Face to Face

Ο Μιχάλης Κουρέτας στο BN Sports: «Στόχος η χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών σωματείων να συνεχιστεί – Αλλάζει άρδην η εικόνα του ελληνικού αθλητισμού!»

Ο Μιχάλης Κουρέτας στο BN Sports: «Στόχος η χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών σωματείων να συνεχιστεί – Αλλάζει άρδην η εικόνα του ελληνικού αθλητισμού!»

Το μέλος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και αντιπρόεδρος του ΠΕΑΚ Πάτρας, Μιχάλης Κουρέτας μιλά στο BN Sports για την χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών σωματείων από το στοίχημα και σταχυολογεί τα πιο θετικά στοιχεία αυτού του σχεδίου που πλέον παίρνει σάρκα και οστά.  

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έδωσε στη δημοσιότητα την αναλυτική κατανομή της προκαταβολής των 21 εκατ. ευρώ από τα 31 εκατ. ευρώ από το Στοίχημα που καταβλήθηκαν στα 4.808 ερασιτεχνικά σωματεία τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.

Ένα πλάνο το οποίο είχε μπει ουσιαστικά στις… ράγες από την περσινή σεζόν, ωστόσο τη φετινή κορυφώθηκε!

Μάλιστα η ΓΓΑ, παρέθεσε και σχετική λίστα με το ποσό που πήρε το κάθε ένα από τα 4.808 σωματεία, 1600 ευρώ το λιγότερο μέχρι τον «πρωταθλητή» των εσόδων που είναι ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός με έσοδα που φτάνουν τα 842.967,96 ευρώ. Παράλληλα, στην ίδια δεκάδα βρίσκεται και ο ΠΑΟΚ με 823.097,05€, ακολουθεί η ΑΕΚ με 503.696,88€, ο Παναθηναϊκός με 401.136,68€ ενώ η υπόλοιπη δεκάδα πάει ως εξής; ΝΟΒ με 380.644,51€, Εθνικός με 272.701,40€, ΑΝΟ Γλυφάδα με 272.681,85€, Πυλαία με 255.778,65€, Απόλλων Σμύρνης με 202.247,78€, Άρης με 201.585,95€.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική κίνηση, η οποία όμως δεν έγινε απλά για να… γίνει. Τα χρήματα αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν από τα ερασιτεχνικά σωματεία κατάλληλα και να… δικαιολογούνται, την στιγμή που βεβαίως ειδικά όσον αφορά την πρώτη κατηγορία, θα δώσει μεγάλη «ανάσα» σε χιλιάδες συλλόγους που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα βιωσιμότητας ειδικά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το BN Sports και ο Κυριάκος Δημητρόπουλος συνομίλησε με τον ενεργεία διεθνή διαιτητή υδατοσφαίρισης, αντιπρόεδρο της διοίκησης του ΠΕΑΚ Πάτρας και μέλος της νέας Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητικού, Μιχάλη Κουρέτα, ο οποίος μας μίλησε διεξοδικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως υπάρχει πλάνο ώστε η πριμοδότηση των σωματείων να καθιερωθεί ανά έτος και με τα ποσά να αυξάνονται, αν και εφόσον τηρηθεί απόλυτη διαφάνεια και από την πλευρά των συλλόγων στην όλη διαδικασία.

-Πρώτη φορά στα χρονικά ερασιτεχνικά σωματεία λαμβάνουν χρήματα από το στοίχημα. Τι αντίκτυπο εκτιμάτε ότι αφήνει το συγκεκριμένο πρότζεκτ στον ελληνικό αθλητισμό;

«Νομίζω πως το συγκεκριμένο πλάνο της Κυβέρνησης που υλοποιήθηκε, δηλαδή η καταβολή των χρημάτων στα σωματεία, αλλάζει άρδην την εικόνα του ελληνικού αθλητισμού. Και αυτό γιατί είναι ένα γεγονός αρχικά πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της χώρας μας και ήταν στις άμεσες προτεραιότητες να πάρει σάρκα και οστά τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση αποφάσισε πως ήταν δίκαιο να υπάρξει η χρηματοδότηση μέσα από το στοίχημα, από την στιγμή κιόλας που τα τελευταία έτη υπάρχουν πολλές νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Άλλωστε, ήταν και ένα αίτημα που συζητιόταν αρκετό καιρό ανάμεσα σε πολλές ομάδες. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό κάθε σωματείο να βγει κερδισμένο από την χρηματοδότηση, λειτουργώντας παράλληλα με διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα».

-Η ΓΓΑ έχει θέσει, όμως, κάποιους όρους για την εξασφάλιση αυτών των χρημάτων από τα σωματεία. Γιατί αρκετοί μπορεί να σκεφτούν και να υποστηρίξουν πως αυτά τα έσοδα  θα σπαταληθούν με τον λάθος τρόπο…

«Η κάθε ομάδα έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα κατάλληλα και πάντα βεβαίως με προϋποθέσεις και διαφάνεια. Και όχι ακατάσχετα! Αν δηλαδή ένα σωματείο χρωστάει σε αρκετούς φορείς, τότε με βάση τις οφειλές του θα γίνεται και η ανάλογη παρακράτηση στην πριμοδότηση του. Επίσης, αυτά τα χρήματα πρέπει να αξιοποιούνται και σε τομείς, όπως η συντήρηση των εγκαταστάσεων και η εξόφληση των χρεών των συλλόγων ως προς αυτές, αν και εφόσον έχουν.

Παράλληλα, πρέπει τα χρήματα αυτά να επενδύονται και στις Ακαδημίες, ενώ βεβαίως πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η ένταξη των προπονητών από εδώ και πέρα στο ΕΡΓΑΝΗ, ώστε να είναι δηλαδή νόμιμοι εργαζόμενοι. Κάθε ομάδα πρέπει να ανήκει στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων (του οποίου οι εγγραφές θα ανοίξουν πάλι μέσα στον Φλεβάρη και θα ολοκληρωθούν στις 31/7) έτσι ώστε να είναι νόμιμη και να μπορεί να λαμβάνει τα χρήματα από την Γ.Γ.Α. Και όσον αφορά το θέμα του προπονητή, διασφαλίζεται παράλληλα και η σιγουριά του γονιού, ο οποίος θα γνωρίζει πλέον που στέλνει το παιδί του.

Τα χρήματα θα τα εισπράττουν μόνο τα σωματεία που είναι καθ’όλα νόμιμα και όχι τα λεγόμενα… «σφραγίδες» που προϋπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια και πλέον θα τελειώσουν».

κουρετασ-αυγενακησ-18-6-1536x1026.jpg

-Αν ένα σωματείο δεν εγγραφεί στο Μητρώο, τότε ποιες είναι οι συνέπειες;

«Από την 1η Αυγούστου 2022 και έπειτα, όσα αθλητικά σωματεία δεν καταφέρουν να εγγραφούν στο Μητρώο τότε δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιούν αθλητικές εγκαταστάσεις ούτε αυτές που ανήκουν στο Δήμο, αλλά ούτε και αυτές που υπάγονται στην Γ.Γ.Α..

Αν, λοιπόν, δεν μπορούν να κάνουν σύμβαση, τότε δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στα Πανελλήνια πρωταθλήματα και αναγκαστικά θα διαλύονται».

-Υπάρχουν σχέδια για να συνεχιστεί η πριμοδότηση στα ερασιτεχνικά σωματεία στο άμεσο μέλλον;

«Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι η χρηματοδότηση των σωματείων να συνεχιστεί και γιατί όχι και κάποια στιγμή μελλοντικά να γίνει και… μόνιμη! Και αυτό, ώστε τα σωματεία συνεχώς να ενισχύονται και να μπορούν να είναι οικονομικά βιώσιμα και τυπικά σε όλες τους τις υποχρεώσεις.

Από εκεί και πέρα είναι υπό συζήτηση και το ποσοστό των χρημάτων αυτών μελλοντικά να αυξηθεί. Στόχος είναι να επικρατεί απόλυτη διαφάνεια και τα σωματεία «σφραγίδες» να πάψου να υπάρχουν. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία με το Μητρώο υπήρχαν περίπου 11.000 σωματεία που μετείχαν σε αθλητικές διοργανώσεις, ωστόσο πλέον έχουν μείνει μόνο 4.808 και συνεπώς φάνηκε πως παραπάνω από τα μισά ήταν παράνομα. Το μεγάλο συνεπώς διακύβευμα της πολιτείας είναι να εξαλείψει το φαινόμενο της παρανομίας. Και ως τώρα το έχει καταφέρει».

Αναλυτικά, παρακάτω ολόκληρη η α’ φάση καταβολής της προκαταβολής των 31 εκατ. ευρώ, λοιπόν, διανέμονται 20.986.471,77€, τα οποία κατανέμονται ως εξής:

Α. ΕΘΝΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ (26% του συνολικού ποσού)

Α’ Εθνική Ποδοσφαίρου Γυναικών 3% (από 48.050€ σε κάθε ομάδα)

Α1 Γυναικών Μπάσκετ 3% (από 72.075€ σε κάθε ομάδα)

Α1 Βόλεϊ Γυναικών 3% (από 61.778,75€ σε κάθε ομάδα)

Α1 Πόλο Ανδρών 3,5% (από 63.065,63€ σε κάθε ομάδα)

Α1 Πόλο Γυναικών 3% (από 72.075€ σε κάθε ομάδα)

Α1 Χάντμπολ Ανδρών 3,5% (από 72.075€ σε κάθε ομάδα)

Α1 Χάντμπολ Γυναικών 3% (από 72.075€ σε κάθε ομάδα)

Α’ Εθνική Ανδρών Ποδοσφαίρου Σάλας 1,5% (από 36.037,5€ σε κάθε ομάδα)

Γ΄ Εθνική Κατηγορία Ποδοσφαίρου Ανδρών 2,5% (από 8.898,15€ σε κάθε ομάδα)

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ποσό για κάθε κατηγορία, το οποίο κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες ομάδες, υπολογίζεται επί συμμετοχής τουλάχιστον 12 ομάδων. Σε περίπτωση που συμμετέχουν λιγότερες των 12 ομάδων, τότε η κατηγορία λαμβάνει αναλογικά μειωμένο ποσό, σύμφωνα με τον αριθμό των ομάδων που συμμετέχουν (π.χ. εάν συμμετέχουν εννέα ομάδες, λαμβάνει τα 9/12 του ποσού που της αναλογεί).

Επιπλέον, το 7% του ποσού που αναλογεί σε κάθε ερασιτεχνική κατηγορία, καταβάλλεται για τη διοργάνωση των πρωταθλημάτων στην αντίστοιχη Ομοσπονδία, εφόσον έχει ανταποκριθεί -με την αποστολή των απαραίτητων στοιχείων- στο σύστημα αξιολόγησης «Χίλων».

Έτσι, καταβάλλονται σε

ΕΟΚ, 65.100€

ΕΟΠΕ, 65.100€

ΚΟΕ, 141.050€

ΟΧΕ, 141.050€

Β. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ (35% του συνολικού ποσού)

Για τον υπολογισμό του ποσού που λαμβάνει έκαστο ερασιτεχνικό σωματείο, με ελάχιστο ποσό βάσης τα 1.600€, λαμβάνονται υπόψιν τα εξής κριτήρια:

Ο αριθμός των αθλημάτων που καλλιεργεί και για τα οποία έχει λάβει ειδική αθλητική αναγνώριση από την ΓΓΑ (50 μονάδες για κάθε άθλημα).

Ο αριθμός των προπονητών που απασχολεί, όπως αυτός είναι δηλωμένος στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων (25 μονάδες για κάθε προπονητή).

Ο αριθμός των αθλητών που είναι εγγεγραμμένοι στο σωματείο, όπως αυτός είναι δηλωμένος στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των αθλητών δεν δύνανται να ξεπερνά τους 50 ανά δηλωμένο προπονητή (1 μονάδα για κάθε αθλητή).

Τα ετήσια έξοδα του σωματείου, όπως αυτά αποτυπώνονται στον απολογισμό, ο οποίος είναι δηλωμένος στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων (0.001 μονάδα ανά ευρώ εξόδων).

Αφού αθροισθεί ο αριθμός των μονάδων όλων των δικαιούχων σωματείων, το σύνολο που προκύπτει διαιρείται με το συνολικό ποσό που αναλογεί στα ερασιτεχνικά σωματεία, ούτως ώστε να προκύψει η αξία της μίας μονάδας. Ακολούθως, η αξία που θα προκύψει από την διαίρεση, πολλαπλασιάζεται με τις μονάδες εκάστου σωματείου, ώστε να προκύψει το συνολικό ποσό που εκείνο λαμβάνει.

Γ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ (9% του συνολικού ποσού)

Ο υπολογισμός του ποσού που λαμβάνουν οι δικαιούχες ομάδες, οι οποίες συμμετείχαν φέτος σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, γίνεται με βάση τις μονάδες που συγκεντρώνουν, ως εξής:

Οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις χωρίζονται σε τρεις (3) κατηγορίες δυναμικότητας:

1η κατηγορία (Champions League, Κύπελλο Πρωταθλητριών, Euroleague κλπ).

2η κατηγορία (Europa Cup, Κύπελλο Κυπελλούχων κλπ)

3η κατηγορία αποτελούν λοιπές ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Με την συμμετοχή της κάθε ομάδα λαμβάνει αυτομάτως:

10 μονάδες για την 1η κατηγορία

08 μονάδες για τη 2η κατηγορία

06 μονάδες για την 3η κατηγορία

Όσα πρωταθλήματα (π.χ., Α’ Εθνική Γυναικών, Ποδόσφαιρο Σάλας) συμμετέχουν υποχρεωτικά σε μία μόνο ευρωπαϊκή διοργάνωση και μόνο με έναν εκπρόσωπο, κατατάσσονται στην 3η κατηγορία.

Για κάθε αγώνα στον οποίο συμμετέχει η ομάδα, ανεξαρτήτως διοργάνωσης, συγκεντρώνει ακόμα μία μονάδα.

Ανάλογα με τις μονάδες που συγκεντρώνει κάθε ομάδα, υπολογίζεται το ποσό που της αναλογεί, επί του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στην συγκεκριμένη κατηγορία. Αφού αθροισθούν οι μονάδες όλων των ομάδων, διαιρούνται με το συνολικό ποσό που αντιστοιχεί στην κατηγορία, ώστε να προκύψει από την διαίρεση η αξία της μίας μονάδας. Στην συνέχεια, το ποσό που προκύπτει ως αξία μονάδας, πολλαπλασιάζεται με τις μονάδες κάθε ομάδας, ώστε να προκύψει το ποσό που δικαιούται.

Κι επειδή οι Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις και η συμμετοχή ορισμένων ομάδων μας συνεχίζονται, διανεμήθηκε τώρα το 86% του συνολικού ποσού των 2.790.000€ (2,4 εκατ. ευρώ) και το υπόλοιπο 14%, με τον τελικό προσδιορισμό της αξίας κάθε μονάδας, θα καταβληθεί στο τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής σεζόν.

Κατόπιν όλων αυτών, η βάση των 1.600€ καταβλήθηκε σε 1.957 σωματεία (40,7%) από τα 4.808 δικαιούχα, ενώ

2.191 σωματεία (45,57%) λαμβάνουν από 1.601-3.000€

376 σωματεία (7,82%) λαμβάνουν από 3.001-5.000€

127 σωματεία (2,64%) λαμβάνουν από 5.001-10.000€

85 σωματεία (1,77%) λαμβάνουν από 10.001-25.000€

17 σωματεία (0,36%) λαμβάνουν από 25.001-50.000€

37 σωματεία (0,77%) λαμβάνουν από 50.001-100.000€

10 σωματεία (0,21%) λαμβάνουν από 100.001-250.000€

5 σωματεία (0,1%) λαμβάνουν από 250.001-500.000€

1 σωματείο (0,02%) λαμβάνει από 500.001-750.000€

2 σωματεία (0,04%) λαμβάνουν από 750.001-843.000€

«Πρωταθλητής» στα ερασιτεχνικά σωματεία ο Ολυμπιακός με προκαταβολή ύψους 842.967,96€ και στην πρώτη 10άδα χρηματοδότησης ακολουθούν οι:

ΠΑΟΚ με 823.097,05€

ΑΕΚ με 503.696,88€

Παναθηναϊκός με 401.136,68€

ΝΟΒ με 380.644,51€

Εθνικός με 272.701,40€

ΑΝΟ Γλυφάδα με 272.681,85€

Πυλαία με 255.778,65€

Απόλλων Σμύρνης με 202.247,78€

Άρης με 201.585,95€

Τα σωματεία που καλλιεργούν τα περισσότερα αθλήματα με την απαιτούμενη Ειδική Αναγνώριση είναι τα εξής:

ΑΕΚ με 19 αθλήματα (18 προπονητές, 708 αθλητές)

Παναθηναϊκός με 16 αθλήματα (18 προπονητές, 1.664 αθλητές)

ΠΑΟΚ με 15 αθλήματα (27 προπονητές, 1.896 αθλητές)

Ολυμπιακός με 15 αθλήματα (33 προπονητές, 1.628 αθλητές)

Άρης με 14 αθλήματα (23 προπονητές, 2.053 αθλητές)

ΧΑΝΘ με 13 αθλήματα (13 προπονητές, 1.727 αθλητές)

Πανσερραϊκός με 12 αθλήματα (11 προπονητές, 1.782 αθλητές)

Εθνικός Αλεξανδρούπολης με 12 αθλήματα (11 προπονητές, 1.012 αθλητές)

Άρης Νίκαιας με 11 αθλήματα (20 προπονητές, 468 αθλητές)

Πανελλήνιος με 10 αθλήματα (10 προπονητές, 608 αθλητές)

Μίλωνας με 10 αθλήματα (19 προπονητές, 1.060 αθλητές)

Δ. ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ (30% του συνολικού ποσού)

Τα συνολικά 9,3 εκατ. ευρώ που αναλογούν για τις Εθνικές Ομάδες μας στις αντίστοιχες Ομοσπονδίες τους, θα διατεθούν τις προσεχείς εβδομάδες, μόλις ολοκληρωθεί η κατάθεση των απαραίτητων στοιχείων τους στον «Χίλωνα».

Για τον υπολογισμό του ποσού που θα λάβουν, λαμβάνονται υπόψιν τα εξής κριτήρια:

Διακρίσεις της Εθνικής Ομάδας (1 μονάδα για κάθε εκατοστό στη βαθμολογία, ως προς τις διακρίσεις από το σύστημα αξιολόγησης «Χίλων»)

Έξοδα εκάστης Ομοσπονδίας για τις Εθνικές της Ομάδες (0.001 μονάδα για κάθε ευρώ εξόδων, όπως αυτά προκύπτουν από τον απολογισμό που κατατίθεται).

Για τις Εθνικές Ομάδες Ποδοσφαίρου (ΕΠΟ), Μπάσκετ (ΕΟΚ), Βόλεϊ (ΕΟΠΕ), Πόλο (ΚΟΕ) και Χάντμπολ (ΟΧΕ), προσαυξάνεται το ποσό που τους αναλογεί, με βάσει τα ανωτέρω, κατά 10%.

Στις Εθνικές Ομάδες που αντιστοιχούν σε Ολυμπιακές Ομοσπονδίες θα κατανεμηθεί το 75% του αναλογούντος στην κατηγορία ποσού, το 10% στις Εθνικές Ομάδες που αντιστοιχούν σε μη Ολυμπιακές Ομοσπονδίες και το 5% στις Εθνικές Ομάδες που αντιστοιχούν σε Παραολυμπιακές Ομοσπονδίες.

Στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή καταβλήθηκαν ήδη 465.000€ (5% για την Προολυμπιακή προετοιμασία).

Στην Ελληνική ΠαραΟλυμπιακή Επιτροπή καταβλήθηκαν ήδη 465.000€ (5% για την ΠαραΠροολυμπιακή προετοιμασία).

Επιπλέον, καταβάλλονται από 77.500€ στις ΠΑΕ Αναγέννηση Καρδίτσας, ΠΑΕ Ηρόδοτος και ΠΑΕ Κηφισιά, οι οποίες την τρέχουσα σεζόν ανήλθαν στη Super League 2 από την ερασιτεχνική Γ’ Εθνική και δεν συμπεριλαμβάνονται στους νυν δικαιούχους του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αλλά δεν είχαν λάβει ούτε την αντίστοιχη προκαταβολή που είχαν εισπράξει προ μηνών όλες οι ΑΑΕ (συνολική προκαταβολή 31 εκατ. ευρώ στον επαγγελματικό αθλητισμό).

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης