Face to Face

Η Μάγδα Παπανικολάου στο BN Sports: «Υπάρχει ακόμα σεξισμός στον αθλητισμό – Σε μεταγραφή παίκτριας ασχολούνταν με την εμφάνιση και όχι με τις ικανότητές της!»

Η Μάγδα Παπανικολάου στο BN Sports: «Υπάρχει ακόμα σεξισμός στον αθλητισμό – Σε μεταγραφή παίκτριας ασχολούνταν με την εμφάνιση και όχι με τις ικανότητές της!»

Σε μια δράση σχετικά με την κακοποίηση των γυναικών που «ταρακούνησε» τον ελληνικό αθλητισμό προέβη η Νίκη Αλεξανδρούπολης, με πρωτοβουλία της υπεύθυνης μάρκετινγκ της ομάδας. Η Μάγδα Παπανικολάου λοιπόν μίλησε στο BN Sports για το γεγονός αλλά και τον σεξισμό στον ελληνικό αθλητισμό.

Σχετικά Άρθρα

Η σύγχυση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία δεν είναι κάτι κρυφό. Τα σφοδρά γεγονότα που προκαλούνται από αυτή, δεν είναι – τις περισσότερες φορές – επίσης κρυφά. Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ, Νίκη Αλεξανδρούπολης, θέλησε λοιπόν να σπάσει αυτήν τη σιωπή που δυστυχώς ακόμα υπάρχει προβαίνοντας σε μια αξιέπαινη δράση.

Συγκριμένα οι 13 αθλήτριες φόρεσαν λεύκες μάσκες και κρατώντας χαρτιά με λόγια συμπαράστασης απέναντι στις γυναίκες που βιώνουν βία και κακοποίηση, έστειλαν το δικό τους ηχηρό κοινωνικό μήνυμα.

Η πράξη αυτή έλαβε χώρα πριν από την αναμέτρηση της ομάδας με τη Δράμα το περασμένο Σάββατο (27/11) και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία υπεύθυνης μάρκετινγκ Μάγδας Παπανικολάου. Το BN Sports μίλησε μαζί της για το γεγονός, το κοινωνικό πρόσωπο της ομάδας αλλά και τις διακρίσεις που μαστίζουν ακόμη την κοινωνία και τον αθλητισμό στην Ελλάδα.

Ένα σχόλιο για την πρωτοβουλία σας και της ομάδας για αυτήν την τόσο σημαντική πράξη.

«Η πρωτοβουλία αυτή είχε στόχο να στείλει ένα μήνυμα τόσο στις γυναίκες που υπόκεινται κακοποίηση, όσο και στους νέους που παρακολουθούν τα αθλητικά δρώμενα. Υπάρχει ανάγκη επαγρύπνησης και δράσης, διότι δυστυχώς η πανδημία του κορωνοϊού αύξησε τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας με αποτέλεσμα να έχουμε, όπως βλέπουμε, περισσότερα θύματα.

Δυστυχώς, τη Δευτέρα (29/11), γίναμε μάρτυρες ακόμα μιας γυναικοκρατίας, αυτήν την φορά στη Θεσσαλονίκη, όπου ένας άντρας δολοφόνησε τη γυναίκα του μαχαιρώνοντας τη 23 φορές… Το 14ο θύμα για το 2021…

Η κίνηση της Νίκης Αλεξανδρούπολης το περασμένο Σάββατο (27/11), έγινε στο πλαίσιο μιας σειράς κοινωνικών δράσεων της ομάδας, που έχουν στόχο την ενημέρωση, την επαγρύπνηση, την πρόληψη και πάνω απ’ όλα την ευαισθητοποίηση των πολιτών για φαινόμενα και ασθένειες που απασχολούν την κοινωνία μας.

Τον Οκτώβριο η ομάδα εμφανίστηκε στον πρώτο εντός έδρας αγώνα της με ροζ κορδελάκια και εξέδωσε δελτίο τύπου για τον καρκίνο του μαστού.

Σήμερα (1/12) έγινε ανάρτηση στα σόσιαλ σχετικά με την Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS και τα κορίτσια θα εμφανίζονται τον Δεκέμβριο φορώντας κόκκινα κορδελάκια!».

Η ομάδα έχει γενικότερα ένα πολύ δυνατό κοινωνικό προφίλ. Έχετε παρατηρήσει αν το ενδιαφέρον του κόσμου της Αλεξανδρούπολης και όχι μόνο έχει αυξηθεί για αυτές τις δράσεις;

«Προς το παρόν, επειδή αυτού του είδους η προσέγγιση από μια ομάδα βόλεϊ, και μάλιστα γυναικεία, είναι κάτι πρωτόγνωρο για την κοινωνία μας, όλοι είναι απλά εντυπωσιασμένοι και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του κόσμου ειδικά έπειτα από την προβολή που λαμβάνουν οι κινήσεις της ομάδας.

Αυτό που έχω μάθει όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τις δημόσιες σχέσεις, το μάρκετινγκ και την ενημέρωση, είναι πως η προβολή ενός προβλήματος, αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα και συμβάλλει στην επίλυση του. Φαινόμενα που αποκτούν κοινωνική ορατότητα, έχουν -κατά την άποψή μου- καλύτερες πιθανότητες να επιλυθούν».

Πιστεύετε πως ο σεξισμός και οι διακρίσεις υπάρχουν ακόμη και σήμερα στον κόσμο του αθλητισμού; Αν ναι, σε τι βαθμό συγκριτικά με παλαιότερα;

«Σαφώς και υπάρχει σεξισμός, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό! Εντύπωση μου έκανε πρόσφατα, σχετικά με τη μεταγραφή μιας ξένης παίχτριας του βόλεϊ σε ελληνική ομάδα, μεγάλη μερίδα αθλητικών μέσων εστίασε στην εξωτερική της εμφάνιση και όχι τις ικανότητές της στο φιλέ! Επίσης, στο γυναικείο βόλεϊ, καλύτερη διαφήμιση θεωρείται αυτή που μπαίνει πίσω στο σορτσάκι…

Αν αυτά δεν είναι σεξισμός τότε τι είναι; Έχετε ακούσει ποτέ να αναφέρονται στην εξωτερική εμφάνιση και τα… προσόντα ενός άντρα αθλητή ως πλεονεκτήματα;

Όμως πιστεύω ότι μειώνεται. Οι ευκαιρίες, οι επιλογές και η αντιμετώπιση έχουν αρχίσει να εξομοιώνονται και αργά αλλά σταθερά θα υπάρξει πλήρης ισότητα στον χώρο του αθλητισμού. Επίσης, χάρη στη Σοφία Μπεκατώρου και το παγκόσμιο κίνημα #metoo, οι γυναίκες πλέον μιλάνε, καταγγέλλουν. Δε φοβούνται την κοινωνική κατακραυγή και δε ντρέπονται όσο παλαιότερα. Βλέπετε, δεν είναι ΟΥΤΕ μόνες, ούτε ΟΙ μόνες!».

Τι πιστεύετε πως εκλείπει στο βόλεϊ στην Ελλάδα, από αγωνιστική αλλά και κοινωνική άποψη;

«Δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις για να κάνω τέτοιους είδους διαπιστώσεις, καθώς ο ρόλος μου στην ομάδα της Νίκης είναι καθαρά επικοινωνιακός. Αν κρίνω όμως από την κοινωνία μας γενικότερα, θα τολμήσω να πω αξιοκρατία, αξιοπιστία, ανιδιοτέλεια, διαφάνεια και πάνω απ’ όλα, όραμα!».

Ξανθίππη Δασκαλάκη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0