Face to Face

Ο Γιώργος Μπαντής στο BN Sports: «Το πρόβλημα βρίσκεται στο πως είναι δομημένο το ελληνικό ποδόσφαιρο»

Ο Γιώργος Μπαντής στο BN Sports: «Το πρόβλημα βρίσκεται στο πως είναι δομημένο το ελληνικό ποδόσφαιρο»
Ο Γιώργος Μπαντής μίλησε στο BN Sports για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ποδοσφαιριστές, για το μπάχαλο με την SL2, για τις προσπάθειες του ΠΣΑΠ για μια βιώσιμη λύση, για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, για τον αδικοχαμένο Νίκο Τσουμάνη αλλά και για τον ρόλο του αθλητή και του αθλητισμού στην κοινωνία. 
Συνέντευξη στον Θοδωρή Βασίλη

Ο Γιώργος Μπαντής ανήκει σε εκείνη την ξεχωριστή πάστα ανθρώπων που αν δεν υπήρχαν θα έπρεπε να τους φτιάχνουμε. Ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ είναι από εκείνους τους ανθρώπους που πιστεύει πως το ποδόσφαιρο και ο αθλητής μπορεί να αλλάξει την κοινωνία. Ειδικά όταν αυτός ο αθλητής μπορεί να βοηθήσει είτε ως πρότυπο για τα νέα παιδιά, είτε από κάποια διοικητική θέση.

Πλέον, έχοντας κρεμάσει τα γάντια του, ο Μπαντής συνεχίζει ως πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στα πολλά και δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το BN Sports μίλησε μαζί του για το μπάχαλο και την καθυστερημένη έναρξη της Super League 2, για την εν γένει κατάσταση στις επαγγελματικές κατηγορίες, για τις προσπάθειες του ΠΣΑΠ για μια βιώσιμη λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν τους ποδοσφαιριστές, για τον αδικοχαμένο Νίκο Τσουμάνη, ενώ δεν παρέλειψε να σταθεί για άλλη μια φορά στον κοινωνικό ρόλο του αθλητή και στην υπεύθυνη στάση που θα πρέπει να τηρεί σε όλα τα θέματα.

Πώς σχολιάζεις το «μπάχαλο» με την SL2 και την καθυστερημένη έναρξη του πρωταθλήματος;

«Δυστυχώς για ακόμη μία φορά γίναμε μάρτυρες σε ένα θέατρο του παραλόγου. Ολο το καλοκαίρι και μέχρι λίγες ώρες πριν την έναρξη της σεζόν, δεν ξέραμε ποιες ομάδες και με ποιους παίκτες θα αγωνιστούν. Να σας θυμίσω πως σε αρκετούς ποδοσφαιριστές έγινε τον Οκτώβριο ανάκληση των δελτίων τους και μετά από προσφυγή τους, μέσω του Συνδέσμου μας, δικαιώθηκαν στο Διαιτητικό της ΕΠΟ. Η Super League 2 ως πρωτάθλημα άλλαξε φέτος επτά φορές την ημερομηνία έναρξή του. Αυτό από μόνο του ως στοιχείο αποτυπώνει το μέγεθος της προχειρότητας που υπάρχει, όχι μόνο από τη διοργανώτρια αρχή αλλά και από την Ομοσπονδία όπως φυσικά και το Υπουργείο που νομοθέτησε να δημιουργηθεί η κατηγορία και μετά ουσιαστικά την... παράτησε».

Το γεγονός ότι ακόμα δεν ξεκίνησε το πρωτάθλημα και ορισμένοι παράγοντες της SL2 κάνουν δηλώσεις για διακοπή του πρωταθλήματος πως το σχολιάζεις;

«Είναι μία τρανή απόδειξη του πόσο ανοργάνωτοι είναι. Παράλληλα όμως ορισμένοι στην Ελλάδα έχουν μάθει να ανεβαίνουν κατηγορίες στις δικαστικές αίθουσες και μετά από αποφάσεις της ΕΠΟ και άλλων οργάνων. Αυτό συμβαίνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Να υπάρχουν παράγοντες που δεν θέλουν να παίζονται παιχνίδια αλλά τα πάντα να κρίνονται εξωαγωνιστικά».

Πόσο δύσκολο είναι για τον πρόεδρο του ΠΣΑΠ να πρέπει να αντιμετωπίσει τέτοιες άσχημες καταστάσεις με την ανοχή τόσο της πολιτείας όσο και της ΕΠΟ;

«Εμείς δεν έχουμε αντιπαλότητα με κανέναν προσωπικά. Αυτό να το ξεκαθαρίσω. Απέναντί μας δεν βρίσκεται κάποιο φυσικό πρόσωπο, αλλά παγιωμένες αντιλήψεις και καταστάσεις που μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Δεν το θεωρώ άσχημο όπως το λες, αλλά κακό για το ποδόσφαιρο. Θέλει υπομονή σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και επιμονή. Οταν έχεις δίκιο δεν μπορείς να κάνεις πίσω».
EUROPA LEAGUE / ӕ͠ԕЏՠԏՠЁٍ͉ɏՠ(ԁʇӠӁÉS / Eurokinissi Sports)

Έγινε και μια συνάντηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των οφειλών. Τι ειπώθηκε;

«Οτι και με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κύριο Αυγενάκη, με τον οποίο είχαμε συναντηθεί για τον ίδιο λόγο μερικές ημέρες πριν. Τους δώσαμε τα στοιχεία που αφορούν περισσότερους από 1.500 εργαζόμενους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχουν εισπράξει τα δεδουλευμένα τους, παρότι υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Και τους είπαμε πως αυτό συνέβη με την ανοχή της πολιτείας και λόγω της ανυπαρξίας, στο συγκεκριμένο ζήτημα, της ΕΠΟ. Είναι όλοι τους συνυπεύθυνοι».

Σε τι κατάσταση βρίσκεται τώρα το ελληνικό ποδόσφαιρο όσον αφορά τις οφειλές των ομάδων με τους ποδοσφαιριστές;

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στις αρχές της σεζόν και ήδη ορισμένες ομάδες κινδυνεύουν με αφαίρεση βαθμών λόγω ανεξόφλητων οφειλών. Δυστυχώς λέμε «κάθε πέρσι και καλύτερα».

Είδαμε και το δυσάρεστο περιστατικό με τον Νίκο Τσουμάνη και το γεγονός πως ομάδες του όφειλαν χρήματα.

«Θέλω να συλλυπηθώ και από εδώ την οικογένειά του. Ηταν ένα τραγικό συμβάν που πρέπει να αφυπνίσει όλους. Να θορυβήσει όλους εκείνους που διαχειρίζονται ανάλογα ζητήματα. Συγκλονιστήκαμε όλοι μας. Υπήρχαν οφειλές στο πρόσωπό του από τρεις ομάδες».

Πόσο δύσκολο είναι για τον ΠΣΑΠ να πρέπει να κλείσει τόσα ανοικτά μέτωπα, ειδικά με ομάδες που δεν πληρώνουν και δεν δείχνουν διατεθειμένες να πληρώσουν;

«Κοίτα εμείς δεν είμαστε διοργανώτρια αρχή ή ομοσπονδία, ώστε να επιβάλλουμε ποινές και να απονείμουμε δικαιοσύνη. Είμαι πεπεισμένος πάντως ότι αν οργανώναμε εμείς ορισμένα πρωταθλήματα στις μικρότερες κατηγορίες, θα τα πηγαίναμε καλύτερα. Το πρόβλημα είναι πως υπάρχουν νόμοι και κανόνες, αλλά είτε δεν εφαρμόζονται είτε αργούν χαρακτηριστικά να υπάρξουν αποφάσεις. Για να μην σε μπλέξω με νομικούς όρους, η ουσία είναι πως τα αρμόδια όργανα πολλές φορές κωλυσιεργούν, ενώ σε ορισμένες κυριολεκτικά τους... κυνηγάμε να εκδώσουν αποφάσεις. Ετσι χάνεται πολύτιμος χρόνος και πάντα είναι εις βάρος του ποδοσφαιριστή. Φωνάζουμε για το αυτονόητο».

Εχεις περάσει από συλλόγους που αντιμετώπισαν στο παρελθόν έντονα οικονομικά προβλήματα. Πόσο δύσκολο είναι να αγωνίζεσαι έχοντας αυτό το βάρος, ότι οι ομάδες δεν ανταποκρίνονται ακόμα και στα βασικά;

«Οταν μπαίνεις να παίξεις ξεχνάς τα πάντα. Δεν σε νοιάζει αν είσαι απλήρωτος και τα προβλήματα που υπάρχουν. Ομως η αγάπη σου για το ποδόσφαιρο και ο σεβασμός που δείχνεις στον κόσμο και την ιστορία του συλλόγου που αγωνίζεσαι, δεν μπορούν να ζήσουν την οικογένεια σου. Οταν είσαι μκρός κάνεις κάπου υπομονή, αλλά μεγαλώνοντας έχεις και την ευθύνη των παιδιών σου. Πάντως να ξέρεις. Τις περισσότερες φορές ο ποδοσφαιριστής μένει εκεί και το «παλεύει». Ο ένας βοηθά τον άλλον και όπου βγει».

bantis-kofidis.jpg
Είσαι από τους ανθρώπους που ως αθλητής έχεις βγει μπροστά σε κοινωνικά θέματα όπως είναι οι Σκουριές. Τι έχεις να πεις για τον ρόλο που μπορεί να έχει ένας αθλητής σε τέτοια κοινωνικά θέματα;

«Ο αθλητής έχει αναγνωρισιμότητα και δημόσιο λόγο και πρέπει να τα εκμεταλλεύεται για καλό σκοπό. Οφείλουμε να κάνουμε την κοινωνία μας καλύτερη, σε όλους τους τομείς. Αποτελούμε παράδειγμα για τα νέα παιδιά και επηρεάζουμε τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. Μπορούμε και πρέπει να συμβάλουμε προς αυτή τη κατεύθυνση. Αλλωστε στην κοινωνία οφείλουμε την αναγνωρισιμότητα που απολαμβάνουμε και αποτελεί χρέος μας να επιστρέφουμε πράγματα σε εκείνη. Ο αθλητισμός και η κοινωνία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Και μέσω του ΠΣΑΠ θέλουμε να φέρουμε τον ποδοσφαιριστή κοντά στον απλό άνθρωπο. Πριν την πανδημία επισκεφτήκαμε σχολεία, μόλις ξέσπασε διοργανώσαμε τηλεμαραθώνιο για την ενίσχυση με υλικό των νοσοκομείων μας, θέλουμε ο ποδοσφαιριστής να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή».

Ποιο είναι το παράπονό σου για τα όσα έχεις αντιμετωπίσει από την ημέρα που ανέλαβες τη θέση του προέδρου του ΠΣΑΠ;

«Δεν θα το έλεγα παράπονο, αλλά είναι κάτι που με απογοητεύει. Πιο πολύ είναι το παράπονό μου για το πώς είναι δομημένο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τις περισσότερες φορές ασχολούμαστε με όλα τα άλλα πλην του αγωνιστικού σκέλους. Δεν μας απασχολεί η μπάλα, αλλά δεκάδες άλλα ζητήματα. Ο διαιτητής, η ΕΠΟ, το Υπουργείο κ.ο.κ. Μακάρι να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να απεμπλακούμε από όλα αυτά και να ασχολούμαστε όλοι με τους πρωταγωνιστές. Και εσείς ο Τύπος και ο κόσμος και όλοι».


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0