Τένις

Τσιτσιπάς – Τζόκοβιτς: Πέμπτη και… φαρμακερή; (video)

Τσιτσιπάς – Τζόκοβιτς: Πέμπτη και… φαρμακερή; (video)

Αντιμέτωπος με τη σημαντικότερη διάκριση της επαγγελματικής του καριέρας βρίσκεται ο Στέφανος Τσιτσιπάς αφού το μεσημέρι της Κυριακής (29/1) μπορεί να τον βρει κάτοχο major τίτλου και στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να βρει τον τρόπο να νικήσει για πρώτη φορά τον Νόβακ Τζόκοβιτς σε τελικό. Τον άνθρωπο που έχει κάνει την Αυστραλία δεύτερο… σπίτι του και αποδεικνύει συνεχώς το μότο του. «Impossible is nothing».

«Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού». Ο τίτλος της αισθηματικής κομεντί των Μισέλ Γκοντρί και Τσάρλι Κάουφμαν περιτριγυρίζει τις σκέψεις μου, παρακολουθώντας τον Νόβακ Τζόκοβιτς όσο τα χρόνια περνούν. Όχι δεν είναι κάποιου είδους ανθρώπινης… μηχανής όπως ο ομόσταβλός του, Ραφαέλ Ναδάλ. Είναι όμως ένα αθλητής πολυμήχανος που μετατρέπει το κορτ σε πίνακα ζωγραφικής και μαθηματική ακολουθία την ίδια στιγμή. Που είτε τον μισείς (και έκανε αρκετούς τέτοια περίοδο πέρυσι να τον περιφρονήσουν) είτε τον λατρεύεις, δεν μπορείς να μην παραδεχθείς τον μαγικό τρόπο με τον οποίο στέλνει τo μπαλάκι εκεί ακριβώς που θέλει και την αξιοθαύμαστη συνέπειά του με τα μεγάλα ραντεβού. Και ας μην έχει τα… spin του Ισπανού ούτε τα αέρινα χτυπήματα και τα φάλτσα του Φέντερερ. Αυτός είναι ο Νόλε λοιπόν. Η τελευταία «πίστα» πριν ο Στέφανος Τσιτσιπάς μπει στο πάνθεον του παγκόσμιου τένις μια για πάντα.

Ο Έλληνας πρωταθλητής βρίσκεται λοιπόν στο τελευταίο… σκαλοπάτι πριν η ερχόμενη εβδομάδα τον βρει στο Νο1 του ATP Ranking. Όχι δεν είναι ψέματα ούτε κάποιου είδους ταινία φαντασίας. Εάν καταφέρει ο Στέφανος να κάμψει την αντίσταση του 35χρονου Σέρβου, τότε θα «στρογγυλοκαθίσει» στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης και το μεγάλο του όνειρο θα έχει γίνει πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι θα έχει στην κατοχή του και έναν τίτλο Grand Slam, τον πρώτο του, ανοίγοντας τον… ασκό του Αιόλου για ό,τι ευελπιστεί πως θα ακολουθήσει και στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως η νέα γενιά ήρθε, δεν έρχεται. Σε όλα τα παραπάνω όμως υπάρχει ένα μεγάλο «ναι μεν αλλά» που το BN Sports εξηγεί παρά κάτω.
0x0.jpg

Το head to head δείχνει ξεκάθαρα κατά… Σερβία μεριά

Αυτή θα είναι η 13η φορά που Στέφανος Τσιτσιπάς και Νόβακ Τζόκοβιτς θα βρεθούν στο tour. Στις προηγούμενες 12, ο Νόλε μετράει 83% ποσοστό επιτυχίας (10 νίκες έναντι μόλις 2), έχοντας μάλιστα «χτίσει» ένα εντυπωσιακό σερί 9 αγώνων. Για την ακρίβεια, ο Έλληνας τενίστας έχει να πανηγυρίσει σε μεταξύ τους συνάντηση από το μακρινό 2019 και το 1000αρι της Σανγκάης. Από εκείνο το σημείο και μετά, o κάτοχος 21 major τίτλων του έχει πάρει τον… αέρα, με το εν λόγω ζευγάρι βέβαια να έχει χαρίσει κάποιες αξιομνημόνευτες αναμετρήσεις στο φίλαθλο κοινό, κυρίως στο Roland Garros.
csm_rom-nole-tsitsipas-ticker_d89ebc8ea9.jpg

Το μόνο… θετικό στοιχείο της ιστορίας των συναντήσεών τους για τον Τσιτσιπά είναι τα αποτελέσματα στην σκληρή επιφάνεια σε ανοιχτά γήπεδα, όπως ακριβώς δηλαδή στη Μελβούρνη. Στις τρεις προηγούμενες φορές που έπαιξαν υπό αυτές τις συνθήκες, ο Έλληνας άσος κέρδισε τις δύο (ATP Masters 1000 Καναδά και Σανγκάης) ενώ έχασε στο Ντουμπάι το 2020 με 2-0 σετ.

Χρονιά

Διοργάνωση

Επιφάνεια

Φάση

Νικητής

2022

ATP Finals

Σκληρή/Κλειστό

Όμιλοι

Τζόκοβιτς

2022

1000αρι Παρισίου

Σκληρή/Κλειστό

Ημιτελικός

Τζόκοβιτς

2022

Αστάνα

Σκληρή/Κλειστό

Τελικός

Τζόκοβιτς

2022

1000αρι Ρώμης

Χώμα/Ανοιχτό

Τελικός

Τζόκοβιτς

2021

Γαλλικό Όπεν

Χώμα/Ανοιχτό

Τελικός

Τζόκοβιτς

2021

1000αρι Ρώμης

Χώμα/Ανοιχτό

Προημιτελικός

Τζόκοβιτς

2020

Γαλλικό Όπεν

Χώμα/Ανοιχτό

Ημιτελικός

Τζόκοβιτς

2020

Ντουμπάι

Σκληρή/Ανοιχτό

Τελικός

Τζόκοβιτς

2019

1000αρι Παρισίου

Σκληρή/Κλειστό

Προημιτελικός

Τζόκοβιτς

2019

1000αρι Σανγκάη

Σκληρή/Ανοιχτό

Προημιτελικός

Τσιτσιπάς

2019

1000αρι Μαδρίτης

Χώμα/Ανοιχτό

Τελικός

Τζόκοβιτς

2018

1000αρι Καναδά

Σκληρή/Ανοιχτό

16

Τσιτσιπάς

Το Australian Open είναι το τουρνουά τους αλλά ο Νόλε είναι ο… Βασιλιάς

Έχουν περάσει 18 ολόκληρα χρόνια από τότε που το τωρινό Νο4 του ταμπλό αγωνίστηκε για πρώτη φορά στα γήπεδα της Μελβούρνης, πριν καν κλείσει τα 18 του χρόνια.  Και παρότι είχε την χειρότερη εκκίνηση εκεί τα πρώτα τρία χρόνια συγκριτικά με τα υπόλοιπα τρία Grand Slam ( αποκλεισμός στον 1ο γύρο δυο χρονιές και μετά στον 4ο), η Αυστραλία έγινε το δεύτερο… σπίτι του.

Ήταν πριν από ακριβώς δεκαπέντε χρόνια που σήκωσε για πρώτη φορά το τρόπαιο στην Rod Laver Arena κερδίζοντας στον τελικό τον Τσονγκά με 3-1. Η μεγάλη νίκη εκείνης της πορείας βέβαια είχε έρθει ένα γύρο πριν όταν ο 20χρονος τότε Νόλε, είχε «κατασπαράξει» τον Ρότζερ Φέντερερ (3-0), στέλνοντας ένα μήνυμα για το τι θα ακολουθούσε. Βέβαια πιθανότατά ούτε ο ίδιος το περίμενε, όσο πολύ κι’ αν πιστεύει στον εαυτό του, ότι θα γίνει ο απόλυτος πρωταγωνιστής της διοργάνωσης αυτής.

Ο Σέρβος σούπερ σταρ μετράει συνολικά 9 κατακτήσεις τίτλων στο Αυστραλιανό Όπεν (φυσικά ο κορυφαίος όλων), έχοντας μόνο νίκες στους τελικούς που έχει παίξει εκεί. Κι΄ αν την περσινή χρονιά έπρεπε να παρέμβουν τα… δικαστήρια για να μη γίνει διψήφιος ο αριθμός, ο εντυπωσιακός έως τώρα στο τουρνουά Τζόκοβιτς φιλοδοξεί ότι θα πάρει τον τέταρτο σερί τίτλο του εκεί, λαμβάνοντας υπόψιν τις χρονιές που αγωνίστηκε.

Και για τον Στέφανο Τσιτσιπά βέβαια, ο οποίος απολαμβάνει να αγωνίζεται στη Μελβούρνη, το Αυστραλιανό Όπεν είναι το πιο πετυχημένο του Grand Slam σε διάρκεια. Διότι μπορεί να είναι η πρώτη φορά που θα παίξει σε τελικό (μία συμμετοχή στο Roland Garros του 2021) παρά ταύτα έφτασε για τέταρτη φορά στην επταετή του καριέρα τουλάχιστον μέχρι τα ημιτελικά, γεγονός που δεν έχει συμβεί σε κάποιο από τα άλλα τρία.

 

Αναμετρήσεις που… έκοψαν την ανάσα

Ως γνωστόν, το παγκόσμιο τένις βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Οι τρεις «Τελευταίοι των Μοϊκανών» ή αλλιώς οι λεγόμενοι Big Three (Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς) που μεσουρανούσαν τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, δίνουν σιγά σιγά τα σκήπτρα τους στους νεότερους ταλαντούχους τενίστες. Στο μεταίχμιο αυτό λοιπόν βέβαια, η «φρέσκια φρουρά» έχει κατορθώσει να κοντράρει τους… μύθους του αθλήματος, χαρίζοντας κάποιες αξιομνημόνευτες κόντρες. Όπως αυτές του Στέφανου με τον Νόλε στο χώμα, το 2020 και το 2021.
Novak-Djokovic-and-Stefanos-Tsitsipas-chat.jpg

Για κανέναν από τους δύο αθλητές, η χωμάτινη επιφάνεια δεν είναι η αγαπημένη τους, εκείνη που αποδίδουν καλύτερα. Παρόλα αυτά, τενίστες του βεληνεκούς τους έχουν μάθει να προσαρμόζονται και ενίοτε να εντυπωσιάζουν και σε αυτή, κατακτώντας μάλιστα και τίτλους.

Η πρώτη «τιτανομαχία» τους έλαβε χώρα στο Γαλλικό Όπεν, τον Οκτώβριο (λόγω Covid-19) του 2020. Σε ένα σχεδόν άδειο, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, Philipe Chatrier, ο Τζόκοβιτς δεν δυσκολεύτηκε και τόσο να πάρει τα δύο πρώτα σετ (6-3, 6-2). Παρόλα αυτά ο Έλληνας άσος έγινε πιο επιθετικός στη συνέχεια και κατόρθωσε να φέρει στο ματς στα ίσια (5-7, 4-6 και 2-2 σετ). Ωστόσο στο τελευταίο και καθοριστικό, έμεινε από δυνάμεις και πνεύμα με τον Νόλε να παίρνει εύκολα το εισιτήριο για τον τελικό με 6-1 στα games.

Τον επόμενο Μάιο και στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Roland Garros, οι δυο τους βρέθηκαν στα προημιτελικά του 1000αριου στη Ρώμη. Εκεί που η κατάσταση ήταν αντιστρόφως ανάλογη και η βροχή έδωσε την ευκαιρία στο Σέρβο να επανακάμψει.

Αρχικώς, ο Έλληνας πρωταθλητής είχε πάρει το πρώτο σετ με 6-4 και βρισκόταν μπροστά στο δεύτερο με 2-1 και δικό του break, με τη βροχή ωστόσο να του… χαλάει τη φόρα και τα σχέδια. Και σε αυτό το επίπεδο οι μεγάλοι αθλητές ξέρουν να το εκμεταλλεύονται. Ο Νόλε μπήκε πιο δυναμικά το Σάββατο στο κορτ κέρδισε και τα δύο σετ με 7-5 και πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά.

Ένα περίπου μήνα αργότερα και πάλι στην απρόβλεπτη χωμάτινη επιφάνεια, Τσιτσιπάς και Τζοκοβιτς «χάρισαν» μία μεγαλειώδη παράσταση στο κοινό του Παρισιού. Οι δύο τενίστες είχαν φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής στο Γαλλικό Όπεν, παίζοντας ομολογουμένως το καλύτερο τένις κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

Έπειτα από 4 ώρες και 11 λεπτά λοιπόν σε έναν συγκλονιστικό τελικό και ένα αξέχαστο tie-break στο πρώτο σετ, ο Σέρβος γύρισε από την… κόλαση στον παράδεισο (έχανε με 2-0 σετ), κατακτώντας για δεύτερη φορά στην καριέρα του το Roland Garros.

Το πρωί της Κυριακής λοιπόν (29/1, 10:30) στην κατάμεστη Rod Laver Arena, ο Στέφανος ελπίζει να ζήσει τη σημαντικότερη έως τώρα στιγμή της καριέρας του και γνωρίζει πως για να το πετύχει αυτό πρέπει να υπερβάλει εαυτόν. Η πρόκληση και το διακύβευμα είναι τεράστια, αρκούν όμως αυτό για να κερδίσει τον άνθρωπο που μετράει 27 συνεχόμενες νίκες στο Australian Open, το μεγαλύτερο ρεκόρ από το 1968; Θα φανεί σε λίγες ώρες από τώρα.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0