Basket Talk

Ενές Καντέρ - Φρίντομ και οι υπόλοιποι... νονοί του εαυτού τους

Ενές Καντέρ - Φρίντομ και οι υπόλοιποι... νονοί του εαυτού τους
Ο σέντερ των Σέλτικς αποφάσισε να προσθέσει στο όνομά του τη λέξη «freedom», παράλληλα με την πολιτογράφησή του ως Αμερικανός πολίτης. Ποιοι συνάδελφοί του είχαν πάρει παρόμοιες αποφάσεις στο παρελθόν; 

Όταν αναφέρεται κανείς σε αλλαγή ονόματος αθλητή, σίγουρα το μυαλό των περισσότερων πάει κατευθείαν στο νούμερο ένα αστέρι του γκολφ, τον αξεπέραστο «Tiger Woods». Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν όμως, ότι με βάση τα όσα έχουν δει επίσημα το φως της δημοσιότητας, ο «Τίγρης» είναι τέτοιος μόνο στα λόγια, καθώς δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ ότι έχει γίνει και τυπικά αλλαγή του μικρού του ονόματος. Το πραγματικό του όνομα είναι Eldrick Tont Woods και τουλάχιστον μέχρι το 2010, που βγήκαν στη δημοσιότητα τα επίσημα έγγραφα του διαζυγίου του, αυτό δεν είχε αλλάξει... 

Με αφορμή την απόφαση του Καντέρ να προσθέσει την... ελευθερία στο επίθετό του, έχει ενδιαφέρον ποιοί άλλοι πρεσβευτές της πορτοκαλί θεάς έχουν προβεί σε αυτή την, αν μη τι άλλο, ασυνήθιστη ενέργεια.

 

 
Οι θιασώτες του Ισλάμ που το άλλαξαν για θρησκευτικούς λόγους... 
Πιο διάσημη περίπτωση, αυτή του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, που αμέσως μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος με τους Μιλγουόκι Μπακς το 1971 αποφάσισε να αφήσει για πάντα πίσω του το «Lew Alcindor», για να γίνει αυτός που όλοι ξέρουμε σήμερα. Αφορμή για αυτή την αλλαγή στάθηκε η απόφαση του θρυλικού ψηλού να ασπαστεί το Ισλαμ.

 

Για παρόμοιους λόγους προέβη σε αυτή την κίνηση και ο Keith Wilkes, που το 1975, άλλαξε το μικρό του σε Jamaal Wilkes. Στην πραγματικότητα άλλαξε και το επίθετό του, αφού στα χαρτιά του αναγραφόταν ως Jamaal Abdul - Lateef, όμως κράτησε το Wilkes προς τιμήν του πατέρα του και για να καταλαβαίνουν όλοι ότι έχει κάνει μια τέτοια αλλαγή.

Την άνοιξη του 1993 ο Chris Jackson, μπήκε και αυτός στην ίδια λίστα, καθώς ασπάστηκε επίσημα το Ισλάμ. Έπρεπε να αλλάξει το όνομά του, μετατρέποντάς το σε Mahmoud Abdul - Rauf

Ο τελειομανής... 
Μια μικρή «διόρθωση» δήλωσε πως ήθελε να κάνει στο όνομά του ο Hakeem Olajuwon, προσθέτοντας ένα γράμμα, καθώς όταν ξεκινούσε την καριέρα του το αρχίκο «H» στο μικρό του δεν υπήρχε ποτέ.
hakeem-olajuwon-102172020-nbae-gettyimages_1t786rvrjvegn1b3uutp8tetyz.jpg

Τιμώντας τις ρίζες του...
Το 1998 ο Brian Williams μετονομάστηκε σε Bison Dele και δήλωνε για αυτό: «Ο λόγος που το έκανα ήταν για να τιμήσω την Τσερόκι και Αφρικανική καταγωγή μου». Ένα σκέλος του ονόματος Ινδιάνικο και το άλλο Αφρικανικό.

Ο φιλειρηνιστής που το πήγε ένα βήμα παρακάτω...
Περίπτωση με έντονο συμβολισμό, όπως αυτή του Καντέρ, είναι και του... πρώην Ron Artest, που το 2011 αποφάσισε να γίνει ο «Metta World Peace». Δεν έμεινε όμως μόνο στο τυπικό της υπόθεσης, καθώς απαίτησε με τη συμβολή δικηγόρου να του απευθύνονται δημόσια μόνο με το καινούριο του όνομα. «Η αλλαγή στο όνομά μου έγινε με σκοπό να εμπνεύσω και να φέρω στη νεολαία μια ένωση από τη μια μεριά του κόσμου στην άλλη». Το 2020 μάλιστα το άλλαξε ξανά, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι: «Metta Sandiford-Artest»
cityKNICKS-superJumbo.jpg

Για ενδοοικογενειακούς λόγους...
Ο Jeff Pendergraph, το 2013 έμαθε την ταυτότητα του βιολογικού του πατέρα και αποφάσισε να πάρει το δικό του επίθετο. Έτσι λοιπόν έγινε Jeff Ayres, αφήνοντας πίσω το όνομα του πατριού του.

Ο πολίτης του κόσμου...
Το 2009, ο Αμερικανο-Ισραηλινός David Bluthenthal που έχει περάσει και από τη Μακάμπι, μίκρυνε το επίθετό του, μετρέποντάς το σε «David Blu». Ο λόγος, όπως ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε 4 χρόνια αργότερα, είναι για να μην στιγματίζεται αυτός και η οικογένειά του εθνικά και θρησκευτικά, χωρίς ωστόσο να απαρνείται την Εβραϊκή του συνείδηση. Άλλωστε, όπως επισήμανε, το «David Blu» ακούγεται πιο... Χολιγουντιανό

Έκτορας Σταυρόπουλος 

www.bnsports.gr
 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0