεων. Εγώ προσωπικά έχω ζήσει σε τρία διαφορετικά πανεπιστήμια σε διαφορετικές πολιτείες και είχα τη δυνατότητα να έχω στην διάθεση μου πολύ καλές αθλητικές εγκαταστάσεις με ωραία γήπεδα, γυμναστήρια και φυσικοθεραπευτήρια, όποτε τα χρειαζόμουν.

Zerva_vs_Alcorn_9_10_2021.jpg

Έχεις αγωνιστεί και στην Ελλάδα σε Εργοτέλη, Γλυφάδα και ΠΑΟΚ. Πώς βλέπεις το επίπεδο του γυναικείου ποδοσφαίρου στη χώρα μας; Υπάρχει ταλέντο;

Ναι, έχω αγωνιστεί στην Ελλάδα για μερικά χρόνια και πιστεύω ότι το επίπεδο υστερεί λίγο συγκριτικά με κάποιες άλλες χώρες. Φυσικά και υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα και πάρα πολύ μάλιστα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν γενικά ώστε και το επίπεδο να γίνει πιο υψηλό και επαγγελματικό. Χρειάζεται στήριξη το γυναικείο ποδόσφαιρο, από όλους.

Επιπλέον, θα βοηθούσε πολύ αν οι μεγάλες ανδρικές ομάδες είχαν αντίστοιχα και γυναίκειο τμήμα καθώς έτσι θα υπήρχε και οικονομική στήριξη, κάποιες παίκτριες από το εξωτερικό θα έρχονταν πιο εύκολα και έτσι οι αγώνες θα ήταν πιο ανταγωνιστικοί. Φυσικά και από την πλευρά την δικιά μας θα πρέπει να δουλέψουμε παραπάνω ώστε να βελτιωθούμε ατομικά.

Κεφάλαιο Εθνική ομάδα. Πώς ένιωσες όταν έκανες την πρώτη σου συμμετοχή με το εθνόσημο; Πώς βλέπεις την παρουσία σου εκεί και ποιοι οι στόχοι της ομάδας για το μέλλον;

Προσωπικά θέλω να συμμετέχω στην Εθνική ομάδα όσο πιο πολύ μπορώ, ειδικά αφού τελειώσω τις σπουδές μου φέτος και βρίσκομαι στην Ευρώπη. Όταν έλαβα πρώτη φορά κλήση για την Εθνική ομάδα η αλήθεια είναι ήμουν αρκετά μικρή και δικαιολογημένα είχα λίγο άγχος ωστόσο ήμουν πάρα πολύ χαρούμενη και γεμάτη περηφάνια. Θέλουμε να βελτιωθούμε όλα τα κορίτσια και πιστεύω μπορούμε να τα καταφέρουμε έτσι ώστε να βοηθήσουμε την Εθνική να έχει ακόμα περισσότερα θετικά αποτελέσματα στο μέλλον.

ethniki-gynaikon.jpg

Πρόσφατα υπήρξε η δικαστική νίκη της Εθνικής γυναικών των ΗΠΑ για ίση αμοιβή με την Εθνική Ανδρών. Πώς βλέπεις αυτή την εξέλιξη;

Νομίζω μετά την δικαίωση της Εθνικής γυναικών των ΗΠΑ ξημέρωσε μία μεγάλη ημέρα για το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Αμερική, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες γιατί ίσως με αυτό το βήμα να κινητοποιηθούν και να κάνουν μια αντίστοιχη προσπάθεια. Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου Γυναικών της Αμερικής φυσικά και το αξίζει καθώς το επίπεδο της ομάδας και των παικτριών ξεχωριστά είναι πολύ υψηλό και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο που κατάφεραν να αποκτήσουν ισότητα έπειτα από πολλές διακρίσεις και κατακτήσεις τροπαίων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα μέσα από το κίνημα #metoo ήρθε στο προσκήνιο ο σεξισμός και οι έμφυλες διακρίσεις που υπάρχουν εδώ και χρόνια σε πολλούς χώρους. Το γυναικείο ποδόσφαιρο αντιμετώπιζε και δυστυχώς εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον σεξισμό σε μεγάλο βαθμό. Τι έχεις να πεις γι’ αυτή την κατάσταση;

Είναι ένα θέμα ιδιαίτερα δύσκολο. Δυστυχώς η αντιμετώπιση που έχουμε οι γυναίκες στο χώρο είναι πολλές φορές το λιγότερο τραγική. Δεν θα ξεχάσω όταν παλιότερα σε έναν αγώνα είναι έξω πατεράδες και μας έβριζαν, ενώ παίζαμε αντίπαλες με τις κόρες τους. Κατ’ εμέ η απόλυτη ξεφτίλα. Το φαινόμενο φυσικά είναι παγκόσμιο, όχι μόνο ελληνικό, αλλά είναι πάρα πολύ θετικό που επιτέλους αρχίζουν και ανοίγουν στόματα, είναι αναγκαίο.

Οι στόχοι σου για το μέλλον;

Σίγουρα για το άμεσο μέλλον επιδιώκω να τελειώσω με καλούς βαθμούς τις σπουδές μου γιατί ο κλάδος του Sport Management με ενδιαφέρει πολύ. Ένας επιπλέον βασικός στόχος μου φυσικά είναι να βρίσκομαι συνέχεια στην Εθνική Ομάδα από εδώ και μπρος.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0