Sports Βusiness

Μπαρτσελόνα: Η ανάλυση του χρέους, αντί για απαντήσεις, φέρνει ακόμα μεγαλύτερες απορίες!

Μπαρτσελόνα: Η ανάλυση του χρέους, αντί για απαντήσεις, φέρνει ακόμα μεγαλύτερες απορίες!

Γίνεται η οικονομική ανάλυση μίας κατάστασης να αφήνει περισσότερες απορίες από τις ήδη υπάρχουσες; Όταν πρόκειται για το χρέος της Μπαρτσελόνα, γίνεται!

Σχετικά Άρθρα

Όσο περισσότερο αναλύεται η οικονομική κατάσταση της Μπαρτσελόνα, τόσο περισσότερο ανεξήγητη μοιάζει η σημερινή της κατάσταση!

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης του χρέους των «μπλαουγκράνα» από τον CEO του συλλόγου, Φεράν Ρεβερτέρ, έφερε στο «φως» μία μοναδικά ανεξήγητη κατάσταση, που έκανε τις αντίστοιχες  περιπτώσεις συλλόγων της Αγγλίας ή της Ιταλίας, να μοιάζουν με απλές μαθηματικές πράξεις!

Το «μαύρο κουτί» άνοιξε και το μόνο που έφερε ήταν απορίες, έστω κι αν στο τέλος έμειναν κάποιες «αχτίδες» ελπίδας για το μέλλον.

Αναζητείται ρευστότητα αγωνιωδώς!

Ο Φεράν Ρεβερτέρ, Διευθύνων Σύμβουλος της Μπαρτσελόνα, παρουσίασε τα αποτελέσματα της εξέτασης της οικονομικής κατάστασης, αναλύοντας τι εντόπισε, όταν ανέλαβε τον σύλλογο:

1. Οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από αρνητικά ίδια κεφάλαια, δηλαδή λογιστικής πτώχευσης.

2. Χρέος και μελλοντικές δεσμεύσεις, που εκτιμώνται σε 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ, με επείγουσα ανάγκη αναχρηματοδότησης.

3. Μηδενικές λειτουργικές ταμειακές ροές, με δυσκολία πληρωμής της μισθοδοσίας και καμία απολύτως συμμόρφωση με τους οικονομικούς δείκτες, γεγονός που περιόριζε την εγγραφή νέων παικτών και τη λήψη αποφάσεων.

4. Κατεστραμμένες εγκαταστάσεις και ένα Καμπ Νου σε επισφαλή κατάσταση, καθώς το έργο «Barça Space», υποβιβασμένο!

5. Έλλειψη διακυβέρνησης και εσωτερικού ελέγχου, που καθιστούσαν δύσκολο τον έλεγχο και τη διαχείριση του συλλόγου!
Εικόνα


Ένα πρωτοφανές χρέος που «σπάει» τα όρια της λογικής!

Σύμφωνα με κορυφαίο Άγγλο αναλυτή, η οικονομική κατάσταση του συλλόγου είναι απορίας άξιο πώς έφτασε σε αυτό το σημείο.

«Το πώς ο κορυφαίος σύλλογος των τελευταίων 20 ετών έχει φτάσει σε τέτοιο οικτρό επίπεδο, αδυνατούν να το εξηγήσουν οι Καταλανοί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στα ταμεία του συλλόγου, από το 2009 και μετά, μπήκαν δις ευρώ! Περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα ποδοσφαίρου στην Ευρώπη και δεν ευσταθεί καμία δικαιολογία για την οικονομική κατάρρευση!

Πραγματικά, έχουν εξαφανιστεί ή ξοδευτεί επιπόλαια, πολλά δις ευρώ! Οι δοσοληψίες με τρεις πολύ γνωστούς σπόνσορες είναι παράξενες. Ωστόσο, το χειρότερο από όλα είναι ότι ποτέ στο παρελθόν, οι χορηγοί και οι αγορές δεν είχαν στηρίξει τόσο πολύ και τόσο γερά έναν ευρωπαϊκό σύλλογο, γεγονός που συνέβαινε -κυρίως- λόγω του Λιονέλ Μέσι.

Παράλληλα, κανένας μεγάλος σύλλογος δεν έχει πέσει τόσο χαμηλά, χωρίς να υπάρχουν απόλυτα πειστικές, χρηματικές εξηγήσεις».

Κλείνοντας, αναφέρει πως ακόμα και οι πανίσχυρες αγγλικές ή ιταλικές ομάδες, ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν πάρει στα ταμεία τους τον όγκο των χρημάτων, που είχαν πάρει οι Καταλανοί μέσα σε μία δεκαετία!
Εικόνα

Το νέο έτος θα φέρει (;) ελπίδα!

Παρά το ζοφερό -οικονομικά- παρόν, στο μέλλον του συλλόγου μένει ζωντανή μία «αχτίδα» φωτός.

Οι χορηγοί-υποστηρικτές της Μπαρτσελόνα, ανακοίνωσαν ότι θέλουν να επιστρέψει η ομάδα στα γνωστά της επίπεδα και υπάρχει σχετικό πλάνο.

Σύμφωνα με αυτό, ήδη από τον Ιανουάριο θα ξεκινήσουν να συνάπτουν νέες χορηγικές συμφωνίες, ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι θεωρείται δεδομένη η απόκτηση δύο μεγάλων σταρ!

Τα προαναφερθέντα ήρθαν διά στομάτος του νέου CEO, Φραν Ρεβερτέρ, ηγετικό στέλεχος της Mediamarkt Germany, που εμφανίζεται αποφασισμένος να βάλει μία τάξη στο χάος του συλλόγου. Όπως τόνισε και ο ίδιος: «Είμαι εκνευρισμένος από το πόσο πολύ φιλτράρονται τα πάντα εντός του συλλόγου!»

Αν θα καταφέρει ή όχι να επαναφέρει στις γνώριμες «ράγες» της την Μπαρτσελόνα, απομακρύνοντάς την από έναν μεσαιωνικό τρόπο λειτουργίας, μόνος ο χρόνος μπορεί να το δείξει!

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0