Face to Face

Οι πρωταγωνιστές της Γερβ στο «ματς του αιώνα» και της ιστορικής ανόδου μιλούν στο BN Sports: «Αυτό που ζήσαμε δεν περιγράφεται με λόγια»

Οι πρωταγωνιστές της Γερβ στο «ματς του αιώνα» και της ιστορικής ανόδου μιλούν στο BN Sports: «Αυτό που ζήσαμε δεν περιγράφεται με λόγια»

Μία γρήγορη ματιά στα στατιστικά είναι αρκετό για να αντιληφθεί κάποιος πως το ματς της Μπραν κόντρα στη Γερβ για την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια της Νορβηγίας μόνο… αδιάφορο δεν ήταν. Οι πρωταγωνιστές της δεύτερης, εξιστορούν αποκλειστικά στο BN Sports και τον Νότη Χάλαρη όσα έζησαν σε αυτό το πραγματικό «θρίλερ».

Το ποδόσφαιρο της Νορβηγίας έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου και το επιθετικό στυλ που αποδίδουν στον αγωνιστικό χώρο, έχει γίνει άκρως ελκυστικό. Η Μπόντο Γκλιμτ είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα, καθώς εκτός από το δεύτερο σερί πρωτάθλημα, έδειξε στο Europa Conference League πως έχει όλα τα φώτα να λάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο άμεσο μέλλον.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον από την χώρα της Σκανδιναβίας, επικεντρώθηκε σε ένα λιγότερο ενδιαφέρον παιχνίδι, από άποψη δυναμικής. Το βράδυ της Τετάρτης (15/12), ήταν προγραμματισμένο το ματς ανάμεσα στη Μπραν και την Γερβ για την τελευταία θέση που έμενε ανοιχτή στη μεγάλη κατηγορίας της Νορβηγίας. Η πρώτη ήταν από τις πιο έμπειρες ομάδες της χώρας, με σαφώς ποιοτικότερο ρόστερ αλλά και δυναμική. Από την άλλη, η δεύτερη, στα 100 χρόνια ιστορίας της βολόδερνε στις χαμηλές κατηγορίες και ήταν δικαίως το αουτσάιντερ σε αυτή τη συνάντηση.

Και όμως, το ποδόσφαιρο είναι γεμάτο εκπλήξεις και ρομαντισμό. Σε ένα παιχνίδι που εξελίχθηκε σε πραγματικό θρίλερ, οι δύο ομάδες έδωσαν μαθήματα για το πως να διαφημίζεις το άθλημα της χώρας σου. Με συνολικά 58 τελικές προσπάθειες (!), 20 πέναλτι (!!) και οκτώ γκολ (!!!!), η Γερβ ήταν η ομάδα που χαμογέλασε τελευταία και έγραψε την πιο «χρυσή» σελίδα της ιστορίας της, σε ένα παιχνίδι που πέρασε στα καλύτερα του αιώνα.

Ομίχλη, 90 λεπτά τρέλας και μία παράταση… «λουκούμι»!

Η Μπραν είναι από τις πιο ιστορικές ομάδες της Νορβηγίας με συνολικά εννιά εγχώριους τίτλους και το τελευταίο πρωτάθλημα να χρονολογείται το 2007. Έχοντας τερματίσει στην 14η θέση, ο νορβηγικός σύλλογος αναγκάστηκε να παίξει την παραμονή του στη μεγάλη κατηγορία μέσω μπαράζ. Απέναντι, η 3η της δεύτερης κατηγορίας, Γερβ, η οποία είχε ένα τεράστιο ραντεβού με την ιστορία της.

Με την συμπλήρωση των 100 χρόνων, θα κατάφερνε να βρεθεί για πρώτη φορά στα μεγάλα σαλόνια της χώρας. Η πίστη έγινε πιο έντονη μόλις ο Βίσνε άνοιξε το σκορ στο 29ο λεπτό για να έρθει η ισοφάριση στο 49ο λεπτό, ο Χεγκέμπε. Η Μπραν, μάλιστα, θα μπορούσε να πάρει τη νίκη αν δεν υπήρχε ο Οβρετέιτ, ο οποίος απέκρουσε δύο (!) πέναλτι, διατηρώντας το ματς στην ισοπαλία και οδηγώντας το στην παράταση.

Εκεί, έγινε η πραγματική μάχη. Με την Μπραν να έχει μείνει με 10 παίκτες από το 91ο λεπτό, η Γερβ μετέτρεψε τον αγώνα σε ένα πραγματικό θρίλερ. Δύο γκολ του Ντιέγκο Κάμπος ανεβάζουν τον δείκτη του σκορ στο 3-1 για την ομάδα της δεύτερης κατηγορίας, με αποτέλεσμα ο εφιάλτης της Μπραν να ζωντανεύει. Τίποτα όμως δεν είχε τελειώσει και οι γηπεδούχοι το απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο.

Ο Χεγκέμπε με δεύτερο προσωπικό τέρμα, μείωσε αρχικά στο 114’ και τρία λεπτά αργότερα, ο άλλοτε άσος του ΟΦΗ, Σακόρ, ισοφάρισε σε 3-3 (!). Μέσα σε δευτερόλεπτα, ο Ιμπραχίμ έβαλε ξανά μπροστά στο σκορ τη Γερβ με 4-3, κάτι που «έκοψε» τα πόδια στο σύνολο του Χόρνελαντ. Τελικά, το θρίλερ ολοκληρώθηκε με τον Νίλσεν, ο οποίος με ένα αξιοζήλευτο buzzer beater ισοφάρισε σε 4-4, στέλνοντας το παιχνίδι στην διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί, οι συνολικά 18 εκτελέσεις, ξύπνησε μνήμες του τελικού κυπέλλου Ελλάδας το 2009, ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό. Ο Οβρετέιτ ήταν ξανά ο άνθρωπος που… έκρινε (σχεδόν) τα πάντα, όταν απέκρουσε το πέναλτι του Τέιλορ και έστειλε τον Ιμπραχίμ στη θέση του τελευταίου πέναλτι. Η ευστοχία του, έστειλα στα ουράνια τη Γερβ. Μία ομάδα με μόλις τρία εκατ. ευρώ μπάτζετ, κατάφερε για πρώτη φορά στα 100 χρόνια ιστορίας της να βρεθεί στην πρώτη κατηγορία.

Το BN Sports έψαξε και βρήκε τους πρωταγωνιστές αυτής της τεράστιας ανόδου. Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της ομάδας, Ματίας Γουίσμαν και ο πορτιέρο, Όστεϊν Οβρετέιτ μίλησαν αποκλειστικά στον Νότη Χάλαρη για το ιστορικό βράδυ του συλλόγου τους αλλά και για το πως έζησαν αυτή την αξιοζήλευτη βραδιά μέσα από τον αγωνιστικό χώρο.

Όστεϊν Οβρετέιτ: «Ήταν ένα τρελό παιχνίδι – Ξέρω αρκετά πράγματα για τον ΠΑΟΚ»

  • Πως αισθάνεσαι που η ομάδα σου θα παίξει για πρώτη φορά στην μεγάλη κατηγορία της χώρας;

«Είναι καταπληκτικό συναίσθημα. Αισθάνομαι ότι το αξίζαμε μετά τη σκληρή δουλειά που καταβάλαμε όλη τη σεζόν και ειδικά, με τον τρόπο που ήρθε, με κάνει πάρα πολύ χαρούμενο»

  • Τι σημαίνει η νίκη για την ομάδα σου;

«Αυτή η νίκη σημαίνει τα πάντα για εμάς. Να παίξει επιτέλους στην κορυφαία κατηγορία μία από τις πιο ιστορικές ομάδες της χώρας. Και είναι ακόμα πιο σημαντικό, που είμαι μέλος αυτή της «χρυσής» φουρνιάς»

  • Τι έχεις κρατήσει από αυτό το απίστευτο παιχνίδι;

«Αυτό ήταν ένα τρελό παιχνίδι. Έγιναν τόσα πολλά και δεν μπορώ να συγκρατήσω κάτι. Το γεγονός πως ο αντίπαλος είχε τόσο πολύ την μπάλα και καταφέραμε να αμυνθούμε καλά, είναι κάτι που δείχνει πως αξίζαμε που πήραμε μια εκπληκτική νίκη στο τέλος.»

  • Τα συναισθήματά σου όταν η ομάδα κέρδισε στην διαδικασία των πέναλτι;

«Το καλύτερο συναίσθημα ήταν όταν κερδίσαμε στα πέναλτι. Η ένταση της διαδικασίας των πέναλτι είναι τόσο δυνατή, οπότε το να πάρεις τη νίκη ήταν εκπληκτικό συναίσθημα και πόσο μάλλον, όταν βοηθάς σε αυτό με τον δικό σου τρόπο»

  • Οι 58 τελικές και τα οκτώ γκολ δείχνουν το επιθετικό στυλ της Νορβηγίας; Πως έχει δημιουργηθεί αυτή η φιλοσοφία;

«Υπάρχουν μερικοί σπουδαίοι επιθετικοί στο νορβηγικό ποδόσφαιρο και πολλές μεγάλες ομάδες που έχουν επιθετικό τρόπο παιχνιδιού. Αυτό πραγματικά… έτυχε στο να παίζουμε αυτό το στυλ παιχνιδιού. Μας αρέσει να μην κλεινόμαστε πίσω και να παίζουμε ανοιχτά ανεξαρτήτου δυναμικής ή αντιπάλου»

Øystein_Øvretveit_Jerv.jpg

  • Τι είπατε στα αποδυτήρια μετά το ματς και πως ήταν η ατμόσφαιρα;

«Υπήρχε μια καταπληκτική ατμόσφαιρα μετά το παιχνίδι. Υπήρχαν τόσοι πανηγυρισμοί που δεν προλάβαμε να μιλήσουμε τόσο πολύ μετά το παιχνίδι. Απλά είχαμε τρελαθεί και κάναμε σαν μικρά παιδιά»

  • Το μυστικό της επιτυχίας σας;

«Η σκληρή δουλειά και η πίστη στην ομάδα μας. Ειδικά το δεύτερο, ήταν ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για αυτό το παιχνίδι απέναντι σε μία πιο έμπειρη και καλή ομάδα.»

  • Οι στόχοι σου για τη νέα σεζόν;

«Ο στόχος είναι ομαδικός και φυσικά είναι, για την επόμενη σεζόν, να μην υποβιβαστούμε και να φτάσουμε όσο ψηλότερα μπορούμε στον βαθμολογικό πίνακα»

  • Παρακολουθείς ελληνικό πρωτάθλημα και αν ναι, ποια ομάδα σου αρέσει;

«Δεν έχω δώσει τόση σημασία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά ξέρω αρκετά πράγματα για τον ΠΑΟΚ»

Ματίας Γουίσμαν: «Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσω αυτά που νιώθω»

  • Πως αισθάνεσαι για αυτή την ιστορική άνοδο;

«Νιώθω πραγματικά καταπληκτικά! Είμαι τόσο περήφανος για την ομάδα, που καταφέραμε να το πετύχουμε αυτό και πόσο μάλλον, με αυτόν τον τρόπο»

  • Ως αρχηγός, τι θυμάσαι περισσότερο από αυτό το παιχνίδι;

«Θυμάμαι ότι η Μπραν ήταν καλύτερη ομάδα από εμάς, κυριαρχούσαν στην μπάλα, αλλά παλέψαμε και δουλέψαμε σκληρά. Ο τερματοφύλακάς μας απέκρουσε δύο πέναλτι που μας βοήθησαν πραγματικά. Αλλά όταν πήγαμε στην παράταση ήταν το πιο τρελό παιχνίδι όλων των εποχών»

  • Τι σκέψεις είχες μόλις πήρατε τη νίκη στα πέναλτι;

«Όταν κερδίσαμε τη διαδικασία των πέναλτι ήμουν χαρούμενος, περήφανος και πολύ συγκινημένος. Μου είναι αδύνατο να εξηγήσω το συναίσθημα. Είναι το καλύτερο συναίσθημα που είχα ποτέ.»

  • Ποιοι είναι οι στόχοι σου για την επόμενη σεζόν;

«Ο στόχος για την επόμενη σεζόν είναι να το απολαύσουμε και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιβιώσουμε σε μία δύσκολη κατηγορία. Ωστόσο, έχουμε αρκετή ποιότητα για να τα καταφέρουμε»

  • Το μυστικό της επιτυχίας κατά την γνώμη σου;

«Το μυστικό για την επιτυχία μας είναι απλό. Έχουμε δουλέψει απίστευτα σκληρά και είμαστε ενωμένοι ως ομάδα. Έχουμε έναν καταπληκτικό προπονητή και προπονητικό επιτελείο που πρωτοστάτησε.»

  • Τι ειπώθηκε μετά το ματς και πως ήταν το κλίμα στα αποδυτήρια;

«Δεν είπα πολλά μετά το παιχνίδι, όλοι πανηγύριζαν και η ατμόσφαιρα ήταν εκτός πραγματικότητας πραγματικά»

Wichmann.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0