Face to Face

Ο Νικόδημος Παπαβασιλείου στο BN Sports: «Σαν θεός ο Σαλάχ στην Αίγυπτο – Σπουδαίο ταλέντο ο Ελ Ντέμπες, θα κάνει μεγάλη καριέρα» (video)

Ο Νικόδημος Παπαβασιλείου στο BN Sports: «Σαν θεός ο Σαλάχ στην Αίγυπτο – Σπουδαίο ταλέντο ο Ελ Ντέμπες, θα κάνει μεγάλη καριέρα» (video)

Είναι από τους λίγους Έλληνες που έχουν δουλέψει στην Αίγυπτο και με μεγάλη επιτυχία. Ο Νικόδημος Παπαβασιλείου εξιστορεί αποκλειστικά στο BN Sports τα όσα έζησε εκεί, για τον Σαλάχ και τον Χασάν αλλά και την ποιότητα του Ελ Ντέμπες που είναι κοντά στον Ολυμπιακό.

Συνέντευξη στον Νότη Χάλαρη

Σίγουρα, αν κάποιος ρωτήσει για τις χώρες που δεν βρίσκονται στα ψηλά του ποδοσφαιρικού χάρτη, αυτή είναι η Αίγυπτος. Η χώρα με μία από τις πλουσιότερες ιστορίες στον πλανήτη αλλά και των μύθων, που προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο για να θαυμάσουν τα αξιοζήλευτα μνημεία και τοπία της. Ωστόσο, στον ποδοσφαιρικό τομέα, στα δικά μας μάτια μοιάζει λίγο πιο πίσω. Μία άποψη, που γρήγορα αντιστρέφεις όταν βρεθεί εκεί.

Όπως ο Νικόδημος Παπαβασιλείου. Ο Κύπριος προπονητής προπόνησε για έναν χρόνο την Ουόντι Ντέγκλα και μοιράζεται αποκλειστικά στο BN Sports τα όσα έζησε εκεί. Η απίστευτη κουλτούρα των οπαδών, ο τρόπος που παρακολουθούν τον Μοχάμεντ Σαλάχ αλλά και τον Αχμέντ Χασάν ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Καρίμ Ελ Ντέμπες. Ο 18χρονος μπακ που θεωρείται από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας, είναι κοντά στον Ολυμπιακό και αποτελεί προσωπική του επιλογή από την Κ17.

Nikodimos-Papavasileiou-Pitso-680x460.jpg

Αναλυτικά είπε:

  • Τι σημαίνει το ποδόσφαιρο για την Αίγυπτο;

«Η Αίγυπτος είναι μία χώρα με πολύ μεγάλη ιστορία και αγάπη στο ποδόσφαιρο. Δεν υπάρχει πουθενά να πας και να μην μιλούν για το συγκεκριμένο άθλημα. Οι μισοί είναι Αλ Άχλι, οι άλλοι μισοί Ζαμάλεκ. Μιλάμε για μία χώρα 100 εκατ. κόσμο, με ένα πολύ ποιοτικό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Οι οπαδοί αγαπούν την ομάδα, το ποδόσφαιρο και προσφέρουν καυτές ατμόσφαιρες όπως η Ελλάδα. Ίσως και λίγο παραπάνω. Το επίπεδο είναι πάρα πολύ καλό. Υπάρχει μεγάλη ποιότητα και ειδικά Αιγυπτίων ποδοσφαιριστών. Ταυτόχρονα, πληρώνει αρκετά η κάθε ομάδα. Τα ποσά είναι μεγάλα και για αυτό οι ντόπιοι ποδοσφαιριστές δεν φεύγουνε από την χώρα, εκτός και αν πρόκειται για μεγάλη ομάδα. Και οι οπαδοί είναι πολύ φιλικοί και έξω καρδιάς. Και οι αντίπαλοι και οι δικοί μας ήταν απίστευτοι απέναντί μου»

  • Υπάρχει απήχηση από τον κόσμο προς το ποδόσφαιρο;

«Είναι πάρα πολύ καλό το πρωτάθλημα. Είναι τρελαμένος ο κόσμος με το ποδόσφαιρο και είναι λογικό που το έχουμε τόσο χαμηλά γιατί είναι σε άλλη Ήπειρο και δύσκολα μπορούμε να το παρακολουθήσουμε. Όμως το επίπεδο είναι υψηλό όπως και σε άλλες χώρες που το πιστεύουμε. Οι ομάδες εδώ έχουν 100 εκατ. ευρώ μπάτζετ, οπότε, ταυτόχρονα, ανεβάζουν και το επίπεδο»

  • Ο Μοχάμεντ Σαλάχ τι είναι για τους Αιγύπτιους;

«Είναι ένας θρύλος. Τον έχουν σαν θεό τους. Ο Σαλάχ είναι το πρώτο θέμα για όλη την Αίγυπτο. Είναι παντού σε οτιδήποτε κάνει. Μία συμμετοχή, ένα γκολ, μία ασίστ. Στα πάντα είναι πρώτη είδηση παντού στην χώρα και όλοι το ακολουθούν πιστά. Είναι υπερήφανοι για την πορεία και την εξέλιξή τους»

  • Μπερδεύουν το ποδόσφαιρο με το θρήσκευμα ή είναι κάτι ανεξάρτητο;

«Δεν είχα δει να μπερδεύουν το ποδόσφαιρο με κάτι άλλο. Η Αίγυπτος είναι μία χώρα που το 80% είναι Μουσουλμάνοι και το 20% είναι Χριστιανοί. Υπάρχει τεράστιος σεβασμός απέναντι στην κουλτούρα. Σε εμένα για παράδειγμα, υπήρχε σεβασμός προς το θρήσκευμα ή την κουλτούρα μου και αντίστοιχα, έπρεπε και εγώ να σεβαστώ τα δικά τους θέλω. Έχω πολύ ωραίες στιγμές από εκεί. Πέρασα πολύ καλά εκεί.»

  • Για έναν ξένο προπονητή, πως είναι το κλίμα; Υπάρχει εμπιστοσύνη;

«Υπάρχει μεγάλος σεβασμός στους ξένους. Και εγώ σαν προπονητής είχα εξαιρετική σχέση με τους παίκτες μου αλλά και μεγάλο σεβασμό από τους αντιπάλους. Όταν είσαι σε μία ομάδα που παίζει καλό ποδόσφαιρο και βγάζει ωραία πράγματα στο γήπεδο, έχεις τον σεβασμό τους. Δεν είναι ένας λαός που θα σε ζηλέψει και θα προσπαθήσει να σου κάνει καλό. Θα κάνουν τα πάντα για να μάθουν από εσένα και όχι να σε ρίξουν. Οι βοηθοί μου είχαν τα αυτιά ανοιχτά για να μάθουν, να ρωτήσουν, να κοιτάξουν. Υπήρχε τρομερή νοοτροπία.»

  • Θεωρείτε πως υπάρχει ταλέντο στην Αίγυπτο και γιατί το ποδόσφαιρο εκεί, δεν έχει την δυναμική των ευρωπαϊκών χωρών;

«Είναι λογικό που δεν είναι ψηλά το ποδόσφαιρο. Και σε όλη την Αφρική. Το πρωτάθλημα στη Νότια Αφρική ή το Μαρόκο είναι αξιόλογα πρωταθλήματα. Και στο Κατάρ και στην Σαουδική Αραβία. Υπάρχουν μεγάλα μπάτζετ, ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές και το επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Μην ξεχνάμε πως είμαστε Ευρώπη και όλος ο κόσμος κοιτάει τα κορυφαία πρωταθλήματά της ή το Champions League που είναι η κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη και εκεί παίζουν οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές. Για εκείνους, η Ευρώπη είναι ένα σκαλί πάνω και την παρακολουθούν αλλά εμείς δεν βλέπουμε τις δικές τους λίγκες για να ξεχωρίσουν την ποιότητά τους»

main_92530-7.jpg

  • Ποιες οι διαφορές ή οι ομοιότητες με το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Νομίζω πως το αιγυπτιακό ποδόσφαιρο είναι πιο γρήγορο από το ελληνικό. Στην Ελλάδα είμαστε πιο αργοί γιατί η ομάδα κοιτάνε να μην χάσουν. Το τακτικό κομμάτι είναι διαφορετικά επίπεδα από την Αίγυπτο. Εμείς κοιτάμε να κρατήσουμε το μηδέν ενώ κάτω παίζουν πιο ανοιχτά και πάνε μόνο για τη νίκη. Στην Ελλάδα, υπάρχει ο Ολυμπιακός που ψάχνει την επιθετικότητα όμως σε γενικές γραμμές, είναι σε αμυντικές γραμμές»

  • Για τον Χασάν τι λένε; Παρακολουθούσαν τον Ολυμπιακό για χάρη του;

«Ναι και βέβαια. Παρακολουθούσαν τα ματς του Ολυμπιακού για τον Χασάν και τον ακολουθούσαν σε οποιαδήποτε ομάδα έπαιζε και παίζει. Κάθε στιγμή του ήταν θέμα συζήτησης στην χώρα. Παρακολουθούν στενά τους ποδοσφαιριστές που παίζουν στην Ευρώπη. Και για τον Ουάρντα είχαν αναφερθεί αρκετές φορές. Υπάρχει ξεχωριστή αναφορά για τους συγκεκριμένους αθλητές και καμαρώνουν για την πορεία τους»

  • Είστε ο προπονητής που τον ανέβασε στην πρώτη ομάδα. Τι ξεχωρίσατε σε εκείνον και πως έγινε η… αναβάθμιση;

«Είναι ένα παιδί που εγώ το ανέβασα στην πρώτη ομάδα. Η Ουάντι Ντέγκλα είναι μία ομάδα που θέλει να δίνει την ευκαιρία σε νέα παιδιά από τις ακαδημίες της και εγώ γενικά σαν φιλοσοφία, δουλεύω και μου αρέσει να συνυπάρχω με τους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Έτσι, μου είχαν πει να δω την δεύτερη ομάδα ώστε να δούμε μήπως ανέβει κάποιος στην ανδρική. Παράλληλα, ζήτησα να πάω να δω και την Κ17 που είναι ένα σκαλί πιο κάτω. Εκεί είδα δύο πολύ αξιόλογα παιδιά. Ο ένας ήταν ο Ελ Ντέμπες. Τους ανέβασα αμέσως στην πρώτη ομάδα δίχως δεύτερη σκέψη και τους έδωσε και την ευκαιρία να παίξουν χωρίς να αγωνιστούν στην δεύτερη ομάδα»

ddd_0.jpg

  • Σε τι μπορεί να βοηθήσει τον Ολυμπιακό και ποια είναι τα δυνατά χαρακτηριστικά του;

«Είναι ένας ποδοσφαιριστής με πολύ «γλυκό» αριστερό πόδι. Είναι ασταμάτητος στο ένας εναντίον ενός καθώς έχει γρήγορα πόδια και είναι ευέλικτος σε τρομερό βαθμό. Έχει τρομερή προοπτική. Σίγουρα πρέπει να βελτιώσει το αμυντικό κομμάτι και δουλεύαμε πάνω σε αυτό όμως είναι ένα αριστερό μπακ με πολλά επιθετικά χαρίσματα. Αξιοσημείωτο πως στην εθνική, ο Ελ Ντέμπες παίζει ως εξτρέμ και όχι ως μπακ. Είναι και αρχηγός. Όσο για τον Ολυμπιακός, πιστεύω χρειάζεται σωστή μεταχείριση. Είναι ένα παιδί 18 ετών προς τα 19 που για πρώτη φορά θα παίξει εκτός Αιγύπτου. Έχει μεγάλη προοπτική για αυτόν και τον ήθελαν μεγάλες ομάδες του Βελγίου. 

Ο συγκεκριμένος χρειάζεται σωστή διαχείριση. Ο Ολυμπιακός σίγουρα έχει την εμπειρία, έχει φτιάξει ποδοσφαιριστές και τους έχει πουλήσει σε μεγάλους συλλόγους. Η σωστή διαχείριση, οι απαραίτητες ευκαιρίες αλλά και η δουλειά δίπλα σε έναν ικανότατο προπονητή όπως ο Πέδρο Μαρτίνς, αυτό το παιδί θα εξελίσσεται όλο και περισσότερο. Υπάρχει μία διαδικασία μέχρι τότε σε παιδιά με τόσο ταλέντο. Θεωρώ πως μπορεί να φτάσει σε σημείο να παίξει και στο επίπεδο του αγγλικού πρωταθλήματος»

  • Το στυλ παιχνιδιού του, τι σας θυμίζει;

«Δύσκολη ερώτηση. Το στυλ του Ελ Ντέμπες είναι ιδιαίτερο αλλά θα έλεγα πως μοιάζει στον Πιερ Λιτμπάρσκι. Έχει αυτή την κοφτή ντρίμπλα που είχε και ο Γερμανός εξτρέμ και αυτά τα στραβά ποδαράκια. Την φέρνει στο αριστερό, μετά πάλι στο δεξί. Έχει φοβερά κοψίματα. Θα πρεσάρει τον κάθε παίκτη και είναι ένα παιδί με τρομερά προσόντα».

el_debes.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0