Face to Face

Ο Γιάννης Φερεντίνος στο BN Sports: «Πρότυπό μου ο Κλέι Τόμπσον - Με έχουν προσεγγίσει πολλά κολέγια, θα ήθελα να παίξω στο ΝΒΑ» (video)

Ο Γιάννης Φερεντίνος στο BN Sports: «Πρότυπό μου ο Κλέι Τόμπσον - Με έχουν προσεγγίσει πολλά κολέγια, θα ήθελα να παίξω στο ΝΒΑ» (video)
Το BN Sports επικοινώνησε με τον Γιάννη Φερεντίνο, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας μας (και όχι μόνο) στις ηλικίες κάτω των 18 ετών, που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην Αμερική, κυνηγώντας τα όνειρά του...

Συνέντευξη στον Έκτορα Σταυρόπουλο

Ο Γιάννης Φερεντίνος, το καλοκαίρι του 2020 πήρε την απόφαση και μαζί με την οικογένειά του, μετακόμισε στις ΗΠΑ, για να ενσωματωθεί στο πρόγραμμα ενός από τα καλύτερα σχολεία του κόσμου γύρω από το μπάσκετ. Ο «μικρός» αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση αθλητή, δείχνοντας πως διαθέτει ένα στοιχείο που τα τελευταία χρόνια βρίσκουμε με το «σταγονόμετρο» στο Ελληνικό μπάσκετ: εξαιρετικό σουτ.

thumbnail_IMG-8700.jpg

Πλέον μέσα από τη δουλειά και την εξέλιξή του έχει καταφέρει να δημιουργήσει αρκετό θόρυβο γύρω από το όνομά του, με πολλά διάσημα κολλέγια να τον παρακολουθούν στενά. Το BN Sports ήρθε σε επαφή με τον Γιάννη Φερεντίνο στην Αμερική, για μία απολαυστική συνέντευξη, με ένα «παιδί» που έχει το potential, μέσα από τη σκληρή δουλειά σε λίγα χρόνια να αναγκάσει όλο τον κόσμο να μιλάει γι’ αυτόν! 

Που γεννήθηκες και μεγάλωσες; Ποια η σχέση σου με την Ελλάδα;
                                                                                                                           
«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Χίο, αν και είχαμε μετακομίσει στην Αθήνα για ένα χρόνο το 2018 για να παίξω στον Πανιώνιο και στην εθνική και έφυγα το καλοκαίρι του 2020 για την Αμερική». 

Από που ξεκίνησες να παίζεις το παιχνίδι και τι πραγματικά είναι το μπάσκετ για σένα;
 

«Ξεκίνησα το μπάσκετ στον ΒΑΟΛ της Χίου όταν ήμουνα τεσσάρων χρονών αν και είχα δοκιμάσει πάρα πολλά αθλήματα, το μπάσκετ ήταν αυτό που μου άρεσε πιο πολύ (αλλά είχα και πολλές επιτυχίες στο άλμα εις μήκος όταν ήμουνα στο δημοτικό και γυμνάσιο). Είναι κάτι που θέλω να το κάνω επάγγελμα, το αγαπάω με όλη μου την καρδιά και ελπίζω μία μέρα να καταφέρω να παίξω στο NBA».


Που παίζεις σήμερα; Πως είναι οι συνθήκες εκεί; 

«Πέρσι ξεκίνησα το λύκειο εδώ πέρα το οποίο κρατάει τέσσερα χρόνια και παίζω για το Webster Groves High School, το οποίο είναι ένα από τα 100 προγράμματα της Nike Elite Youth. Εδώ όταν τελειώνει η σεζόν του λυκείου ξεκινάμε και παίζουμε με άλλες ομάδες και έπαιξα για την ομάδα του Bradley Beal (παίχτης των Washington Wizards), η οποία είναι από τις καλύτερες ομάδες σε ολόκληρη τη χώρα και μέλος του Nike EYBL. Το καλοκαίρι πήραμε μέρος στο Nike Peach Jam tournament που είναι το μεγαλύτερο καλοκαιρινό τουρνουά για παιδιά λυκείου στην Αμερική. Εκεί είδα παίκτες σαν τον Bronny James (ο γιος του Λεμπρόν), Jalen Duren, Emoni Bates, Nick Smith (Lottery pick for the 2023 NBA Draft #3), Brandon Miller και άλλοι. Δηλαδή μιλάμε για ταλέντα NBA επιπέδου». 

Πως πήρατε τη μεγάλη απόφαση να μετακομίσετε οικογενειακά στην Αμερική; Ήταν δύσκολη η μετάβαση; 

«Το καλοκαίρι του 2019 είχαμε έρθει για διακοπές, επειδή η μαμά μου είναι από δω και είχα κάνει προπονήσεις οι οποίες μου έδειξαν το ταλέντο που υπάρχει εδώ πέρα. Για ένα χρόνο κάναμε το σχέδιο να έρθουμε επειδή ξέραμε ποσό καλό θα είναι για το μέλλον μου και την εξέλιξη μου σαν παίχτης. Η μετάβαση ήτανε δύσκολη στην αρχή λόγω της πανδημίας αλλά αφού έφτιαξαν τα πράγματα κατάφερα να φτάσω πολύ γρήγορα στο επίπεδο των παικτών εδώ πέρα και ίσως και παραπάνω και αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε ένα πολύ καλό σημείο».

 

Υπάρχει κάποια πρόταση ή σε έχουν προσεγγίσει από κάποιο κολέγιο; 

«Έχω πάρα πολλά κολέγια που με έχουν προσεγγίσει αν και ακόμα δεν έχω κάποια επίσημη προσφορά. Τα κολέγια είναι: Ohio University, Southern Utah University, University of Illinois, University of Houston, Lipscomb University, University of Missouri, Ole miss, Texas A&M, University of San Francisco. Μιλάω συχνά με όλους τους προπονητές και όλα τα σχολεία είναι Division 1». 

Πως αντιλαμβάνεσαι το κομμάτι εθνική ομάδα; Να περιμένουμε το καλοκαίρι να σε δούμε με τα γαλανόλευκα; 

«Από όταν ήμουν 13 έπαιζα στην εθνική ομάδα και φέτος ελπίζω να μπορώ να παίξω το καλοκαίρι. Θα ήταν μεγάλη μου τιμή». 

Υπάρχει κάποιος παίκτης που θαυμάζεις πολύ και αποτελεί πρότυπο για σένα; 

«Για μένα πρότυπο αποτελεί ο Klay Thompson, ο τρόπος που σουτάρει τη μπάλα και παίζει άμυνα είναι απίστευτος και είναι σίγουρα το είδωλό μου». 

Οι Αμερικάνοι έχουν μάθει για τα καλά τα τελευταία χρόνια το όνομα Γιάννης. Πως το έζησες όλο αυτό από κοντά ειδικά μετά το περσινό πρωτάθλημα του Αντετοκούνμπο και τί αντίκτυπο είχε σε σένα; 

 «Αν και ο Γιάννης έχει κάνει τεράστια καριέρα με πολλά κατορθώματα και είναι απίστευτος παίχτης δεν τον παρομοιάζω με μένα, εγώ είμαι ξεχωριστός παίκτης με ξεχωριστή ιστορία». 

Τι όνειρα έχεις για το μέλλον, τόσο στο κομμάτι του μπάσκετ όσο και σε γενικότερο επίπεδο; 

«Θα ήθελα να παίξω σε ένα πολύ καλό κολλέγιο μετά το λύκειο και μία μέρα να παίξω επαγγελματικά ίσως και στο NBA. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλω να γίνω επαγγελματίας και μετά μπορεί να γίνω και κόουτς». 

Τι ευχαριστιέσαι πιο πολύ να κάνεις μέσα στο παρκέ; Σε ποιον παίκτη θα έλεγες ότι «μοιάζεις» περισσότερο στο στυλ παιχνιδιού; 

«Σαν παίκτης θα έλεγα ότι μοιάζω σε παίχτες σαν τον Klay Thompson και τον CJ McCollum επειδή είμαι πολύ καλός σουτέρ και παίζω καλή άμυνα». 

Έρχεσαι συχνά στην Ελλάδα πλέον; Ποιος ή τι σου έχει λείψει περισσότερο; 

«Πλέον έρχομαι τα καλοκαίρια για να δω την οικογένειά μου. Από την Ελλάδα θα έλεγα ότι μου λείπει πάρα πολύ το φαγητό. Εννοείται ότι μου λείπει η οικογένεια και οι φίλοι μου αλλά αξίζει κάθε λεπτό γιατί προσεγγίζω τα όνειρα μου». 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0