Sports Βusiness

Το Big-4 της Σαουδικής Αραβίας στα «χέρια» του κράτους, εν όψει... Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Το Big-4 της Σαουδικής Αραβίας στα «χέρια» του κράτους, εν όψει... Παγκοσμίου Κυπέλλου!
Το 75% του Big-4 του ποδοσφαίρου της Σαουδικής Αραβίας, στα «χέρια» του κρατικού επενδυτικού ταμείου.
Το πρότζεκτ της Σαουδικής Αραβίας «Vision 2030», με στόχο τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του συγκεκριμένου έτους, «τρέχει». Κι αν οι μεταγραφές θρύλων, όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Καρίμ Μπενζεμά που φαίνεται πως... έρχεται και ο «διακαής πόθος», Λιονέλ Μέσι, λειτουργούν ως βιτρίνα, πίσω από αυτήν υπάρχουν σημαντικότερες εξελίξεις!

Συγκεκριμένα, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας ανέλαβε το 75% των τεσσάρων μεγάλων συλλόγων του εγχώριου πρωταθλήματος: των Αλ Ιτιχάντ, Αλ Χιλάλ, Αλ Αχλί και Αλ Νασρ. Σημειώνεται πως το ίδιο ελέγχει και το 80% της Νιούκαστλ.

Οι τέσσερις προαναφερθέντες σύλλογοι έχουν μετατραπεί, πλέον, σε εταιρείες που ελέγχονται από το κρατικό ταμείο και το 25% των μετοχών τους που απομένει, από μη κερδοσκοπικά ιδρύματα κάθε συλλόγου. Το Υπουργείο Αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας, με επικεφαλής τον πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Τουρκί Αλ- Φαϊσάλ ανακοίνωσε κατά αυτόν τον τρόπο, ότι η χώρα εισέρχεται έτσι στη δεύτερη φάση του αθλητικού της πρότζεκτ, «Vision 2030».

Ο στόχος, πέραν της ανάληψης της διοργάνωσης του Μουντιάλ του 2030, μαζί με την Αίγυπτο και μία ευρωπαϊκή χώρα, είναι και η αύξηση των εσόδων, μέσω του αθλητισμού και συγκεκριμένα, του ποδοσφαίρου.

Το «Vision 2030» επιδιώκει να προσελκύσει περισσότερα ταλέντα και επενδύσεις στο ποδόσφαιρο της χώρας, έτσι ώστε με την ολοκλήρωσή του, τα έσοδα της Σαουδικής Επαγγελματικής Λίγκας να ανέρχονται από -τωρινά- 450 εκατομμύρια ριάλ (111,9 εκατομμύρια ευρώ) σε περισσότερα από 1,8 δισεκατομμύρια ριάλ ετησίως (447 εκατομμύρια ευρώ).

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0