Box to Box

Μπαρτσελόνα: Αγοράζοντας το χρέος οι Άραβες τη σώζουν όχι μόνο οικονομικά αλλά και για να απαγκιστρωθεί από τα νύχια του Πέρεθ και της Ρεάλ!

Μπαρτσελόνα: Αγοράζοντας το χρέος οι Άραβες τη σώζουν όχι μόνο οικονομικά αλλά και για να απαγκιστρωθεί από τα νύχια του Πέρεθ και της Ρεάλ!

Αυτή η πρόταση που έρχεται στην Μπαρτσελόνα από το Ντουμπάι μπορεί να αποτελέσει την σανίδα σωτηρίας για να μπορέσει να γλιτώσει ο σύλλογος ουσιαστικά την χρεοκοπία και ταυτόχρονα να μπορέσει να ξαναγίνει ανταγωνιστικός φτάνει να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Για να ακριβολογούμε, δεν πρόκειται για διαγραφή του χρέους κάτι τέτοιο άλλωστε δεν θα μπορούσε να γίνει αλλά για μία αγορά όλου του ποσού που φτάνει περίπου το 1,5 δις ευρώ από το fund του Ντουμπάι, του συνολικού ποσού δηλαδή με το οποίο η Μπαρτσελόνα είναι αυτή τη στιγμή χρεωμένη.

Αγοράζοντας λοιπόν το χρέος και δίνοντας ένα περιθώριο ανάσας, περίπου στα δύο χρόνια στον σύλλογο να αρχίσει να πληρώνει μετά από 24 μήνες το fund αποφασίζει πως αξίζει το ρίσκο και η ομάδα ως εταιρεία έχει σαφέστατα δυναμική για να παραμείνει βιώσιμη κει ανταγωνιστική! Το ακόμα πιο σημαντικό είναι πως θα απλώσει το amortization για μία δωδεκαετία κάτι που κάνει την αποπληρωμή φυσικά πιο εύκολη! Και αυτό θα μπορέσει να κάνει τον σύλλογο ξανά δυναμικό, αφού τα έσοδα του είναι δεδομένο πως θα μπορούν να υπερκαλύψουν σε αυτό το διάστημα το συνολικό χρέος. Όλα αυτά θα γίνουν και με ένα πολύ ανταγωνιστικό επιτόκιο το οποίο επίσης δεν απασχολεί ιδιαίτερα τον σύλλογο από τη στιγμή που παραμένοντας ισχυρός θα είναι και πολύ εύκολο να συνεχίσει να αποτελεί πόλο έλξης στον υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλα έσοδα, είτε από το διαφημιστικό κομμάτι είτε από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και φυσικά από τις συμμετοχές στις σημαντικότερες  ποδοσφαιρικές διοργανώσεις!

Δίνοντας αυτά τα χρήματα βέβαια το fund θα απαιτήσει φυσιολογικά να  έχει έναν έλεγχο στο πως τρέχει ο σύλλογος για να μην ξεφύγει από τις διαχωριστικές  γραμμές και βρεθεί ξανά χρεωμένος! Πρόκειται  ουσιαστικά δηλαδή για ένα σύστημα διαχείρισης που θα ελέγχει το που και πως θα γίνονται οι εκροές χρημάτων. Δεν πρόκειται δηλαδή να πάρει ποσοστό γιατί αυτό δε γίνεται άλλωστε έτσι όπως είναι δομημένη η Μπαρτσελόνα ως σύλλογος, ενώ δεν θα έχει λόγο και στην καθημερινή διαδικασία του ποιος θα αποκτηθεί, το ποιος θα είναι ο προπονητής και όλα τα σχετικά.

Θα μπορεί όμως να βάλει φρένο στο πόσα χρήματα θα δοθούν για να αποκτηθεί ένας ποδοσφαιριστής, να ελέγξει τους μισθούς και τις αμοιβές και γενικότερα να γίνει ένας ορθολογισμός στα οικονομικά! Επίσης θα μπορεί να έχει σαφέστατα λόγο στο τι θα μπορεί να πουλήσει η εταιρεία.

Εν ολίγοις, βάζοντας τα χρήματα η εταιρεία από το Ντουμπάι θα έχει σαφέστατα consent rights σε μεγάλες αποφάσεις! Από την άλλη, αυτό το δωδεκαετές πλάνο αποπληρωμής, θα δώσει τεράστια ανάσα στην Μπαρτσελόνα να μπορέσει και πάλι να βγει στην αγορά και να γίνει ανταγωνιστική, χωρίς να κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να χρεοκοπήσει.

Υπάρχουν φυσικά αυτοί οι οποίοι θα έχουν πάντα αντιρρήσεις σχετικά με τέτοια θέματα, υπάρχει επίσης η προσκολλημένη στο παρελθόν ρομαντική θεωρία πως η Μπάρτσα δεν μπορεί να λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος κάτι που έσω και χρόνια έχει καταργηθεί φυσικά στην πράξη, αλλά το σημαντικό σε ένα τέτοιο deal θα είναι πως θα αποκτήσει πάλι αυτάρκεια! Και κατεπέκταση, θα μπορέσει να αποκολληθεί από αυτή την πολύ κακή εικόνα του να αποτελεί ουραγό του Πέρεθ και της Ρεάλ Μαδρίτης σε όλες τις αποφάσεις του τελευταίου διαστήματος!

Επίσης αυτή η μορφή μνημονιακής πολιτικής, που θα καθορίζει πόσο και πότε θα ξοδεύει χρήματα από αυτά που εισπράττει και τα οποία δεν είναι καθόλου Λία με βάση τις εμπορικές συμφωνίες ο σύλλογος, έχω την αίσθηση πως πρόκειται να λειτουργήσει ευεργετικά για την βιωσιμότητα του.

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0