Face to Face

Ο Γκουστάβο Μαντούκα στο BN Sports: «Φαβορί η Βραζιλία - Από άλλο πλανήτη ο Μέσι»

Ο Γκουστάβο Μαντούκα στο BN Sports: «Φαβορί η Βραζιλία - Από άλλο πλανήτη ο Μέσι»

Ο Γκουστάβο Μαντούκα μίλησε στο BN Sports για το φετινό Copa America, τα φαβορί της διοργάνωσης, το «βάρος» που κουβαλούν τα μεγάλα αστέρια, αλλά και την αβεβαιότητα που επικρατούσε λίγες μέρες πριν την έναρξη του τουρνουά.

Στο πέρασμα των χρόνων, το λάτιν στοιχείο δεν έλειψε σχεδόν ποτέ από τα ελληνικά γήπεδα. Ο Γκουστάβο Μαντούκα ως ποδοσφαιριστής -όντας μετρημένος στις εμπνεύσεις του- μπορεί να μην αποτέλεσε τον ορισμό του Βραζιλιάνου παίκτη που έχει στο μυαλό του ο μέσος φίλαθλος, αλλά στα τέσσερα χρόνια που φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ (2006-10), πάντα υπήρχαν εκλάμψεις του έμφυτου λάτιν ταλέντου του.

Παρότι βρίσκεται μακριά από τη Βραζιλία για 24 περίπου χρόνια, δεν σταμάτησε σχεδόν ποτέ να παρακολουθεί την Εθνική ομάδα της χώρας του και να ενδιαφέρεται για την πορεία της, γεγονός που τον κατατάσσει στους πλέον κατάλληλους για να σχολιάσει αν και στο φετινό τρόπαιο, θα γραφτεί το όνομα της «σελεσάο».
manduca.jpg

-Η Βραζιλία είναι και συμπεριφέρεται ως τώρα στη διοργάνωση, ως κάτοχος του τροπαίου. Θεωρείτε πως μπορεί να το επαναλάβει;

«Φυσικά! Η Βραζιλία πάντα μπαίνει ως ένα μεγάλο φαβόρι σε αυτές τις διοργανώσεις, αλλά στα τελευταία στάδια, πρόκειται για ένα μόνο παιχνίδι. Ένα ματς μπορεί να καθορίσει τα πάντα. Μπορεί να πετάξει στα σκουπίδια την προσπάθεια μιας ομάδας που έπαιξε εξαιρετικό ποδόσφαιρο καθ’ όλη τη διοργάνωση και να ευνοήσει το αουτσάιντερ. Όμως, αυτή τη στιγμή, είναι το μεγάλο φαβορί. Όχι μόνο γιατί παίζει στην έδρα της, αλλή και γιατί είναι η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης».

-Πιστεύετε πως αυτό αποδεικνύεται και από το αήττητο σερί της;

(μετρά έντεκα συνεχόμενες νίκες – είναι αήττητη στα τελευταία 15 επίσημα παιχνίδια – τελευταία ήττα στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 όταν έχασε με 2-1 από το Βέλγιο)

«Σίγουρα, αλλά ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις. Η Βραζιλία έχει την τύχη-ατυχία να αντιμετωπίζει ομάδες χαμηλής δυναμικότητας στις εντός της Αμερικής διοργανώσεις. Το θέμα είναι, όμως, τι καταφέρνεις απέναντι και στις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, που είναι πιο οργανωμένες και στο κομμάτι της τακτικής, αλλά και της φυσικής κατάστασης. Φυσικά είναι πάρα πολύ σημαντικό να κερδίζεις, ακόμα και μέσα στην ήπειρό σου, αλλά θεωρώ πως αν η Βραζιλία σκοπεύει να ξαναγίνει Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, οφείλει να βελτιωθεί περαιτέρω».
brazil_2.jpg

-Έχει το νυν ρόστερ παίκτες που θα μπορούσαν να ηγηθούν μίας τέτοιας προσπάθειας;

«Η Βραζιλία ανέκαθεν είχε πολύ καλούς παίκτες. Όλοι ξεχωρίζουν -και είναι λογικό- τον Νεϊμάρ. Είναι ο παίκτης που θα πάρει πρωτοβουλίες, θα δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις από το πουθενά και πάντα η Βραζιλία στηριζόταν σε τέτοιους ποδοσφαιριστές που θα κάνουν το ανέλπιστο για να ξεκλειδώσουν μία άμυνα. Σίγουρα, δεν είναι στο επίπεδο των παικτών του παρελθόντος, όπως ο Ρονάλντο ή ο Ροναλντίνιο. Όμως, όσο κι αν δεν μου αρέσει ο τρόπος συμπεριφοράς του εκτός -και μερικές φορές και εντός- αγωνιστικού χώρου, είναι ό,τι ποιοτικότερο διαθέτει η Εθνική μας ομάδα».

-Υπάρχει κάποια ομάδα που έχετε ξεχωρίσει ως τώρα και θα μπορούσε να απειλήσει τη Βραζιλία;

«Η Αργεντινή είναι πάντοτε η Αργεντινή. Σε ένα μονό παιχνίδι, δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να συμβεί. Έχουν προσωπικότητες, έχουν ταλέντο και παρότι δεν βρίσκονται στην καλύτερή τους φόρμα, τη στιγμή που απαιτείται, πιστεύω πως θα δείξουν το κατάλληλο «μέταλλο». Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει την Ουρουγουάη, για την οποία πάντοτε έτρεφα ιδιαίτερη εκτίμηση, ειδικά για τον μαχητικό τρόπο παιχνιδιού της και για το δέσιμο που παρουσιάζει ως σύνολο».

-Πώς κρίνετε τα «βέλη» που δέχονται τα μεγάλα αστέρια της κάθε χώρας μετά από μία αποτυχία;

«Ο φίλαθλος κόσμος πρέπει να καταλάβει πως η ομάδα είναι ένα σύνολο και όχι μία μονάδα. Γίνεται πολύς λόγος τα τελευταία χρόνια για το γεγονός πως ο Μέσι δεν έχει κατακτήσει κάποιο τρόπαιο με την Αργεντινή. Δεν παίζει, όμως, μόνος του. Είναι εντελώς διαφορετικός ο τρόπος παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα και της Αργεντινής, όπως και οι συμπαίκτες που αποτελούν τα στηρίγματά του. Το ίδιο ισχύει και για τον Νεϊμάρ αλλιώς αποδίδει στην Παρί Σεν Ζερμέν και αλλιώς στην Εθνική Βραζιλίας.

Αλλά πραγματικά, ειδικά στην περίπτωση του Μέσι, ποιος είναι ικανός να τον σχολιάσει; Είναι ένα δώρο από άλλο πλανήτη για όσους παρακολουθούν ποδόσφαιρο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται».
messi_1.jpg

-Πλέον η Βραζιλία ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, αλλά στο παρελθόν δέχθηκε σκληρά «χτυπήματα». Αλήθεια, πόσο δύσκολο ήταν να ανακάμψει από εκείνο το βαρύ 7-1 απέναντι στη Γερμανία;

«Ήταν πραγματικά, μία πάρα πολύ δύσκολη στιγμή. Σίγουρα, θα αποτελεί ένα μελανό σημείο στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας, που θα την ακολουθεί για χρόνια. Δεν είναι εύκολο να ξεχαστεί. Ξέρετε, μπορεί οι παίκτες να είναι επαγγελματίες και να προχωρούν όπως οφείλουν, αλλά οι Βραζιλιάνοι φίλαθλοι δεν είναι εύκολο να το αποδεχθούν. Είναι πάρα πολύ παθιασμένοι και για να πω την αλήθεια, μου θυμίζουν αρκετά τους Έλληνες.

Ευτυχώς, η ομάδα δείχνει πως έχει αφήσει το συμβάν πίσω της. Άλλωστε, μόνο από αυτήν και τις επιτυχίες που θα ακολουθήσουν εξαρτάται αν και πόσο γρήγορα θα ξεχαστεί.

Ωστόσο, εκείνο το βράδυ στο Μινεϊράο μου θυμίζει την ιστορία του Ρομπέρτο Μπάτζιο. Όλοι θυμούνται το χαμένο πέναλτι του στον τελικό του 1994, αλλά ξεχνούν οτιδήποτε σπουδαίο έχει παρουσιάσει στην υπόλοιπη καριέρα του».

-Το φετινό Copa America ήταν στον «αέρα» λίγες μέρες πριν την έναρξή του. Πιστέψατε πως θα μπορούσε να αναβληθεί;

«Θα ήταν μεγάλη ντροπή για εμάς και δεν συμφωνώ με τη στάση των παικτών. Είναι επαγγελματίες, είναι τιμή να αγωνίζεσαι με το εθνόσημο στο στήθος και δεν έπρεπε να λάβουν μέρος σε αυτό το πολιτικό παιχνίδι. Γιατί περί αυτού πρόκειται.

Η δεξιά διακυβέρνηση της χώρας, δέχεται πιέσεις από τις αριστερές παρατάξεις που έχουν μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό της Λατινικής Αμερικής. Ωστόσο, το ποδόσφαιρο πρέπει να μείνει έξω από αυτό. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται κανονικά το Copa Libertadores, τα εγχώρια πρωταθλήματα και αντιδράσεις υπήρξαν μόνο για το Copa America. Δεν μου φαίνεται λογικό. Αν τηρηθούν τα πρωτόκολλα που ισχύουν και στις άλλες διοργανώσεις, γιατί να αποτελέσει πρόβλημα το συγκεκριμένο τουρνουά;

Ο κόσμος απογοητεύθηκε από αυτή την αναστάτωση. Η Βραζιλία είναι μία χώρα που αγαπά το ποδόσφαιρο, το Copa America είναι μία πολύ σημαντική διοργάνωση και καλώς διεξάγεται κανονικά».

Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0