Face to Face

Ο Στέλιος Μαλεζάς στο BN Sports: «Τζόλης και Γιαννούλης δίνουν ώθηση στις νέες γενιές του ΠΑΟΚ!» (video)

Ο Στέλιος Μαλεζάς στο BN Sports: «Τζόλης και Γιαννούλης δίνουν ώθηση στις νέες γενιές του ΠΑΟΚ!» (video)
Μετά τη νέα αναβολή στα πρωταθλήματα υποδομής, ο Στέλιος Μαλεζάς, προπονητής της Κ19 του ΠΑΟΚ, μιλά για αυτήν την γεμάτη «σταμάτα-ξεκίνα» διετία που βιώνει η νέα φουρνιά Ελλήνων ποδοσφαιριστών, τις διαφορές με τις παλαιότερες γενιές, αλλά και την ώθηση που δίνουν τα παραδείγματα Τζόλη-Γιαννούλη.
Συνέντευξη στον Φάνη Τσοκανά
 
Αβεβαιότητα δίχως τέλος στις ακαδημίες, αλλά όπως ανέφερε και ο προπονητής της πιο επιτυχημένης ομάδας στα πρωταθλήματα υποδομής τα τελευταία χρόνια, Στέλιος Μαλεζάς, «όταν όλα λειτουργούν κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να ξεφύγει από τον κανόνα».
 
Ο άλλοτε αρχηγός του ΠΑΟΚ, μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια στην οικογένεια του «Δικεφάλου του Βορρά» ως ποδοσφαιριστής, έχει αναλάβει την κομβικής σημασίας θέση του προπονητή της Κ19. Αν αναλογιστεί κανείς πως από το 2018, το συγκεκριμένο τμήμα τερματίζει μόνιμα πρώτο στη βαθμολογία, φέρνοντας, παράλληλα, στο προσκήνιο παίκτες όπως ο Τζόλης, ο Μιχαηλίδης, o Κωνσταντέλιας και ο πιο πρόσφατος, Κούτσιας, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί η θέση κρίνεται ως κομβική.
 
Με αφορμή την αναγκαστική αλλαγή πλάνων για ακόμα μία φορά στα πρωταθλήματα υποδομής, ο Στέλιος Μαλεζάς μίλησε στο BN Sports, τόσο για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και για τη γενικότερη προσπάθεια που γίνεται στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ.

Ποδόσφαιρο / Και πάλι πρωταθλητής στην Κ19 ο ΠΑΟΚ | Αυγή 

-Πώς βιώνετε αυτήν τη νέα αναβολή;
 
«Ήταν κάτι το οποίο δεν το περιμέναμε. Από την στιγμή, όμως, που μπαίνουν στη μέση άλλα ζητήματα, όπως αυτό της υγείας, της ίδιας της ζωής, όλα τα άλλα περνούν σε δεύτερη μοίρα. Δεν μπορείς να παραπονεθείς αν δεν αγωνιστείς για δύο εβδομάδες, την ώρα που άλλοι άνθρωποι περνούν πολύ δύσκολα τη συγκεκριμένη περίοδο.
 
Όσον αφορά τα παιδιά, δυστυχώς, αυτή η γενιά παικτών, τα τελευταία δύο χρόνια βιώνει μία πολύ περίεργη κατάσταση, την οποία θα μπορούσαμε να πούμε πως τείνει να συνηθίσει, αν και δεν είναι ωραίο να ξεκινάς να σταματάς, να παίζεις τώρα την άλλη εβδομάδα να ξέρεις πως δεν θα αγωνιστείς.
 
Τα παιδιά καταλαβαίνουν είτε από μόνα τους, είτε μέσα από τη συζήτηση τόσο με τους ανθρώπους του οργανισμού του ΠΑΟΚ, όσο και με την οικογένειά τους, ότι είναι μία περίεργη κατάσταση. Όχι φυσιολογική, αλλά όταν όλα λειτουργούν κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, δεν γίνεται το ποδόσφαιρο να ξεφύγει από τον κανόνα. Αυτό που εμείς τους τονίζουμε, είναι ότι πρέπει να διαχειρίζονται οποιαδήποτε κατάσταση, με όσο το δυνατόν πιο ώριμο τρόπο γίνεται. Είναι μία μεγάλη εμπειρία ή ακόμα και ευκαιρία για να ωριμάσουν περαιτέρω».


 
-Ποιες οι διαφορές από τότε που ήσασταν μέλος των ακαδημιών;
 
«Υπάρχουν μεγάλες διαφορές από τις δικές μας γενιές και σε πολλά κομμάτια. Αρχικά ως προς τις συνθήκες της προπόνησης. Είναι κάτι πολύ φυσιολογικό, αν αναλογιστούμε το πόσο μεγάλη επένδυση έχει γίνει στον ΠΑΟΚ, όχι μόνο φέτος, αλλά όλα αυτά τα χρόνια. Τόσο στις εγκαταστάσεις, όσο και στη νοοτροπία. Στα δικά μας χρόνια ο ΠΑΟΚ πάλευε για την πεντάδα. Τώρα για το πρωτάθλημα. Όλη αυτή η φιλοσοφία περνά στα παιδιά και αυτά με τη σειρά τους αφουγκράζονται τι σημαίνει ΠΑΟΚ και τι θέλει ο οργανισμός από αυτούς».
 
-Τζόλης και Γιαννούλης στην Premier League. Ο Κούτσιας μετρά συμμετοχές στην πρώτη ομάδα και οι Μιχαηλίδης-Τσιγγάρας-Κωνσταντέλιας αποτελούν βασικά στελέχη του ΠΑΟΚ. Τι σημαίνουν οι προαναφερθέντες για την τωρινή φουρνιά των ακαδημιών;
 
«Είναι κάτι που το έχουμε συζητήσει με τα παιδιά. Κι εγώ αν ήμουν στη θέση τους, θα έπαιρνα μεγάλη δύναμη και τεράστιο κίνητρο, από την όλη συμπεριφορά του οργανισμού στους νεαρούς παίκτες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ώθηση από το γεγονός πως παίζουν νεαροί ποδοσφαιριστές, παίρνουν ευκαιρίες και πετυχαίνουν. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να τους παρακινήσει περισσότερο, για να προσπαθήσουν και να πάρουν, εν τέλει, τη θέση που αξίζουν ή ονειρεύονται ή την οποία πρέπει να δουλέψουν για να κερδίσουν». 

ipiccy_image_1_6.jpg
 
-Στο χρόνιο ζήτημα του ελληνικού ποδοσφαίρου, πως τα εγχώρια ταλέντα περνούν σε δεύτερη μοίρα, ποια είναι η θέση σας;
 
«Τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να μην είχαμε την κατάλληλη εκπαίδευση. Ίσως χρειαζόμασταν περισσότερο χρόνο από ότι ένα παιδί που είναι τώρα σε αυτήν την ηλικία. Για να αλλάξει όλο αυτό απαιτείται χρόνος. Θα πρέπει τα παιδιά που βγαίνουν τώρα από τις ακαδημίες, να αποδεικνύουν πως είναι άξια εμπιστοσύνης. Ήδη γίνεται, αλλά αν συνεχιστεί και πάρουν και άλλοι ποδοσφαιριστές ευκαιρίες, τα επόμενα χρόνια θα είναι πιο εύκολα για τους Έλληνες παίκτες. Θα πρέπει να υπάρξει καλή δουλειά από εμάς, τους ανθρώπους των ακαδημιών, σε συνδυασμό με ένα συντονισμένο πλάνο του εκάστοτε οργανισμού, που θα προσέχει και θα προωθεί, τουλάχιστον έναν ποδοσφαιριστή κάθε χρόνο».
 
-Το χαμένο έδαφος από τη διετία αυτή, με τα όποια προβλήματα επέφερε στις ακαδημίες, υπάρχει χρόνος για να καλυφθεί;
 
«Είναι μία πολύ καλή ερώτηση, που πρέπει να περιμένουμε για να δώσουμε απάντηση. Σίγουρα τα παιδιά αυτά θα μπορούσαν να έχουν βελτιωθεί περισσότερο είτε μέσα από τις προπονήσεις, είτε μέσα από τα παιχνίδια. Είναι ένα πείραμα, αν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο, για το πώς θα βελτιωθούν τα ίδια και πώς θα καταφέρουμε εμείς να τα βελτιώσουμε από εδώ και πέρα».
 
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0