EUROLEAGUE FINAL-4 2023

EuroLeague: Ο… πολυπολιτισμικός χάρτης εκπροσώπησης του Final-4!

EuroLeague: Ο… πολυπολιτισμικός χάρτης εκπροσώπησης του Final-4!
Το σπουδαίο γεγονός της μπασκετικής ομήγυρης εντός των ευρωπαϊκών τειχών είναι γεγονός και το BN Sports συνεχίζει τα αφιερώματά του στο Final-4, εστιάζοντας στο χάρτη εκπροσώπησης αυτή τη φορά. Εκεί, όπου οι Αμερικανοί έχουν την… τιμητική τους.

Οι πύλες του σπουδαιότερου ραντεβού της αγωνιστικής περιόδου ανοίγουν και άπαντες αρχίζουν τις… κλεφτές ματιές τους προς το Κάουνας. Η σεμνή – μόνο τέτοια δεν ήταν – τελετή της κανονικής διάρκειας και των playoffs της EuroLeague ανήκει στην ιστορία με το αίσθημα του ανταγωνισμού να πλανάται. Ένας συναρπαστικός μαραθώνιος ολοκληρώνεται εκεί που χτυπάει η «καρδιά» του μπάσκετ της «γηραιάς Ηπείρου» στη Βαλτική θάλασσα της Λιθουανίας, παίρνοντας μαζί της το universal στοιχείο της λίγκας.

Ένα πρωτάθλημα ανοιχτό σε κάθε εθνικότητα και μπασκετική κουλτούρα που θέτει μονάχα το ταλέντο και την αυταπάρνηση ως προαπαιτούμενα επιτυχίας και μακροημέρευσης. Όπως συμβαίνει όμως σε όλα τα κλειστά τουρνουά και δη στο άθλημα όπου όλα είναι μετρήσιμα, ο χάρτης εκπροσώπησης του Final-4 είναι εκεί, κορνιζωμένος και αδιάψευστός. Το BN Sports συνεχίζει την… εμμονή του με το σπουδαίο ραντεβού, έχοντας σε πρώτο πλάνο τις χώρες προέλευσης των αθλητών που θα λάβουν μέρος σε αυτό, εστιάζοντας στους 12δάτους. Και παρότι η διοργάνωση αποτελεί τη σύνοδο κορυφής της Ευρώπης, αυτοί που υπερτερούν προέρχονται από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Από το διαχωρισμό της εθνικής ταυτότητας των πρωταγωνιστών κάθε ομάδας, στη… σούμα της τετράδας.

εικόνα_Viber_2023-05-17_11-48-24-215.jpg

Αρχής γενομένης από τον πρωτοπόρο της κανονικής περιόδου, Ολυμπιακό, το γηγενές στοιχείο βαστάει σε υψηλό επίπεδο. Μετά και την «ελληνοποίηση» του Τόμας Ουόκαπ ή αλλιώς… Θωμά Ουοκαπόπουλου μάλιστα, οι «ερυθρόλευκοι» αφήνουν στο Κάουνας πέντε ελληνικές σημαίες, ισάριθμες αμερικάνικες, μία βουλγάρικη και μία γαλλική. Αν μάλιστα λάβει κανείς συμπεριλάβει και τον «αρχιτέκτονα» κόουτς Μπαρτζώκα, τότε το εγχώριο στοιχείο δυναμώνει ακόμα περισσότερο.

Όσον αφορά την ομάδα που έκλεισε νωρίτερα από κάθε άλλη τη θέση της στο Final-4, το ρόστερ της αποτελεί μία.. συναγωγή, μία συνεύρεση εθνικοτήτων. Ένα σταυροδρόμι με κοινό σημείο αναφοράς. Ισπανοί, Τσέχοι, Σλοβένοι, Σλοβάκοι, Τούρκοι, Σέρβοι, Αργεντινοί, Λιθουανοί, Νιγηριανοί, Γερμανοί. Από όλα διαθέτει ο «μπλαουγκράνα μπαχτσές» εκτός Αμερικανών ( ο Χίγκινς είναι τραυματίας).

εικόνα_Viber_2023-05-17_11-48-23-908.jpg

Η έτερη ομάδα της Ιβηρικής που θα πατήσει το παρκέ της «Zalgirio Arena» το τριήμερο (19-21 Μάϊου) έχει επιλέξει και εκείνη την πολυπολιτισμικότητα, κρατώντας πάντοτε το γηγενές στοιχείο κυρίως μέσω της… παλιάς φρουράς (Γιουλ, Ρούντι ,Σέρχι). Σε αυτούς ήρθε να προστεθεί και ο Αλοθέν με τον Εντιαγέ και τον Τσους Ματέο στην πρώτη του προσπάθεια ως πρώτος προπονητής. Κατά τα άλλα αθλητές από κάθε γωνιά της Ευρώπης, και όχι μόνο, συναντώνται στο ρόστερ της «Βασίλισσας».

Ως προς τη… σταχτοπούτα του θεσμού, τα πράγματα είναι σαφώς πιο… μαζεμένα όπως και με τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς («πλάβι» φυσικά) επιστρατεύει έξι Αμερικανούς, τέσσερις Γάλλους, έναν Λιθουανό και έναν Νιγηριανό στην πρώτη της προσπάθεια σε Final-4.

Μία διοργάνωση τεσσάρων ηπείρων και 18 χωρών. Αυτός είναι ο χάρτης εκπροσώπησης του Final4.

Θέση

Εθνικότητα

Αριθμός

1.

Αμερικανοί

12

2.

Ισπανοί

8

3.

Γάλλοι

7

4.

Έλληνες

6

5.

Λιθουανοί

3

6.

Νιγηριανοί

2

7.

Αργεντινοι

2

8.

Σλοβένοι

2

9.

Τσέχοι

2

10.

Σέρβοι

2

11.

Σλοβάκοι

1

12.

Γερμανοί

1

13.

Πράσινο Ακρωτήρι

1

14.

Κροατία

1

15.

Ουγγαρία

1

16.

Βόσνιος

1

17.

Τούρκος

1

18

Βουλγαρία

1

Στη λίστα δεν συμπεριλαμβάνονται οι τραυματίες Χίγκινς, Πουαριέ και Αλοθέν καθώς και ο τιμωρημένος Γιαμπουσέλε, ενώ σε αυτή βρίσκονται οι τεχνικοί των ομάδων.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0