Face to Face

Ο Ναθαναήλ Λεμονάκης αναλύει στο BN Sports τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο: Οι κινήσεις του Big-4, τα «μπαμ» της Ευρώπης και η υπόθεση Ζάχαβι (video)

Ο Ναθαναήλ Λεμονάκης αναλύει στο BN Sports τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο: Οι κινήσεις του Big-4, τα «μπαμ» της Ευρώπης και η υπόθεση Ζάχαβι (video)

Πρόκειται για έναν από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες μάνατζερ του εξωτερικού. Ο Ναθαναήλ Λεμονάκης σκιαγράφησε αποκλειστικά στο BN Sports τη χειμερινή μεταγραφική αγορά, το θέμα του Ζάχαβι αλλά και τα μεγάλα… μείον του ελληνικού πρωταθλήματος.

Συνέντευξη στον Νότη Χάλαρη

Η μεταγραφική περίοδος του χειμώνα έφτασε στο τέλος της. Οι ομάδες της Ευρώπης έκαναν τα πάντα για να ενισχύσουν ή να διορθώσουν το ρόστερ τους και φυσικά, πρόσφεραν μία γεμάτη, μεταγραφικά, τελευταία μέρα στα τέλη του Ιανουαρίου. Τόσο οι ελληνικές, όσο και εκείνες του εξωτερικού ομάδες, έκαναν τις δικές τους κινήσεις για το φινάλε της σεζόν.

Πάνω σε αυτές, στάθηκε ο Ναθαναήλ Λεμονάκης. Πρόκειται για έναν από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες μάνατζερ που εργάζεται στο εξωτερικό και μίλησε για όλους και όλα στο BN Sports. Στάθηκε στην οργάνωση του ελληνικού πρωταθλήματος αλλά και την περίπτωση του Έραν Ζάχαβι που ήταν να έρθει στον Ολυμπιακό. Παράλληλα, δεν άφησε ασχολίαστες τις κινήσεις των ευρωπαϊκών κλαμπ, τονίζοντας πως το ερχόμενο καλοκαίρι, θα είναι ιδιαίτερα… «καυτό».

«Έκπληξη που ήρθε ο Μανωλάς στον Ολυμπιακό – Θέλει νέο αίμα ο ΠΑΟΚ και ηγέτη η ΑΕΚ»

  • Πως σου φάνηκε η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου;

«Ήταν μία αναμενόμενη μεταγραφική περίοδος. Ξέραμε πως, βγαίνοντας από την πανδημία του κορωνοϊού, οι ομάδες θα κάνουν προσεκτικές κινήσεις και όχι μεγάλες σπατάλες. Οι ομάδες πρέπει να φτιάξουν ένα μπάτζετ πριν κάνουν κινήσεις, για αυτό και πρέπει αποδεσμεύσουν κάποιους ποδοσφαιριστές αρχικά για γίνει αυτό. Εκτός από τις μεγάλες ομάδες που έχουν ήδη γεμάτο πορτοφόλι και βγαίνουν πιο άνετα στην αγορά. Με λίγα λόγια, ήταν αναμενόμενη η εξέλιξη της μεταγραφικής περιόδου. Δεν υπήρξαν εκπλήξεις ή μεγάλα «μπαμ» αλλά περισσότερο διορθώσεις στα ρόστερ και… μπαλώματα»

  • Ποια ομάδα σου έκανε την πιο θετική εντύπωση και ποια την πιο αρνητική και γιατί;

«Η Τότεναμ έκανε καλές κινήσεις και εμπιστεύθηκε την ιταλική αγορά λόγω του προπονητή, που την ξέρει καλύτερα. Ξεφορτώθηκε τον Ντέλε Άλι που εδώ και ένα χρόνο πήρε ευκαιρίες και δεν τράβηξε. Η Νιούκαστλ από την άλλη περιμέναμε να δούμε τι μπορεί να κάνει. Δεν έκανε το μπαμ αλλά ενισχύθηκε αρκετά και έδειξε πως από το καλοκαίρι, αναμένεται να ταράξει τα μεταγραφικά νερά της Ευρώπης. Μου έκανε εντύπωση πως η Μπαρτσελόνα δεν πήρε έναν βαρβάτο στόπερ. Η ομάδα φωνάζει πως χρειάζεται έναν ηγέτη στην άμυνα αλλά συνεχίζουν να ενισχύονται μεσοεπιθετικά»

manolas-olympiacos-proponisi.jpg

  • Από την Ελλάδα, τι άποψη έχεις για τις μεταγραφές του Ολυμπιακού;

«Ο Ολυμπιακός μας έχει συνηθίσει στις στοχευμένες μεταγραφές και όχι στα ονόματα που θα φέρουν τον κόσμο στο αεροδρόμιο. Δεν είναι το ίδιο με παλιά, που ο Ολυμπιακός έφερνε παίκτες περισσότερο για εντύπωση παρά για ουσιαστική ενίσχυση του ρόστερ. Η αλήθεια είναι πως περίμενα να ρίξει λίγο τον μέσο όρο του ρόστερ. Δίνει έμφαση στην γαλλική αγορά και φέρνει ταλέντα από εκεί. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως δεν μπορούν να σου βγουν όλα τα παιδιά. Από τα πέντε παιδιά, τα δύο ή τα τρία θα κάνουν την διαφορά. Όχι όλα.

Μου έκανε εντύπωση που γύρισε ο Μανωλάς, καθώς σε αυτή την ηλικία και την κατάσταση, θα μπορούσε να βρίσκεται για δύο με τρία χρόνια ακόμα στην Ιταλία. Πολύ δυνατή και ωραία προσθήκη για τον Ολυμπιακό. Μακάρι να δέσει και ειδικά στην Ευρώπη.»

  • Των διεκδικητών του τίτλου, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ;

«Για την ΑΕΚ, η αλλαγή προπονητή δείχνει πως δεν έχει βρει το DNA της. Κάποιες καλές προσθήκες από τη μέση και μπροστά θα βοηθήσουν αλλά πίσω έχει θέματα. Δεν έχουν δέσει Τζαβέλλα και Βράνιες. Δεν έχει έναν ηγέτη σε κάθε γραμμή. Όταν μία ομάδα θέλει να πάει για πρωτάθλημα και να κάνει πρωταθλητισμό, πρέπει να έχει έναν ηγέτη σε τουλάχιστον κάθε γραμμή. Αυτή την στιγμή στην ΑΕΚ, μόνο ο Μάνταλος προσπαθεί να γίνει με το ζόρι να είναι ηγέτης. Δεν γίνεται αυτό και δεν βγάζει μία ποδοσφαιρική υγεία αυτή η ΑΕΚ.

Ο ΠΑΟΚ από την άλλη, θέλει νέο αίμα. Πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή να φτιάξει ομάδα και να κάνει νέα αρχή. Καλή στήριξη στον Λουτσέσκου αλλά πρέπει να κάνει το κάτι παραπάνω. Οι προσθήκες είναι καλές και τον ανεβάζουν αλλά μέχρι εκεί.»

  • Για τον Παναθηναϊκό και την υπόλοιπη Superleague;

«Στον Παναθηναϊκό, ο προπονητής δείχνει πως δουλεύει το ρόστερ αρκετά. Έχει κάποια κενά η ομάδα αλλά το θέμα είναι πως με δανεικούς, δεν κάνεις ομάδα. Δεν γίνεται ένας παίκτης να μένει στην ομάδα για πέντε με έξι μήνες. Δεν μπορείς να βασιστείς πάνω του γιατί δεν θα προλάβει να καθιερωθεί και να δημιουργήσεις κάτι σε εκείνον. Γενικά έχει θέμα σε αυτό ο Παναθηναϊκός.

Για τους υπόλοιπους, για εμάς που μας αρέσει το ρομαντικό ποδόσφαιρο και θέλουμε να υπάρχει ανταγωνισμός, δεν υπάρχει ομάδα που μπορεί να κοιτάξει τον Ολυμπιακό στα μάτια. Ευελπιστώ στα play off να δούμε κάποια ωραία ματς αλλά δεν νομίζω πως μπορεί κάποιος να κοντράρει τον Ολυμπιακό. Ακόμα και τώρα που δεν είναι καλός, είναι άνετα στην κορυφή. Πρέπει να τους προβληματίσει»

gkatsinobits_105258_142903.jpg

«Θεωρώ πως δεν τον χρειαζόταν από τώρα τον Ζάχαβι ο Ολυμπιακός – Θετικός να έρθει το καλοκαίρι»

  • Για τον Ολυμπιακό ακούστηκε ο Ζάχαβι. Ποια ήταν και είναι τα δεδομένα της υπόθεσης;

«Ο Έραν Ζάχαβι υποσχέθηκε στον προπονητή θα μείνει στην Αϊντχόφεν μέχρι το τέλος της σεζόν. Νομίζω πως ναι μεν θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό, αλλά δεν θεωρώ πως τον χρειαζόταν η ομάδα την δεδομένη στιγμή. Έχει τον Τικίνιο που μπορεί να ανέβει σε απόδοση, ο Ελ Αραμπί είναι γνωστός δολοφόνος και μου άρεσε από τότε που ήταν στην Ισπανία. Προτάθηκε ο Ζάχαβι, έγινε το τσεκ των δύο πλευρών και το καλοκαίρι θεωρώ πως θα ενταχθεί στον Ολυμπιακό. Θα ήθελε από τώρα να έρθει αλλά δεν ήθελε να χαλάσει και τις σχέσεις του με την Αϊνχτόφεν»

  • Ποια είναι τα ποδοσφαιρικά στοιχεία του Ζάχαβι;

«Ο Ζάχαβι είναι ποδοσφαιριστής του κουτιού. Παίκτης περιοχής. Ναι μεν βγαίνει από αυτή αλλά θα τον αδικήσεις αν τον αφήσεις να παίξει εκτός περιοχής. Θυμίζει Χούντελααρ εντός περιοχής. Ξέρει που θα έρθει η μπάλα και ξέρει να εκτελεί. Το θέμα είναι να τον αξιοποιήσεις. Δηλαδή όχι εξτρέμ με αντίθετο πόδι και να μπαίνουν προς τα μέσα, καθώς έτσι δεν του έδιναν τη μπάλα στο κουτί. Έτσι έγινε στην αρχή στην Αϊντχόφεν, καθώς αυτό ήταν το πλάνο, με αποτέλεσμα να παίζει με πλάτη και να δυσκολεύεται να σκοράρει. Το έκανε με προσωπικές ενέργειες αλλά όχι στην συχνότητα που ήταν γνωστός»

  • Ο ίδιος θέλει να έρθει στη χώρα μας;

«Έχει ρωτήσει για την Ελλάδα, την ομάδα. Έχει μάθει για τον Ολυμπιακό, οπότε δεν νομίζω πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο να έρθει στον ελληνικό σύλλογο. Εκτός, αν σε αυτό το διάστημα, προκύψει από το πουθενά μία τρελή πρόταση από το MLS ή την Κίνα. Πάντα αυτό μπορεί να συμβεί σε ένα παίκτη που μένει ελεύθερος αλλά ο ίδιος, είναι θετικός να έρθει στον Ολυμπιακό»

ZAHAVI-768x461.jpg

«Μόνο ο Ζιντάν μπορεί να κρατήσει τον Εμπαπέ στην Παρί – Αναμένεται καυτό καλοκαίρι»

  • Πάμε στην ευρωπαϊκή αγορά. Για το μεγάλο μπαμ είναι αυτό του Βλάχοβιτς στη Γιουβέντους, ποια είναι η γνώμη σου για τη μεταγραφή;

«Η Γιουβέντους και γενικά αυτές οι ομάδες έπρεπε να κάνουν κάποιο μπαμ. Αυτές οι ομάδες δεν γίνεται να μην κάνουν κάποιο. Θα το δούμε και το καλοκαίρι. Η Γιουβέντους, στη μετά Ρονάλντο εποχή, ήθελε μία ανανέωση. Δεν είναι και στα καλύτερά της. Πήρε αυτό τον πραγματικό δολοφόνο, τον Βλάχοβιτς που δεν συγχωρεί με τίποτα. Μισή ευκαιρία την κάνει γκολ. Από όσο ξέρω θα ανανεώσει και ο Ντιμπάλα. Έρχονται καλύτερες μέρες για τη Γιουβέντους. Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο θέμα με τον Ντε Λιχτ. Θα φύγει, θα μείνει, θα ανανεώσει. Πρέπει να λυθεί αυτό το πρόβλημα άμεσα»

  • Συμφωνείς με τη μεταγραφή του Εμπαπέ στη Ρεάλ ή έπρεπε να παραμείνει στη Παρί και μετά το καλοκαίρι;

«Ο Εμπαπέ θεωρώ πως απογοητεύτηκε στην Παρί Σεν Ζερμέν. Όλοι περίμεναν να δουν την  Dream Team με Νεϊμάρ, Μέσι, εκείνον κλπ, όμως τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά, κάτι που ξεθωριάζει το όνειρο του Champions League. Από την άλλη, δεν γίνεται να αρνηθεί τη Ρεάλ Μαδρίτης όταν σου χτυπάει την πόρτα. Βαριά φανέλα, τίτλοι, ιστορία. Εντυπωσιάζεσαι. Το μόνο που μπορεί να τον κρατήσει, είναι ο Ζιντάν. Είναι ο μόνος που μπορεί να τον κρατήσει. Διαφορετικά θα ντυθεί στα χρώματα των μερένχες»

  • Από το μεταγραφικό παζάρι της Ολλανδίας είσαι ευχαριστημένος ή όχι και γιατί;

«Στην Ολλανδία δεν έγινε κάτι ιδιαίτερο. Ήρεμα κύλησε η μεταγραφική περίοδο. Δεν υπήρξε το ντόμινο που ξέρουμε, καθώς όταν ξεκινάνε το top-3 να αγοράζει και να πουλάει, τότε αρχίζει να κινείται και η υπόλοιπη αγορά. Η Φέγενοορντ έκανε κάποιες πολύ καλές κινήσεις με τον Άρνεσεν. Περιμένουμε πολλά από αυτά γιατί έχει και καλό προπονητή. Η Αϊντχόφεν κράτησε τον Γκάκπο και το καλοκαίρι αναμένεται να φύγει και γενικά διατήρησε τον κορμό της, παρά τις προτάσεις. Ίσως στην άμυνα έπρεπε να κάποια προσθήκη. Πιστεύω θα δούμε ένα ωραίο πρωτάθλημα»

  • Ποια μεταγραφή θα ήθελες πολύ να γίνει αλλά δεν έγινε;

«Πιστεύω πως δεν έγιναν τόσες κινήσεις καθώς μας περιμένει ένα καυτό καλοκαίρι. Οι ομάδες που κοιτούσαν λίγο περίεργα τι κάνουν οι αντίπαλοί τους, έχουν βάλει στόχους κάποιους ποδοσφαιριστές. Για παράδειγμα όπως είναι η Μάντσεστερ Σίτι που δεν έκανε κίνηση ή τη Νιούκαστλ με τα νέα αφεντικά. Επίσης, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορεί να παραμένει σιωπηλή αλλά θα γίνουν κάποια τρομερά πράγματα το καλοκαίρι.

Βέβαια, να δούμε τι θα συμβεί και με τον Χάαλαντ. Η Μπάγερν Μονάχου θα κάνει σίγουρα 2-3 εντυπωσιακές κινήσεις είτε από εσωτερικό είτε από εξωτερικό. Στην Ιταλία από την Ίντερ αναμένουμε πράγματα από τις μεταγραφές. Θα έχουμε εντυπωσιακό καλοκαίρι όσον αφορά τις μεταγραφές».

  • Πες για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις μεταγραφικές

«Κοίτα, οι περισσότερες ελληνικές ομάδες δεν έχουν σοβαρότητα. Δεν έχουν πλάνο, δεν έχουν ανθρώπους που να παίρνουν πάνω τους τις αποφάσεις. Ο τεχνικός διευθυντής για παράδειγμα, όταν έχουν καταλήξει σε έναν παίκτη με το τμήμα σκάουτινγκ, το παίρνουν πάνω τους. Δεν περιμένουν το οκ από τον πρόεδρο και την άδεια. Όταν έχουν καταλήξει σε έναν παίκτη, το προχωρούν εκείνοι. Εκεί φαίνεται και η εμπιστοσύνη. Προς όλους τους ανθρώπους. Λένε πως καταλήξαμε σε αυτόν, το πράσινο φως και προχωράει.

Πρέπει να δοθεί εμπιστοσύνη στον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Υπάρχει ταλέντο αλλά δεν δουλεύεται. Αυτό είναι το θέμα. Δεν είναι δυνατόν στην Ολλανδία να υπάρχουν ομάδες να στηρίζονται σε παίκτες που είναι 18 και 19 και στην Ελλάδα, να περιμένουμε να φτάσει 24 για να πάρει ευκαιρία. Είναι λάθος. Ας πούμε ο Τσιγγάρας τα πήγε περίφημα στο ντέρμπι. Ριχτούς μέσα να κολυμπήσουν γιατί διψάνε για μπάλα. Όχι να φέρνεις τον κάθε ποδοσφαιριστή.

Υπάρχει ένα ρητό. Δείξε μου το τμήμα σκάουτινγκ σου, να σου πω τι ομάδα έχεις. Δεν σου λέω να είσαι Σεβίλλη με τον Μόνσι και 150 σκάουτερς. Να έχεις έναν άνθρωπο να βλέπει νεαρούς ποδοσφαιριστές στο εξωτερικό. Να ξεχωρίζει. Δεν είναι κοστοβόρο ούτε τίποτα. Είναι μεγάλα τα οφέλη. Δεν το βλέπω από καμία ελληνική ομάδα και είναι κρίμα. Πρέπει κάθε σύλλογος να ξέρει όλες τις κατηγορίες. Μέχρι ερασιτεχνικό. Να ξέρει ηλικιακά ποιοι ποδοσφαιριστές μπορούν να μπουν στις ακαδημίες. Αλλιώς, θα γίνουν έρμαιο των ατζέντηδων. Δεν είναι ποδόσφαιρο αυτό.»

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0