Τένις

Τσιτσιπάς - Τζόκοβιτς 0-3: Βιάστηκε να ανέβει στο Νο1 αλλά έπεσε πάνω στον... βασιλιά της Μελβούρνης!

Τσιτσιπάς - Τζόκοβιτς 0-3: Βιάστηκε να ανέβει στο Νο1 αλλά έπεσε πάνω στον... βασιλιά της Μελβούρνης!
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πάλεψε, μόχθησε, κοίταξε στα μάτια για δύο σετ τον σπουδαίο Νόβακ Τζόκοβιτς αλλά δεν ήταν ακόμα η ώρα του για το πρώτο major τίτλο της καριέρας του και το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης (ήττα με 3-0 σετ). Έγινε... μύθος ο Σέρβος με 10 κατακτήσεις στο Αυστραλινό Όπεν και 22 συνολικά σε Grand Slam.
Τελικά ούτε η πέμπτη τους φορά σε τελικό ήταν και η... φαρμακερή. Το εμπόδιο του Νόβακ Τζόκοβιτς στάθηκε ανυπέρβλητο ξανά για τον Έλληνα τενίστα 3-0 σετ (6-3, 7-6 (4), 7-6 (5), όπως και στο Γαλλικό Όπεν του 2021, ο οποίος στα κρίσιμα σημεία (tie break δεύτερου και τρίτου σετ) έκανε αρκετά αβίαστα λάθη και έτσι πρέπει να περιμένει τη σειρά του. Αντίθετα, αυτός ήταν ο 10ος τίτλος καριέρας για τον Νόλε στη Μελβούρνη, ο 22ος σε Grand Slam (ισοφάρισε τον Ναδάλ) και ο 93ος συνολικά στο tour, κατακτώντας πέρα για πέρα δίκαια το Australian Open για άλλη μία χρονιά, χάνοντας μόλις ένα σετ.
Η ευκαιρία του Στέφανου να αποδείξει ότι είναι έτοιμος για το Νο1 και τον πρώτο του major τίτλο, του δημιούργησαν ένα φανερό άγχος που δεν μπορούσε έυκολα να διαχειριστεί στο πρώτο σετ. Ο Έλληνας πρωταθλητής άφησε τον... φονικό Τζόκοβιτς να κάνει το παιχνίδι του (βαθιά χτυπήματα) και σε συναδυασμό με το εξαιρετικό πρώτο σέρβις του Σέρβου δεν είχε πολλές ελπίδες να διεκδικήσει κάτι. Το break ήρθε νωρίς (4o game) και με 17/18 κερδισμένους πόντους στο πρώτο σερβίς δεν γινόταν να μην το κατακτήσει.
Στο δεύτερο σετ ο Στέφανος ανέβασε κατακόρυφα την αποδοσή του, δείχνοντας κυρίαρχος στα δικά του service game. Σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο και με τον Σέρβο σταρ έτοιμο να του σπάσει το σερβίς (2-2 game, διπλό break point) ο Έλληνας πρωταθλητής αντεπεξήλθε άψογα και με winner έμεινε ζωντανός στη διεκδίκηση του σετ. 

Ο Σέρβος πάντως συνέχιζε το... βιολί του όταν είχε εκείνος τα μπαλάκια φτάνοντας στο 4-4. Και αφού ο Τσιτσιπάς κράτησε το σερβίς του με άνεση, του δόθηκε και η ευκαιρία να κάνει το πρώτο break και να πάρει το σετ. Με το σκορ στο 5-4 υπέρ του Έλληνα πρωταθλητή και στο 30-30, ο Νόλε έκανε ένα εύκολο αβίστο λάθος για την κλάση του, που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο. Σε ράλι διαρκείας όμως ήταν πιο ψύχραιμος και ισοφάρισε (5-5). Ο Στεφ προηγήθηκε ξανά με 6-5, ο Τζόκοβιτς απάντησε (6-6) και το δεύτερο σετ οδηγήθηκε στο tie break. 
tsitsipas-australian-open.webp

Ο Στέφανος αποφάσισε να πιέσει λίγο παραπάνω τον αντιπαλό του σε εκείνο το κρίσιμο σημείο και να παίξει κοντά στη baseline παρόλα αυτά τα αβίαστα λάθη για εκατοστά δεν του το επέτρεψαν και έτσι βρέθηκε να κυνηγάει κάτι που είχε να συμβεί 13 χρόνια. Να επιστρέψει δηλαδή κάποιος κόντρα στον Τζόκοβιτς από το 0-2.
Στο τρίτο σετ, οι οιωνοί ήταν υπέρ του Έλληνα τενίστα. Παρότι ο Νόλε πήρε εκείνος πάλι πρώτος τα μπαλάκια, ο Τσιτσιπάς έσπασε με το... καλημέρα για πρώτη φορά το σερβίς του αντιπάλου του και βρέθηκε σε θέση ισχύος. Ο οποιοσδήποτε εφυσηχασμός όμως απέναντι στο «βασιλιά» της Μελβούρνης δεν θα εξελισσόταν σε καλό και ο Στεφ το κατάλβε από πρώτο χέρι.
Ο Νόλε απάντησε κατευεθείαν με το ίδιο... νόμισμα χάρις τα εύκολα αβίαστα λάθη του Τσιτσιπά και έτσι το όποιο πλεονέκτημα έκανε γρήγορα «φτερά». Οι δύο τενίστες πήγαν χέρι-χέρι μέχρι τέλους με τον Στέφανο να μη μπορεί να βρει το αντίδοτο στο σερβίς του αντιπάλου του, ο οποίος έκανε το ένα love game μετά το άλλο (14 σερί κερδισμένους πόντους στο σερβίς του είχε). Το 6-5 ήρθε με τέταρτο συνεχόμενο love game, ο Τσιτσιπάς με δύο άσους ισοφάρισε και οδήγησε το τουρνουά σε ένα κρισιμο tie break.

Εκεί ο Τζόκοβιτς, με επιστροφή winner, έδειξε πως ήταν αποφασισμένος να τελειώσει το γρήγορα το ματς. Εσπασε δύο συνεχόμενες φορές το σερβίς του Στέφανου και προηγήθηκε με 3-0. Κράτησε το σερβίς του (5-0) και βρέθηκε αγκαλιά με την κούπα. Ο Τσιτσιπάς μειώσε σε 5-3 και στη συνέχεια ο Σέρβος έφτασε σε τριπλό championship point μέσα σε έναν... πανδαιμόνιο στις κερκίδες. Τελικώς, και παρότι ο Στέφανος το πάλεψε (6-5), έκλεισε το tie break στο 7-5 και κατέκτησε τον 22ο grand slam τίτλο της καριέρας του.

Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0