Τένις

Κάρεν Χατσάνοφ: «Έμαθε» από τον Κύργιο στο US Open και δεν θέλει να... πάθει (ξανά) από τον Τσιτσιπά!

Κάρεν Χατσάνοφ: «Έμαθε» από τον Κύργιο στο US Open και δεν θέλει να... πάθει (ξανά) από τον Τσιτσιπά!

Ένα βήμα πριν τον μεγάλο τελικό του Australian Open, ο Στέφανος Τσιτσιπάς καλείται αντιμετωπίσει τον Κάρεν Χατσάνοφ. Ο Ρώσος φτάνει σε δεύτερο διαδοχικό ημιτελικό Grand Slam και μοιάζει αποφασισμένος να μην τα... θαλασσώσει αυτή τη φορά, απέναντι σε έναν αντίπαλο που όμως δεν έχει κερδίσει ποτέ...

Σχετικά Άρθρα

Η ώρα των ημιτελικών του Australian Open έφτασε. Τα ξημερώματα της Παρασκευής (27/1) στις 05:30 ώρα Ελλάδος, στο κεντρικό κορτ της Ροντ Λάβερ Αρένα στη Μελβούρνη, ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Κάρεν Χατσάνοφ, με το νικητή να παίρνει το πρώτο «εισιτήριο» για τον μεγάλο τελικό.

Η παράδοση των αναμετρήσεων είναι με το μέρος του Στέφανου και μάλιστα σε απόλυτο βαθμό. Σε πέντε αναμετρήσεις ο Έλληνας πρωταθλητής δεν έχει ηττηθεί ποτέ από τον Χατσάνοφ. Ο Ρώσος, με καταγωγή από την Αρμενία, ωστόσο δεν πρόκειται να παραδοθεί εύκολα και είναι αποφασισμένος, όχι μόνο να πάρει τη νίκη, αλλά να φέρει εις πέρας την αποστολή που δεν κατάφερε στο US Open τον Σεπτέμβρη του 2022.

Μπορεί το όνομα του Κάρεν Χατσάνοφ να μην... τρομάζει τον Στέφανο Τσιτσιπά, όμως ο Ρώσος βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση το τελευταίο διάστημα και αναμφίβολα είναι κακό τάιμινγκ για τον Έλληνα τενίστα να τον αντιμετωπίσει. Μέσα στο 2023 έχει δώσει 10 αγώνες, στους οποίους έχει σημειώσει μονάχα δύο ήττες (8-2).

Η πορεία του Χατσάνοφ ως τους «4» του Australian Open

Οι πέντε εξ αυτών ήταν στο Australian Open και τον έφεραν ως την τετράδα. Στους δύο πρώτους γύρους απέκλεισε κατά σειρά τους Ζαπάτα Μιράλες (7-6, 6-2, 6-0) και Κούμπλερ (6-4, 5-7, 6-4, 6-2) χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Στον τρίτο γύρο ωστόσο, χρειάστηκε να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να «λυγίσει» τον Φράνσις Τιαφό, τον μοναδικό αντίπαλο που του αντιστάθηκε έντονα. Ο Χατσάνοφ σε ένα τρομερό τέταρτο σετ κατάφερε να νικήσει στο τάι-μπρέικ με 11-9 και να πάρει μία σπουδαία πρόκριση με 3-1 σετ (6-3, 6-4, 3-6, 7-6).

Στη συνέχεια, ο Ιάπωνας Νισιόκα παρά ήταν... εύκολη υπόθεση για τον Ρώσο, ο οποίος μέσα σε ένα δίωρο τον «σκούπισε» με 3-0 σετ (6-0, 6-0, 7-6) και βρέθηκε στα προημιτελικά.

Εκεί, ο αγώνας απέναντι στον Σεμπάστιαν Κόρντα αναμενόταν δύσκολος. Και έτσι φάνηκε στο ξεκίνημα. Ο Χατσάνοφ κατάφερε να πάρει το πρώτο σετ στο τάι-μπρέικ (7-5) και στο δεύτερο στάθηκε ολίγον τυχερός. Ο Αμερικανός τενίστας τραυματίστηκε στον καρπό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει σε πολλά χτυπήματα του Ρώσου, ο οποίος έκανε το 2-0 σετ (6-3). Στο τρίτο σετ μάλιστα και τα games στο 3-0, ο Κόρντα αποφάσισε να εγκαταλείψει, χαρίζοντας απλόχερα την πρόκριση στα ημιτελικά στον Χατσάνοφ.

Μία πρόκριση που την άξιζε φυσικά, με βάση τα όσα είχε δείξει στα κορτ της Μελβούρνης. Αν και μεγαλύτερος ντόρος έγινε για την κίνησή του να στηρίξει τη Δημοκρατία του Αρτσάχ, η οποία έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις, με το Αζερμπαϊτζάν να ζητά την τιμωρία του.

Fm6rNZ4X0AIQt4g.jpg

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι όμως και με τον τρόπο όμως που ήρθε αυτό το «εισιτήριο», ο ίδιος νιώθει μία ανακούφιση. «Θα είμαι σε καλύτερη σωματικά κατάσταση», δήλωσε μετά το παιχνίδι σχετικά με τον επερχόμενο ημιτελικό. Η εύλογη ερώτηση που γεννά αυτή πρόταση του Χατσάνοφ είναι «Σε σχέση με πότε ή με ποιον θα είναι σε καλύτερη κατάσταση;». Φυσικά η απάντηση είναι «από τον ίδιο του τον εαυτό».

«Το ματς με τον Κύργιο με 'σκότωσε'»

Ο Χατσάνοφ σημείωσε τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του το 2018. Τότε το όνομά του έγινε... γνωστό, αφού στο Masters του Παρισιού κέρδισε στον τελικό τον Νόβακ Τζόκοβιτς και κατέκτησε τον σημαντικότερο τίτλο στην καριέρα του. Fast forward τέσσερα χρόνια μετά, στο 2022, ο Ρώσος ήταν ένα βήμα πριν πραγματοποιήσει ακόμη μία μεγάλη επιτυχία. Τότε στο US Open έφτασε στους «8» όπου βρήκε τον Νικ Κύργιο. Μετά από μία τρομερή μάχη που διήρκησε 3 ώρες και 45 λεπτά, ο Χατσάνοφ βγήκε νικητής με 3-2 σετ (7-5, 4-6, 7-5, 6-7, 6-4), όμως παράλληλα σπατάλησε σχεδόν όλες τις δυνάμεις του.

«Αυτός ο προημιτελικός με τον Νικ με ‘’σκότωσε’’ γιατί τελειώσαμε τον αγώνα γύρω στη 1:30 το βράδυ. Θυμάμαι πως όταν πήγα για ύπνο ήταν 5 τα ξημερώματα, μετά από την αποθεραπεία μου και τα υπόλοιπα. Χρειάζεται να αναρρώσεις μετά από τέτοιο ματς, αλλά από την στιγμή που χάνεις έναν πλήρη ύπνο το βράδυ, είναι δύσκολο. Το σώμα χρειάζεται φαγητό και ύπνο, τα οποία είναι από τα πιο σημαντικά μέσα για να αποθεραπευτείς», ήταν τα λόγια του αναφορικά με εκείνο τον αγώνα.

Στον ημιτελικό λοιπόν απέναντι στον Κάσπερ Ρούουντ παρά την προσπάθεια, η κούραση έπαιξε το ρόλο της και έτσι ηττήθηκε με 3-1 σετ (6-7, 2-6, 7-5, 2-6) σε ματς που κράτησε τρεις ώρες! Πέντε μήνες μετά όμως, ο Χατσάνοφ φτάνει σε back-to-back ημιτελικούς Grand Slam και μάλιστα έχει τη δυνατότητα με μία πρόκριση στον τελικό να φτάσει ξανά στο νούμερο 10 του κόσμου.

Φαβορί ο Τσιτσιπάς, αλλά «πονάει» απέναντι σε Ρώσους στο Australian Open

Παράλληλα, για δεύτερη διαδοχική μεγάλη διοργάνωση ό,τι κι αν συμβεί απέναντι στον Στέφανο θα έχει καλύτερη πορεία από τους δύο συμπατριώτες του, Μεντβέντεφ και Ρούμπλεφ. Μια σύγκριση που γίνεται αναπόφευκτα στη Ρωσία, παρότι ο Χατσάνοφ έχει τονίσει ότι πρόκειται για υγιή ανταγωνισμό που βοηθάει και τους τρεις να εξελιχθούν και να γίνουν καλύτεροι. Πριν μερικά χρόνια μάλιστα, ο Χατσάνοφ έδειχνε πιο ικανός από τους άλλους δύο, όμως στην πορεία τόσο ο Ρούμπλεφ, όσο και ο Μεντβέντεφ έκαναν το «step-up», με τον Κάρεν να μένει τρίτος.

Όσον αφορά τον ημιτελικό του Australian Open, ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι το μεγάλο φαβορί και σε καμία περίπτωση δεν θα υποτιμήσει τον αργυρό Ολυμπιονίκη του Τόκιο, ο οποίος είναι πλέον εμφανές για τι είναι ικανός. Ο Έλληνας πρωταθλητής φαίνεται να υπερέχει σε όλα του Ρώσου, ακόμα και στην μεταξύ τους ιστορία, ενώ παράλληλα θα είναι και αυτός «ξεκούραστος» αφού σε ολόκληρο το τουρνουά έχει χάσει επίσης δύο σετ (Σίνερ 6-4, 6-4, 3-6, 4-6, 6-3), με τα υπόλοιπα ματς να ολοκληρώνονται στο 3-0 σετ. Τίποτα όμως δεν είναι προκαθορισμένο και αναμφίβολα ο Στέφανος αν δεν προσέξει, μπορεί να την... πάθει όπως ο Κύργιος τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Άλλωστε για τον Τσιτσιπά τα ημιτελικά του Australian Open απέναντι σε Ρώσο τενίστα είναι μία... πονεμένη ιστορία. Τα δύο τελευταία χρόνια στο τουρνουά, ο Στέφανος έχει αντιμετωπίσει ισάριθμες φορές τον Ντανιίλ Μεντβέντεφ στους «4» και αμφότερες ηττήθηκε...

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0